СЕДМОКЛАСНИЦИ - борба със статистиките - седмична (06.06-12.06)

• 66 423
  • 1 038
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
Някой може ли да ми помогне от Варна,дали знае къде мога да намеря минималния бал за второ класиране по училища за 2013 г. Предварително ви благодаря.

Заповядай http://www.rio-varna.bg/upload/min_max_2klas.pdf
Благодаря,но това не е ли за първо класиране?
Това е второ класиране към дата 04.07.13г., първото класиране е към дата 26.06.13

# 376
И аз доволна от НПМГ. Баловете за МАТ ще са по-ниски от миналата година.

Редактирам се, намерих откъде се вижда проверката по входящ номер и статистика, трябва да НЕ си логнат Joy

Последна редакция: сб, 07 юни 2014, 16:07 от peppia

# 377
Аз съм с нагласата да се бъркам на детето което си е наумило на учи АЕ с втори ФЕ, но не съм сигурна дали трябва да тропна с краче за НЕ. АЕ й е на много прилично ниво, а тя за НЕ не иска да чуе неможела да го учи този език ...

Кони, какъв бал направихте...с момче или момиче сте?

# 378
Грешно съм написала - мисля да не се бъркам, но така си пропилава шанса за добро ниво на втори език. ФЕ като втори едва ли ще го учат много.

В ЕГ за втория език забрави....набляга се основно на нивото на първия, което е много високо!

# 379
  • София
Благодаря ти, Leila! Вече имам две положителни мнения за 30 СОУ. За 32-ро - 1 мнение и за 105то едно мнение... За 127-мо четох някакви неща от миналата година...
За 1 СОУ някой има ли информация на какво ниво е изучаването на английски и испански?

# 380
Sash, благодаря за темата.

Здравейте! За децата ни - на първо класиране, по първо желание.

Ние почти сме решили кое ни е първо желание (минахме през почти всички елитни гимназии  #Crazy).
Но ако може да помоля за още малко мнения.
Целта ни е английски + френски. (поне за единия език ще има и курсове, разбира се).
АЕ е на ниво В2, френски не е учила.

Какво мислите 9 ФЕГ или I АЕГ?
Лошото е, че за ФЕГ чувам и чета във форума по-скоро отрицателни мнения (всъщност само една мама е много доволна).
Предполагам, че в I АЕГ  излизат с английски на високо, нали?

И двете ми деца са във френската гимназия, завършват 8 клас в различни класове. Няма да давам мнение за училището, защото има неща, които харесвам, но и неща, които не харесвам. В крайна сметка всичко опира и до децата, и до конкретните учители. Обаче. Ако детето ти иска да учи френски в България в държавно училище - то ФЕГ е мястото. B2 по английски и английска гимназия за мен лично е безсмислено. Френският е изключително труден език и френска гимназия е най-доброто място за научаването заедно с допълнителни лични усилия, курсове и евентуално следване във Франция.
Миналогодишните ми размисли и драми бяха и в посока учене в чужбина, живот и здраве и ако е рекъл Господ, след гимназията. Франция и Германия са добрите места за учене, образованието е безплатно за членове на ЕС, във Франция дават и социални стипендии и помощ за квартира. Вероятно и в Германия, не съм проучвала за там.  В Англия е скъпо. Има опции за Шотландия, не знам подробности и за там.
Английските гимназии (самата аз съм завършила 1-ва АЕГ, тогава беше 114-а) са чудесни, но... нито един от съучениците ми не съумя след английския да научи втори западен език на професионално ниво. Докато моите деца например, без кой знае колко систематично учене на английски, гледат сериали без субтитри и водят свободно разговор на английски с чужденци. Сега обмислям Британика наесен.

# 381
  • София
То, хубаво В2 по английски, ама не е в това въпросът! Това, че учат терминологията на различните науки е много повече от един сертификат.  Всеки си мисли, че знае английски, включително със сертификати, но в академична обстановка се вижда огромната разлика между един младеж, учил съвестно в училище и един младеж, учил съвестно на курсове, като и двамата са със сертификат. Същото важи и за другите езици. Колко хора с езиков сертификат, но които не са били в езикова гимназия, знаят терминологията по физика, химия, география или биология? Сори, ама тая работа с езиковите сертификати и ненужността на същия език в ЕГ е малко бошлаф-работа.

# 382
Момичета,не намерих отговор на въпроса - на едно място ли подаваме документи за различни области училища.Примерно в Хасково - мога ли да подам и за Ст.Загора и за Пловдив?!

# 383
То, хубаво В2 по английски, ама не е в това въпросът! Това, че учат терминологията на различните науки е много повече от един сертификат.  Всеки си мисли, че знае английски, включително със сертификати, но в академична обстановка се вижда огромната разлика между един младеж, учил съвестно в училище и един младеж, учил съвестно на курсове, като и двамата са със сертификат. Същото важи и за другите езици. Колко хора с езиков сертификат, но които не са били в езикова гимназия, знаят терминологията по физика, химия, география или биология? Сори, ама тая работа с езиковите сертификати и ненужността на същия език в ЕГ е малко бошлаф-работа.

Така е:-) Аз не се сещам на първо четене за някои химични елементи на български, защото съм ги учила предимно на английски:-) И по биология имам доста спомени за термини и названия. Но съм дълбоко убедена, че ако целта е два езика на добро ниво - то най-добре е английският да се учи странично, а другият език - в гимназия. Имам и жив пример - момиче, което завърши ФЕГ и после университет във Франция, успя да се справи с тестовете по английски и замина за САЩ, където направи магистратура и докторат и в момента работи. Е, междувременно спечели и зелена карта от лотарията. Имам и много други примери... Истината е, че английският е международният език и хората се отнасят с разбиране към тези, които го говорят с местен акцент, с грешки и прочие.  Важното е да се разбират. Гледат другите ти способности и знания.

# 384
Здравейте момичета!!! И ние сме пред избор, имаме избор, но се оказа трудно да го направим. Терзанията са основно мой, защото девойката е доволна от себе си и изобщо не иска да мисли и да се чуди-остави това на мен и баща си. Балът й е 34,65-момиче, от София. Спрямо миналата година имаме шанс в повечето гимназии без 1НЕГ. Отделно има добри оценки по биология и химия/яви се по мое настояване/ и в НПМГ. Там балът също й стига за тези паралелки.Има ниво В2 по английски.
Моето притеснение е, че ако се запишем в 1 АЕГ ще остане само с един език с добро ниво. Не иска френски, а испанският не я интересува. Незнам къде да я насоча. Мненията от последните години за АЕГ също не са много добри. Едно ми е притеснено, след толкова усилия да не сгрешим.

# 385
То, хубаво В2 по английски, ама не е в това въпросът! Това, че учат терминологията на различните науки е много повече от един сертификат.  Всеки си мисли, че знае английски, включително със сертификати, но в академична обстановка се вижда огромната разлика между един младеж, учил съвестно в училище и един младеж, учил съвестно на курсове, като и двамата са със сертификат. Същото важи и за другите езици. Колко хора с езиков сертификат, но които не са били в езикова гимназия, знаят терминологията по физика, химия, география или биология? Сори, ама тая работа с езиковите сертификати и ненужността на същия език в ЕГ е малко бошлаф-работа.

Не знам на кой студент му трябва терминологията И по физика, И по химия, И по биология, И по....
Второ, от над 20 години се занимавам с английски в технически, търговски и правни направления и се спрявам супер без да съм учила в АЕГ. И опитът ми казва, че за всяка една област ти трябват 100-200 специфични термина. Учат се за седмица и съвсем не е фатално, ако не ги знаеш в началото. А и голяма част от термините се ползват в общата лексика или са интернационални.
 Също така не съм сигурна дали в АЕГ се учат на английски всички изброени предмети. В НЕГ физика не се учеше на немски. Пък математика не се учи никъде на чужд език.
Та предимствата на АЕГ съвсем не са чак толкова категорични. Имала съм доста колеги, завършили АЕГ, които се справят с английския по-лошо от мен. Малкото предимство на ЕГ се наваксва лесно.

Последна редакция: сб, 07 юни 2014, 18:22 от Черна станция

# 386
  • София
Интересно, на кой студент? Сякаш всички ученици знаят дали ще им трябва или не, че да си избират. Медицина, инженерство примерно? Или е невероятно? Не всички ходят да учат икономика или право, има много младежи, които отиват да учат И други науки и специалности. Ученето на предметите на езика зависи от това какви учители имат. Но поне по две от фундаменталните науки все ще ги учат на езика. Важното е да има основа, пък кой как се е възползвал от нея е индивидуално. То, има и завършили ЕГ, които са по-зле от мен, ама какво от това? Едва ли те са представителна извадка. И там има завършващи с тройки.

# 387
  • София
Търсих, търсих и не намерих списък на РИО за тази година с изредени училища, специалност/профил и евентуално кодове. Идеята ми е от там да ги гледам за попълване на заявлениято. Дали аз не мога да намеря подобен документ в нета или още не е излязъл. Знам че ще го има в училищата гнезда, но ми се искаше да си спестя едно ходене до там.

# 388
  • София
ще го пуснат документа, имате време. Не зная дали го има на сайта на рио, не съм го отваряла.

# 389
  • Русе
нашите пуснали нова статистика - друга табличка, същата информация.  Joy hahaha Shocked

Общи условия

Активация на акаунт