Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 152 846
  • 807
  •   1
Отговори
# 225
  • Русе
  • Мнения: 166
Джемма ,за колко време чакаш да втаса хляба ти?Не ми се вижда никак бухнал,аз го замесвам от вечерта и до сутринта е с троен обем ,пак замесвам с много брашно на твърдо тесто намазвам с малко олио сгъвам на плик и завивам на руло и слагам във формата ,ако го сложа на по топло за 2 ч. е готово за печене,ако имам време на стайна температура 4 часа и го изпичам става много мек с хрупкава кора и като натиснеш филията  от горе до долу възвръща формата си .Няма разлика с купешкия,но не знам как да сложа снимки някой да обясни?

# 226
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Вече писах, че квасът ми е още съвсем млад и с недобра подемна сила и в кухнята е студено сега. Беше сложен на изключена фурна, не е много топло. Увеличи се два пъти в обем. Подробно съм описала всичко в поста си.

От две години не съм правила с квас и сега пак го захващам. Искам за Великден да имам хубав квас за панетонето.

# 227
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ето днес вече закваската е по-бързодействаща. За 4 часа втаса след подхранването, за 5 часа втаса хлебчето.

# 228
  • София
  • Мнения: 2 019
От моя опит мога да споделя, че колкото повече ми втасва хляба, толкова повече киселее. В началото оставях закваската на парното цяла нощ и сутринта я намирах съвсем леко шупнала. Оказа се, че превтасва и спада. Сега я вадя сутринта от хладилника, захранвам и слагам на парното максимум за 3 часа. След това хляба също втасва 3 часа на парното. Става чудесен и изобщо не киселее.

# 229
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Така е, то е всеизвестно, че дългото втасване води до киселеене. Но в началото, когато закваската е млада и в това студено време ( не я слагам на парното) не може посмъртно да втаса за 3 часа. Когато укрепне след няколко дни да ,2-4 часа са достатъчни.

# 230
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Бялата ми закваска укрепна много добре, стана много хубава и днес изпекох чуден козунак без грам мая.

https://www.youtube.com/watch?v=kkKxn9o5Nf4

# 231
  • Мнения: 6 105
Бялата ми закваска укрепна много добре, стана много хубава и днес изпекох чуден козунак без грам мая.

https://www.youtube.com/watch?v=kkKxn9o5Nf4
Справила си се повече от добре, Джемма! Страхотно е, че си направила клип, за да ни покажеш нагледно как става козунака. За което много ти благодаря. Ще пробвам задължително.
Поздрави!

# 232
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Благодаря, пробвай, наистина е много хубав.
Направих клип и за един руски форум, където също пиша и реших да е и за двата форума, та надписите са на двата езика. Simple Smile

# 233
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 162
Джема ,благодаря за клипчето   bouquet
Искам да попитам рецептата на козунака със стандартното количество яйца ,захар и мазнина ли е ?Също така и колко време втасва ?

# 234
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ето в блога ми съм написала:
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2015/03/blog-post_13.html

# 235
  • Sofia
  • Мнения: 29 094
Джемма,козунаците са прекрасни Hug,но каква е тази джаджа http://1.bp.blogspot.com/-JXDIaZ3ONDw/VQMkI-AHChI/AAAAAAAAAzw/n3 … 1600/DSC05479.JPG

# 236
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Термоигла, имаме тема за нея.Моята е към фурната, но се продават и отделно:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=708567.0

# 237
  • Sofia
  • Мнения: 29 094
мерси  bouquet

# 238
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 162
Благодаря Джема   bouquet

# 239
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Моля, момичета, за нищо. Hug
Аз пак активирах закваската сутринта, но я сложих да се суши, че тъкмо е станала хубава, ако нещо се случи с нея, да имам суха, да не захващам нова.
И останалото количество пак подхраних току-що, защото на моите не им стигна козунака и искат още. Ще се меси, няма как. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт