Окръжна Болница Варна - тема 7

• 171 076
  • 1 595
  •   1
Отговори
# 75
Легнал ли се ражда?
Ако им кажа, че искам да напъвам на 4 крака и приклекнала, ще ме изгледат ли накриво?
На всички ли слагат колани за мерене на тоновете?

Колани за мерене на тонове се слагат, да. Аз не исках и мн исках да стана по време на меренето на тонове но ест не ми разрешиха. Ражда се в легнало положение на магаре. Магаретата са като тия на гинекологичните прегледи. Краката са ти на високо. В окръжна болница едва ли ще ти дадат да раждаш по друг начин.

# 76
Меренето на тонове е за да се следи състоянието на бебето и не мисля, че няма да ти сложат. Аз раждах легнала, но съм висока и хич не беше удобно с вирнати крака и напъните ми не се получаваха. Лекарката ми позволи да сваля краката си до тялото. Беше много по-комфортно. На 4 крака обаче не мисля, че ще ти позволят. Най-малко мястото и оборудването не са приспособени за тази поза.

# 77
Кога и как става признаването на детето от бащата в Окръжна болница и какви документи трябват ако нямат брак?

# 78
Кога и как става признаването на детето от бащата в Окръжна болница и какви документи трябват ако нямат брак?
С личните карти на двамата записвате детето до 72часа от раждането. Това са единствените документи,които ви трябват. Записването става в болницата. После те ви придвижват документите до общината, откъдето след 14дни /май толкова беше/ един от двамата родители отива да вземе акта за раждане.

# 79
Соня е писала в темата за Славчев,че това е нова наредба и това е положението.А за 45-дневния пише,че НЕ ДЪЛЖИМ такса?Аз не съм стигнала до там още.Значи на някои взимат на други не?Странно. Naughty

Да и аз проверих- за 45 дневния не се плаща..  но явно като нова наредба не всички служители са разбрали точно заданието и изключенията...

# 80
  • Варна
Къде мога да прочета тази наредба?
И аз се чудя дали ще плащам за 45-дневния, тъй като засега за всеки болничен давам по 20 лв., защото ЛКК не била по ЗК. Така и не можах да намеря нормативно къде е уточнено това.

# 81
Къде мога да прочета тази наредба?
И аз се чудя дали ще плащам за 45-дневния, тъй като засега за всеки болничен давам по 20 лв., защото ЛКК не била по ЗК. Така и не можах да намеря нормативно къде е уточнено това.
В случая се касае за наредба издадена в МЦ Св. Анна, т.е. тя се отнася само за издаваните там болнични. А до колото разбрах от поста ти в др. тема се интересуваш за таксите за ЛК като цяло. Подобна информация би следвало да има в сайта на здравна каса.

(сега, ако кажеш и че ти взима по 5 лв. за да чуе сърцето на детето и ще ти кажа коя ти е лекарката)

# 82
  • Варна
Слава богу не ми взима за тоновете, може би защото си платих допълнителен пакет ЖК.
Но така всеки път по 20 лв. за болничен, като нищо ще ми поискат и за 45-дневния.
Оправданието е, че ЛКК не било по ЗК и затова се чудя баламосват ли ме в кабинета или такава е практиката.

# 83
Оправданието е, че ЛКК не било по ЗК и затова се чудя баламосват ли ме в кабинета или такава е практиката.
Аз родих март. Наложи ми се през декември и януари да съм в болничен и тъй като всеки болничен беше за 30 дни, бяха с ЛКК. Не са ме таксували нищо. newsm78

# 84
  • Варна
Кабинета е извън Окръжна болница, но лекаря, който ме следи, изражда там.
Изобщо не мога да им схвана схемите  Twisted Evil

# 85
Звънни в здравна каса и питай. Звучи ми съмнително на мен. Поне ще си наясно правомерно ли ги взимат тези пари.

# 86
  • Варна
Това е отговора от ЗК, писах им на сайта. Както се вижда аз едно ги питах (дали ако ЛКК не е по ЗК се плаща), те друго ми отговарят. Но след няколко прочитания стигам до извода, че съм освободена от такса само ако ЛКК има договор със ЗК.
"Общопрактикуващият (личният) лекар издава и/или заверява и следните документи на записаните в неговия регистър здравноосигурени лица съгласно Националния рамков договор 2014 и Наредба № 40 от 2004 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК: изготвяне на медицинско удостоверение за встъпване в брак; изготвяне на медицинско удостоверение за постъпване на работа на лица от 16- до 18-годишна възраст; издаване на първичен болничен лист; издаване на вторичен болничен лист; насочване за медицинска експертиза към ЛКК, подготвяне на документи за представяне пред ТЕЛК. За издаването на тези документи здравноосигурените не следва да заплащат.
Когато нормативната уредба предвижда медицинската експертиза да се извършва от ЛКК, лекуващият лекар – личният лекар или лекар специалист от лечебно заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ, сключил договор с НЗОК,  насочва пациента към ЛКК с „Талон за медицинска експертиза“ (бл.МЗ-НЗОК № 6).
Съгласно Наредбата за  медицинската експертиза лекуващите лекари и ЛКК са длъжни да уведомяват осигурените лица за деня, в който трябва да се явят на преглед. След като личният лекар насочи пациента към ЛКК комисия с направление “(бл.МЗ-НЗОК № 6), пациентът си записва час за ЛКК комисията в регламентираното за това време, като прегледът при членовете на комисията е винаги след изтичането на предишния болничен лист.
За да получите точна информация къде има ЛКК комисия, сключила договор с РЗОК/НЗОК, се обърнете към Вашия общопрактикуващ (личен) лекар. Районната здравноосигурителна каса също разполага с информация за сформираните ЛКК на територията на съответната област, профила им и графика на работа. При явяване пред ЛКК здравноосигурените заплащат само законово регламентираната потребителска такса съгласно Закона за здравното осигуряване, понастоящем 2.90 лв. Вие обаче сте освободена от тази сума, тъй като всички бременни и родилки до 45 дни след раждането  са освободени от потребителска такса. "

# 87
По принцип нямат право да ти вземат пари за болничен лист,нещо ми се струва че те баламосват.Преди 2 седмици ми дадоха моя 45 дневен болничен лист и нищо не съм плащала.Малко не ми е реално да ти вземат по 20 лв за болничен,при положение че той ти се полага

# 88
45 дневния болничен и болничните с ЛКК са две различни неща. Според отговора им и аз разбирам, че единствена причина да те таксуват е, че в твоя случай комисията е от лекари, които нямат договори със ЗК. За 45 дневния обаче не трябва да ти искат пари. Той се полага на всяка осигурена бременна жена по програма майчино здравеопазване.

# 89
Това е отговора от ЗК, писах им на сайта. Както се вижда аз едно ги питах (дали ако ЛКК не е по ЗК се плаща), те друго ми отговарят. Но след няколко прочитания стигам до извода, че съм освободена от такса само ако ЛКК има договор със ЗК.
"Общопрактикуващият (личният) лекар издава и/или заверява и следните документи на записаните в неговия регистър здравноосигурени лица съгласно Националния рамков договор 2014 и Наредба № 40 от 2004 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК: изготвяне на медицинско удостоверение за встъпване в брак; изготвяне на медицинско удостоверение за постъпване на работа на лица от 16- до 18-годишна възраст; издаване на първичен болничен лист; издаване на вторичен болничен лист; насочване за медицинска експертиза към ЛКК, подготвяне на документи за представяне пред ТЕЛК. За издаването на тези документи здравноосигурените не следва да заплащат.
Когато нормативната уредба предвижда медицинската експертиза да се извършва от ЛКК, лекуващият лекар – личният лекар или лекар специалист от лечебно заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ, сключил договор с НЗОК,  насочва пациента към ЛКК с „Талон за медицинска експертиза“ (бл.МЗ-НЗОК № 6).
Съгласно Наредбата за  медицинската експертиза лекуващите лекари и ЛКК са длъжни да уведомяват осигурените лица за деня, в който трябва да се явят на преглед. След като личният лекар насочи пациента към ЛКК комисия с направление “(бл.МЗ-НЗОК № 6), пациентът си записва час за ЛКК комисията в регламентираното за това време, като прегледът при членовете на комисията е винаги след изтичането на предишния болничен лист.
За да получите точна информация къде има ЛКК комисия, сключила договор с РЗОК/НЗОК, се обърнете към Вашия общопрактикуващ (личен) лекар. Районната здравноосигурителна каса също разполага с информация за сформираните ЛКК на територията на съответната област, профила им и графика на работа. При явяване пред ЛКК здравноосигурените заплащат само законово регламентираната потребителска такса съгласно Закона за здравното осигуряване, понастоящем 2.90 лв. Вие обаче сте освободена от тази сума, тъй като всички бременни и родилки до 45 дни след раждането  са освободени от потребителска такса. "

От отговора съдя, че твоя лекар се черпи за всеки твой болничен. Ясно са ти посочили, че щом си с направление, то не дължиш дори таксата от 2,90. Ако комисията не е скл. д-р със НЗОК то направление няма да ти е необходимо. Относно това дали комисията, която издава твоя болничен е по НЗОК сама можеш да разбереш - техните имена фигурират в болничния и в личния ти картон, където се описват болничните. Като видиш имената -справка с гугъл и излиза. Аз съм проверявала моите (макар да не съм плащала за болничните), от чисто любопитство).

Общи условия

Активация на акаунт