Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
  • Варна
  • Мнения: 2 576
преди малко направих пица с типово квасено тесто,стана вкусна,с хрупкава основа,все едно е печена на пещ https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-1 … f5f1cc4deaf350a77

от същото тесто ще направя и пърленки на тефлонов тиган,вчера правих и станаха също много вкусни
Много апетитно изглежда Simple Smile .
След като оформи тестото за пица остави  ли го пак да втаса преди да сложиш всичко друго и да печеш?

# 16
  • Мнения: 620
На 160-170 градуса пека за около час, с вентилатор е фурната. При мен друг проблем, хляба започна да свършва скорострелно и ще започна да залагам по два вече  ooooh!
Не ти ли се получава много твърда кората на хляба на тази температура? При мен това беше проблема, но сега при по-високите градуси стана чуден. Не сложих купичка с вода и пак си стана мека кората.
 Ефекта на бързото ядене и при нас се получи, но мисля, че вече отминава. Дано съм права, че не ми се меси толкова често, пък и за обиколките не е добре Wink!

Не, след като изключа фурната пръскам леко кората и става чудно хрупкава.

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 14 463
преди малко направих пица с типово квасено тесто,стана вкусна,с хрупкава основа,все едно е печена на пещ https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-1 … f5f1cc4deaf350a77

от същото тесто ще направя и пърленки на тефлонов тиган,вчера правих и станаха също много вкусни
Много апетитно изглежда Simple Smile .
След като оформи тестото за пица остави  ли го пак да втаса преди да сложиш всичко друго и да печеш?
не,първо леко изпеках основата за пица,стана като готовите платки,после гарнирах и я изпеках

# 18
  • Мнения: 2 387
Благодаря за новата тема!  bouquet

Обикновено оставям хляба да втасва във фурната и я включвам от време на време за минута-две, за да я поддържам топла. После втасалия хляб не го вадя от фурната, а я включвам да се загрява.
Пека първо на 200 градуса, а после намалявам.
Не зная дали е правилно, но до сега не съм имала проблем.

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 14 463
и аз така,но я включвам на 40*,като втаса го пека първо на 220*за 15мин,след това на 150* за още 20,не слагам съд с вода и не пръскам след изпичане,харесваме я твърда и хрупкава коричката

сега приготвих това https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-1 … b286cfc98b0d5040e  от същото тесто е/престоя в хладилника няколко часа в плик/,добавих  малко сирене и масло
добре се изпече и отвътре https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-1 … 1531160ee3b4dcb21

Последна редакция: сб, 31 май 2014, 22:21 от Doli

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 14 463
за днес -  пърленки и мини франзелки за хот дог https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-1 … 0f9424e1f3f765536 отново с типово брашно

# 21
  • София
  • Мнения: 346
Привет,

От известно време и аз имам успех с хляба с квас. хванах му цаката вече - при мен за да стане трябва да втасва във фурната като включвам на 50 градуса от време на време за да е топло. Хлябът става чудесен - пухкав и с хрупкава коричка. Ама през седмицата ми е голяма драма - вечер нямам как да го омеся и чакам да втаса и да пека. Ако го оставя във фурната без да я подгрявам почни не се надига до сутринта - явно моят квас е топлолюбив Simple Smile

Скоро мисля и да изсуша квас, та да имам за черни дни.

Някой пробвал ли е да замразява тесто с квас? Какво е положението там? Бих могла да меся голямо количество уикенда, да замразя и да пека през седмицата когато ми е необходимо.  newsm78

# 22
  • Мнения: 12
Здравейте. От 2-3 месеца си направих ръжена квас и започнах да правя хляб, единият бял в хлебопекарна,а другия със спелта ръчно. Проблемът е в това,че след като времето се стопли и белият ми хляб не втасва така,както преди  ooooh! Преди хлябът ми се навдигаше до горе на контейнера от 500гр. брашно и 300мл. вода и 160-170гр.квас и като пуснех да го пека се навдигаше дори над контейнера, а сега  newsm78  почти до половината контейнер. Незнам каква е причината,моля помагайте  Praynig Снощи,когато сложих да го замесвам,квасът си беше активен,имаше балончета и като го мърдах "шумеше". Какъв хубав хляб ми ставаше,а сега  .... моля помагайте   bouquet

# 23
  • София
  • Мнения: 1 051
Аз държа кваса  в хладилника и не захранвам. Когато искам да пека хляб го изваждам, захранвам и т.н.  и така от м. август миналата година.
Пека на 180 градуса с вентилатор и тавичка с вода на дъното на фурната /мисля, че така ми се надига повече при печене/. Като се замисля май изобщо не използвам температура по-висока от 200 градуса за каквото и да е. newsm78

# 24
  • Мнения: 8 704
  bouquet  chef

# 25
  • Мнения: 2 097

Toва е резултат от квас захванат през април месец,изсушен и после съхраняван в хладилника до вчера.Бях го спряла защото беше студено и не мислех че ще се получи нещо.Вчера реших да пробвам.Изсипах от сухия квас,захраних и стана идеално.
Между другото да спомена,че моят сух квас стана на едни миниатюрни парченца твърди като камък.Искам да кажа,че след като изсъхна нямаше с какво да го направя на прах.Блендера го направи на по едро.И аз много се съмнявах че съм направила нещо изобщо,но си го прибрах.Е.станал е и тези твърди парченца омекнаха във водата и се получи хубава хомогенна смес-квас:)

# 26
  • София
  • Мнения: 4 793
В тази тема ли някой беше писал за магазин в София където ти мелят зърно на брашно пред теб ?

# 27
  • Sofia
  • Мнения: 14 463
мелят,но ако си купиш зърното от тях...магазина е на Екзарх Йосиф,до Халите,до магазинчето за гевреци

плащаш цената на зърното и +0,50лв.за меляне

аз няколко пъти съм взимала и са ми го млели,но е доста едро,особено просото и соргото


в "Слънце и Луна" също мелят

# 28
  • София
  • Мнения: 4 793
А мерси за информацията.

# 29
  • Мнения: 76
От години правя хляб, но досега не съм ползвала натурална закваска.Днес забърках с лимец.Има ли някой който е правил с токова брашно?Дали ще се захнане закваската?Ще съм благодарна да споделите опит.

Общи условия

Активация на акаунт