Счетоводни въпроси

• 130 873
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 810
  • sofia
Практикувам свободна професия, работя на трудов договор към дадена частна фирма, но искам да се регистрирам и като самоосигуряващо се лице, тъй като понякога имам "странични" допълнителни доходи.

Само да попитам, че не ми стана ясно от въпроса Ви: имате сключен трудов договор и отделно искате да се регистрирате като СОЛ така ли?
Да, точно така. Simple Smile

Ако на трудовия договор Ви осигуряват на 2300лв., то ще трябва да се самоосигурявате на 300 лв. като СОЛ, а не на 510 лв.
Осигуровки се дължат до 2600 лв.
Надявам се го обясних ясно, ако има нещо питайте.

Като СОЛ ще трябва да подавате месечно декларации обр. 1, ще трябва на три месеца да внасяте данък, годишно данъчна декларация и др.
Значи в моя случай се пада сума по-малка от 510 лв.
Благодаря за пояснението и хубав ден!

# 811
Здравейте, искам да знам дали при 2 часа трудов договор работникът има здравни и социални права? Това, че го осигуряват на 2 часа какво губи той и какво печели работодателя? Работодателят иска реално да има договор, но работникът не иска.

# 812
  • Балчик
Здравейте, искам да знам дали при 2 часа трудов договор работникът има здравни и социални права? Това, че го осигуряват на 2 часа какво губи той и какво печели работодателя? Работодателят иска реално да има договор, но работникът не иска.
Внасят се осиг.вноски  по ЕГН-то на служителя без значение на колко часа е назначен , кой губи и кой печели е субективно и много индивидуално в зависимост от много и различни причини.  При наемане служител на работа няма искам , няма не искам , защото има закон и неспазването води до глоби. Т.е. работодателя е длъжен да назначи служител на работа на трудов договор , ако не го направи го грози глоба .

# 813
Да, но работникът не иска, защото щял да получава по-малка сума след приспадане на осигуряването.
Работата е почасова и не за цял ден. Това какво го ощетява него лично? Нали е по-добре да има зравни и социални осигуровки дори за 2 часа на ден?

# 814
Договорете се за крайната чиста сума, която работникът ще получава, след това по обратния ред изчислете брутната сума и след това си направете сметката колко ще ви струва този работник (доколкото разбрах, питате в качеството на работодател). Ако допуснете да работи без тр.договор, санкциите при евентуална проверка ще са и за двете страни.

# 815
Не съм работодател, а приятел. Всеки иска да взема повече пари. Работодателят не иска да ощетява, но работникът е ощетен без здравни осигуровки нали? Иначе като стаж не е нищо на 2 часа, това вярно ли е ?

# 816
Не съм работодател, а приятел. Всеки иска да взема повече пари. Работодателят не иска да ощетява, но работникът е ощетен без здравни осигуровки нали? Иначе като стаж не е нищо на 2 часа, това вярно ли е ?

Вие не можете да прецените дали е ощетен или не. Първо, той може да се осигурява на друго основание. Второ, той може да си е решил, че по една или друга причина няма нужда от тези осигуровки и си е поел риска да не си ги внася.
Стажът е пропорционално на отработеното. Четири дни по два часа са си един пълен работен ден. За една година работа на 2 часа, ще си натрупа 4 месеца стаж. Но на него този стаж може и да не му трябва.

Не знам защо се опитвате да прецените от името на лицето кое го ощетява и кое - не. Може да има и допълнителни фактори. Например, да е регистриран като безработен или да получава помощи, които с този договор да загуби. Надали е толкова праволинейно.

# 817
Много благодаря за насоките, които ми давате като професионалист, давате ми отговори, които аз няма как да знам. Все си мислех, че няма как някой да не иска да е осигуряван.

# 818

Стажът е пропорционално на отработеното. Четири дни по два часа са си един пълен работен ден. За една година работа на 2 часа, ще си натрупа 4 месеца стаж.

Ще натрупа 3 месеца осигурителен стаж.

# 819
Здравейте!  В момента много ме интерисува дали  е приета  вече промяната за изплащане на обезщитенията за безработица според, която при стаж в последната фирма по-малък от два месеца имаме право само на минимално обезщитение за четири месеца, без значение по кой член сме освободени? Благодаря!

# 820
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!  В момента много ме интерисува дали  е приета  вече промяната за изплащане на обезщитенията за безработица според, която при стаж в последната фирма по-малък от два месеца имаме право само на минимално обезщитение за четири месеца, без значение по кой член сме освободени? Благодаря!

Аз не виждам такава разпоредба: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

# 821

Аз не виждам такава разпоредба: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Благодаря Ви!

# 822
Здравейте, искам да ви попитам има ли нормативен документ, в който е написано,че разходни фактури без ддс, не влизат в дневниците за покупки, колежки все казват, че не ги въвеждат, но аз не съм сигурна

# 823
Здравей,по-скоро те трябва да ти покажат...Включват се в колона 9 в дневник за покупки, поне така правим ние.

# 824
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, искам да ви попитам има ли нормативен документ, в който е написано,че разходни фактури без ддс, не влизат в дневниците за покупки, колежки все казват, че не ги въвеждат, но аз не съм сигурна

Няма такова нещо. Аз си ги включвам.

Общи условия

Активация на акаунт