Русия 1

• 1 116 449
  • 23 588
  •   2
Отговори
# 2 430
"Ако дълго и упорито насаждаш омраза, насилие и недоверие към външния свят, то неусетно те започват да преливат около теб, прерастват в недоверие, насилие и омраза към ближния и съседа. И един ден някой започва да убива."
Голяма глупост. Путин си заслужи уважението на запада и за каква омраза става въпрос не разбирам.
http://www.clubz.bg/15322-ubijstvoto_na_nemcov___kraqt_na_edna_iliuziq

Отлично. Анализът ми харесва много.

И едно чисто човешко и много емоционално, но за мен силно мнение на мой приятел, Юрий Йорданов:

Скрит текст:
Страхът уби Немцов

Думите нямат особен смисъл днес. От вчера, 27.2.2015, 23:40, никой смислен и честен човек, разбираш малко от политика и съвременните й процеси, няма съмнение какво става в Русия. Окончателно, завинаги, без съмнение за грешка. За 10 минути новината за убийството на Борис Немцов в центъра на Москва, близо до Кремъл, обиколи света.

Илюзиите за примирия, надеждите (наивни мисли на "неискащи" да разберат ставащото) за поява на разум фалираха, свършиха, разбиха се. Още една граница бе преместена нататък, към стандартите на безчовечността. Злото няма спирачки, диктатурата, дори опакована като демокрация (по "руски" тертип), може да създава само безнаказаност и да ражда смърт. Смърт на всеки пожелал да е несъгласен.

Остават не много въпроси в мислите на хората, които следят ставащото по света.

Защо едно от знаковите лица на опозиционно мислещите, различните, несъгласните, критикуващите остро Путин може да бъде убито?

Защо Немцов си е позволил да си мисли, че известността му (не само в Русия) може да бъде негова защита?

Убийството на Немцов, което никой няма искрен интерес да бъде разкрито, ще остане като един от последните крайпътни камъни на пътя на Русия към нищото и самотата. Изход от този път няма. Това е тупик (рус.). Има бъдещ, скорошен, предвидим край.

Реакциите, като мигновени снимки, тук, у нас и по света, показват за сетен път колко малко (един човешки живот и неговата "смешна" цена) могат да покажат толкова много за останалите живи и на тях, живите, един за друг. Циничността на реакциите на уплашените адепти на империята, пожелала да спре историческото време, разказват всичко.

Вече няма нужда от маски, вече няма бал. Няма и музика, оркестър, фалшива приповдигнатост или нужда от грим.

Светът е все повече черно-бял. Съмненията кой кой е все повече намаляват, анихилират се.

От "вежливата" анексия на Крим, от краят на полета MH17, през драмата на "народните републики" в Донецк и Луганск, през близо един милион бежанци и (поне) 10.000 убити по земите на Украйна, до днес, през цялата деградация на представата за световната моралност, правила, международни норми и задължения, от неистовия стремеж за мир, ние ставаме свидетели на края на днешната "руска демокрация". Политковская бе само началото, което светът тогава не "видя".

Бог да прости Борис Немцов, един от не случилите се реформатори на Русия. Днешна Русия на Путин не се нуждае от него дори само жив. Страхът убива.

Мълчанието и безразличието просто продължават агонията към края на всяко безправие, насилие и безчовечност. На края, на финала всички са жертви. Живи или мъртви, дишащи или бездиханни, трупове или опечалени.

Страхът и самоубива. Това не е анализ, това не е и съждение. Това е "бъдещ" факт, който ще бъде видян от доживелите през драмата, която не просто предстои - тя е пред нас, пожелалите да видят бъдещето днес, през фактите. Дори през кръвта на убития вчера Борис Немцов.

Дано Бог прости и на днешна Русия, която сътвори днешната "империя на злото", убила и Немцов.
Вече не харесвам ·

Последна редакция: сб, 28 фев 2015, 20:16 от _silence_

# 2 431
_silence_ , ти сериозно ли вярваш в това, което си написала?

# 2 432
За уважението на Путин ли. Аз така мисля. От страна на Русия няма омраза. И като цяло Европа до скоро много добре сътрудничеше с  Русия.

Последна редакция: сб, 28 фев 2015, 20:48 от _silence_

# 2 433
От страна на Русия няма омраза.
Как да няма омраза ? Побъркахте го този луд народ с вашата пропагандна класическа мания :"Все вокруг  враги - только мы хорошие.". Той премина през болезненото състояние и вече съвсем изкрейзи.  Laughing

"Плохое отношение россиян к Западу достигло исторического максимума – опрос
К США относится негативно 81% опрошенных (год назад – 44%), а число россиян, называющих отношения между Россией и США враждебными, выросло за год более чем в 10 раз (с 4 до 42%).

К Евросоюзу плохо относится 71% россиян, а враждебными отношения с ЕС считают 24% (год назад – 1%). При этом 40% все еще считают, что отношения с Западом надо укреплять, тогда как дистанцироваться от Запада предлагают 36%."
http://www.pravda.com.ua/rus/news/2015/02/9/7057953/

И като цяло Европа до скоро много добре сътрудничеше с  Русия.
Докато не си показа рогата.  Laughing

# 2 434
Т.е. целта на Русия е да се изолира от всички и от всеки. Немцов го очисти лично Путин, нищо че това  му е само в минус... Не разбирам тази логика.

# 2 435
Защото, когато правиш сравнение с нещо го правиш за определен времеви отрязък, затова. Не може да правиш сравненение с една страна през 2015, а другата да я сравняваш през 1963 г.

Сериозно ли питаш с какво е по - различен 21 в. от 20 в.?

Няма такова нещо  като секюрити. Кенеди нямаше ли? А Рейгън? А Исхак Рабин? Факт е, че най - много са в Русия. Това е показателно.

Питам защо се правят сравнения между вековете? newsm78
И ти казвам, че няма нужда от тях, защото съвременните политици с нищо не са по-различни от древните. На моменти дори, бих казала, че някои от римските политици са постъпвали далеч по-умно и далновидно от съвременните. И не само римските...Та затова питам, кому са нужни подобни сравнения, освен ако не е за пропаганда, разбира се? И то, пропаганда за хора, които й се връзват.

Съвременната "секюрити" определено е дръпнала напред, в сравнение с миналото. Wink Дори папата вече си има папомобил. Виж, това вече може да го сравняваме. И затова убийствата на политически фигури в днешно време са по-малко. Веднага ти давам пример - миналата година мисля беше, когато стреляха по американска политичка, изказваща се на митинг в американско градче. Едно момиченце бе убито по погрешка, политичката оцеля.

Ми не е вярно това, не са същите. Панта рей, всичко тече, всичко се променя. През 20в. имахме две световни войни, една студена, разделена Европа, бич като комунизма. Не мога да повярвам, че обяснявам очеизвадна разлика. Но както и да е. Обясни тогава, защо в Русия има най - много убийства на опозиционни лидери и журналисти?

# 2 436
По каква статистика? Или пак е ирония.

# 2 437
По каква статистика? Или пак е ирония.

Постнах една малка част от убийствата в Русия през изминалите двадесет години и то само на политици, не броим журналисти, бизнесмени, генерали (Лебед, например). Ако искаш и  назад до Лев Троцки да стигнем? Сега ще те помоля да направиш същото нещо ти и да ме ограмотиш за убитите политици в Америка, няма да те мъча с журналисти, бизнесмени и т.н., само политици. Много ще ти благодаря, като го направиш, ще си отговориш по чия статистика.

# 2 438
Хакамада -  http://ria.ru/incidents/20150228/1050116303.html.
Не знам за официалните версии, но съм съгласна с нея - на Путин това му носи негативи, но нагнетяването на обстановката около петата колона разбунва духове, от които ми настръхва косата.

Гледах сега някакво политическо предаване на Първи канал посветено на убийството. Като основен държ.канал е стриктен проводник на пропагандата, но този път основната линия беше друга - че опозицията е нужна и трябва да бъде чута колкото и да не са съгласни, че трябва да има търпимост и т.н.
Предполагам, че това е знак, че властта е уплашена от случилото и ще се опитва да налага търпимост от сега нататък.
С последното не мога да не се съглася. Кремъл е загрижен отново за собствената си кожа и имиджа си, а не за това, как ще се чувства опозицията и дали сигурността на гражданите в страната е гарантирана. Затова бърза да се окопае с такива изявления.

# 2 439
Не ги преброих. Иначе според гугъл Кенеди, Милк, Рокуел. Та по чия статистика?

# 2 440
hellymod, ти явно имаш някакви идеалистични представи за руската опозиция и жестокия тиран.

Уви, аз съм на  друго мнение - опозиция е слаба(по ред различни причини ) и е необходима на Кремъл, за да създава впечатление за демократичност. Точно в този и вид- напълно откъсната от болшинството, затворена в елитарни кръгове и без изгледи да разшири базата си.
И Путин да играе ролята на умерен политик, възпиращ крайните националисти.

Това ми мнение за опозицията ме натъжава най-много, защото ме лишава от оптимизъм Peace.

# 2 441
Хубаво е утре да няма провокации на шествието. Някак си имам чувството, че кубче по кубче се гради конструкцийката и насила, но упорито се тика Европа към война. Нека да не е чак война, не искам да си го мисля, но към по-разширен конфликт.

# 2 442
hellymod, ти явно имаш някакви идеалистични представи за руската опозиция и жестокия тиран.

Уви, аз съм на  друго мнение - опозиция е слаба(по ред различни причини ) и е необходима на Кремъл, за да създава впечатление за демократичност. Точно в този и вид- напълно откъсната от болшинството, затворена в елитарни кръгове и без изгледи да разшири базата си.
И Путин да играе ролята на умерен политик, възпиращ крайните националисти.

Това ми мнение за опозицията ме натъжава най-много, защото ме лишава от оптимизъм Peace.
Не, flambe. Опозицията е изключително слаба, дотолкова, че направо се питаме има ли такава изобщо. И тя не е слаба, защото в Русия няма какво да се критикува и няма смисъл от съществуването ѝ. Не, не е това. Просто диктатурата е смазваща и се крепи на страха на поданиците.

Не ме учудва тезата на Кремъл за крайните националисти, вероятно виновни за убийството на Немцов. Даже и аз вярвам именно в тази теза и я намирам за достоверна. Това обаче ни най-малко не измива ръцете на официалната власт в Москва. Повечето политически убийства се приписват именно на крайни, "несистемни" поддръжници на съответния режим, толерирани, но не пряко и особено не официално ръководени от него. Примери има десетки, включително и от нашата богата на политическо насилие нова история - Стамболов, Стамболийски, Петко Д. Петков, Никола Генадиев...

Истината е, че всяка диктатура отглежда своите крайни, често на думи "опозиционни", радикални шпиц-команди. Използва ги, освен за разправа с противници на режима, и за заплаха към съседите и международната общност, за да представи диктатора за умерен, човечен, притиснат в ъгъла от радикалите баща на нацията. Типични примери - Мусолини, Хитлер, Франко и... Путин. Рашистките шпицкоманди са 100% рожба на властта в Кремъл, дори някои от тях да излизат извън контрол.

За мен е ясно, че отговорността за убийството на Немцов е на режима в Кремъл. Независимо дали от там е дошло прякото нареждане, което също не може да се изключи на 100%.
В този смисъл Кремъл има защо да трепери за имиджа на бащицата.

# 2 443
  • София
Ми не е вярно това, не са същите. Панта рей, всичко тече, всичко се променя. През 20в. имахме две световни войни, една студена, разделена Европа, бич като комунизма. Не мога да повярвам, че обяснявам очеизвадна разлика. Но както и да е. Обясни тогава, защо в Русия има най - много убийства на опозиционни лидери и журналисти?

Сега, ще ти дам само един пример за политически убийства в САЩ на невинни хора, извършени забележи, от полицията (тази, която трябва да ги пази) през 1970 г., стреляла по протестиращи срещу политиката на правителството. След това повече няма да се занимаваме с тази тема, искаш ли? Че започвам да се ядосвам. Ето ти:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jackson_State_killings

Последна редакция: нд, 01 мар 2015, 01:04 от Popule

# 2 444
Не ги преброих. Иначе според гугъл Кенеди, Милк, Рокуел. Та по чия статистика?

Ами по форумската. Laughing В Америка 3,а в Русия 103. Ако сложим и Сталинските чистки чрез НКВД през тридесетте. Спокойно ще заключим логично, че и двете страни са еднакви.

Общи условия

Активация на акаунт