Кой и какво може да ви подразни, когато сте на почивка?

• 63 416
  • 1 364
  •   1
Отговори
# 1 155
  • София
Няма как да не ни е направило впечатление, след като същите неща ме подразниха в Гърция. Значи намека, че сме свикнали и не ги забелязваме не минава - такава селяния и мърсотия, каквато видях в Гърция и по нашето море няма.
А после някои се докачат, че ги пращам на Малдивите.  Mr. Green

# 1 156
Прочетох цялата тема. От последните страници не разбрах само едно нещо - след тази "чума", която върлува по Слънчев бряг, Несебър, Св. Влас, Албена, Приморско и т.н. как ли оцеляваме ние местните и децата на местните?  newsm78
То бива бива имунитет, ама явно сме нещо уникално просто!  Sunglasses

# 1 157
За поредна година ходя на презряния градски плаж във Варна.Не го харесвам особено, но ми е най-близко, а на детето ми слънцето и водата се отразяват добре.

Чревни неразположения не съм имала никога, освен преди две години, когато изобщо не бях стъпвала на плажа.Детето ми за 9-те си години е имало два пъти разстройство и то не в сезона на плажа.

Вчера на брега водата беше доста неприятна заради многото водорасли, но малко по-навътре и съвсем не на дълбоко се виждаше дъното и малки рапанчета по него.

Но плажът и водата трябва да се ползват разумно.

В детството ми гърмеше една радиоуредба на плажа, която даваше дразнещи, но много добри съвети.
Първата слънчева баня следва да е не повече от 15 минути, втората- 30 и т.н.
Със слънцето не следва да се злоупотребява и да, висенето под чадър в 14 часа също не е особено добра идея.Организмът се прегрява и често се бунтува, разстройство и повръщане се получава не само от вируси, а и като реакция на тялото на  други външни фактори.

Водя детето сутрин рано на плаж. Само след 30 минути ние вече ще сме навън.
Следобедния плаж не е особено за предпочитане, защото колкото и да се чисти, вече е достатъчно омърлян, а и водата е по-мътна.
Сутрин водата е чиста и прозрачна.
Първия път не седим повече от 30 минути.Първата баня е по-скоро разходка , а след това си доиграваме в Морската градина.

Не купуваме нищо на плажа.Никаква царевица, нищо.
Не ядем на плажа, освен в съвсем изключителни случаи.Веднъж на сезон, например.Защото ръцете никога не са достатъчно чисти.
На плажа няма място за измиване с топла вода и сапун, а на мокри кърпи не разчитам.

Ако има душове- след всяко къпане вземаме хладък душ./Това също се препоръчваше някога/

Често се храним навън, за да се почувстваме и ние като на курорт.Но почти никога на "капанчета" край плажа , а на заведения, които са проверени във времето в Морската градина и в града.

Зная, че ако някой е за 7 дни на море ще си каже Е, ама за какво съм дошъл, да седя 30 минути ли.
Но целодневното висене не е особено добра идея особено за детския организъм.
И все пак всеки си прави изборът.

Това, че ние местните не се разболяваме, нито децата ни е по-скоро заради някакви по-разумни навици, особено с храненето и с избор на заведения.

# 1 158
  • София
Аз не обичам да ходя на море, да се пека и къпя още по-малко. Но ходя, заради близките.
Никога не съм хващала някакъв вирус на морето. Всъщност само веднъж хванах морски вирус, без да ходя на море, някой ми го лепна в София. Имам други проблеми, кожни най-вече,  но никога не ми е бил зле стомаха на морето.
Но аз изррайвам на плаж няма и час. Както се съблека вече мисля, как да си ходя.Докато тези, с които съм и висят там цял ден и във водата няколко часа, по цяла седмица страдат във тоалетната.
Това лято в Гърция нямах също проблеми, но заради общите тоалетни в къмпинга разбрах, че почти всички други имат много големи терзания  hahaha Водата беше много бистра и листа, но пак ги хващаше нещо, вероятно от простинал корем от висене вътре.

# 1 159
  • София
Ирайн, никога не кисна във водата дълго, а "пърженето" направо не го понасям, и това е от години. Говоря за себе си, защото от тримата, аз най-тежко изкарах вируса. Да, има допълнителни фактори като дъждове, наводнения, но основният фактор е презастрояването и липсата на "адекватни" пречиств. станции. И това е по-цялото Черноморие. Аз до съвсем скоро си мислех, че Албена е изключение в това отношение, то се оказа, че е един от курортите, в които положението е най-зле.

# 1 160
  • София
Ирайн, никога не кисна във водата дълго, а "пърженето" направо не го понасям, и това е от години. Говоря за себе си, защото от тримата, аз най-тежко изкарах вируса. Да, има допълнителни фактори като дъждове, наводнения, но основният фактор е презастрояването и липсата на "адекватни" пречиств. станции. И това е по-цялото Черноморие. Аз до съвсем скоро си мислех, че Албена е изключение в това отношение, то се оказа, че е един от курортите, в които положението е най-зле.

Е, не съм съгласен, че е най-зле. Да не говорим, че преобладаващите мнения са, че там наистина е Чсито.

# 1 161
  • sf
Ние пък висим по цял ден на плажа, от 8 сутринта, та  чак до 8 вечерта. Ядем там. Децата почти не излизат от водата, на втория ден стават като циганчета, не изгарят. За 13 години само веднъж каката беше с вирус и го хвана на ОИ в Турция, но не знам колко беше вирус, защото нито ние с баща й, нито малкия й брат прихвана.
Но като казвам плаж, не си представяйте нагъчката гмеж на курорти от сорта на Сл.бряг.
Ходим на пусти плажове, често сме само ние и още 5-6 човека.

# 1 162
  • Mediterraneo
Не знам защо се смята, че чревните вируси са приоритет на лятото и морето... Целогодишно отделенията са препълнени с деца с такива оплаквания.

# 1 163
  • София
Не знам защо се смята, че чревните вируси са приоритет на лятото и морето... Целогодишно отделенията са препълнени с деца с такива оплаквания.

Защото наистина са. Всяко лято има бум. Виж данните по периоди тук - http://www.ncipd.org/?news=disease&id_week=412&y=2014#30

# 1 164
 Светкавица,
къде сравняваш град като Варна с миризливите курортни селища? Разликата е огромна и когато съм с децата, винаги избираме Варна или Бургас, по-често Бургас, че във Варна имаме роднини и не е удобно да не им се обадим като сме там  Mr. Green
Моите също не хващат инфекции по морето, но не бързам да се хваля със силния им имунитет, просто не ходим там, където са гнездата на заразите и освен това ги водим през юли, а не през август. Със сигурност ако ей сега ги заведа за една седмица в Несебър или Равда, ще хванат нещо, както всички деца, които се връщат от там.

# 1 165
  • София
Аз пак повтарям - ходим само през август, на различни места по морето и вируси не сме хващали досега. Дъщеря ми е с трета сливица и има леки проблеми с хрема, но отидем ли на морето - край с хремата. Явно не сме от кекавите когато иде реч за почивки.  Mr. Green

# 1 166
  • Mediterraneo
Ходим и юли, и август. Да чукам на дърво( щото сега като кажа, догодина е сигурно, че ще се приберем болни  Mr. Green  Laughing), досега никога не сме се прибирали болни от море.
За сметка на това са карали тежко чревен вирус и двете, около едногодишна възраст, през пролетта и в разгара на зимата.

# 1 167
Дъщеря ми изкара една "ентеро-почивка" на 5 г., след като 4 години по 2 пъти ходене на море годишно нямаше никакви проблеми. Дотогава ходихме веднъж през юни на Южното и веднъж през август на Северното Черноморие. Хвана го през юни, в първата хубава седмица за сезона. Същото лято (миналото) всичките ми приятели, които решиха да направят уикенд на Слънчев бряг, го изкарваха в стаите с по 1-2 оцелели от компания. Включително и компания, в която половината са от Бургас. Да, ако не ни се беше случило, сигурно още щяхме да ходим на юг. Вече на нашето море ходя само там, където най-близките източници на ла*на са на няколко км. от морето. А да си причиня посещение на плаж с дете без 10-15 метров периметър около мен дори не си го представям.

Сравнявате Гърция - но в това отношение няма нищо общо. Едно на ръка хилядите км. плажна ивица (все пак Гърция не е само Халкидики и Кавала, до където стигат 90% от българите), но и по-соленото море изтрепва всякакви бацили, предаващи се по орално-фекален път. Което не значи, че там не са чували за такива вируси, но ще си голям карък да го хванеш.

Последна редакция: ср, 13 авг 2014, 12:39 от wild poppy

# 1 168
Честно казано, на мен в Гърция по-малко ми харесва - не обичам морски таралежи и жега, нито пък толкова солената вода. Нашето море ми допада и затова намирам за жалко, че проблемът с пречистването на водата се неглижира - от една страна от кметовете на общините, а от друга - от туристите с як имунитет. Истината е една и тя е, че отпадните води не се поемат от пречиствателните станции, които пък са безумно остарели и не работят ефективно, и замърсяват водата. Дори да не хвана стомашно-чревна инфекция, пак не ми е приятно да дишам това, което се носи из въздуха.

# 1 169
Представете си тази мода да се наложи и у нас:
http://www.novini.bg/news/227589.html

Общи условия

Активация на акаунт