Социални работници отнемат деца поради БЕДНОСТ на родителите.

• 31 930
  • 525
  •   1
Отговори
# 240
Lilia Ninova, бъди така добра и спри да се занимаваш със социални служители. Просто не си струва. В момента  повечето работещи в тези служби са некомпетентни, не знаят всъщност каква им е работата, нагли и нахални същества. Видно е, че тук едни и същи пишещи са именно хора работещи в такива служби. Оставете ги, нека да си вярват. Хората видяха и разбраха, че го обръщат в бизнес. Толкова ли е далеч от мозъка да се проумее, че щом могат да се дават такива луди пари на приемно семейство, защо да не може да се подпомогне истинското семейство. Има много начини и средства, но там няма далавера и затова и не се работи в тази насока.
Мога много да пиша, но няма смисъл. Знам, че въпросните другарки сега настървено ще ме оплюят, искам да ги зарадвам, че няма да им доставя удоволствието да им отговарям Simple Smile
Благодаря и аз спирам да ги удостоявам с внимание.

# 241
  • Куциндрел
Да предположим, че има случаи на отнети деца само заради бедност. Т.е. децата са нахранени, облечени, здрави, не студуват. Взети са само заради ниските доходи или никаквите такива на семейството. ТОгава трябва правозащитни организации да се заемат със случаите. Като минат няколко такива дела, Соц. служби ще преценяват по-добре.

Случая с майката от Кнежа. Ако тя не беше станала медийна звезда как щеше да си плати тока? И как щеше да има средства да гледа новороденото бебе и по-голямото си дете?
Не съм запозната в подробности със случая, но малко дете и новородено бебе не се гледат без никакви средства и без ток. Даже и да кърми майката, по-голямото дете също има нужда от храна.
Може да е свястна жената, сега, след медийния шум, вече си има средства за гледне на децата. Ще видим как ще е след като хората спрат да й пращат помощи и тя трябва сама да се справя с текущите нужди.

Поне нещо разбрах от темата - тези, които не са яли джанки за основна храна, не стават хора. Tired

# 242
Медийните звезди и те са до някое време. После на дневен ред пак идва мизерията.
При положение, че масово мизерства работещият българин, представете си какво се случва при хората без работа.

Лошото е, че мизерията върви ръка за ръка и с други качества, които дали като проекция от нея, дали пък те са я проектирали, не се знае, но не са точните за отглеждане на деца. Скотщина, някакви такива ми се въртят в главата. Или примери, лични наблюдения на впиянчени родители, които лишават бебето от мляко, за да лочат ментак водка в селската кръчма.

# 243
Не работя в Закрила на детето, но съм в социалната сфера и пак ще повторя - социалните ходят по сигнал, а не се разхождат безцелно в родилното и да вземат деца оттам. Какво значи "опитали" да й вземат децата? Отишли, дърпали са ги, твоята приятелка не ги е дала и те са се отказали? Не става така. При условията, които описваш, живеят повечето от познатите ми и никой от тях не е и чувал за социален работник, камо ли пък да си брани детето от него. Да не говорим, че самите социални са със заплати от 400 лв, което означава, че и собствените си деца трябва да предадат на приемни семейства по логиката, която авторката тук се опитва да прокара.
Това за сигнала е вярно-така работят всички държавни служби, както и тези на запад. Въпроса е какво правим  комшийката, която подава сигнали защото децата отгоре тропат и крещят, а и семейството я е наводнило веднъж-дваж.

Съгласна съм по принцип, че трябва да има подаване на сигнали за малтретирани деца, но тези сигнали не трябва да са анонимни. Подаващият трябва да застане с истинското си име и адрес, та ако се докаже фалшив сигнал да отговаря пред закона.
Както и социален работник отнел деца само заради бедност също трябва да отговаря пред закона.

# 244
  • Куциндрел
Това за сигнала е вярно-така работят всички държавни служби, както и тези на запад. Въпроса е какво правим  комшийката, която подава сигнали защото децата отгоре тропат и крещят, а и семейството я е наводнило веднъж-дваж.
Такива комшийки бол, редовно има хора, които подават сигнали за какво ли не.
Въпросът е - някой връзва ли им се?

Не е ли в риск дете, което системно няма какво да яде и стои на студено?
На всеки подаден сигнал ли се отнемат деца?

# 245
...но за самотна майка с ниски доходи и две деца изкарваща малко е много, особено в моменти когато буквално не сме имали и пет стотинки. Но дори и като сме нямали, никога на майка ми или на мен не ни е хрумвало да спрем училище. Е тези моменти бяха в годините около 1997 г. Всички знаем какво беше.

Две деца са нормален брой деца и на всеки може да се случи да остане без работа, да остане самотен родител и т.н. Това са нормалните рискове на живота.
Но никой не може да ме убеди, че да раждаш много повече от две деца без изобщо да имаш стратегия как да ги гледаш е нещо много отговорно. Да не говорим в какви безумни условия забременяват много жени в опит да задържат някой мъж, който си е пълно леке и после естествено ги оставя, или бие, или пие... Това, наред с ниската сексуална култура, си е чиста безотговорност, гарнирана с тъпота. Ми разните супер многодетни семейства, за които от време на време се появяват писания или репортажи по ТВ и ни се внушава, че трябва да им се помага и гадната държава защо не ги е взела под крилото си. Ми гадната държава ли ги е карала да правят 10 деца бре? Ама лошото е, че от тая безотговорност не страдат виновниците, а децата. Това е най-гадното.

# 246
Съгласна съм по принцип, че трябва да има подаване на сигнали за малтретирани деца, но тези сигнали не трябва да са анонимни. Подаващият трябва да застане с истинското си име и адрес, та ако се докаже фалшив сигнал да отговаря пред закона.
Както и социален работник отнел деца само заради бедност също трябва да отговаря пред закона.

Подкрепям. Всекиш трябва да носи отговорност. Така ще се намалят безсмислените сигнали от едната страна, както и превишаването на правата от другата страна.

Въпросът е - някой връзва ли им се?

Не е ли в риск дете, което системно няма какво да яде и стои на студено?
На всеки подаден сигнал ли се отнемат деца?

На първия въпрос - "връзва се" дотолкова, доколкото проверката на сигнала е задължителна.
На втория въпрос - да, в риск е, разбира се.
На третия - естествено, че не. При проверката на сигнала се установява е ли в риск детето, или не, като е задължително да се иска мнение и наблюдения и на класен ръководител/възпитател в ДГ, личен лекар, поне няколко съседи. Не всичко зависи от леля Пена от долния етаж, на която й тропат децата.

# 247
  • Куциндрел
Всякакви кукувци и дементни страци звънят по спешни телефони и подават жалби.
Даже служителите по места си ги знаят.
По думите на Герри е едва ли не, че на всеки сигнал се отнемат деца.

Така, разбрах само за Тереза от Кнежа, че поради бедност са й отнели децата.
Други случаи ще се кажат ли?

# 248
  • гр. Шумен
По случая с Тереза. Не е съвсем точно, че са й върнали децата, защото е станала медийна звезда. Да, медиите изнесоха случая, но цялата работа се свърши от една група, част от която е авторката на темата, която е и един от основните дарители. Хора от тази група ходиха в Кнежа, застанаха зад Тереза, бориха се за правото й първо да ходи в приемното семейство и да кърми малкия, а после изнесоха цялата битка по връщането на децата. В групата те споделиха, че Тереза е била като подплашено зайче, не знае на кой свят се намира. Тука писаха, че й били предложили нещо, пък тя не се съгласила, пък после се съгласила за приемните семейства. Хора, това се случва няколко часа след като е родила, идват социалните, готови с приемните семейства, тя дали е имала възможност да разсъждава хладнокръвно и адекватно? Та така, кълбото започна да се разплита, след като двама-трима души отидоха при нея и й оказаха помощ не само материална, а и се разправяха със социалната служба. И трябва да ви кажа, че хич не е било така леко, както някои си го представят - станала Тереза медийна звезда (между другото, повечето изяви по електронните медии пак ги организираха същите тия хора) и хоп - върнали й децата. Въобще такива като Тереза имат нужда от помощ, разбиране, ЧОВЕЩИНА, а не от брутално отнемане на децата. Дали това нямаше да я срине още повече? Такива хора са лабилни, кой знае какво можеше да й се случи. А децата? Някой дава ли си сметка каква травма за тях е местенето им от приемно семейство в приемно семейство? А приемните семейства кой ги следи дали полагат нужните грижи. Тук имаше един случай преди години на приемно семейство, което ползваше децата, които беше взело за слугини - беше се обзавело с две Козетки. Набързо взеха децата и случаят се потули, явно социалните трепереха над реномето си. Да се отнемат деца заради насилие, да, но заради бедност? А като казах насилие... помните ли случая с малкия Цветелин (май тъй се казваше момченцето), което беше прието в болница след домашно насилие и на което отрязаха пръстчета от крачетата? Накрая го върнаха на мама ромка, щото тя уж се била поправила и най-хубаво било детето да си е при майката. Не вони ли на двойни стандарти?
Апропо, наскоро ми попадна този случай http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4063342

# 249
  • Куциндрел
По случая с Тереза. Не е съвсем точно, че са й върнали децата, защото е станала медийна звезда.
Върнаха й децата, защото чрез медиите хората разбраха за случая и й дадоха пари и помощи. И чрез тези пари и помощи тя успя да си стъпи на краката, ако нямаше медии, нямаше да има и деца, защото тя нямаше пари. Поне работа намерихте ли й?
Моля, не извъртвайте нещата.

# 250
Всякакви кукувци и дементни страци звънят по спешни телефони и подават жалби.
Даже служителите по места си ги знаят.
По думите на Герри е едва ли не, че на всеки сигнал се отнемат деца.

Къде ги видя тез думи бре?
Казах само, че не бива да има анонимки. Анонимките бяха при соца-
-смятам че сме надскочили този период...поне със законите, ако не с поведението.

# 251

Made in Bulgaria.  ooooh!
Това си е дискриминация. Само заради това, че са глухонеми са го направили. Безумие. Ми да се направи закон, който да кастрира веднагически глухонеми, че и слепите. Абе направо екзекуция.
Къде в закона пише, че глухонеми нямат право да имат деца? Тия от социалните мислят ли въобще?

# 252
  • Куциндрел
Тези думи как трябва да ми звучат?!?
Какво трябва да направим?

Друго се чудя за Тереза, тя 9 месеца не е ли обмисляла как ще си изхрани децата, та в родилното да не се чувства неподготвена и изплашена при предложението да я настанят звено Майка и бебе?
Отделно, тези социални за пръв път ли я посещават, че директно са нахлули с приемните родители?

Никой не може да ме убеди, че когато едно дете е системно гладно, т.е. родителите му осигуряват минимални условия на живот, то то не подлежи на настаняване на по-добро място.

# 253
Това за сигнала е вярно-така работят всички държавни служби, както и тези на запад. Въпроса е какво правим  комшийката, която подава сигнали защото децата отгоре тропат и крещят, а и семейството я е наводнило веднъж-дваж.
Тези думи как трябва да ми звучат?!?
Какво трябва да направим?

А как звучат. Не смяташ ли че е престъпление да се клеветят хора за нещо което не са направили защото си им ядосан? Това не беше ли клевета?
Когато пускаш сигнал срещу някого трябва да си напишеш  истинското име -най-малкото за да те вземат на сериозно самите социални. Иначе и те биха се усъмнили в "добрите ти намерения".

# 254
По случая с Тереза. Не е съвсем точно, че са й върнали децата, защото е станала медийна звезда.
Върнаха й децата, защото чрез медиите хората разбраха за случая и й дадоха пари и помощи. И чрез тези пари и помощи тя успя да си стъпи на краката, ако нямаше медии, нямаше да има и деца, защото тя нямаше пари. Поне работа намерихте ли й?
Моля, не извъртвайте нещата.

В случая с Тереза социалните наистина се издъниха. Няма какво да се лъжем-няма пари жената-вземат децата.
Има пари -връщат децата. Това е точно вземане на деца заради бедност, а не защото ги застрашава по някакъв начин. Колко пък е сложно да съберат по 5 лева социалните и да и платят тока на тази жена или работа да и намерят някаква..
Недейте да бъдете високомерни и безсърдечни от висотата на собственото си материално благополучие. Всеки човек има права-има и харта за права на човека-не може така да се взема бебе от ръцете на майка, защото има неплатена сметка за ток.

За други такива случаи не съм чула, но този е достатъчен и вашата реакция във форума ме озадачава.
Социалните в случая сбъркаха и не си понесоха отговорността.

Общи условия

Активация на акаунт