Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 152 802
  • 807
  •   1
Отговори
# 165
  • София
  • Мнения: 8 500
Кваса  с хмел нагарча ли ? Как е кваса с нахут има ли разлика ?
 Аз все се каня да си направя имам и хмел -набрах си и изсуших.
 Но ми се струва ,че ще киселее -не обичам този вкус в хляба -като превтасал ми е .
 С нахут киселее ли също?

Значи в хляба не съм ги усетил да ми нагарчат или киселеят. Кваса от нахут има честно казано отвратителна миризма, но след изпичането на хляба тя изчезва. За киселеенето - ми първо си зависи от количеството на кваса и второ от превтасването.

# 166
# 167
  • Мнения: 748
Не ми се получава кваса  Sad четах,четах  ,ама нъц...Днеска му е трети ден,с бяло брашно го правих.
Освен да купувам ръжено и да пробвам с него,но чесно казано белия хляб си го ядем повече.
Ей това е оплаках се Mr. Green

# 168
  • Мнения: X
Пробвай с пълнозърнесто или типово брашно  .
 Аз не съм фен на накиселяващи хлябове и затова бих си направила кваса със пшенично.
  Благодаря за отговоря за кваса с нахут.
 Чела съм че симиди се правят точно с такъв квас и знам ,че не са кисели на вкус.
 Все някога ще пробвам - само трябва да му измисля място къде да го сложа съда с кваса  / само това не ми е мъдри в кухнята  Grinning /
 Сега пък като научих и за някакви странни миризми пак се отказах Grinning

# 169
  • Sofia
  • Мнения: 29 079
ползвайте сухия нахутен квас,няма миризми,захранване и нерви дали ще се получи или не,винаги става вкусен и пухкав хляб Naughty

# 170
  • Мнения: X
Доли би ли ми дала линк да видя опаковка и откъде се купува.

# 171
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Не ми се получава кваса  Sad четах,четах  ,ама нъц...Днеска му е трети ден,с бяло брашно го правих.
Освен да купувам ръжено и да пробвам с него,но чесно казано белия хляб си го ядем повече.
Ей това е оплаках се Mr. Green
3 дни е малко според мен. Изчакай още 3, като отделяш от кваса да не стане много голямо количеството. Моят стана на 7ми или следващ ден, не помня точно.

# 172
  • Sofia
  • Мнения: 29 079
Доли би ли ми дала линк да видя опаковка и откъде се купува.
http://www.bio-harmonia.com/wp-content/uploads/2012/12/IMG_0088-768x1024.jpg

от 1год.само с нея правя хляб,пици,мекици,кифлички и др.тестени,ползвам само пълнозърнесто,типово и др.смлени брашна-лимец,просо,спелта,ечемик,ръж
в началото съм имала и несполучливи,з-то обичам да пробвам с различни смеси и брашна,били са по-тежки,неизпечени,твърди...но вече всичко се получава перфектно

Последна редакция: нд, 14 дек 2014, 11:10 от Doli

# 173
  • Мнения: 2 208
: skela остави кваса на мира и ще стане  Peace,през ден го захранвай, но озхвърляй част от стария , сега е студено, не го изхвърляй, чакай. Ако отгоре има само водичка , слагай само брашно, значи рядък е, ако си е с шупли слагай и вода. Гъстотата трябва да е повече от кекс.
yulmana , хляба не е кисел, и няма миризми, на мен ми мирише толкова хубаво и на всички около мене. Купен сух квас няма да си купя, не знам какво има в него.

# 174
  • София
  • Мнения: 8 500
В бялотго брашно има ензими, подобрители и не знам още какво си, които пак са си вид фауни и пречат на дрождите да си свърши работата. Ползавйте брашна без добавки или пълнозърнести. Освен това следете да е топло.

# 175
  • Мнения: X
Доли благодаря   bouquet Купувам пълнозърнесто брашно на същият производител и е страхотно .
: skela  
yulmana , хляба не е кисел, и няма миризми, на мен ми мирише толкова хубаво и на всички около мене. Купен сух квас няма да си купя, не знам какво има в него.

Пише си на опаковката какво съдържа .
E 472 * (Fatty acid esters of glycerides). Няма данни за нежелани реакции.

# 176
  • Мнения: 2 208
Мдааа пише си, никак не ни лъжат производителите за всичко, то затова съм с три операции вече щото не съм яла ама хич боклуци Peace

# 177
  • Мнения: X
Друг  е въпроса ,че в домашна среда също могат да се произведат храни извън определените норми -даже и вредни понякога.
Всеки е ял боклуци и няма как да се изолира от това . Няма как да ядеш ама супер чисти неща. Защото трябва да си ги произведеш сама от до и то в чиста среда ,поляти с чиста вода и въздуха са е абсолютно чист .
 Ако си постигнала това съвършенство го сподели и ние да придобием опит.
  Няма абсолютно чисти неща. Даже тези био -и еко и не знам какви си неща.
   Никой не поддържа в къщи абсолютно стерилна среда . Даже не мисля да има такива маниаци дето стерилизират или дезинфектират всичко.
  Абсолютната пък дезинфекция понякога е вредна -организма става по слабо приспособим и няма висок имунитет.
  Не знам какви операции имаш . Съжалявам за което .
 Доли просто предлага вариант ,ако  за теб не е удачен не го ползвай и толкоз.
Кваса ,който си правите в къщи може да бъде също толкова вреден колкото и други храни.
  Винаги има отклонения при процеса и няма как без лабораторни проби да докажете ,че е безвреден.
   

# 178
  • Мнения: 2 208
Е чак пък вреден домашен квас, не съм чула такова нещо, освен у нас да бъка със супер токсични и вредни бактерии, надявам се не. Не мисля, че домашният квас е вреден и тя тогава темата се обезсмисля, ако ще си купуваме готов квас. Моята баба ми е разказвала за кваса и как са правили хляб с него и това е от векове било Peace Нали идеята е да стане наш и да е захванат у нас. Аз съм успяла да го направя, без да ходя на курс ( имам познати дето посещават такива) и  съм супер щастлива. Не ям супер чисти неща, но се стремя да си спестявам великите добавки и Е-та, до колкото мога. У нас не е стерилно. Слава на бога за сега всички възли дето имах са доброкачетвени, но последно останах без щитовидна жлеза и съм убедена, че освен Чернобил за това имат пръст боклуците дето съм изяла под формата на вафли, шоколади, разни боядисани уж пълнозърнести хлябове и т.н....Имам свекърва дето гледа животни и има сирене мляко и месо за което съм сигурна , че е домашно. Има и градина, гледа зеленчуци...Опитвам се да меся вече не с купено брашно, наскоро намерих от къде да си купя лимец, имам каменна мелница, искам аз да го меля и така Hug Hug

# 179
  • Мнения: X
А лимеца къде е расъл , обработван ли е с пестициди .
 Почвата дали е чиста ,водата с която се полива каква е ?
Аз също съм била родена по времето на Чернобил /ученичка бях /  ? Просто за всеки е персонално  как и от какво е заболял .
 Яла съм сигурно и аз доста боклуци - в началото на демокрацията им се радвахме като разнообразие и нещо ново.
 Домашните животни могат да пасат трева от заразени почви / зависи какви заводи и фабрики има или е имало преди в близост ./
 Водата на реките почти навсякъде бъка от химикали - пречиствателните станции са изхвърляли преди боклуци директно в тях ,така и почвата около тях е замърсена . Времето за разпад и пречистване от дадени химикали понякога трае дълго.
   Аз съм си купувала такова мръсно и миришещо домашно мляко ,че съм отвратена ...
     Живяла съм на село и хигиената при болшинството производители е под всякаква критика.
 Имаме село . Но в днешно време всеки храни животните си с купени смески ,а какво има в тях знаете ли ? Как бройлери и пуйки растат за месец два.
  Повечето  семена да домашните зеленчуци са получени в лаборатории . Старите сортове с добър вкус ,но по-трудно устойчиви и издръжливи се губят.
  Имаме село .Живяла съм -7г ,отглеждала съм доста животни и т.н. И не пиша неща наизуст.
  За всяко нещо си има правилна технология и например много рядко ми е харесвало домашно сирене или кисело мляко / не го цедят и из него има разни каймаци и люспи - слага се в буркани от туршии и чесън  / Та домашно ям само направено от мен самата според моите си критерии и аз сама да видя как е направено - да прецедя млякото купено и уж прецедено добре и ако мъжът ми го е взел сутринта и ми го донесе часове по -късно с престоялите вътре косми и остатъци от тор така смърди ,че думи нямам /
 Трудно си намирам читаво мляко или мирише или е с вода /отгледана съм с домашни млека и меса и никой не може да ме излъже и капчица вода да налее /
  Пожелавам ви от сърце да нямате здравословни проблеми занапред и да сте добре.

Общи условия

Активация на акаунт