Велосипеди в градския транспорт - одобрявате ли?

• 16 462
  • 367
  •   1
Отговори
# 240
Кво? Я пак? Значи, аз не знам тригодишното ми дете накъде ще тръгне, ако го пусна в парка, а колоездачът, дето се е изсвяткал по алеята, ще го предвиди, че и ще предприеме съответната маневра?! Бреей! Ма то всъщност парковете не са за някакви пишлемета да се мотаят неконтролирано напред-назад, те са предназначени за съботно-неделните любители на велосипедния спорт.

# 241
  • София
Да, ще го предвиди или най-малкото ще реагира. Макар че съм много против тея, дето се святкат като луди в парк пълен с хора.

Парковете са за хлапета, които ходят напред назад, за родителите им, които ходят напред-назад, за велосипедисти, за хора с ролери и за такива, които са решили да потичат в събота следобед.

Да изброявам ли още?

# 242
Да, де, ама един велосипедист може много повече да навреди на пешеходец, отколкото пешеходецът на него.
Така че по пътя на логиката - кой трябва повече да внимава и да се съобразява? Велосипедистът!
Кой ще навреди повече на пътя - автомобилът или велосипедистът? Кой трябва повече да се съобразява? Автомобилът с шофьор в него!
Чудно колко хора не си ползват главите за мислене, ами ги разнасят като ненужен багаж само насам-натам.

# 243
  • София
То си личи кой кара колело и кой не в тази тема.

И, да, ползвайте си главите, моля.

Велосипедистът трябва да внимава винаги, тъй като в единия случай е участник в движението, а в другия се "намесва" сред пешеходците.
Всички трябва да се съобразяват, няма кой "повече", особено щом става дума за участници в движението.
Автомобилистът трябва да внимава, винаги, и да се съобразява с движението и да се движи по правилника. Никой не е длъжен да се съобрази с всеки идиот, който изскача. Да, трябва да може да реагираш, но ако някоя леля ми се хвърли по средата на улицата, вместо да използва пешеходната пътека, ако аз я блъсна тя ще е виновна. Същото ще се случи и с велосипедиста, който не внимава. Всеки си носи глава на раменете.

Но един пешеходец може много повече да навреди на велосипедиста, отколкото обратното.

# 244
Повече глупости в един пост от тия на РоЗи скоро не бях чела. Личи си кой е от простаците колоездачи, то не ви свърта.

# 245
Е, да, де, личи си, кой си ползва главата за мислене, не само, за да я гримира и да си избира какъв цвят фльонга да си закичи на колелото!  Mr. Green  Crazy

# 246
  • София
Супер просташко си карам по велоалеите, така е.
Забавно е тук  Joy

# 247
  • Bristol
Рози, аз също съм велосипедист, с тази разлика, че дъжда не ме плаши и си преценявам колко мога да карам. Това е и причината на градски транспорт да не разчитам, за да си возя колелото. И никак не съм съгласна с карането на зиг заг между автомобилите. Караш плътно в дясно, ако не са ти оставили място, спираш зад колата, чакаш и псуваш шофьора на ум Wink Зиг заг крие мнооого опасности, но това човек трябва явно да го види и лично изживее, за да разбере. В парковете, където няма разделение велосипедисти пешеходци трябва да си мнооого внимателен заради децата и домашните любимци, правят невероятно изненадващи маневри. Не знам дали ти се е налагало да спираш като си се засилил, аз теоретично уж съм подкована, но като ми се наложи веднъж забравих всякакви правила. Не само че колелото не реагира веднага и си продължава, но и загубих контрол над уоравлението, тъй като се панирах и натиснах с максимална сила предна и задна спирачка Crazy
Аз съм определено за идеята колелата да имат регистрационни номера и всеки който кара колело да е минал курс и изкарал успешно изпит. Същото важи и за шшофьорите, трябва да бъде включена теория и практика в изпита им, какво поведение да имат на път, по който се движат и велосипедисти.

# 248
Изпит за колело, сериозно? Понеже овладяхме некадърните шофьори. И те минават изпити, какво от това...Хайде и за пешеходец да се минава изпит. Понеже, колко процента пресичат на зелено? Ще кажете, че пречат само на себе си. Ами, не е така.
Всеки съвестен инструктор учи първо да се забелязва де що се движи наоколо по пътя и тротоара, въпреки това какво се случва?

# 249
. Караш плътно в дясно, ако не са ти оставили място, спираш зад колата, чакаш и псуваш шофьора на ум Wink

То хубаво, ама какво значи да оставиш място на път, на който място няма? В градска среда не всички улици са булеварди.

# 250
  • София
Караш плътно в дясно, ако не са ти оставили място, спираш зад колата, чакаш и псуваш шофьора на ум Wink Зиг заг крие мнооого опасности, но това човек трябва явно да го види и лично изживее, за да разбере. В парковете, където няма разделение велосипедисти пешеходци трябва да си мнооого внимателен заради децата и домашните любимци, правят невероятно изненадващи маневри. Не знам дали ти се е налагало да спираш като си се засилил, аз теоретично уж съм подкована, но като ми се наложи веднъж забравих всякакви правила.

Хей, никъде не съм писала, че съм от тия лудите, даже обратното...
Не знам какво е да спреш, като си се засилил, защото не се засилвам, хихи. Но пък съм го виждала... И то на велоалея. Една леля пресече велоалеята, без да се огледа, а едно момче в същото време се беше... не бих казала засвяткало. Наби спирачки, не спря в бабата, а преди нея, преби се и тя го напсува....
Мен също ми се скара веднъж една, която си разхождаше кучето по велоялята, наричайки ме "Оная селянка с колелото". Ама вече не ги забелязвам дори тея.

Аз никога не карам на зиг-заг - супер много ме е страх и също предпочитам да спра, ако се налага да заобиколя някой. Много, ама много рядко карам по улицата и то само ако няма тротоар, по който ми е адски трудно да карам, защото изчаквам и бавно задминавам всеки. Даже, ако трябва да съм честна, наложи ли ми се такова нещо, направо бутам... Ужасно ме е страх да карам по улицата, но някои от маршрутите ми се налага и то пада едно оглеждане... Мечтая си за повече велоалеи, дано.

Това с изпита за колело е готина идея.  Просто трябва да се мисли повече и да има повече толеранс. Мен много пъти са ме "пускали"т ака като се забия в дясната лента например, и има спрели коли - ща не ща трябва да изляза на платното. Но давам знак, имам жилетка и все се намира някой съвестен шофьор който да ми се усмихне. Ако просто така се хвърля няма да спечеля нищо друго от една-две псувни по адрес на семейството ми.

Leaves, трябва да можеш да забележиш де що се движи наоколо по пътя, но това означава ли, че трябва да живееш с факта, че навсякъде и от всяко ъгълче е редно да ти изскочи някой? Ти хем го приемаш, хем велосипедистите били супер тъпи, че го правят. Не НИЕ, шофьорите трбва да го приемем и да свикнем с това, а НИЕ пешеходците и НИЕ велосипедистите трябва да се научим къде се пресича, заобикаля и т.н.

И понеже и аз карам в дъжда, не разбирам номера с качването в ГТ поради такива причини. ГТ само в излетните линии го разбирам и в метрото. Дори само заради това, че ми се струва абсурдно да го метна и вкарам през тия врати на нашите рейсове...

# 251
На еднопосочна улица колоездач щеше да ме отнесе на пешеходна пътека на обратно.  Как да не го напсувам. Пешеходец бях с бебешка количка пред себе си.

Бабичките, бутащи колички напред и смятащи, че това им дава предимство, са ми любими. Онзи ден една така щях да я блъска с ролерите си. Вижда ме, че карам срещу нея и не се мърда нито вляво, нито вдясно, твърдо по средата се придържа, явно очакваше да нагазя тревата с колецата си. Егати идиотката, как да не я напсувам. Като й спрях в сеннкика на количката се сети, че е трябвало да се мръдне.

# 252
  • На дивана, под юргана
Аз съм определено за идеята колелата да имат регистрационни номера и всеки който кара колело да е минал курс и изкарал успешно изпит.

Хайде, стига глупости! Още една касичка за подкупи ли желаете?  Stop
Още малко и за пешеходец ще ви се прииска да има изпит и регистрационен номер...

# 253
На еднопосочна улица колоездач щеше да ме отнесе на пешеходна пътека на обратно.  Как да не го напсувам. Пешеходец бях с бебешка количка пред себе си.

Бабичките, бутащи колички напред и смятащи, че това им дава предимство, са ми любими. Онзи ден една така щях да я блъска с ролерите си. Вижда ме, че карам срещу нея и не се мърда нито вляво, нито вдясно, твърдо по средата се придържа, явно очакваше да нагазя тревата с колецата си. Егати идиотката, как да не я напсувам. Като й спрях в сеннкика на количката се сети, че е трябвало да се мръдне.

Е, как, то целият свят трябва да притихне и да спре да се върти, заради бутащите колички. Парковете също само за деца - никакви други там не може. Или ако може - в ъгъла, да се срамуват, че не бутат колички, а колелета, ролери, кучета..

# 254
  • София
На Витошка има велоалея, но ми е направило впечатление, че никой не й обръща внимание. Просто някаква драсканица по асфалта. Всеки си върви където му е кеф, защото нали тоя пък ще ми каже къде да си ходя. Сигурно и Витошка обаче е само за майки с колички. От този форум оставам с впечатление, че бг майките са много нервно племе - животните в парковете ги дразнят, пиещите бира, велосипедисти, коли, пенсионери. Пълно е навън с врагове на бг майката Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт