Православни пости - 5 тема

• 65 344
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Да! Звучи вкусно, нещо като табуле. Аз открих, че ставала за ядене и с листни зеленцучи. Една приятелка я хапва с настъргана ябълка, малко лимонов сок, мед и канела. Може и някакви ядки да си сложи, ако има в момента. Все не смея да опитам и не знам защо newsm78

# 106
Опитай.
Сладка (тип мюсли) е чуден приятел на ядките. Аз добавям аромати: канела, кокос... и вместо мед - сушени плодове.

# 107
За съжаление, този път няма да се включа в постите, по ред причини.

# 108
Здравейте! За първи път пиша в темата, но я чета редовно. За втори път постя, Но съм забелязала интересен факт. Започне ли постът ми се случват различни неща-удрям се, порязвам се, неприятни случки с колата., развалят се уреди и т.н. неприятности.  Не мога да си обясня защо става така?  Има ли между вас някой със същото наблюдение?

# 109
Здравейте! За първи път пиша в темата, но я чета редовно. За втори път постя, Но съм забелязала интересен факт. Започне ли постът ми се случват различни неща-удрям се, порязвам се, неприятни случки с колата., развалят се уреди и т.н. неприятности.  Не мога да си обясня защо става така?  Има ли между вас някой със същото наблюдение?

Не, няма такова нещо. Но пък виж,  организмъ тпочва да се чисти. В началото ми избиват доста пъпчици, кожата ми се омознява, случвало се е и глава да ме боли, но това за мен е чистене на организма от токсини. После всичко се оправя и косата и кожата са ми по-добре от преди. Все пак обаче, това не е дието, а пост за душите ни. Peace

# 110
IZAI, постът е време на изкушения и изпитания.
Чувала съм много хора да споделят, че в такива периоди им се изострят отношенията с близки и приятели, т.е. случват им се неща, които са изпитание за тяхното търпение и смирение.

Други си го обясняват с това, че след като сме започнали да полагаме усилия да изправим живота си по Божия закон, то и тъмните сили се въоръжават срещу нас с удвоени сили. Т.е. нашето действие предизвиква същото по сила противодействие.

Мисля, че това дори може да се счита за доказателство, че постът ни е продуктивен. Ядосали сме враговете (тъмните сили), значи те са разбрали, че сме им обявили война Grinning.

# 111
  • София
Ако позволите ще споделя с вас една бабешка деветина (бе тя всъщност ми е казана от монах, ама както и да е). И така, когато усетите, че започвате да се изнервяте, разгневявате, възмущавате и т.н. кажете бавно следната молитва:

„Господи Иисусе Христе Сине Божий моля те предпази ме от гнева, гордостта и отчаянието !”

В някои случаи може да се наложи да я повторите три пъти.

И така изговаряте я бавно, поемате няколко пъти дълбоко въздух и след това ... се усмихвате (това е сериозно, ако трябва дори насила се усмихнете, но го направете).

При мен специално има един интересен момент, който е повсеместен. Започвам предварително да се ядосвам за събития, които предстоят да се случат като си представям неблагоприятно развитие на нещата или да си представям, че се карам с някого (ама да ви кажа даже наистина се карам на ум с него). Та тогава по подобие на горната молитва, аз съм си измислил една друга:

„Господи Иисусе Христе Сине Божий моля те предпази ме от преднамерения и мисловен гняв и ми дай сили да запазя спокойствието си !”

Хайде чакам и вие да споделите вашия опит.

# 112
Да, Иисусовата молитва помага човек да си събере мислите и да не обръща внимание на различните мисли, които му минават през главата.
Дядо хаджия, и аз съм имала периоди, в които много съм премисляла нещата, гневяла съм се предварително на неща, които все още не са се случили Grinning (мислех си, че само при мен е било така).

# 113
Дядо Хаджия, благодаря за споделената молитва. Аз напоследък съм в такъв период и определено имам нужда от подобна молитва.

# 114
  • София
Моят изповедник твърди, че гнева е функция на гордостта или отчаянието.

# 115
Има право твоят изповедник. Човек вика, когато е безсилен.

# 116
И страхът води до гняв понякога. Безсмислено и безполезно, но е така.

Последна редакция: вт, 12 авг 2014, 13:10 от Мора

# 117
Аз си мисля, че гневът ни най-често е следствие не от това, че сме лоши по характер, а от това, че упорстваме в своите желания и разбирания. От там идва разочарованието, раздразнението и помислите свързани с тях.

Житейският опит, който натрупваме с годините би трябвало да ни изясни факта, че нещата никога не са такива, каквито ги мислим и исканото от нас не винаги е най-доброто, ама на... все се ловим на тая въдица и се ядосваме за дреболии...

# 118
  • The point of no return
Поизтървах ви, но влизам пак в редиците. Чета, че коментирата елдата и тофуто. Знам, че има 2 вида елда, аз така и не съм попаднала на такава, която да не ми мирише. Тофуто го пробвах наскоро, също не ми допадна особено много.

Тези дни направих гювеч, любимата ми постна манджа  Peace

# 119
  • София
Докладвам: Новия хаджийски хумус с варена царевица и домати (това в хумуса разбира се).

Общи условия

Активация на акаунт