Любимите ви детски книги

• 7 798
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
От детските най-силно помня какво съм чела на около 11, огромно впечатление ми бяха направили:
"Роня, дъщерята на разбойника" на Астрид Линдгрен
"Приказка без край" и "Момо" на Михаел Енде
И една румънска книга  "Замъкът на момичето в бяло" на  Константин Кирица, не е преиздавана за съжаление, само антикварна се намира.

Ще си оставя и аз хаштага:
#BGMammaЧете

# 31
Моите любими, които още си препрочитам с удоволствие, са:
Малкият принц – трогателна и философска история за живота, любовта и важността на простите неща, която носи дълбок смисъл за всички възрасти.
Вълшебникът от Оз – класическа приказка за приключенията на Дороти и нейните нови приятели в търсене на дом и щастие, изпълнена с магия и уроки за живота.
Книга за Хензел и Гретел – история за две смели деца, които изправят на предизвикателство злото, с много напрежение и невероятни обрати.
Алиса в страната на чудесата – абсурдна и фантастична история, която възбужда въображението с всички свои странни герои и ситуации, които предизвикват усмивка и чудене.

# 32
Дивите лебеди, Снежанка, Български народни приказки от Ангел Каралийчев и Райнов, Пинокио. много са
#BGMammaЧете

# 33
1. Румцайс
2. Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада
3. Пинокио
4. Хрониките на Нарния - Лъвът, вещицата и дрешникът
5. Алиса в страната на чудесата
6. Приказките на Пушкин
7.Приказките на Шарл Перо, Андерсен, Братя Грим, индийски и руски народни приказки
8. Пипи Дългото чорапче
9. Емил от Льонеберя
10. Братята с лъвски сърца

Така и не ми харесаха, защото насила бях карана да чета : Историите на Лиско, Магьосникът от Оз, Фран - полярният мечок, Ян Бибиян, Том Сойер, Чичо Томовата колиба.

# 34
  • София
1. Пипи Дългото чорапче
 2. Малката кибритопродавачка
 3.  Приказен свят на Ангел Каралийчев
 4. Емил от Льонеберя
 5. Приключенията на Том Сойер

# 35
Пипи, Карлсон, Алиса и прочее са известни и сигурно се повтарят.
Но ето една книжка, която съм чела десетки пъти и много си я харесвах като малка.

Само за Малкия принц не мисля, че е детска книжка. Или поне аз истински я харесах като възрастна.

И малък спомен от Алиса Simple Smile

Бе сгладне u честлинните комбурси
тарляхасе и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.

# 36
И аз ще посоча пъвво книгите на издателство Миранда, защото обичам класическите илюстрации. Едно време имах старо издание на Снежанка с тези илюстрации (Нардини) и мислех, че са страхотни.
Обаче още ги чакам да издадат Червената шапчица и други приказки, която е със спящата красавица на корицата (илюстрации от Бенвенути).

Иначе аз нямах проблеми с четенето - Том Сойер винаги ми е харесвала, също Пипи, Ян Бибиян, Принцът и просякът и повечето, които бяха в учебната програма.

# 37
#BGMammaЧете
Първата ми любима книжка, която помня е "Работна мецана" с разкошните илюстрации на Вадим Лазаркевич.
Много обичах да ми четат и още преди да тръгна на училище изслушах и запомних "Златното сърце" на Калина Малина; "Принцът и просякът" на Марк Твен, "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо.
След като се научих да чета с удоволствие четях и препрочитах:
Японски, Африкански, Индийски и Френски приказки, както и "Български народни приказки" преразказани от Ангел Каралийчев.
С приказките на Андерсен, Пушкин, с "Ян Бибиян" и "Малкият принц" се запознах чрез грамофонните плочи - разкошни драматизации.
В малко по-голяма възраст(10+) любими ми станаха книгите на Вера Мутафчиева, Фани Попова-Мутафова, Слав Христов Караславов и Джералд Даръл. Джералд Даръл е любим и на дъщеря ми.
В гимназията открих Джек Лондон.
Синът ми (на 11) чете единствено историите за Дръндьото. Знам, че не са висока литература, но той е с дислексия , а Дръндьото се издава в подходящ за него шрифт, историите и езикът са му достъпни и близки.

# 38
  • Най-красивата страна
,,Приключенията на Том Сойер,,-Марк Твен
,,Мери Попинз,,--Памела Травърз
,,Тайната градина,,-Франсис Бърнет
,,Чичо Томовата колиба,,-Хариет Бичър Стоу
,,Приключенията на Пинокио,,-Карло Колоди
#BGMammaЧете

# 39
комиксите от списание Дъга #BGMammaЧете

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 01:06 от pirin2019

# 40
  • При децата ми
Много хубава тема!

Една от любимите ми детски книжки е "Работна мецана". Страхотна книжка и илюстрации! Много, много любима. Heart
С удоволствие четях и препрочитах приказките на Братя Грим, Андерсен и Шарл Перо. "Ян Бибиян", "Пипи Дългото чорапче", "Приключенията на Том Сойер", "Патиланско царство" - любими детски книжки!
#BGMammaЧете

# 41
Пазя почти всички детски книги, имам любими от тях, но сякаш всички са ми скъпи. Ето някои:

#BGMammaЧете

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 14:11 от D_e_s_i_t_o

# 42
Любима детска книжка ми е “След дълъг дъжд денят ухае” на Душан Душек, като удобно заменях името на малката Аделка с моето Blush
#BGMammaЧете

# 43
Василиса Прекрасна и на мен ми беше любима - чак си поръчах принт с емблематичната илюстрация на Билибин, защото ми създава позитивно настроение (малко дарк е, но това няма значение за мен).

# 44
Някои от любимите ми детски книги бяха: Приказки на Андерсен, Шарл Перо, Братя Грим, Ангел Каралийчев, поредица Приказки на балканските народи, Румцайс. Комикси също харесвах, имаше списание Дъга и в един момент на вестник Разкази в картинки (или нещо подобно беше).

#BGMammaЧете

Общи условия

Активация на акаунт