МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

  • 42 995
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 7 779
тази мая суха ли е ? при каква температура втасва тестото ?

# 391
  • Мнения: 164
тази мая суха ли е ? при каква температура втасва тестото ?
Да,суха е.Сложих дори повече от необходимите 6-7 гр. за 500 гр. брашно.Първият ми опит беше с тази мая просто защото бях много ентузиазирана,когато пристигна машинката, и купих каквото имаше в кварталния магазин.Същата рецепта с мая на д-р Йоткер стана чудесна,наду се хубаво и се изпече отвътре идеално.С тази мая "Дама" 2 пъти опитвам и двата пъти става суров отвътре и не се надига.Иначе всичко е същото-пропорции,програма,останалите суровини.
Само споделям,за да не се излъже някой да пробва такава мая Peace

Първият път правих импровизирана пица с проваления хляб,сега направих сухари Laughing
Не е в машината проблемът,пробвах вече доста неща.

# 392
  • Варна
  • Мнения: 241
Започнах да правя царевичен хляб ... кой знае какво дърво ще излезе  Laughing Чудя се дали да сложа подправки (риган, босилек). Някой правил ли е и слагал ли е подправки?

# 393
  • Мнения: 7 779
правили са и други такъв хляб. слагаш в него каквото ще ядеш. аз босилек не слагам защото не го ям.  ако ти е за пръв път да правиш такъв хляб слагай най-необходимото за да бъдат щетите/загубите по-малки ако хляба не се получи.  Laughing

# 394
  • Варна
  • Мнения: 241
И аз до този извод стигнах Grinning Отказах се от подправките, ако стане ще се усети естественият му вкус, ако ли не в кофата.
За първи път правя, ще дам отчет по-късно какво е станало  Wink

# 395
  • Мнения: 7 779
За първи път правя, ще дам отчет по-късно какво е станало  Wink
а прочела ли си как се прави царевичен хляб, поне препоръките ?

# 396
  • Варна
  • Мнения: 241
За първи път правя, ще дам отчет по-късно какво е станало  Wink
а прочела ли си как се прави царевичен хляб, поне препоръките ?

Ееее, ама разбира се. Доста рецепти изчетох, но се спрях на тази в, която се запарва царевичното брашно (има я в 53-та тема).

# 397
  • Мнения: 3 020
Благодаря на всички за насоките  Hug
Иначе 1 стр. я прочетох няколко пъти + линковете там, но пак изникват доста въпроси - примерно как да разбера кога да извадя бъркалките при програма "кекс" след като е препоръчително да се направи?

Памчи, ти направи ли кекс? Ако да и е станал, дай рецепта и кажи дали извади бъркалките, и кога?

Всички теми няма да мога да изчета /следя темата от 50та насам/, защото ми е кът свободното време.

# 398
  • Мнения: 7 779
аз бих ги извадил след като машината спре да бърка. просто логиката натам ме води.  Laughing
иначе се преценява според това , което правиш.
иначе се знае ,че кекса не втасва. т.е спира печенето и би трябвало да започне печенето. обикновено се пече по 40-50 мин.  (всеки може да си го види на своята машина).  от общото време на програмата вадиш тези минути  и получаваш времето , в което машината спира да бърка. после си го запиши в книжката за да го знаеш за следващ път  Laughing
при хляба е аналогично. само че към времето за печене се прибавя и времето за последното втасване. според програмите то е около 30-40 мин.(може и друго да е).  таааа събираш това време + времето за печене (50-60 мин) и от общото време на програмата вадиш получения сбор.  така ще получиш ориентировъчно кога машината спира за последно да меси. тогава естествено ,че може да се извадят бъркалките защото вече не вършат работа.  но за да се разбере точното време на спиране при различните програми просто трябва да се стои до машината и да се следи спирането. после се записва в книжката. не виждам никакъв проблем.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2014, 15:32 от bongo_2007 ®

# 399
  • София
  • Мнения: 3 035
 Е затова си предпочитам Мидеата пред Мулинекса - на дисплея си има графика, която ти показва кой процес тече в момента. Друг е въпроса, че аз не съм такъв естет и никога и от нищо не вадя бъркалките. То си е казано - мързела не мОри а мЪчи Mr. Green.

# 400
  • Мнения: 8 001
Е то не е само до мързел работата. Мен не ме мързи, но си имам предостатъчно други неща да правя, та да следя и кога трябва бъркалките да извадя, както да следя топката и разни други такива неща.

# 401
  • София
  • Мнения: 3 035
 А-а, виж тестото го наглеждам първите няколко минути от интензивното месене и го коригирам ако трябва. След това си остава на самотек ако нямам възможност да му хвърлям по едно оче.

# 402
  • Мнения: 7 779
да не мислите ,че аз постоянно го правя ? от всичките програми използвам 3-4. на тях съм си направил труда да изчисля кога спира месенето. в книжката също ми е описано всичко по минути. вадя бъркалките защото така по-лесно излиза хляба , не се наранява вътрешността му , а и не на последно място избягва се при рязане на хляба да срежеш и бъркалката. може и невероятно да ви звучи , но има и такива случай. също така когато пофучиш неуспешен хляб в кофата вероятността да пофучиш и бъркалката е реална. и такива случай има.  за това не ми представлява трудност да извадя тестото и бъркалките , да си оформя тестото и да получа красив на външен вид хляб.
все пак всеки си преценява за себе си.

# 403
  • Мнения: 2 126
Видях че споменавате Мидеите.Аз съм супер доволна от моята,вече е към края на гаранционният си период.но как са бъркалките ви? Thinking Аз вече 3 комплекта смених.Лющят се и пада тефлона #Cussing out Скоро пак ще трябва да поръчвам и с цената им ще излезе че съм си купила още една машина Mr. Green Има ли някой подобни оплаквания?

# 404
  • Мнения: 8 001
Никак не ми звучи невероятно даже. Аз веднъж се опитах да я срежа.
На мен ми представлява трудност. Онзи ден ми кипна млякото. Уж щях да стоя на котлона, но отидох да мия на малката ръцете в банята... такива работи

Общи условия

Активация на акаунт