Понякога той отиваше на дръвника да дялка нещо, а тя ще го последва с хурката. Стояха там дълго. Понеже бях много любопитна за какво си говорят, веднъж се скрих в храстите да подслушвам. Те си изясняваха недоразуменията там. Той дялка и нарежда нещо, което тя е казала или направила, пък на него не му е харесало. Тя стои до него, преде с хурката и обяснява кое я е накарало така да постъпи или да каже. Изясняваха си всичко там, кротко, без обиди и крясъци. Никога не съм ги чула да използат някакви обидни думи към когото и да било.
В семейството имаше разделение на труда и на леля ми се падаше да плете сложните плетки, модерните. Леля ми плетеше на всичките си братя пуловерите. Веднъж ние седим в кухнята, леля Виола плете поредния пуловер, по стълбите се чуват стъпките на дядо, който се качва, прибира се. Баба грабва плетката от леля и се прави, че плете. Дядо влиза, вижда я и се усмихва:
- Евро, ма па що правиш?
- Е па плетем, Рангеле, плетем!
- Е па можеш ли!
- Е па могу, как да не могу!
Той отиде да се мие и аз я питам защо е направила това, а тя ми казва: "Па да не му стане мучно, че не можем."
Тя умря рано и той ходеше на гроба й всеки ден, стоеше с часове и й разказваше какво се случва с шестте им деца и десетте внучета. Кой къде е, какво прави...да знае, така казваше. Той живя дълго, до 93 години. Шестте му деца се редуваха да го гледат, всеки по 1 година, защото единственият, който имаше жилищна площ, пък нямаше жена, беше останал вдовец. И той обикаляше България - две от децата му живееха далеч от София. Всяка година трябваше да свиква отново на реда и нрава на поредната снаха, но не се сърдеше -той ги жалеше, уважаваше ги и гледаше да не им усложнява живота.
През повечето време беше в София - трима от синовете му живееха тук. Когато ходех да го виждам, той ми показваше вестника - подчертаваше непознатите думи - конвенционално, детерминираност - думи от този род и ме питаше защо така вече не може да разбира какво пишат във вестниците. Към края на живота му уводните статии бяха почти изцяло подчертани. Тогава за пръв път си дадох сметка колко много чуждици навлизат в езика ни...
Сърдят се тези които са си по тънкообидни , но то си е тяхен проблем... Тук сме да се разтоварваме , а не да се натоварваме....

Тъй съм и с писането.
Хем се изкефих на опера - тъпа опера, ама с хубави хора, хубава атмосфера...