Последна ваканция преди голямото начало (набор 2007) - 4

• 33 572
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
И за мен пътуване над половин час не е оправдано на тази възраст. Като гледам за Шилер също е голяма истерията. Споделиха, че има деца от Люлин,които пътуват по час.
До нас има основно училище, което е спокойно. Вчера разбрах,че са 19деца след първи клас. Това е супер, но средата е кофти.
Средата е много важна, кой каквото ще да ми разправя. Моя син тази година малко се демотивира да учи, понеже бил отличник и настигнал децата които дойдоха в първи клас пишещи, четящи, смятащи трицифрени числа.
Затова ще местя след четвърти клас.

# 91
  • В светлината на слънцето
vela, то елитното училище пак не гарантира среда. А в някои случаи детето рискува да попадне в една среда на разглезени деца на богаташи, при които ценностите гравитират около поредното ново ай-нещо си, дрешки, с каква кола тате ни кара и т.н. И като казах кола - някои си карат децата с бяла за слънчеви дни и черна за дъждовни. Това последното хич не е майтап, а истински случай. Та подбраното училище с уж подбрани деца пак не гарантира средата. А ученето и желанието за успех зависят в голяма степен и от самото дете. Ако то не иска или няма интерес към даден предмет, никаква среда не е в състояние да го стимулира изкуствено. Peace Що се отнася до развиване на други качества, това се формира и от семейството. Ако имаш чалга култура и манталитет (нямам предвид конкретната музика, а цялостното поведение), то няма как да очакваш детето да започне да конкурира в композирането Хендел, дори всички в класа му да слушат само това. Нещата са комплексни.  Peace

# 92
Дайв, ти си преценяваш как е най-добре за вас и детето. Всеки говори от неговата гледна точка и критерии. За едни едно е зле, за други е предимство. Аз например хич не харесвам униформите, а за някои те са много важен елемент от училищния живот.

За средата донякъде е до късмет. И все пак си мисля, че ако има някаква процедура на отсяване, е по-вероятно децата да са по-ученолюбиви и евентуално по-възпитани и неагресивни. При последното подчертавам евентуално.

# 93
За средата донякъде е до късмет. И все пак си мисля, че ако има някаква процедура на отсяване, е по-вероятно децата да са по-ученолюбиви и евентуално по-възпитани и неагресивни. При последното подчертавам евентуално.
И аз така мисля, а и опитът ни в предучилищната на еврейското го доказа. Групата беше от малко на брой и прекрасни деца, без изцепки, вероятно и защото не беше по-желаните сутрешни. Иначе подборът по другите т.нар. "елитни" като 32, 18, 20 и прочие какъв е - по местоживеене / или по-точно по непукизъм за родителите, които макар да не живеят в близост са си направили фалшиви адресни регистрации/, братя и сестри на уредени вече по-горния начин или чрез връзки деца и реално подбор на възможностите и качествата на децата - няма.
Но и Лулумба е абсолютно права - средата не ти гарантира нищо, ако детето няма желание и не се работи с него.
Но и пътуване повече от 20-30 минути не е оправдано за мен, независимо от училището, затова и въобще не сме се замисляли за Шилер или други по-отдалечени.

# 94
  • Варна
Точно порaди опасенията, които Лулумба е споменала за колите и ай-нещо-си, не избрахме единственото частно училище в града. И точно заради чалга културата бягаме от кварталното. Всъщност училището, което избрахме също си е квартално и без кой знае какви претенции, но е по-голямо. Там ще има деца от всички видове и ще има възможност (надявам се) детето само да си подбере компания. Защото когато наоколо се говори за марки дрехи и децата се вълнуват само от скъпи неща или пък се гримират от втори клас и въртят гюбеци в междучасията, какво да избереш, на каква среда да се надяваш?!
За униформите - ще имат униформа. Лично аз не я харесвам, но пред детето се възхищавам на цвета, на идеята, че ще се познават от кое училище са, че е гордост да носиш униформа... И засега тя се радва и я чака с нетърпение. Не съм против униформите като цяло, но съм против побългаряването им, т.е. даването на поръчка на някоя "наша" фирма, която да ги ушие и да вземе 200% печалба, ползвайки най-долнопробните материали. Не се мисли за това, че децата ще носят изкуствени материи, че части от униформата са непрактични и т.н... В смисъл - доста е опорочена идеята в моите очи.
Пак се отплеснах да философствам рано сутрин Simple Smile))
Лек ден, момичета Hug

# 95
В нашия град няма чак толкова драстични разлики м-у училищата.-
Естествено има добри и по-добри.
Миналата година за предучилищната се бях залетяла към 1-2училища. Оказа се обаче, че и двете за тази година няма да сформират предучилищна група и така колебанията ми просто отпаднаха.
За 1ви клас имах лек размисъл, но харесваното от мен училище няма двор (как изобщо е позволено това) и заниманията по физкултура на децата са само във физкултурен салон.
В крайна сметка я записах в училище, което ми е през улицата.
Аз съм учила там, сестра ми също...половината от колектива го познавам, директорката е семейна приятелка.
Учителка ще и бъде моята учителка от 1ви клас.
Това е най-голямото училище в квартала ни и с добро качество и ниво на образованието. Надявам се средата да е подходяща.

# 96
  • Sofia
Нашето тържество мина днес. Хубаво беше. Децата показаха малко от наученото, получиха си удостоверенията. При връчването им, госпожата каза по няколко думи за всяко детенце. После и'  върнахме документа, тя пое ангажимента да ги прикрепи към заявленията за 1ви клас.
След това останаха децата да се забавляват и към 12ч. си взехме щерката. Взехме и всички принадлежности и книжки.
Утре е РС.

Последна редакция: чт, 29 май 2014, 14:01 от Morena

# 97
Тържеството ни мина вчера, детето доволно, дадоха удостоверенията.

# 98
Ние сме в очакване на тържеството. Онзи ден си донесе всички неща. Не можах да разбера толкова ли не можаха да изчакат да ги вземем ние на тържеството. Раницата сигурно беше 15 кила. Гуменки, резервни дрехи, екип, несесери,блок,папки, всички учебници, включително и такива, които са свършили още в началото на срока. Беше натоварена като магаре. Тръгнахме да вървим на разходка след това, измина 20метра и седна. Боляли я краката. Много се ядосах как никой не се е замислил за децата.

# 99
  • София (Възраждане)

И аз така мисля, а и опитът ни в предучилищната на еврейското го доказа. Групата беше от малко на брой и прекрасни деца, без изцепки, вероятно и защото не беше по-желаните сутрешни. Иначе подборът по другите т.нар. "елитни" като 32, 18, 20 и прочие какъв е - по местоживеене / или по-точно по непукизъм за родителите, които макар да не живеят в близост са си направили фалшиви адресни регистрации/, братя и сестри на уредени вече по-горния начин или чрез връзки деца и реално подбор на възможностите и качествата на децата - няма.
Но и Лулумба е абсолютно права - средата не ти гарантира нищо, ако детето няма желание и не се работи с него.
Но и пътуване повече от 20-30 минути не е оправдано за мен, независимо от училището, затова и въобще не сме се замисляли за Шилер или други по-отдалечени.

Като слушах какво нареждаше директорката на 32-ро по време на отворените врати пред родителите, си дадох сметка, че е доста изгодно подборът да е по професия на родителите, т.е. кой родител с какво може да помогне на училището, примерно от този - софтуерче, от онзи - лоби за пред някоя комисия по държавна поръчка или конкурс, трети пък ще ремонтира почти за без пари някое крило, защото е строителен предприемач...и куп други знайни и незнайни врътки и бонуси, пък и сухата пара за почерпка е добре дошла.

Относно средата, достатъчно е да има едно простаче в клас, според мен, че да дърпа класа назад. Пък и при подбора на деца/родители няма как да бъдеш 100% сигурен, винаги се допускат и грешки. Знам едно, има свестни родители с деца калпазани, но до сега не съм срещала родители простаци с дисциплинирано дете.

# 100
  • София
И нашето тържество беше вчера, получиха първите си удостоверения. Ние нито чухме нещо, нито видяхме, нито снимки успяхме да направим, ама здраве да е. Децата бяха много доволни, защото имаше огромно количество сладки за почерпка  Simple Smile Как не им стана лошо не знам. Днес са в Патиланци, утре им е последният ден. Не им е мъчно за градината, чакат с нетърпение училището.

Нашето училище е едно от набедените за елитни, на нас ни е най-близкото квартално. Аз обаче за тези 4 години с каката съм много доволна и напълно разбирам истерията по време на кандидатстване, всеки иска най-доброто за детето си. Надявам се и занапред да нямам поводи да се оплаквам.

Материали ще купувам преди първия учебен ден.

Облеклото за първия учебен ден обаче го мисля. Лошото е, че и двамата не обичат да носят ризи, дори памучни блузки и яки и копчета, че имат малко по-официален вид, ама до септември има време, може и друг акъл да им дойде

Последна редакция: чт, 29 май 2014, 16:16 от tanini

# 101
  • Някъде в облаците
vela, то елитното училище пак не гарантира среда. А в някои случаи детето рискува да попадне в една среда на разглезени деца на богаташи, при които ценностите гравитират около поредното ново ай-нещо си, дрешки, с каква кола тате ни кара и т.н. И като казах кола - някои си карат децата с бяла за слънчеви дни и черна за дъждовни.......  Peace

Безкрайно точно. Преди четири години дъщеря ми не се класира в кварталните детски градини, от които, най-удобната за нас от всичките е елитна. Спират отпред от Мерцедес нагоре. Единственото предимство се оказа „на елитната квартална“, че е на 3-4 минути от нас пеша. С малко късмет се класира в детска градина в съседен квартал. Изобщо не съжалявам. . Ами возихме си Мира и сутрин и вечер, добре, че и двамата с таткото сме мобилни с автомобили. Средата там се оказа много по-здрава е точната дума отколкото във въпросната "елитна" детска градина. Нормални възпитани деца с нормални родители. Нито една лоша дума, нито един лош маниер, нито едно лошо поведение. Всичко това, съчетано с прекрасни учителки и директорка, която е много особнячка, но държи здраво юздите и съвсем тихичко понякога и не съвсем кротко си постига целите.
За училището заложих на същото. В съседен квартал е, но считам, че средата ще е много по-благоприятна, отколкото в кварталното ни супер елитно училище. Peace

# 102
Прието е моето дете, в училището, което желаехме. Не е от елитните, близо е, вехто и старичко вътре. Каквото - такова, умен е, учи му се - това е най-важното.

# 103
  • София
Записвам се при вас, племенника ми ще е първокласник.Трябва да събера идеи за подарък, знам,че още е рано,но трябва да е нещо оригинално.Иначе моите деца са 7 и 3 клас.

# 104
Мина и нашето тържество. Беше великолепно. Най-много ми хареса,че децата много се наслаждаваха и радваха. Днес били правили репетиция само веднъж и играли през останалото време. Явно не са искали да ги стресират,което е супер. Класната накрая почти се разплака. Беше много мило. Много съжалявам,че няма да продължи и следващата година. Децата също ще ги разместват. Дано пак се паднем с хубави деца и родители.
Дадоха им удостоверенията и по една книжка, която да прочетат през лятото. Аз също й подарих малка книжка за Дора.
На удостоверението е сбъркана фамилията й. То ще ни трябва ли за някъде? Да искам ли да го сменят или няма смисъл?

Общи условия

Активация на акаунт