Отговори
# 660
  • ул. "Мечтание"
И едно питане към вече раждалите: Нали, за да те приемат в болницата като отидеш да раждаш, ти хвърлят едни документи и ти казват "Подписвай" . Това е някакво информирано съгласие доколкото знам. Как точно се казва този документ  мога ли да го намеря някъде в нета, за да видя какво пише вътре? Защото като раждаш и те боли едва ли мислиш супер трезво... И друг въпрос, какво става ако откажа да го подпиша? Няма да ме приемат в болницата ли? Имат ли право да връщат родилка по принцип? Какъв закон да търся, където мога да прочета какви точно са правата на родилките в болниците?

Уики, ето ти една брошура, в която има някои основни неща за информираното съгласие: http://www.rodilnitza.com/blog/wp-content/uploads/2010/11/InfoConsent_web.pdf

Всяка болница си има различно. Отиди в там, където си решила да раждаш и го поискай, нямат законова причина да ти откажат копие предварително. Те всъщност са три ИС-та - едно за теб по време на раждането, едно за бебето и едно за "кратки хирургични интервенции" - разбирай шев и кройка. Можеш да отидеш да те приемат с вече попълнените и подготвени информирани съгласия. Не си длъжна да ги подписваш, не и във вида, в който ти ги предоставят. Можеш да направиш собственоръчно промени. Най-ефективно е да впишеш, че желаеш да те питат и да ти разясняват всяка манипулация свързана с теб и бебето. Информираното съгласие за епизиотомията и евентуалното шиене можеш да ги подпишеш и след това при нужда.
Също така в хода на раждането устно можеш да се откажеш от всяко нещо, което си приела писмено в информираното съгласие, както и обратното. Обсъди с гинеколога си всички неща попълнени вътре - той е длъжен принципно да ти ги разясни, нали за това е ИНФОРМИРАНО съгласие, но често се правят на ударени. Не подписвай нищо, което не си прочела предварително!!!  Peace Можеш да подпишеш документите и след раждането.
Това е на кратко.

Още по темата:
http://www.rodilnitza.com/blog/pregnancy/informirano-suglasie/
http://www.rodilnitza.com/blog/rights-laws/documents-informed-consent/
http://www.rodilnitza.com/blog/rights-laws/informed-consent-violations/
http://www.rodilnitza.com/blog/rights-laws/informed-consent/
http://www.rodilnitza.com/blog/rights-laws/
www.rodilnitza.com/blog/pregnancy/nasilieto-kum-jenite-v-medicinskite-zavedeniya/
http://www.rodilnitza.com/blog/pregnancy/pravata-na-rajdashtite-jeni/

# 661
Уики, безпречинно ти е агресивният отговор.  Така и неразбрах, защо, явно си изнервена от жегите.  Посочи, къде съм казала за детето си, че е ненормално нещо в него, че не виждам newsm78Задала съм нормален въпрос, за жена която е с първа бременност, а и в този форум се обсъждат предимно въпроси за бебета, така ли е, или търся под вола тела?  #CrazyЗа огромно мое съжаление, има доста злобни жени тук, чудя се как не са се променили към добро след, като са станали майки, но техен проблем.  Съжалявам,за пореден път, че се доверявам тук, да питам и да споделям, рядко намирам добър тон.  А и аз съм си виновна, това, че сте с бременност пред мен, не ви прави доктори и специалисти, че да ви питат newsm78 И ако бяхте такива, с такива троснати отговори, като повечето тук, горките пациенти.  Е, мерси за отговорът де, и сори, че съм ви дотежала толкова мног.  Не забравяйте мили мами, че тук става въпрос за най-скъпото ни, децата,личните борби,женските истерии и дискомфорти, не са за изливане  точно тук. Бъдете малко по-мили, защото съм виждала тук доста необяснена видима агресия, включително и срещу мен.

# 662
Аз не виждам нищо агресивно в поста на Уики.
Обърнала ти е внимание и се е опитала да те успоки. Нито злоба видях, нито каквото и да е описано от твоя пост. Може би виртуалното общуване, където липсват емоции, мимики и жестове, е по- трудно за разбиране, но все пак, чак толкова лошо не е.

Това обръщание на "вие" към всички нас ли се отнася?

# 663
Аз не виждам нищо агресивно в поста на Уики.
Обърнала ти е внимание и се е опитала да те успоки. Нито злоба видях, нито каквото и да е описано от твоя пост. Може би виртуалното общуване, където липсват емоции, мимики и жестове, е по- трудно за разбиране, но все пак, чак толкова лошо не е.

Това обръщание на "вие" към всички нас ли се отнася?
     разбира се, че не слагам всички под един знаменател, винаги има изключения.  Ако прочетеш моя въпрос, ще разбереш, че нито съм психясала, както съм посочила, нито съм употребила нещо от рода, че с детето ми става нещо ненормално, най-малко съм имала предвид телете и едър рогат добитък, както са ме изкарали, че съм търсила.  И това е дразнещо лично за мен. Но ще преустановя всякаккви писъници в тази тема, макар че съм с термин септевмри.

# 664
Както искаш, това е твое решение. Но това, което исках да кажа е, че съм на 100% сигурна, че никой не е искал да те обиди или засегне нарочно.

# 665
Уики, безпречинно ти е агресивният отговор.  Така и неразбрах, защо, явно си изнервена от жегите.  Посочи, къде съм казала за детето си, че е ненормално нещо в него, че не виждам newsm78Задала съм нормален въпрос, за жена която е с първа бременност, а и в този форум се обсъждат предимно въпроси за бебета, така ли е, или търся под вола тела?  #CrazyЗа огромно мое съжаление, има доста злобни жени тук, чудя се как не са се променили към добро след, като са станали майки, но техен проблем.  Съжалявам,за пореден път, че се доверявам тук, да питам и да споделям, рядко намирам добър тон.  А и аз съм си виновна, това, че сте с бременност пред мен, не ви прави доктори и специалисти, че да ви питат newsm78 И ако бяхте такива, с такива троснати отговори, като повечето тук, горките пациенти.  Е, мерси за отговорът де, и сори, че съм ви дотежала толкова мног.  Не забравяйте мили мами, че тук става въпрос за най-скъпото ни, децата,личните борби,женските истерии и дискомфорти, не са за изливане  точно тук. Бъдете малко по-мили, защото съм виждала тук доста необяснена видима агресия, включително и срещу мен.

Ето посочвам как точно си задаваш въпроса:

ехо, мамчета, здравейте  Hugискам да питам, нормално тегло ли е на бебето 922гр.в 28 г. с?  като чета други цифри и се замислям, докторката ми казва всеки път, че всичко е ок newsm78

Относно това, че рядко намираш добър тон, може би е хубаво да потърсиш проблема първо в себе си, а не в другите, защото аз също често се доверявам да питам и споделям тук, но агресивен/лош/ или какъвто тон се сетиш, досега не съм срещала. По принцип съм доволна и благодарна, когато някой ми отговори на въпрос, но може би жегата досега ми е пречела да осъзная, че всъщност всичките отговори, които момичетата тук са ми давали, са били с агресивен и троснат тон.

Интересно е, че ти си единствената в тази тема, която претендира за лошо отношение към нея. Преди време някой ти беше постнал правилата на форума, ти пак го беше приела като заяждане, доколкото си спомням. Преди това беше писала, че никой не те бил отразил като си се представила в темата. Няколко човека ти постанаха цитати, как всъщност си била отразена от доста хора, но явно ти си пропуснала този факт. Наистина считам, че на база изложените от мен дребни подробности, нямаш никакво право да ме обвиняваш в агресивно поведение, защото проблемът и филмът си е изцяло твой. Аз не желая да участвам, задраскай ме от сценария. Съжалявам, че отделих време, за да ти отговоря на въпроса и да се опитам да ти кажа да не се шашкаш. Съжалявам също, че си счела чувството ми за хумор за агресивен тон  Shocked

Нощни, тенк ю за линковете.  Hug Много полезно инфо даде, както винаги. Следобед ще ходя за болничен и ще си искам да ми предоставят документите.

ПС: "Да търсиш под вола теле" е българска поговорка, чието значение няма нищо общо с едър рогат добитък.

# 666
Момичета всички сме малко по емоционални от нормалното може би , все пак бременността играе доста с хормоните ни , моля гледайте на нещата по-спокойно . Аз вчера си изтървах нервите с малката после цял ден се чувствах ужасно зле от това  Cry, но понякога се случва  Embarassed
 zmiqqq_85  аз съм в 27 седмица и ние тежим около 1кг , а преди някой беше споменал , че има отклонения около 20% от това , което  прогнозират и реалното , така че може да има неточности...
Аз днес посетих още една детска градина , (искаме да преместим  малката , за да е по-близо) , но пак няма места ..все няма места  Crossing Arms, не се раждат деца , а за  родените няма места  newsm78 .
Вчера ходихме на вилата ...подстригах си лавандулата , че беше прецъфтяла , починахме си , много добре ми се отрази..
И аз имам много силни киселини , особено вечер ...ако споделите някакъв лек , и аз ще съм доволна...

# 667
Уики, безпречинно ти е агресивният отговор.  Така и неразбрах, защо, явно си изнервена от жегите.  Посочи, къде съм казала за детето си, че е ненормално нещо в него, че не виждам newsm78Задала съм нормален въпрос, за жена която е с първа бременност, а и в този форум се обсъждат предимно въпроси за бебета, така ли е, или търся под вола тела?  #CrazyЗа огромно мое съжаление, има доста злобни жени тук, чудя се как не са се променили към добро след, като са станали майки, но техен проблем.  Съжалявам,за пореден път, че се доверявам тук, да питам и да споделям, рядко намирам добър тон.  А и аз съм си виновна, това, че сте с бременност пред мен, не ви прави доктори и специалисти, че да ви питат newsm78 И ако бяхте такива, с такива троснати отговори, като повечето тук, горките пациенти.  Е, мерси за отговорът де, и сори, че съм ви дотежала толкова мног.  Не забравяйте мили мами, че тук става въпрос за най-скъпото ни, децата,личните борби,женските истерии и дискомфорти, не са за изливане  точно тук. Бъдете малко по-мили, защото съм виждала тук доста необяснена видима агресия, включително и срещу мен.

Ето посочвам как точно си задаваш въпроса:

ехо, мамчета, здравейте  Hugискам да питам, нормално тегло ли е на бебето 922гр.в 28 г. с?  като чета други цифри и се замислям, докторката ми казва всеки път, че всичко е ок newsm78

Относно това, че рядко намираш добър тон, може би е хубаво да потърсиш проблема първо в себе си, а не в другите, защото аз също често се доверявам да питам и споделям тук, но агресивен/лош/ или какъвто тон се сетиш, досега не съм срещала. По принцип съм доволна и благодарна, когато някой ми отговори на въпрос, но може би жегата досега ми е пречела да осъзная, че всъщност всичките отговори, които момичетата тук са ми давали, са били с агресивен и троснат тон.

Интересно е, че ти си единствената в тази тема, която претендира за лошо отношение към нея. Преди време някой ти беше постнал правилата на форума, ти пак го беше приела като заяждане, доколкото си спомням. Преди това беше писала, че никой не те бил отразил като си се представила в темата. Няколко човека ти постанаха цитати, как всъщност си била отразена от доста хора, но явно ти си пропуснала този факт. Наистина считам, че на база изложените от мен дребни подробности, нямаш никакво право да ме обвиняваш в агресивно поведение, защото проблемът и филмът си е изцяло твой. Аз не желая да участвам, задраскай ме от сценария. Съжалявам, че отделих време, за да ти отговоря на въпроса и да се опитам да ти кажа да не се шашкаш. Съжалявам също, че си счела чувството ми за хумор за агресивен тон  Shocked

Нощни, тенк ю за линковете.  Hug Много полезно инфо даде, както винаги. Следобед ще ходя за болничен и ще си искам да ми предоставят документите.

ПС: "Да търсиш под вола теле" е българска поговорка, чието значение няма нищо общо с едър рогат добитък.
   Драга, чувството ти за хумор, не на гърба на моето дете само че Naughty и бъди спокойна, в моя филм няма да участваш, не се напрягай.

# 668
змия, не се ядосвай дори и да ти се струва че има несправедливо отношение към твоите въпроси. момичета, гледайте да си пазите нервите, пак ви го казвам от собствен горчив опит. аз лично незнам колко тежи моето бебе. на женска консултация в майчин дом София  съм и  там нищо не обясняват камо ли колко тежи бебето, но за сметка на това ултразвукът е платен 35 лв. Аз тоя ултразвук не го искам, обаче не искам да споря с доктора, предпочитам всичко да си платя и само мир да е. В живота получих доста удари които много ме промениха и направиха абсолютен противник на всякакви конфронтации - дори мисля, че колкото повече се конфронтираш толкова повече удари получаваш - нещо като ефекта на бумеранга.
А иначе да ви споделя и моето мнение по отношение на това мерене вътреутробно. През миналата бременност се следях в частна клилиника защото тогавашния ми работодател ми плащаше пакет във фонд и там всички изследвания бяха безплатни за мен. та там както във всяка клиника докторът беше много мил и обясняваше както и на вас колко е пораснало бебето. Накрая каза огромно бебе над 3,800 кг. а Павел всъщност се роди 3,150 - така че споко. това с кг да не ви притеснява.
змия не се отказвай от форума, тук можеш да научиш много важни неща. и да не ти пука чак толкова кой какво и как ти написал.
Приятен ден

# 669
Здравейте,някоя от вас ходила ли е на ФМ във Фемина във 11-13,6 г.с и препоръчаха ли ви да отидете на междинна ФМ във 16,17 г.с и след това на основната ФМ в 20-22г.с?

# 670
Аз ходих на фетална морфология във Фемина в  12 седмица и после в 18. Препоръчаха ми да отида и в 33, но мисля да пропусна. В 16 седмица не са ми казвали да ходя. при теб някакъв конкретен проблем ли се открива. В 16- та седмица се ходи еветуално за 2- ри биохимичен скрининг, но аз не съм го правила.

# 671
Да Уики мога винаги да отида на честно но е много много скъпо и не ми се иска, а за ФМ правят и на мен ми правиха към 12 седмица и да още веднъж ме гледаха като казаха пола и за резултата от Фм,аз изключих, за което се извинявам Simple Smile Иначе за изследвания тук ти взимат проба за гъбички в началото и края на бременността и глюкоза тест за диабет е задължителен, но скоро разбрах че на децата не се слага ваксина за хепатит трябва да си я купиш, което смятам да направя Simple Smile
Иначе и аз се усещам много много агресивно настроена, дума не давам да ми се каже и се хващам за всичко не мога да се позная, дано отмине преди всички да са спрели да говорят с мен.
За киселините само сода с лимон ми помага и е единственото нещо което ми утолява жаждата, ужасни са направо.

# 672
Момичета, недейте така...толкова спокойно и положително е всичко тук  Heart Eyes

Змия, в поста на Уикедли няма нищо, което да интерпретираш като негативно. Ние сме тук за подкрепа и позитивизъм. Тя просто ти дава подкрепа.  Hug

# 673
Аз ходих на фетална морфология във Фемина в  12 седмица и после в 18. Препоръчаха ми да отида и в 33, но мисля да пропусна. В 16 седмица не са ми казвали да ходя. при теб някакъв конкретен проблем ли се открива. В 16- та седмица се ходи еветуално за 2- ри биохимичен скрининг, но аз не съм го правила.
ами не нямаше проблем,аз ходих при д-р Врагалева и тя ми каза,ако имам възможност да отида на ФМ в 16,17 г.с и после в 20-22г.с,а ако не мога да отида като компромисен вариант най късно в 19,6 г.с,но ме притеснява това,че каза че тогава може да не се види всичко по сърцето,защото най-добре било да се прави 21,22 г.с исега се чудя кога да отида,дали да пропусна тази междинна,защото като чета повечето са ходили директно на основната 22- 22 г.с

# 674
[[/quote]ами не нямаше проблем,аз ходих при д-р Врагалева и тя ми каза,ако имам възможност да отида на ФМ в 16,17 г.с и после в 20-22г.с,а ако не мога да отида като компромисен вариант най късно в 19,6 г.с,но ме притеснява това,че каза че тогава може да не се види всичко по сърцето,защото най-добре било да се прави 21,22 г.с исега се чудя кога да отида,дали да пропусна тази междинна,защото като чета повечето са ходили директно на основната 22- 22 г.с
[/quote]по принцип е права, аз зато ходих  и допълнително на фетална ехокардиография при Иван Велковски в 23 седмица и повече пари в изследвания за сега не смятам да инвестирам. дано всичко да е наред.

Общи условия

Активация на акаунт