МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

  • 42 924
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 4 954
Тънка и хрупкава коричка в машината съм получавала рядко. Мисля, че тайната на истински хрупкавата коричка е влагата и когато искам такъв хляб ползвам програмата за тесто, след това пека във фурната с редовно пръскане с вода за пара или предварително поставяне на съд с вода, който да направи пара във фурната. Естествено, леко се увеличават градусите (220-230). Достатъчно е първите минути от печенето да има такава влага, след това се спира да се пръска/водата се вади и градусите се смъкват на 180-200, или на колкото печете обикновено.

# 421
  • Варна
  • Мнения: 458
Моля притежателите на машина Силвър крест да ме светнат
хлябът ви винаги ли е с твърда кора ,нямам в предвид горната !Много взе да ме дразни и се чудя дали ще си я вземат обратно след като е ползвана вече #Cussing out
обичам хлебчета със светли мекички корички , това искам да постигна !

# 422
  • Мнения: 8 001
Пробвай с готовата смес на София Мел за бял пшеничен хляб.

# 423
  • Мнения: 2 126
Не вярвам машината да е виновна за тая кора.А и като се извади хляба и остава да престои всичко омеква.Може да пробваш на по светла програма да я печеш.Моята има 3 степени на препичане.

# 424
  • Мнения: 8 001
Аз мисля, че всички имат 3 степени на препичане. Досега съм ползвала само средната.

# 425
  • София
  • Мнения: 3 034
Моля притежателите на машина Силвър крест да ме светнат
хлябът ви винаги ли е с твърда кора ,нямам в предвид горната !Много взе да ме дразни и се чудя дали ще си я вземат обратно след като е ползвана вече #Cussing out
обичам хлебчета със светли мекички корички , това искам да постигна !

Пробвай с някоя от "индианските" хитрости ако разбира се бъркаш средната доза - задай на машината най-малката доза и средна кора. 

# 426
  • Варна
  • Мнения: 241
Моля притежателите на машина Силвър крест да ме светнат
хлябът ви винаги ли е с твърда кора ,нямам в предвид горната !Много взе да ме дразни и се чудя дали ще си я вземат обратно след като е ползвана вече #Cussing out
обичам хлебчета със светли мекички корички , това искам да постигна !

Как съхранявате хляба след като го извадите докато изстива? Слагате ли мазнина в тестото?
Пробвайте да го извадите горещ и го сложете във фурната върху скарата. Зарворете фурната и го оставете го да изстине там. Фурната се запотява и така от влагата кората омеква. Друг вариант е да го увиете в кърпа, след това в найлон и така, докато изстине.

При мен също се получават дебели кори. Аз съм с Мулинекс и мисля, че тази марка си прави такива кори. Бяхме споменавали с една друга дама, че дори на най-ниската степен за препичане хляба си е доста препечен. Още се чудя дали да не врътна болта на термо-регулатора, което мисля, че Бонго ме посъветва  Wink

# 427
  • морето и сините вълни :)
  • Мнения: 1 404
Така, аз вече се въоръжих и с кухненска везна.Брашно и т.н., по късно запрятом рэкавите та да видим каква ще я свърша и аз и ,, мара''

# 428
  • Мнения: 1 244
И моя хляб с лидълската машинка остана с по-светла кора отгоре. Иначе си стана перфектен, въпреки че вече не меря толкова усърдно всяка съставка Simple Smile Преди това имах Аляска и с нея почти всеки ден правех хляб, та горе-долу ми е ясно по колко брашно и вода да сложа и без кухненска везничка Simple Smile Аляската обаче печеше по-добре сякаш, лидълската засега един път я пробвах на средна степен за изпичане на коричката, ще пробвам и на последната степен...пък да видим

Другото, което не ми харесва са 2-те бъркалки...отвратителна работа. С 1 бъркалка много по-хубава ми става топката тесто, а 2-те бъркалки само я разкъсват и разделят. Самото изваждане на хляба също така ме затрудни повече...едно да го отделяш от една бъркалка, друго да се мъчиш от 2...както и да е...ще и хвана чалъмите и на нея Simple Smile Но като за първи път, хлябът ми добре се получи Simple Smile Брашното, което ползвам е на София Мел - Класик. Чудесно е.Маята ми е сухата френска Саф Инстант....най-хубава е тя от сухите Simple Smile

# 429
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 729
Lorein666,
виж в този си пост какво е публикувал Ердинч за положението на бъркалките.

# 430
  • Мнения: 1 244
Lorein666,
виж в този си пост какво е публикувал Ердинч за положението на бъркалките.


Хм, много интересно Simple Smile Аз ги набучих както дойде и всяка се въртеше за себе си, ту едната дърпа тестото, ту другата захапе от него, усукваха си го както си искат  Laughing И като човек, който е имал хлебопекарна само с една бъркалка, тази работа хич не ми хареса, но ето че имало значение как ще ги поставиш Simple Smile

Благодаря ти за информацията, _ilka_   bouquet

П.П   ще взема да направя следващия си хляб на 2-ра програма, която е за пухкав хляб....мисля, че на нея коричката по-добре се изпичаше и с Аляската...После ще докладвам Simple Smile

Така...заредих машината, поставих бъркалките според указанията, пуснах на 2-ра програма, коричка на препичане 3-та степен и сега ще чакам резултата Simple Smile

Последна редакция: нд, 21 сеп 2014, 15:04 от Lorein666

# 431
  • Мнения: 1 244
А да попитам...другите машини имат ли го това време на затопляне, което е между 10 и 30 мин. за лидълската пекарна? С Аляската нямаше такова нещо...веднага започваше да меси тестото без никакво време за затопляне. И така се шашнах като не тръгна веднага Силвър Креста...викам " бре , дефектна машина съм улучила, ще я връщам"...добре, че прочетох инструкцията, та разбрах  Laughing Обаче и тя около 20 мин. не потегли...голямо затопляне, голямо чудо

# 432
  • Мнения: 7 779
При мен също се получават дебели кори. Аз съм с Мулинекс и мисля, че тази марка си прави такива кори. Бяхме споменавали с една друга дама, че дори на най-ниската степен за препичане хляба си е доста препечен. Още се чудя дали да не врътна болта на термо-регулатора, което мисля, че Бонго ме посъветва  Wink
отстрани и отдолу е нормално кората да е по-препечена съответно и по-твърда. все пак реотана се намира точно там - долу и отстрани.  горната страна на хляба се пече от отразената топлина на капака. оттам започват разсъжденията които мисля са коментирани в старите теми - защо се слага ал.фолио , за прозорчето  и др.
защо трябва да се вади горещ хляба и да се слага във фурната не ми стана много ясно  newsm78
все пак казанчето на машината играе ролята на фурна. т.е. ако извадиш казанчето с хляба от машината и го оставиш в казанчето за 10-на мин  постигаш същия ефект като във фурната - овлажняване.

пп. завърти болтчето на терморегулатора половин оборот в едната посока и виж за ефекта. ако е по-зле  тогава го завърти цял оборот в обратната посока.

# 433
  • Мнения: 7 779
Самото изваждане на хляба също така ме затрудни повече...едно да го отделяш от една бъркалка, друго да се мъчиш от 2...както и да е...ще и хвана чалъмите и на нея Simple Smile
облекчи си мъките като изваждаш бъркалките след последното месене.  Laughing

# 434
  • Мнения: 1 244
Самото изваждане на хляба също така ме затрудни повече...едно да го отделяш от една бъркалка, друго да се мъчиш от 2...както и да е...ще и хвана чалъмите и на нея Simple Smile
облекчи си мъките като изваждаш бъркалките след последното месене.  Laughing

Ще видим...по принцип не стоя постоянно край машината да дебна кога и е последното месене или втасване Simple Smile С една бъркалка не беше проблем да излезе лесно хляба от казанчето, обаче с тези 2 бъркалки сериозно дърпане и блъскане падна  Laughing така яко го бяха заклещили...Но тепърва се опознаваме с машинката, така че ще се справим някак си по нататък Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт