Също така, Асанж не е журналист и не мисля, че се квалифицира за Пулицър. Сега, ако твърдиш, че ако някой руснак беше сторил нещо подобно с руски секретни документи, щяха да му вдигнат паметник в центъра на Москва и да му дадат медал - бих поспорила с теб.
По отношение на традициите в независимата разследваща журналистика - вероятно не съм те разбрала правилно, че твърдиш, че в Русия има такива. Така че няма и да го коментирам.
Понеже лично за мен основната задача на журналистиката е да информира достоверно, мисля, че Асанж е журналист от най-висока класа - тоест начинанието му е единственото, което се доближава до независима разобличаваща журналистика. Честно казано не ме вълнува имал ли е нечий баща офшорка и имал ли е сексуален акт Клинтън. Далеч по-интересно ми е да разбера кой и с какви мотиви ни вкарва във войни и дали спазва декларираните си принципи, след като е влязъл в политиката, каквато и да е данъчната му декларация - защото, ако не ги спазва, мотивите му са изфабрикувани и всичко това е скрито - на какво отгоре смятаме, че има корективи, гражданско общество и дори липса на диктатура? Стойността на предизборните дебати и първичните избори също се разбра покрай Асанж, странно е, че ги изтъкваш като довод точно сега.
Разбирам и защо това минава в графа "секретни сведения" - защото "народната любов е пряко свързана с невъзможността на народа да знае твърде много за любимците си" - напълно съм съгласна. Просто мисля, че в двете общества са измислили различни начини "народът да не знае". Това не прави едното по-добро, по-свободно или по-демократично от другото, прави го просто различно. Иначе Сенатът/Думата гласуват, каквото трябва, съдът съди, когото трябва, журналистите ровят, където ги насочат. Всичко, което де факто определя живота ни е "секретно", но знаем, че Клинтън е имал сексуален акт /което всъщност може би вълнува само американците, ако и тях, пък и не е заслуга на журналистиката/. Откъм полезната страна - в САЩ става пословичният скандал с Уолмарт, в Русия, да речем, ловят неонацистки групировки и тук-там някой бандит.
И, да, колкото и да ти е странно, разследваща журналистика в сегашна Русия има от 1989 година. /Иначе ако смятаме Нели Блай за една от първите разследващи журналистки - 19 век, руският й еквивалент точно по същото време е Гиляровски/.
ПП Всъщност не разбрах какво общо имат Немцов и Литвиненко с Асанж, но вероятно имаш основание да ги сравняваш. Литвиненко може би по-скоро по някаква логика може да го сравниш с Манинг, въпреки че и там едва ли. Убийството на Немцов за мен си остава загадка, но пък откъм информация е пълна нула.
Щом казва, че от свирене на арфа се изкарват 2 милиарда, значи е така и точка.