Лятото дойде, а ФЕВРУАРЧЕТАТА мечтаят за слънце и море.

• 26 370
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Да и аз така знам , но педи ми каза да започна така да захранвам ...  Simple Smile и не му давам всеки ден различни пюрета ...!! Знам , че се дава само един зеленчук примерно картоф, но педи каза да дам картоф и морков ... една седмица давах и овеличавах  с по една лъжичка. ... 

# 646
  • NE
Копчелино Важно е да кърмиш през нощта защото тогава е най-силна лактацията и дава стимул за кърмене през целия ден. Peace
Десислава Извинявай, не съм те разбрала правилно. И аз така въведох картоф, че е доста неприятен самият картоф за бебетата, поне повечето.
Кръсева Можеш да замръзяваш. Някои майки съм чела, че замръзяват във форма за лед защото всяко кубче е по 30 гр. Peace
http://xedra.wordpress.com/2009/07/25/food-intro/
Скрит текст:
ГОТОВИ ИЛИ ДОМАШНИ ХРАНИ?
Някои майки избират в началото на захранването да предлагат готови храни, тъй като бебето изяжда само по лъжичка-две и е досадно да се прави цяла порция каша, която после да трябва да отиде на боклука (или да я дояждате, което се отразява на килограмите Wink). Други избират готовите храни, защото се чувстват по-сигурни, че са подбрани екологично чисти продукти. За трети важно е удобството на бурканчетата.

Недостатъците на готовите храни са както цената (която е значителна!), така и вкуса, който е винаги един и същи и никак не прилича на вкуса на пресните плодове и зеленчуци. Сериозен довод срещу употребата на готови детски храни е и съдържанието им – ако разгледате етикетите на много от тях ще установите, че една от основните съставки е оризовото брашно или нишесте. Това означава, че съдържанието на плод или зеленчук в тях е ниско, а консистенцията им е постигната чрез сгъстяване с нишесте или оризово брашно, които не носят витамини и полезни хранителни вещества, а само калории…

В действителност няма никаква причина да не можете да предлагате домашно приготвена храна от самото начало, особено ако имате достъп до сравнително чиста продукция или избирате еко-храни. Домашно приготвените храни имат по-богат вкус, който се мени всеки път и консистенцията им също е различна, което дава възможност на бебето да опознава не само различни вкусове, но и различните и специфични за всяка храна текстури.

Ако решите да приготвяте сама храната на вашето бебе, вероятно ще ви е полезна следната информация:

В самото началото на захранването (първите дни)  плодовете се предлагат термично обработени, за да може да се неутрализират донякъде съдържащите се в тях плодови киселини и да стане по-лесно усвоима целулозата. Можете да ги приготвяте задушени в много малко водичка (или можете да сварите на пара по-голямо количество плод, което после да пасирате и замразите за по-нататъшна употреба).  Не се увличайте да приготвяте голямо количество пюрета – само 2-3 седмици след захранването спокойно можете да предлагате на бебето намачкан суров мек плод, а малко по-късно – и настъргани плодове.

Бананът няма нужда от термична обработка и се предлага винаги суров, без да се вари, дори ако го изберете за първа храна.

По същия начин се приготвят и зеленчуците. Много майки избират да сварят малко по-голямо количество от даден зеленчук, да пасират и да замразят във формички за лед. Когато полученото пюре замръзне, кубчетата се прехвърлят в пликчета. Много са удобни за приготвяне на малки количества пюре, както е в началото на захранването и е лесно да ги смесвате в разнообразни комбинации. Едно кубче от стандартна формичка е около 30 гр.

Ако приготвяте по този начин картофено пюре, е необходимо при размразяването да го загреете почти до завиране, за да възстанови консистенцията и вкуса си – иначе е тричаво и неприятно на вкус.

Реално дори не е необходимо да приготвяте храна специално за бебето, ако в семейството често приготвяте варени зеленчуци – тогава просто може да отделяте порция за бебето, преди да сте добавили сол и мазнина.

Сол и захар в бебешките пюрета не се добавят. Зелените подправки (магданоз, копър, целина) обикновено не представляват проблем след първите седмици от захранването.

Ако се прибавя малко кърма към полученото плодово или зеленчуково пюре, вкусът ще е по-познат за бебето и може да е удачно в началото на захранването да прибавяте малко кърма с тази цел. Когато бебето посвикне с новите вкусове, това вече не е необходимо и е достатъчно само да му предлагате да посуче след храненето.

# 647
Мацки,бързам да се похваля-днес стартирахме успешно захранването newsm44
На малката ми принцеса и давам от 1 месец чай с пластмасова лъжичка/взела съм си на Канпол,че са по-ярки цветове/ за да свиква с тях.Смесих като начало малко кърма-около 20мл-с 1и половина лъжичка пюре картоф и морков на Ганчев.Хареса и и си го изяде без протести.Е,правеше малко  smile3534 smile3534, с пюрето е особено забавно,но това си е в реда на нещата мисля:) И като гледам май ще ми трябват още около . newsm78....10-15 лигавника newsm78
Мъжа ми каза да минаваме на "помиярник" направо.Т.е това е оня лигавник -силиконов или гумен,дето се подвива отдолу и се събира там изплютата храна.Доколкото помня от храненето на племенника ми-беше изключително полезен Mr. Green
Ани,честито първо зъбче:)
Елефтерия,много хубава снимка,страхотни сте и честита първа баня на Вики Sunglasses
На нас днес ни биха и последната двойна ваксина,минахме с 1 рев за 2 убождания,общо взето кратко беше пищенето,за сега няма Т,дано не вдигне по-късно.
Лека нощ и спокойна на всички бебета и мамчета smile3522

# 648
Момичета, много благодаря за съветите за косичката Hug Започвам едно по едно да изпробвам нещата, които ми препоръчахте Peace

Кръстева, голямото ми дете е изяло общо 10 купени пюрета, а от детска кухня не е ял никога. Можеш да замръзяваш спокойно, казват, че издържа до 3 месеца, но аз правех за около 2 седмици. Пюретата правех точно като цитата в скрития текст от Феичката. Купих си 3 опаковки форми за лед. Всяка е за по 20 кубчета. Сварявам картоф и пълня 10 формички, морков - пак 10 формички, тиквичка примерно 5-6 формички, карфиол пак 5-6 формички....и така, докато напълня всичките 60 формички с различни зеленчуци (после правих кубчета и с различни видове месо). Формите слагам в плик, за да не мирише на замръзено и преди всяко хранене вадя кубче от едното, от другото и ги смесвам. Така си правех различни миксове. После, като дойде време за т.нар. детска кухня правех за седмицата и ги замръзявах на порции в детски бурканчета, само десерт приготвях ежедневно, иначе супи и второто го правех само в неделя за седмицата Peace

Феичке, сайта за захранването е много хубав и подробен, Има много какво да се научи от него, благодаря Hug

Ани, честито първо зъбче Hug Дано сега да сте по-спокойнички и да спинкате повече newsm07

# 649
Благодаря, момичета!
Кръстева ако съм разбрала правилно си и диетолог ще ти пиша на лично за да не спамя тук ще съм ти благодарна ако ми отговориш.

# 650
Добър вечер момичета Simple Smile честито зъбче на сладурчето Simple Smile и нас ни мъчат тези зъби.Ние днес бяхме на консултация-66см.и 7.850кг.според този доктор тук(нали сме в провинцията) била много повече от колкото трябвало да е бебе на 5 месеца.Не му обърнах внимание...за мен си е добре детето.Инъче погледна обривчето по бузките и изписа елоком...дано да помогне,било уж от времето.Каза че мога да продължа със захранването въпреки обрива...та се чудя да го послушам ли или да изчакам да мине.Вие как мислите?Лека и спокойно нощ Simple Smile

# 651
Добър вечер момичета Simple Smile честито зъбче на сладурчето Simple Smile и нас ни мъчат тези зъби.Ние днес бяхме на консултация-66см.и 7.850кг.според този доктор тук(нали сме в провинцията) била много повече от колкото трябвало да е бебе на 5 месеца.Не му обърнах внимание...за мен си е добре детето.Инъче погледна обривчето по бузките и изписа елоком...дано да помогне,било уж от времето.Каза че мога да продължа със захранването въпреки обрива...та се чудя да го послушам ли или да изчакам да мине.Вие как мислите?Лека и спокойно нощ Simple Smile

Ако имаш доверие на Доктора го послушай, ако ли пък не за да си по- спокойна изчакай. Аз бих послушала педито.  Peace

# 652
Добро утро, момичета kaffeetrmker_2
На мен също ми хареса сайта, който Flower-чето е предоставила. Благодаря ти, за пореден път   bouquet
Elefteria - Благодаря ти и на теб, за споделения опит. Аз ги сложих в кутиите на авент /за сега/, че нямам много формички за лед. Hug
ivetka88 - правилно си разбрала. Отговорих ти, надявам се да съм била полезна Hug

# 653
Добро утро-макар и мрачно...   Nature Partly Sunny

Ани-честито зъбче!  Mr. Green
Нели-дано все така да харесва новата храна бебчето!  feeding

Ние имахме втора поредна безсънна нощ-коликите ни се завърнаха с пълна сила!  ooooh! Давам капки Лефакс и уж внимавам с какво се храня,но миличката ми принцеса се превива и пръцка много...  Sad Представям си какво ще е като се захранваме след месец... Какво провокира тези колики не знам!!! Thinking

# 654
Благодаря Кръстева
Сега стигнахме да се нахраним и излизаме на разходка докато не се е развалило отново това гадно време.
Хубав ден

# 655
  • NE
Съни Аз забелязох, че му докарвам колики и от храната която приемам - плодове и бобови. Дано скоро отшумят. А и не е сигурно дали ще получите колики от захранването. При нас само моркова запича работата, но не е плакал от пръцитата от него.
Кръстева, Елефтерия Този сайт за захранването е един от най-тачените от майките. По случайност го открих, но за мен има безкрайно ценни съвети. Peace
Муце Вчера Вилката беше 7500 гр. и то 200 гр. само за една седмица. Педи каа само да отложим включването на следобедната закуска с каша, което и щях да направя защото е сит още от обяда със зеленчуково пюре. Peace
Нели Честито захранване! Все леко да ви върви. Hug Аз взех от големите лигавници на Лорели по 7 броя и пак не спасяват положението. Вчера с морков бяхме омазани буквално до главата. Редовно се къпем след обядването. Joy

Вчера бяхме на ваксина и сложихме последният Синфлурикс. Много плака Вилито и после деня се превърна в истински кошмар от мрънкане и рев. За да заспи го натъпках с какво ли не - туя, абоколикен, панадол. Поне спинка до 6:30 ч. в кошарата си, което трябва някъде да отбележа че това чудо не ни се случва редовно.

# 656
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Здравейте, здравейте, мацки  Hug

Само някой да се е оплакал, че му е малко бебето (копчелино - теб визирам  Wink ) и ще яде бой Simple Smile
От консултацията днес: на 5 месеца и 19 дни - 5800/63,5; наддала е 400 гр. за един месецм биха и две ваксини и като всички си попалака Simple Smile ЛЛ ми даде направление за кръв и урина - правят се на 6 месеца; и направление за физиотерапия - каза, че всичко е ОК, но е лято и има малко хора, та няма да й навреди да има един курс упражнения с рехабилитатор-физиотерапевт - още повече, че е родена хипотрофна и един месец по-рано ... Та - от понеделник сме и на таквоЗ чудо и ще ви докладвам как е Simple Smile

Това от нас Simple Smile

Ето и таблици за развитието на теглото и ръста при бебетата до 2 години според СЗО (и средната и тази ми щерка са вървяли на тегло -> -2SD, а на ръст-> -1SD):

тегло момичета:http://www.who.int/childgrowth/standards/sft_wfa_girls_z_0_5.pdf
ръст момичета:http://www.who.int/childgrowth/standards/sft_lhfa_girls_z_0_2.pdf

тегло момчета:http://www.who.int/childgrowth/standards/sft_wfa_boys_z_0_5.pdf
ръст момчета:http://www.who.int/childgrowth/standards/sft_lhfa_boys_z_0_2.pdf

Последна редакция: чт, 17 юли 2014, 14:50 от Почти безобидн@

# 657
Безобидничке - мЕрси за табличките. Ние в 5ти месец по килограми сме в 1SD /8кг/, а по ръст сме в 2СД /71см/ много готина табличка, слагам си я при важните неща Hug

# 658
Здравеееите!

Нас ни нямаше 1ден и ето пак съм пропуснала 2 странички Simple Smile

Да се похваля, пътешествахме с влак. 650км за един ден и малката принцеса както винаги перфектня пътник! Спеше и ядеше и се смееше Simple Smile  bye

Не помня вече кой пита за БИБЕРОН +6 м. С нашето минаване на шише пробвахме ВСИЧКИ видове биберони ... Накрая останахме със Нук +6 без проблем! Даже давах силиконова чашка по препоръки на лекар.  Misc Baby Bottle

Вчера говорех със свекърва ми и тя каза че от трите и деца нито едно не се обърнало преди да почне да ходи! А са и тримата много умни и прекрасни хора!

Ето и една питанка|: Мами които давате AM, с каква вода го приготвяте? Аз почнах с превърна, после минерална затоплена , после минерална стайна температура... Не знам. Каква вода да давам..

А да ви се похваля, Аби от зор да пълзи излази крватчето си на дълго за секунди! Малко и трябва да доусвои тхниката защото често забива нос , но вече прави 2-3 крачки пълзене. Питах педи дали да и позволявам, защото все пак е малка, той каза че никакъв проблем, защото е голяма и яка! newsm30

Ех да се бях сетила да замразявам кърма на по 30мл... Нямаше да се чудя как да направя от три замразрни пакетчет две храненета...

После нещо се говорихе тук за тренировки вкъщи. Аз съм много горда че от два месеца вече сам си на килограмите и мерките от преди да родя. Не съм прявила диети, да кърмя, но на ден правя по мин 2часа разходки с беба. И това носене на ръце също много помага. За коремче препоръчвах хипопресивните коремни преси ( също ги наричат вакумки). Аз ходих на лекар рехабилитатор той ми ги препоръча и така мисля успях да си върна талияата до изходно положение. Имам някъде картинки как се правят мога да дам. Аз ги правех всеки ден 40 дена. Не садосадни и резултата е страхотен. Всъщност се прпоръчват за да се справите с проблеми след раждане , като не задържане на орина или бавно събиране на матката. За подобни случаи тези упражнения са единственото не хирургическо решение!  doctor

Целувки!

# 659
Безобидна, спирам да се оплаквам Simple Smile връзвам едно червено конче и продължавам да бутам каквото приеме - хем пюрета  хем кърма, няма да замествам докато не реши сама. А вода и сок се надявам поне да й стане любопирно по някое време, че сега пкюе всичко, което се дава от шише.
Ние в София бяхме на рехабилиратор - много бойна бабка - Мария Борисова, с дългогодишен опит точно с бебета, ама не знам далии работи с направления, при нас идваше вкъщи. Само да те предупредя, ако не сте били, че бебетата много плачат. Не защото ги боли, а от зор и яд. Ама все пак е голям рев и трябва наистина да вярваш на човека дето го прави и да им нерви, че на мен ми се късаше сърцетп първите пъри, докато свикна и видя че го прави от инат Simple Smile
А това мойто дете е много смешно - не стига че заспива докато я кърмя, ами и докато я храня с пюрета Simple Smile май трябва да сменя времето, ама някакси ми се иска месно пюре да е наобяд а не в 16:00...За лигавниците, не ми се и коментира -  направо ще взема да прежаля 4-5 бодита и да се приключва Simple Smile а колкп отдавна ми се струва времто когатп я преобличах, само за да си носи дрешките преди да й умалеят Simple Smile)))

Общи условия

Активация на акаунт