Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 060
  • 750
  •   1
Отговори
# 705
  • гр. София
За мен това, да живееш до градината, а да не можеш да си запишеш в нея детето, е абсолютно безумие. Може би е редно за хората, които живеят съвсем близо, да се дават повече точки. Ама наистина повече.  Hug

# 706
  • София
Това наистина е много добро стечение на обстоятелствата.   bouquet
А дали старата им градина е обявила местата като свободни? Simple Smile
Не виждам свободни места в старата градина (18 ОДЗ). Дали ще ги пуснат, кой знае ...

# 707
Познато детенце, което живее точно до 18-то ОДЗ, вече не знам коя година няма достъп до градина. И едногодишния ежедневен ремонт (няма делници, няма празници) с всичкото прахоляк и екстри дори солидарно с градинарчетата изтърпя, но няма подобни екстри като място за това дете и облекчение някакво за родителите му, които не могат да се разминат от превозващи деца до градината и близкото училище дечица. Не че има някакъв шанс да се класира.  Tired
Нямам нищо против никого, но е малоумно цялото това упражнение, от което всички (и най-вече децата), са наказаните.  Peace

# 708
  • София
За мен това, да живееш до градината, а да не можеш да си запишеш в нея детето, е абсолютно безумие. Може би е редно за хората, които живеят съвсем близо, да се дават повече точки. Ама наистина повече.  Hug

Да, само че този критерий започна бавно да пада от училищата (там го има на места), защото е изключително, ама изключително дискриминационен  Peace Излиза, че който не живее до градина или у-ще, има по-малко право, отколкото някой друг в същия квартал, к. е направо  #Crazy

# 709
Всъщност проблемът е (както сме писали доста пъти преди, и сега последно V_spasova го написа някъде на предните страници) в голямото строителство, което не е обезпечено с образователна инфраструктура. Има цели квартали, в които няма никакво детско заведение. Затова "удобно" предимството по местоживеене е по административен район - така нещата се размиват и на пръв поглед не са така явни. Ако има по-тясно обвързване (напр. по квартали) много ачик-ачик ще лъснат и причината, и причинителят.

# 710

Да, само че този критерий започна бавно да пада от училищата (там го има на места), защото е изключително, ама изключително дискриминационен  Peace Излиза, че който не живее до градина или у-ще, има по-малко право, отколкото някой друг в същия квартал, к. е направо  #Crazy
Спяща, а нима не е дискриминационно да има бонус за работещ в район, но не и предимство за живеещ?
Първичният проблем е точно това, което писа v_spasova относно липсата на мисъл в строителството. Построиха се цели нови квартали, в които заживяха млади хора с децата си в градинска или училищна възраст. Нима не е пълно недоразумение след ходене години наред в неудобна за семейството градина, да се разчита на някакви щастливи случайности, за да преместят хората децата си в градините до тях, докато в същото това време други деца и други родители не ползват възможно най-билзката им услуга и така се генерира трафик, който от своя страна замърсява града и образува икономически загуби за обществото като цяло? (наистина е съвпадение това с познатите на   v_spasova и моите познати, но в същата тази градина аз поне познавам и други деца, на чиято майка проблемът й е, че не може да спре пред входа на градината, а трябва да търпи "лигните" на децата си, защото й се налагало да спре на 100 или 200 м. от входа и може би някъде около блока на семейството, за чието дете няма място в системата). Ей такива едни уж дискриминационни предимства генерират подобни тъпи идеи да се въвеждат предимства за кореняци (живеещи на катун няколко поколения, но кореняци) и простосмъртни данъкоплатци.

# 711
  • София
За първичния проблем вече ме заболяха пръстите да пиша  Laughing :

...

СНБМ това, че трябва да се строят ДЗ, го повтаряме като мантра от създаването си през 2006 г.... Писахме го и до СО съвсем наскоро:

Цитат
Считаме, че предимствата не следват да се разширяват или да се създават нови ДК, а де се увеличава броят на местата до покриване изцяло на дефицита (за съжаление, както  вече споменахме, недостигът на места все още е основен проблем за много семейства с малки деца в столицата).

...

# 712
......(живеещи на катун няколко поколения, но кореняци) и простосмъртни данъкоплатци.

Прекалявате вече!
Бях решила, че няма да се пиша повече по въпроса за кореняците и придошлите, но не се стърпях!  Дали ще живеят целия род на катун или в палат си е личен избор на всеки! и изобщо не се вписва в темата за повече точки за ДЗ!

Това, че извън София  трудно се намира работа и хората идват в столицата с надежда за по-добър живот, не означава, че трябва да ги приветствам и радушно да споделя и без това недостигащите места в ДЗ за да успеят те да реализират целите си! Може да съм груба (и негостоприемна), но в момента така ги усещам аз нещата.  Места за всички (домакини и приходящи) няма, за това трябва някой трябва да отстъпи. И тук не става въпрос за това дали новодошлите имат или нямат право на място в ДЗ. Имат разбира се, но просто ще  изчакат първо "домакините" да се настанят.  И в крайна сметка събирайки багажа към СФ да помислят и преценят къде ще си оставят  децата за през деня, докато те са на работа.

И преди съвсем да сте ме изяли и низвергнали, само искам да уточня, че под "домакини" включвам не само родените тук (съпругът ми е от придошлите, но преди  15 години) , а и живеещите и работещи на териоторията на Сф повече от поне 3 - 4 години.  За това време би трябвало да успеят да отидат до общината и да си сменят поне настоящия адрес, дори да живеят под наем.

# 713
# 714
  • София
......(живеещи на катун няколко поколения, но кореняци) и простосмъртни данъкоплатци.

Прекалявате вече!
Бях решила, че няма да се пиша повече по въпроса за кореняците и придошлите, но не се стърпях!  Дали ще живеят целия род на катун или в палат си е личен избор на всеки! и изобщо не се вписва в темата за повече точки за ДЗ!

Това, че извън София  трудно се намира работа и хората идват в столицата с надежда за по-добър живот, не означава, че трябва да ги приветствам и радушно да споделя и без това недостигащите места в ДЗ за да успеят те да реализират целите си! Може да съм груба (и негостоприемна), но в момента така ги усещам аз нещата.  Места за всички (домакини и приходящи) няма, за това трябва някой трябва да отстъпи. И тук не става въпрос за това дали новодошлите имат или нямат право на място в ДЗ. Имат разбира се, но просто ще  изчакат първо "домакините" да се настанят.  И в крайна сметка събирайки багажа към СФ да помислят и преценят къде ще си оставят  децата за през деня, докато те са на работа.

И преди съвсем да сте ме изяли и низвергнали, само искам да уточня, че под "домакини" включвам не само родените тук (съпругът ми е от придошлите, но преди  15 години) , а и живеещите и работещи на териоторията на Сф повече от поне 3 - 4 години.  За това време би трябвало да успеят да отидат до общината и да си сменят поне настоящия адрес, дори да живеят под наем.
Анчето, съчувствам ти, гледай сега как ти ще излезеш каква ли не, защото сме от "домакините"... Браво на СОС за приетите промени!

# 715
[

Това, че извън София  трудно се намира работа и хората идват в столицата с надежда за по-добър живот, не означава, че трябва да ги приветствам и радушно да споделя и без това недостигащите места в ДЗ за да успеят те да реализират целите си! Може да съм груба (и негостоприемна), но в момента така ги усещам аз нещата.  Места за всички (домакини и приходящи) няма, за това трябва някой трябва да отстъпи.

Да, разбира се. И този някой да не си ти, нали? Ти си в правото си, другите да отстъпят. Докато разсъждаваме така, такава ще е и съдбата ни в България. Тук всеки иска да се съобразят с него, а той да не се съобразява с никой.  ooooh! Нямам думи, не ми се коментира....

И последно, критерият за кореняк и новодошъл сега какъв е? Да си бил тук 3-4 години?  hahaha
Е, отдъхнах си, вписвам се. Защото иначе по линията да си потомствен софиянец нямаше да издържа, нямам такова потекло.

Как не ви е срам да пишете подобни неща се питам? При положение, че проблемът е съвсем друг, а не в това, че хората идват да живеят в София от провинцията.

# 716
Да ни е честито на софиянци... Сега като ще завалят едни места, с лопата да ги ринеш  Grinning

# 717
И каква точно беше причината ви да се припознаете в пет думи от написаното от мен, Анчето и Крис?
Нима не ви е ясно, че който ползва точка за местоживеене в София, я доказва с документ, та бил той и хвърчащото листче, наречено удостоверение за настоящ адрес? И как пък не видяхте в писанието ми, че същинският проблем на са ви хората (дори и аз не съм ви проблем, защото съм родена със софийско жителство, което съдейки по изказа и мисълта на една от вас двете вече не е съществувало, когато сте се раждали), а тези, които са създали предпоставките за хаоса.  
Кажете все пак, в кое точно се познахте и ако случайно сте от този частен случай на живеещи по 3 поколения в един апартамент, как си виждате приносът за общината, че да имате права в повече от останалите? Или ако отидем някъде извън България всички трябва да ни третират достойно, но в София/България да сме повече и по-най?

# 718
  • София
Изобщо не съм имала предвид твоя коментар, а този на Анчето. Аз писах достатъчно тук, в случая подкрепям нейното мнение, защо веднага решаваш, че реагирамм на твоето писание? Многократно писах, че не са хората проблема, а общината, ама това няма кой да го прочете, нали?

Последна редакция: чт, 18 дек 2014, 14:11 от kriss_89

# 719
Анче, не вървиш, ще трябва да отстъпиш. Твоят съпруг е придошъл само преди 15 години. Знаеш ли колко деца на двама родители кореняк софиянци не се дореждат до градина. Всъщност не мога да проумея защо всяка година този спор се възражда, като на всички е ясно първо защо няма места и второ - защо подобни ограничителни критерии няма как да бъдат приети. Колкото и да ги дразни някои особи колата с видинска/варненска/все едно коя регистрация, от която оставят детето в градината срещу блока им.

Малко по същество - може ли някой запонзат да ми каже дали критерият, който дава 1т. за посещаването на ДЯ ще бъде актуален или е застрашен? Спомням си, че периодично се обсъждаше падането му.

Общи условия

Активация на акаунт