МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

• 42 764
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
Според мен е точно с по-малко вода или повече брашно, което е едно и също Simple Smile

Да, и на мен на това ми прилича, защото като гледам си е на бучки. Мисля си, че е почти невъзможно да не се омеси тестото, дори и бъркалките да не са поставени правилно. Все едната ще бърка и ще се получи еднородно тесто ... ама само си разсъждавам.

# 616
  • Пловдив
Според мен е точно с по-малко вода или повече брашно, което е едно и също Simple Smile

Да, и на мен на това ми прилича, защото като гледам си е на бучки. Мисля си, че е почти невъзможно да не се омеси тестото, дори и бъркалките да не са поставени правилно. Все едната ще бърка и ще се получи еднородно тесто ... ама само си разсъждавам.

Ще пробвам моята си рецепта. Ние дълго време имахме горение хлебопекарна, та имам опит.
Щом никой не се оплаква от машината, явно в рецептата е проблема.

# 617
  • Варна
А каква по-точно е рецептата? Пак те питам ти не видя ли тестото? След като имаш опит би трябвало да знаеш как изглежда нормално тесто Simple Smile

# 618
Здравейте, правя хляб години.....да съм по-точна вече станаха седем.....
Но от известно време хляба като престои няколко часа или остане за другия ден..... става един като на трохи...(как да го обясня незнам). Като се отреже филията, тя просто се рони или разпада.
Пробвала съм със суроватка (правя домашно сирене, че при нас трудно се намира бяло саламурено).....пак същото. Освен това при печенето горната коричка както е надута..... после хлътва навътре - или още до като хляба е в машината; или след това като го извадя и съм га увила в кърпа.
Маята която ползвам е качествена. Брашното не ми изглежда да е влажно ?!?!, но може и да бъркам ??
Става въпрос за класическата рецепта за хляб - 300 мл. вода; 3 ч.ч брашно; 1 ч.л. сол; 1 с.л. захар; 1-2 с.л. олио и 1 ч.л. мая, която естествено слагам най-отгоре. Пека на 3 ч. 25 мин..
Не искам да му слагам яйце и мляко - за да е като питка.
Живееме в Норвегия и тук е доста влажно. Но първите години този проблем го нямаше.
Ще съм благодарна за всякакви съвети. Тук разтоянията са голями и ми е много по-удобно с машината.
Желая на всички хубав ден   chef   bouquet

Последна редакция: вт, 23 сеп 2014, 16:08 от sem22

# 619
  • на Мелмак
Аз да се похваля с вторият си успешен опит за ръжен хляб , не мога да му се нарадвам .
Като се прибера ще го покажа  Grinning
Аз редовно си ползвам отложеният старт - но преди това си уцелих моята рецепта  Peace
Маята - суха / прясна винаги слагам върху брашното и при отл. старт. не ми се занимава да я активирам , а и нямам време , затова съм си взела машинка .Обикновенно новости правя през почивните дни , за да гледам тестото , през седмицата карам на отложен старт + позната рецепта Peace

# 620
  • В сбъднатите си мечти
Здравейте ,да попитам собствениците на новите лидълски машинки ,имате ли такива следи от метални стружки ?
http://karinavan.snimka.bg/nature/oxygen.224557.34076528
и
http://karinavan.snimka.bg/nature/oxygen.224557.34076533

Машинката е направила 2 хляба и е месила 1 тесто .Дали това не е индикация за бъдещ проблем ? Струва ми се ,че при месене ,казанчето се поклаща повече от нормално .
Дали ще ми я заменят ?

# 621
  • София
Здравейте ,да попитам собствениците на новите лидълски машинки ,имате ли такива следи от метални стружки ?
и

Машинката е направила 2 хляба и е месила 1 тесто .Дали това не е индикация за бъдещ проблем ? Струва ми се ,че при месене ,казанчето се поклаща повече от нормално .
Дали ще ми я заменят ?

А по дъното на казанчето има ли видими следи? Мисля, че са точни при рекламация и не би трябвало да има проблем в Лидл.

# 622
и

Дали ще ми я заменят ?

Има, има и при моята. Мислех да забърша и да видя дали ще има пак, но не ми стига времето  Confused да направя и това  ooooh!

# 623
И аз имам такива следи, но са по слаби. Да не би да не закрепваш правилно формата? Иначе можеш да върнеш хлебопекарната в рамките на 1 месец и ще ти върнат парите. С тях пък може да си вземеш нова, за да не чакаш да я пращат до сервизи и т.н. Ще си имаш и нова касова бележка ако и новата прави подобен проблем.

# 624
И при моята има, и аз това загледах вчера.  Simple Smile
Ей, тези лидълски... толкова ги чакахме, сега само за рекламации мислим Wink  Laughing

# 625
Такива стружки моята машина няма. Peace
Днес направих хляб по рецепта на raja_nikol и стана хубав.Благодаря за рецептата. Simple Smile

# 626
И аз го имам това черното, но много по-малко. Не са метални стружки, а загоряло брашно. Laughing

# 627
  • Варна - Черна гора
Първия опит с Лидълската:

на 2 програма - пухкав (френски хляб), 1 кг., средно изпичане на коричката.
Определено се изпече много добре. От разреза е видимо, че кората е дебеличка.
Хляба е по следната рецепта:
150 мл. вода + 150 мл. кисело мляко (300 мл. айран)
2 суп.лъж. олио, което излях върху бъркалките
1 суп.съж.захар
5 г. мая от кубче
500 г. брашно
1 ч.л.сол

Положение на бъркалките - 1. Едната замесва, а другата и помага  Wink

Според мен, количеството тесто беше малко за размерите на казанчето, затова хляба не е
с добра форма (височина).
Хляба подарих на приятели, че аз имах, а исках да пробвам как работи машината. Отзивите са положителни. Искат още Laughing

И моята има такива стружки. Установих, че едно от тези стърчащите от дъното на корпуса, не зная как се казва (довечера ще се опитам да снимам), не е равно. Очевидно е задирало. И моето казанче се поклащаше. Но завъртях казанчето, така че да няма допир с онова стържещото, включих, я на произволна програма, поне казанчето не се поклащаше. При следващо ползване ще видим, дали ще има стружки.
P.S. Само на мен ли ми се струва, че схемите за позицията на бъркалките- 2. и 3. са една и съща?
Бонго да ме поправи  Wink

mama irirna, положения 2 и 3 нямат нищо общо, погледни ги пак Peace

# 628
А когато се използва жива мая, не рябва ли да се разтвори в малко вода? Ако е така след останалата вода ли я прибавяте или накрая върху брашното?
разтварянето (активирането) на живата мая не е задължително , но е пожелателно.защо ? - защото по този начин се проверява маята годна ли е или не. ако не се активира за 20-на мин. значи маята е негодна. а когато използваш негодна мая хляб може и да не ядеш.  Laughing за това е препоръчително. ако човек е напълно сигурен в маята може и да не я активира. негов си проблем.
за сухата същото може да се каже. различното при нея е ,че тя е с по-голяма годност и не се изисква да се съхранява на студено. за това на нея може да и се има повече доверие ,че е годна и да се използва без да се активира. въпреки това някои активират и тази мая. пак е въпрос на желание.
защо не е удачно да се използва жива мая за отложен старт? - защото ако отлагането е 15 ч  за това време маята може да си "изпее песента" и да не си свърши работата. за това по-добре е при отложен старт да се използва суха мая.  но който иска може и жива да използва. негов си проблем. изискването е сухата мая да не влиза в съприкосновение с течността за да не се активира преди да е изтекъл отложения старт.  
когато НЕ се използва отложен старт няма значение къде ще се постави маята по простата причина ,че само след 2-3 оборота на бъркалките маята вече е в съприкосновение с течността. аз незнам защо не слагате живата мая в течността и след това сухите съставки, а я слагате натрошена най-отгоре  newsm78.  така тя ще се разтвори/размие и ще се разпредели по-равномерно из брашното. това е особено подходящо за програми без подгряване. не използвам жива мая и не претендирам ,че е правилно , но аз бих го направил по този начин.

# 629
И аз го имам това черното, но много по-малко. Не са метални стружки, а загоряло брашно. Laughing
само аз ли не виждам стружките ?  при мен не се отваря

Общи условия

Активация на акаунт