ТУЕС - 7 тема

• 82 077
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Много от децата с високи оценки от изпита отиват в СМГ. Така че имате реални шансове. Минималният бал след 4-5 класиране пада до към 40, и нещо.

# 586
  • София
Здравейте Simple Smile
Имам два въпроса към по-запознатите.
Има ли някъде учебна програма, за да видим точно какви предмети се изучават? Колко часа математика седмично имат и държи ли се много на литературата.

# 587
  • София
Здравейте Simple Smile
Имам два въпроса към по-запознатите.
Има ли някъде учебна програма, за да видим точно какви предмети се изучават? Колко часа математика седмично имат и държи ли се много на литературата.

На сайта на ТУЕС има програмата  Hug Hug Hug

http://www.elsys-bg.org/notifications/school-agend … sp;    

# 588
# 589
  • София
Съжалявам, имах предвид учебен план, а не програма. Бях видяла програмата, но планът е по-лесен за разглеждане и е за цялата година, а не само за един учебен срок.
По литература много ли ги тормозят и учат ли достатъчно математика?

# 590
  • София
Нашата литераторка е ОК. Мисля, че добре се справят, без някакви ексцесии. Миналата година им беше направила клуб за дебати. Организира им тематични екскурзии и ги води на театър. Математиката е 3-4 ч./седм. За мен не е достатъчно, но си покриват материала за ЗП. Учебни планове няма откъде да се видят и аз съм ги търсила.

# 591
Малко статистика от резултатите от матурите през 2015 г., за да знаем какво да очакваме и къде сме сред софийските училища:

БЕЛ   - 36 място, 103 явили се ученици, 4,852 среден успех на матурата
Математика   - 20   място, 69 явили се ученици, 4,277 среден успех на матурата
Английски език - 28 място, 34 явили се ученици,    5,164 среден успех на матурата.

Извод - децата знаят английски! Но резултата по математика поне според мен не е добър - все пак след 7 клас децата са влезли с изпит и математиката им е била силен предмет. Друго интересно е, че никой не се е явил на физика, което е странно, все пак ще стават инженери, а и са учили предмети, които засилват знанията по физика - като електротехника, ел.вериги и др.
Успех на всички, които завършват тази година и дано си намерят пътеката в живота.
А ние имаме още хляб да изядем, докато достигнем до матурите.

# 592
  • София
Моят младеж е сред сега кандидатстващите, има огромно желание да учи там и доста проучвах училището.
Резултата по математика не ме изненадва. Няма как да  е по-добър с по 3 часа математика седмично през всички години. Знанията от 7 клас са си за 7 клас, по-нататък също трябва да се учи.
За сравнение - децата в 7 клас имат по 4 часа + допълнителна подготовка на курс и самоподготовка в къщи. 3а гимназистите 3 часа математика седмично са твърде малко.

# 593
  • София
Ами, то математиката тъй ил иначе им остава на заден план. Навлизат специалните предмети, и там наблягат на други неща, не толкова чисто математически. Но явно все пак се чувстват силни там, а не примерно във физиката.
Даже, виждаш, че доста голям процент са явилите се на английска матура, а не на математика. Тъй като там се чувстват по-силни. И явно този избор е по-правилния. Защото тези оценки са им важни Simple Smile

Но, сега пред нас стоят доста други неща Simple Smile Има време, и до матури ще го докараме!

Последна редакция: чт, 11 юни 2015, 15:58 от Mimi75

# 594
  • София
Математиката и българският не са ли задължителни матури? А и програмиране и математика вървят ръка за ръка. Жалко, е че МОН не го осъзнават. Според тях на езиковите гимназии се полагат повече часове математика, отколкото на техническите училища.

# 595
  • София
Само БЕЛ е задължителна матура, а другата е  по  избор. А според Наков между за да програмираш изобщо не трябва да ти върви математиката  newsm78 newsm78 newsm78

# 596
  • София
Наков има ли нещо общо с ТУЕС?

---
сега се усещам, че въпросът ми може да прозвучи двусмислено Simple Smile Няма нищо такова, сериозно питам. Има ли нещо общо той или академията му с ТУЕС?

Последна редакция: ср, 10 юни 2015, 19:51 от Елл

# 597
  • София
Общото му е, че много от децата от ТУЕС ходеха на лекциите му докато беше в Телерик, а дори и сега участват в изяви на университета му. Мисля, че не е възпитаник на ТУЕС.
А дори имаше идея на родителската среща ТУЕС да поканят Телерик да дойдат в ТУЕС и да попрочетат някоя и друга лекция. Но в крайна сметка остана само идеята  #Crazy #Crazy #Crazy

# 598
  • София
Моят младеж е сред сега кандидатстващите, има огромно желание да учи там и доста проучвах училището.
Резултата по математика не ме изненадва. Няма как да  е по-добър с по 3 часа математика седмично през всички години. Знанията от 7 клас са си за 7 клас, по-нататък също трябва да се учи.
За сравнение - децата в 7 клас имат по 4 часа + допълнителна подготовка на курс и самоподготовка в къщи. 3а гимназистите 3 часа математика седмично са твърде малко.
Моят син също иска да учи в ТУЕС, но аз съм притеснена дали наистина това е училището за него.Не смея да му натяквам моето мнение, защото навремето аз бях приета там но не се престраших и записах друг техникум.Не съжалявам, че не го записах въпреки че след като не съм учила там няма как да преценя. Но пък имах добър успех и продължих в ТУ. Сега като чета мнения все повече се обърквам за училището. Знам, че никой не може да прецени вместо нас , но просто споделям притеснения. Виждам, че пишете и в темата за седми клас, но ми прави впечатление, че там сте малко майки с дечица, които искат да учат в ТУЕС.

# 599
  • София
Важно е в крайна сметка желанието на детето. Иначе насила хубост на става, все ще има мрънкотене от сорта "защо ме записа там", "аз исках другаде и т.н."  Thinking Thinking
Образованието като цяло в БГ си е в упадък, липсва заинтересованост от страна на учителите, децата им е "безинтересно" и гледат да минат по най-малкото съпротивление. В езикова гимназия всеки иска и затова и в седмокласната тема са повечето майки за езиковите, все пак кандидатствали са около 500 деца за ТУЕС, докато за езикови са много повече.  Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт