Православни пости - 5 тема

• 65 336
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Леки и спасителни пости на всички! Бог с нас!

# 91
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
лек и спасителен пост и от мен

аз сготвих за началото на поста една картофена супичка, без застройка /но ние винаги я ядем така/, и прясно зеленце

# 92
Леки и спасителни пости и от мен!
И аз като за начало на поста навъртях огромна тенджера картофена супа и също така пастет от патладжан, чушка и сусамов тахан. Аз като наготвя сипвам супата във винтови буркани да се вакуумира и я слагам после в хладилника. Така с това количество супа, скоро се надявам да не готвя, а само да добавям салатки Simple Smile

# 93
Лек пост и от мен! Hug
Как се прави пастета от патладжан?

# 94
И аз нещо нямам много настроение за готвене.
Днес изпекох на скарата малко царевица, но почти не съм яла от нея.
Сутринта хапнах варено жито (то доста засища), после малко царевица, диня.
За вечеря - две препечени филийки намазани с пастет от патладжан.
Сега малко пъпеш - и това е.

Моят пастет от патладжан няма точна рецепта.
Този път сложих малко зелена печена чушка, сол, чесън, печен патладжан и 1 суп.л. сусамов тахан.
Когато имам, слагам и червена чушка, а също и магданоз. Този път сложих копър.
Винаги става вкусен

# 95
  • София
 Днес правих Баба гануш (явно е ден на патладжанените пастети  Laughing), дребни картофки на фурна, необелени, с розмарин и чесън.

Но искам специално да наблегна на десерта, за който нямах особени очаквания, а се оказа най- вкусния постен сладкиш, който съм яла! Става въпрос за пай със сливи, с ето това тесто. Омесих го по описания начин, като добавих и 2 с.л. кафява захар и го оставих да  отпочине половин час. След това го разточих върху хартия за печене и го настаних в тавичката, като краищата на тестото оставих да висят отстрани. Поръсих с 2-3 шепи галета, сложих около 200- 300 г нарязани сини сливи, поръсих отново с кафява захар (извинявам се, почти всичко ми беше на око), шепа орехи. Загърнах навътре висящите краища, намокрих леко с вода и поръсих с още малко кафява захар. Пекох до зачервяване. Получи се много сочно отвътре и много хрупкаво отвън. Следващи път мисля да пробвам солен пай с това тесто, като задуша леко тиквички, патладжани, лук, чушки , може и гъби (каквото има вкъщи), бих овкусила, може би, със соев сос, чесън и черен пипер.

# 96
Наде, това постно тесто и сладкиша ме грабнаха. Живот и здраве ще  го опитам.
А пастета с патладжан аз го правя на око с печени червени чушки и патладжан горе долу по равно (този път беше със зелени чушки), като на 1 буркан печени чушки (казвам го за ориентир) слагам около 2 средно големи печени патладжана, около 4-5 супени лъжици сусамов тахан и подправки на вкус. Лимон, сол, може орехи, чесън, магданоз и каквото обичате.

# 97
И аз ще го пробвам този пай.  Благодаря!  Hug
Сега се чудя дали да е круши или със сливи.

Аз предпочитам солени такива пайове, а мъжът ми - сладки.
Ако стане добре ще пробвам и със зелечуци по-късно.

# 98
  • София
 Снощи го направих с патладжан, тиквичка и чушка. Подправих го с мащерка и,черен пипер и чесън на прах. Отгоре поръсих със сусам. Много вкусно стана. И най- хубавото е, че търпи импровизации всякакви. Simple Smile

# 99
Цитат
Надето Simple Smile
 Снощи го направих с патладжан, тиквичка и чушка. Подправих го с мащерка и,черен пипер и чесън на прах. Отгоре поръсих със сусам. Много вкусно стана. И най- хубавото е, че търпи импровизации всякакви. Smile
Наде, а зеленчуците задушаваш ли ги предварително или ги слагаш сурови? Същото питам и за плодовете. на снимките ми се видя, че са сурови плодовете, но не съм сигурна.

# 100
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
И аз съм се вдъхновила от този сладкиш, реших да го направя със сини сливи

# 101
  • София
 Плодовете бяха сурови, а върху тестото поръсих галета, за да не стане глетаво от сока, който пускат.
 А зеленчуците предварително запекох върху хартия за печене, като ги поръсих със сол и малко зехтин. Може и леко да се запържат, но аз предпочитам, ако мога, да спестявам пърженето. Пропуснах да кажа, че сложих и лук, нарязан на полумесеци, който като се запече, стана много вкусен, леко сладникав. Мисля следващия пай да го направя с такъв лук.  Simple Smile

# 102
Харесвате ли елда (гречка)? Аз съм пристрастена. Понеже сега са пости, открих, че може да се яде и със зеленчуци само.

# 103
Днес спретнах поредния пълнозърнест хляб със закваска от боза. Този път  бухна доста.
Замесих го сутринта, оставих го да втасва до преди малко, а сега душа по посока на кухнята.
Никога не си правя труда да засека време, затова разчитам изключително на обонянието си.
До сега не ме е подвеждало Grinning

А иначе нямам никакви идеи за готвене. За сладкиши пък - съвсем не.
Сутрин си приготвям за работа малко количество накиснати овесени ядки с други ядки и стафиди.
Единственото ми разнообразие днес беше един фалафел-сандвич със зеленчуци.

# 104
Харесвате ли елда (гречка)? Аз съм пристрастена. Понеже сега са пости, открих, че може да се яде и със зеленчуци само.
Две сме Hug
Салата елда:  с кълцани домати, краставици, пресен пипер, магданоз, лимон, зехтин.

Общи условия

Активация на акаунт