Счетоводни въпроси

• 130 752
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 135
Производствената характеристика обикновено се изготвя от службата по трудова медицина, обърнете се към тях.
А и това не е счетоводен въпрос и едва ли някой счетоводител би бил компетентен. Може да попитате в някоя от здравните теми.

# 136
Производствената характеристика обикновено се изготвя от службата по трудова медицина, обърнете се към тях.
А и това не е счетоводен въпрос и едва ли някой счетоводител би бил компетентен. Може да попитате в някоя от здравните теми.

Аз работя точно в счетоводна къща, и  наше задължение е да попълним производствена характеристика на работника, само че на мен ми се случва за първи път, и я нямаше шефката ми(експерт счетоводител), за да ми помогне, а трябваше бързо да я давам на човека да си я носи в ТЕЛК, затова бях на зор  Simple Smile, в крайна сметка съм постъпила правилно като не съм попълнила нищо в т.17 . Така че, счетоводителите би трябвало да са компетентни и по този въпрос.  Peace

# 137
Разбира се счетоводителите трябва да са компетентни по много въпроси,но да носят отговорност само по тези ,по които са орторизирани или изрично  са поели.

# 138
  • София
Здравейте! Не знам дали въпроса ми е за тук. Искам ако може да ми препоръчате някой за една консултация. Във връзка с пенсионирането на свекървата ми. Към кой трябва да се обърнем, към счетоводител или към някой друг.

# 139
Здравейте!
Мъжа ми е в тази фирма от 8 месеца.До преди 2 месеца не беше нанесен трудовият му стаж, който е около 6 год на подобна позиция.След разговор с счетоводителката , стажа му беше нанесен, но не беше отразен в фиша с заплатите.От месец март има подписан анекс за увеличение на заплатата.Получавайки си фиша за март вижда , че му е вписан стажа, но  не е добавен към заплатата.Заплатата е само с увеличението по анекс.Сега му излизат с номер , че анекса , който е подписал е грешен и му предложили друг с по - ниска заплата от договорената.(фишовете за заплати ги получават от секретарката Thinking) Ясно е , че се опитват да баламосват. Съмнява се, че фишовете се преправят от самото начало- относно бонуси и допълнителни възнаграждения от извънреден труд, коледни и командировъчни.Къде и как може да провери дали е така?Служител има ли право да получи подобна информация?
Относно възнаграждението за тр. стаж, това което не му е било нанесено и изплатено от постъпването на работа.Четох някъде , че има 3 год. давност за изплащането, така ли е? Някакъв закон или постановление, на което да е позове.

# 140
Здравейте, искам да попитам ако съм в неплетен отпуск за отглеждане на дете до 8 години имам ли право да работя на граждански договор? Как стои въпроса с осигуровките в такъв случай?
Не знам дали коректно си зададох въпроса newsm78 Предварително благодаря

# 141
  • Балчик
Здравейте, искам да попитам ако съм в неплетен отпуск за отглеждане на дете до 8 години имам ли право да работя на граждански договор? Как стои въпроса с осигуровките в такъв случай?
Не знам дали коректно си зададох въпроса newsm78 Предварително благодаря
Здравейте , може да работите на ГД , по време на неплатеният отпуск , а осиг.вноски ще се на база получени доходи от ГД.

# 142
Моля ви за спешен отговор  Praynig

Правя производствена характристика, имам Телк на човека от месец май 2013 до месец май 2015г.
за 50 % намалена трудоспособност, но не получава инвалидна пенсия.

Та в точка 17  - Трудоустроявано ли е лицето досега?
А.Временно от ЛКК....
Б.Трайно от ТЕЛК....

Трябва ли да пиша нещо?

Търсих инфо в гугъл, срещнах някъде да не попълвам, но..... да не го върнат човека  Tired

Може би имат предвид дали сте го преместили на друга длъжност.

# 143
Здравейте!Искам да попитам каква сума са здравните осигуровки за работещо лице,което се осигурява на МРЗ.Назначена съм фиктивно на работа и сама плащам осигуровките.

# 144
Здравейте!Искам да попитам каква сума са здравните осигуровки за работещо лице,което се осигурява на МРЗ.Назначена съм фиктивно на работа и сама плащам осигуровките.
Само здравно ли си плащаш сама или всички осигуровки?
Здравното е 11,52 за твоя сметка + 17,28 за работодателя т.е общо 28,80 лв.

# 145
Само здравните.Нали само те ае плащат по време на майчинсво?До сега плащах и социалните,но след радждането ми каза,че ще плащам само здравните.

# 146
В този случай здравните са ти 20,16 лв.  Peace

# 147
Работодателят ми каза 30лв.Мисля,че е така,както казва Beba2. Rolling Eyes

# 148
Докато лицето работи, дори и фиктивно, здравните са 28,80 лв., но когато излезе в болничен за един цял месец са 20,16 лв.

# 149
Докато лицето работи, дори и фиктивно, здравните са 28,80 лв., но когато излезе в болничен за един цял месец са 20,16 лв.
Да, в първия пост дамата не уточни, че не работи или каквото и да е там.

Общи условия

Активация на акаунт