Велосипеди в градския транспорт - одобрявате ли?

• 16 446
  • 367
  •   1
Отговори
# 270
Нямам проблем да се качват в градски транспорт, ако няма вело алея. Дори е за предпочитане да го правят (ако не представлява проблем на возещите се хора, т.е. положението да не е гъз върху глава), защото повечето колоездачи са много рискови участници в движението. Очакват всеки да ги пази, а те са затапили ушите си с някаква музика и са от друга планета сякаш. А в парковете комбинацията от летящи велосипедисти и свободно движещи се кучета и деца са свръх-емоция.

# 271
  • sofia
Въобще не твърдя, че е културно, само споделям какво съм виждала - все пак докато пъпля в задръстването на Орлов мост, през прозореца наблюдавам всякакви интересни явления. Такива коли: коли, чиито шофьори не си ползват огледалата по предназначение, т.е. не гледат в тях, значи не им трябват.
Точно промушващите се между колите моторетки са най-опасни.....докато съм в задръстване нямам навика да гледам в огледалата, или поне не го правя толкова често, както когато се движа. Това важи и за колоездачите....

# 272
Може, но на алея за двама, единият минава вляво, другият - вдясно, ако коконата си седи по средата, или трябва да я блъсна, или да нагазя в тревата, което няма да направя.

Е, да, елементарно е, че при алея с вместимост двама, че и повече - едните се движат от дясно, другите от ляво. Обаче е толкова елементарно това правило, че е трудно за спазване - по стълбите на метрото настава апокалипсис, щото всеки иска да мине, откъдето на него му е удобно - ако може през слизащите срещу него хора, защото е решил, че иска по средата. Пък ти за парка се възмущаваш  Laughing

Те и в хипермаркетите се спрат с количката по средата и специално трябва да ходиш да ги молиш да се мръднат, защото има и други все пак.

# 273
Точно промушващите се между колите моторетки са най-опасни.....докато съм в задръстване нямам навика да гледам в огледалата, или поне не го правя толкова често, както когато се движа. Това важи и за колоездачите....

Не са те най-опасните, опасно е да не се гледа. Разбира се, че моторите и колелата ще се промушват в задръстването, то оставаше да участват в него. Нали това е една от причините да са на 2 колела - да не киснат в задръстването. И да - всеки трябва да пази другите в движението, особено по-уязвимите. Утре децата ви ще се качат на колела и някой няма да ги види, защото няма навик да си гледа в огледалата. Не е упрек към теб, Vesi1, просто ползвам поста ти, защото много добре излюстрира това, за което говоря - шофьорите не са свикнали, че не е само тяхно правото да са на пътя, затова не гледат. Но ще свикнете.
пп: защо пък в хипермаркета трябва да моля да си преместят зарязаната количка? Ако видя такава, просто я премествам на друго място и да си я търси, който я е зарязал Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 17:32 от Янечек

# 274
Аз ли не съм у ред, ама от кога на велосипедистите им е разрешено да шарят насам-натам между колите?
Същото важи и за мотоциклетистите. Редно е да не се промушват, а да се редят.

# 275
  • Bristol
Рози, набутах всичките си мисли в един пост с обръщение към теб, моя грешка. Не всичко беше за теб  Hug
Тъй като ми се случва като велосипедист да ме засичат коли и да ми отнемат предимство, без да осъзнават, че на велосипеда си супер уязвим си мислех за такива наказателната мярка да е лишаване от кола и придвижване с колело за три месеца примерно   Laughing
Просто всеки дърпа чергата към себе си и ако не си бил в двете положения, а само зад волана или само колоездач, трудно можеш да разбереш другия  Crazy

Колега се върна от колоездачен тур Лондон-Париж и точно това обясняваше, че ако не си резервирал специално място за колелото, дори да имаш билет за влака, ако капацитетът за колела е запълнен, не го взимат.

Наше задължение като родители е да научим децата какво поведение да имат като пешеходци и като колоездачи. Аз например не бях обяснила на сина да подава знак с ръка преди да завива. Както си карал из пътя един шофьор го забелязал, че не сигнализира, спрял и му обяснил как се прави. Благодарна съм, че е попаднал на точен човек, а не някой агресивен, който да го сбута с колата си, за да се научел примерно  Crazy хора сме, всички правим грешки, хубаво е да сме по-толерантни. Сега карам с щерката по улиците и непрекъснато подвиквам, стой по-близо до бордюра, дай знак че завиваш, огледай се. Тя кога чула, кога не  Crazy Изкушавам се да взема от радиостанциите, които инструкторите ползват при обучението на мотористите  Mr. Green

# 276
Аз ли не съм у ред, ама от кога на велосипедистите им е разрешено да шарят насам-натам между колите?

Хахаха, може ли източник, искам и аз да прочета къде е написано, че е редно. Нали си представяш ако велосипедист тръгне да се реди, как веднага ще го напсуват и избутат шофьорите. Сега искам да знам в цивилизованите страни как редно - да се промушват или да се редят  Crazy Напълно луди сте някои. Не може да определяте на кой къде му е мястото според вашите лични предпочитания. Аз пък смятам, че щеше да е много по-спокойно хората да минават на колела през центъра, а не в колите си. И трябва да се работи в тъкмо в тази посока - подобряване на условията за велосипедисти и подобряване на услугата ГТ, така че на хората да им е по-удобно и евтино да се придвижват така, вместо да се мятат на колите и да се изнервят.

# 277
Според моите предпочитания е редно да е  най-дясно на платното. А децата си уча да не разчитат на това, че другите ще ги пазят.

# 278
E да, но все някога ти се налага да зависиш от нечия чужда съобразителност, дори да си най-печеният шофьор или колоездач. Иначе всеки е много велик и не може да му се случи да изпадне в описаните ситуации. То е така, когато всеки гледа само себе си, а другите ги псува и не им прави място.

# 279

Не може да определяте на кой къде му е мястото според вашите лични предпочитания.

Що па аз да определям. Има си правилник за тази работа.
Аз в колата си не се изнервям. Пия кафе, слушам си музичка, яваш я давам. Да не съм у гъбите, че да дишам газове, лавирайки между колите и удряйки им се в огледалата от зор да мина по-напред. На киматик-екстра ми е. И зиме и лете.

# 280
  • София
Рози, набутах всичките си мисли в един пост с обръщение към теб, моя грешка. Не всичко беше за теб  Hug

Спокойно, и аз малко бях набрала инерция от другите постове  Hug

Яхвайте велосипедите, стига сте се заяждали, бе, хора!

# 281
Къде пишело, че трябва да се редят... Боооже Господи, и това по улиците се движи, да се смееш ли, да плачеш ли...

# 282
  • Bristol
Яхвайте велосипедите, стига сте се заяждали, бе, хора!
Абсолютно! Само градски транспорт и велосипеди в центъра на София  Mr. Green
Моето колело днес се счупи, издаваше точно звуците на машината в Кин Дза Дза, да видим кой е гледал този филм Wink Добър повод да си купя ново, вместо да ремонтирам Wink

# 283
Какво яхване, бе, хора! Ние децата си не можем да опазим и то в по-малък град и в пешеходна зона, вие в лудницата в София колела ще карате!

# 284
Ами, познавам много хора, които цял живот са на колело и почти изцяло само с него се придвижват. На тях им е ясно къде как се реагира и не са имали сериозни инциденти. За останалите, смятам, че има достатъчно паркове и пътеки, където с никого да не си пречите. И нямам предвид да минеш през главната алея, където минават всички...Има си начин. Задължително е да се гледа в огледалата и да се внимава...Тва, че си в колата, не значи, че си вкъщи, на спокойствие. В обобщение- не може да искате да сме екологични, но да създавате нови правила за хора, които карат колело, а не кола и са малко по- екологични от вас в това отношение, защото няколко единични бройки са ви попречили в ежедневието.

Общи условия

Активация на акаунт