Русия 1

• 1 143 017
  • 23 566
  •   1
Отговори
# 8 985
  • София
По-скоро питам кой ще пази пазачите на личната комуникация на милиони руснаци, която вече ще бъде записвана. Сещаш ли се какъв потенциал за натиск е това? В крайна сметка едва ли на всекиго ще му е приятно произволни негови разговори - примерно интимни - случайно да "изтекат". Вярвам, че човек има право по подразбиране на лично пространство и уединение.

Или просто трябва да вярваме на Путин, щото ни изглежда добър човек? Както и на всички по веригата - защото тези записи ще се събират и съхраняват от телекомуникационните фирми.

Според мен се преувеличава. Това е огромно количество информация, няма смисъл да се съхранява. А и къде ще се съхранява? newsm78

# 8 986
Според мен се преувеличава. Това е огромно количество информация, няма смисъл да се съхранява. А и къде ще се съхранява? newsm78

Това казват и телекомуникационните компании, но не срещат разбиране засега. Не се преувеличава въобще.

Понеже Стратфор се ценят високо тук, ето преразказ от тях: https://www.stratfor.com/geopolitical-diary/putin-faces-tough-ch … ti-terrorism-bill

(Според статията цели 16 депутата от горната камара не са гласували "за" - нечуван отпор.)

# 8 987

Не се преувеличава - според поправките в закона метаданните се съхраняват три години, самата комуникация - до 6 месеца.  Струва ми се, че накрая наистина ще го отложат за 2023 година.

jp, не разбрах, че си се загрижила конкретно за руснаците, мислех, че питаш за хакерите и техния евентуално безконтролен достъп до информация. По принцип мисля, че правото на лично пространство и уединение във все по-технологична среда ще върви към ограничение - независимо дали със законови поправки, чрез приемане на общи условия за едно или друго нещо, без изобщо да ти кажат и т.н.

Затова хич не се замислям кой ще пази информацията за мен, но много бих искала по всевъзможни начини да изтича и да се публикува информацията, която ще оформя живота ми и която по една или друга не намират за нужно да споделят - и то  по възможност  не пост-фактум, когато й изтече секретността, а докато още я мислят.

Последна редакция: пт, 29 юли 2016, 02:39 от Vapor

# 8 988
# 8 989

jp, не разбрах, че си се загрижила конкретно за руснаците, мислех, че питаш за хакерите и техния евентуално безконтролен достъп до информация.

Не, имах предвид твоят пост, че искаш всичко да се пази. Мислех, че говориш за обикновените хора, защото другото така или иначе си се пази.

Като цяло ми се струва, че превръщането на политиката в едно огромно реалити шоу не дава кой знае колко впечатляващи плодове. Аз поне свързвам възхода на популистите с този феномен. Освен това спрях да вярвам в здравия разум на средностатистическия човек - отчасти и заради участието си в този форум.

За технологиите не се притеснявай толкова. Който иска да комуникира тайно, пак може да го прави. Което е още една причина руският закон да касае най-вече обикновените хора.

# 8 990
За технологиите не се притеснявай толкова. Който иска да комуникира тайно, пак може да го прави. Което е още една причина руският закон да касае най-вече обикновените хора.

Честно казано, всякакви притеснения за обикновените хора ми отпаднаха отдавна, още със Сноудън - виждат ми се напълно излишни. Горкият, разбира се, не случи - от страна, която го прави "секретно" да попадне в страна, която ще го прави "явно" /поучена от американския опит, товари със съхранението  операторите, въпреки че така и не разбрах в САЩ как го решиха в крайна сметка/.
Както писах, ми се струва, че само в Европа като цяло има някакъв вид зачитане на основни права, защото поне Европейския съд отмени директивата в тази насока през 2014. Но чета, че германците и англичаните независимо от това обсъждат опции да го поставят в законови рамки. Наистина мисля, че за обикновените хора това развитие е неизбежно - независимо в каква форма ще го облечеш.

# 8 991

Честно казано, всякакви притеснения за обикновените хора ми отпаднаха отдавна, още със Сноудън - виждат ми се напълно излишни. Горкият, разбира се, не случи - от страна, която го прави "секретно" да попадне в страна, която ще го прави "явно" /поучена от американския опит, товари със съхранението  операторите, въпреки че така и не разбрах в САЩ как го решиха в крайна сметка/.

По това, което чета, Verizon е трябвало да предоставят само метаданни за фиксиран тримесечен период. Съдържанието на разговорите нито е съхранявано, нито е предавано. Самите метаданни като обем са нищо в сравнение с разговорите.

Макар че не го считам за кой знае колко добро нещо, мащабите категорично са различни. Първо, това в Русия касае всички. И второ, касае съдържанието на комуникацията - а не само факта, че днес в пет следобед си звъняла на шефа си, примерно.

А пък колко потенциал има за надничане в нечий бизнес има - вярвам, си представяш.

Но това със Сноудън е иронично, да. Още един полезен идиот.

# 8 992
  • The QC to be!!!
...
Както писах, ми се струва, че само в Европа като цяло има някакъв вид зачитане на основни права, защото поне Европейския съд отмени директивата в тази насока през 2014. Но чета, че германците и англичаните независимо от това обсъждат опции да го поставят в законови рамки. Наистина мисля, че за обикновените хора това развитие е неизбежно - независимо в каква форма ще го облечеш.
Това, че 2014 писаха черно на бяло, не им пречеше преди това да дадат зелена светлина на всичките тези бази в германия, пълни с подслушвачи! Имам познат който точно това прави от 2008! Та само щото не се знае какво се прави, не означава, че не се прави.  Wink

# 8 993

Макар че не го считам за кой знае колко добро нещо, мащабите категорично са различни...

Аз не съм сигурна, че може да се определя като добро или лошо нещо, което при определени технически възможности е неизбежно да се случи.  Иначе мащабите са различни, да. Все пак САЩ имат няколко програми. XKEYSCORE  явно хич не е за подценяване. Сега по повод това дали касае всички - наистина е различно, руснаците го залагат да касае само тях /как ще стане точно не ми е ясно/, американците - всички освен тях, въпреки, че доколкото помня, разликата между свой/чужд се прави на "най-ранния практически осъществим етап", когато след прочитане се установи, че не отговаря на целите на събирането на информация и във всички случаи, ако в комуникацията участва американски гражданин не може да се пази повече от пет години, освен ако не е изпратена по криптиран канал, когато се пази вечно. Това касае съобщенията, не метаданните.

Но САЩ няма какво да го обсъждаме, там така или иначе всичко е четене от разни източници, защото наредбите и правилата им явно са секретни. Аз , например, съм чела, че Веризон /и всички останали оператори/са го правили поне от седем години, като съдебното нареждане да го правят наистина е било подновявано на тримесечна основа. Всичко е тайна и загадка, така че да не са кахърим. То вече няма онлайн приложение, което да не ти събира едни или други данни. Явно ще се върви и към приемане на закони.Тук един материал за немските награди "Биг Брадър" от 2012 - общо взето илюстрира колко са неизповедими пътищата за събиране на информация и контрол и колко ефимерно е понятието лично пространство. https://www.eff.org/deeplinks/2012/05/and-privacy-invasion-award-goes-to

ПП Baby, и ти си права, може би затова щом така или иначе се прави, поне да е регламентирано.

Последна редакция: пт, 29 юли 2016, 20:36 от Vapor

# 8 994
Ех, в Русия е същото като в Щатите, ама по-хубаво, нали ?!
Дори си и вярвате ....

# 8 995
  • София - Рим и обратно
Ми вярваме си. Страшни права имат в Щатите, да - да знаят с кого си ляга президентът, уау! Жените също имат "право" да си гледат децата...3 седмици  hahaha. В богатата и свободна страна една майка има право на 3 седмици отпуск по майчинство...супер...
В Русия е май още 3 години майчинството. За трето дете имат право на апартамент.

# 8 996
  • София
Не знам какво толкова има да крие един "обикновен" човек, че да се притеснява за неприкосновеността на личното си пространство. А и предвид все по-нарастващата заплаха от тероризъм, събирането на информация по най-различни канали е не само допустимо, а задължително.

# 8 997
  • София - Рим и обратно
Само пищят, че им се нарушавали "правата". Ама къде ги виждат тия права - загадка. Предпочитам да ми следят разговорите, отколкото да съм жертва на болни мозъци, ама и те с "права".

# 8 998
  • На земята, която е всъщност звезда.
...
В Русия е май още 3 години майчинството. За трето дете имат право на апартамент.

Но е платено само година и половина. Ето по- подробно: В Русия майките имат право на 10 седмици преди раждане и още 10 седмици след това, на 100% заплата. След това, родителите могат да вземат колкото време поискат до третата година на детето, на 40% заплащане за първите 18 месеца.

Апартамент при трето дете се дава само на нуждаещите се.

# 8 999
  • София - Рим и обратно
Вселена, това как го разбра? Защото аз знам, че при три и повече деца се дава жилище. Това "нуждаещи се" не знам как го измисли. И тук не го пише:
http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_132652/8f13da7595 … d278268cbeedfea5/

Общи условия

Активация на акаунт