Училищата в район Младост, София- IV част

• 108 384
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
  • София

Изобщо не мисля, че в София има училище, което да има горен курс - т.е. не само основно училище - което да учи на една смяна. Би било прекрасно, но няма такова. Не знам, може би обаче греша малко, може би частните училища са на такъв режим, за тях не мога да твърдя.

ПП
Не ВСИЧКИ основни училища са на една смяна, обаче. Има и много такива, които са си на 2 смени. Но поне някои може би са 1сменни.

# 361
в 144 дори предучилищните групи са на две смени

# 362
  • София
В Младост има пет училища на една смяна (10, 39, 118, 128 и 131) и четири (81, 125, 144 и 145) на две смени.

# 363
Като съдя по двете ми деца - едното изкара до 7кл вкл., другото в момента е 5кл в 125то, не виждам точно смените да са проблем. НИто пък униформите. За слабата мотивация - не зная в каква паралелка е детето. Голямата ми дъщеря беше в мат.паралелка, малката сега е с руски. Не виждам нищо немотивирано, но вероятно всичко е до учителите, на които сте попаднали. И амбициите Ви. По това, което засичам като учители (част се препокриха на двете) - доста съм доволна. Английският език винаги е куцал, но не вярвам да има и едно дете в това училище, което да разчита само на уроците в час. Виж по БЕЛ, мат, руски, история, разните му човеци  Crazy, география... ми не мога да се оплаквам въобще.
Моля споделете някакво конкретно име, в каква паралелка е детето, за какво се борите. И не ми се ще някой да се изкаже, че разбираш ли щото детето ми е било в мат. паралелка е влязло в едно от най-желаните училища, но е могло във всяко, защото нямаше паралелка, за която да не ѝ стига бала.  Защото точно на тях се смениха учителите, не учеха, демотивираха ги максимално, имаше много стрес. Въпрос на дете, на родител, на отношение и контакт с учителите. И много важно - поставими цели.
От изброените училища с една смяна - 118 и 131 ми отпадат моментално. 128 също бих го отписала, гледайки познатите ми и отделно, че ми е в двора и виждам за какво става дума. За 39 и 10 не мога да се изкажа нищо. Ако искате наистина правилно да си насочите детето - кажете какво целите след 7 клас, защото обикновено това е скритата мисъл.  Peace

# 364
  • София
В Младост има пет училища на една смяна (10, 39, 118, 128 и 131) и четири (81, 125, 144 и 145) на две смени.

Ами... виж сега, би ти предложила - и то най-сериозно - да погледнеш в старите теми за детско-градинските страсти. Отвори темите, в които се е говорело за '05, '06, '07, '08 набори. Виж за какви борби става дума, за какъв недостиг на места, за какви драми. И после си отговори на въпроса: каква е вероятността училище, което има толкова малко ученици, че може да си позволи учене на 1 смяна, да дава качествено образование? При огромния наплив, те нямат кандидати и имат свободни стаи... защо?
Мисля, че това би ти помогнало в избора.

От друга страна, ако идеята е не толкова повишаване на подготовката, колкото на оценките (не, не е срамно), вероятно училище с по-ниски изисквания би било по-удачно решение в конкретната ситуация.

Освен това, ако преди детето е имало добри резултати, а сега - по-ниски, бих препоръчала разговор с психолог. Децата не винаги са склонни да споделят проблемите, които имат - със съученици или с учители - с родителите си. Дори по-скоро по-често никак не са.

# 365
  • София

10то училище е училище, в което се помещава частното сдружение Луис Карол. Там децата се приемат от предучилищна група.
128мо училище има останали два 5ти класа с по 15-16 ученици вътре, логично е да са в една смяна, сам си правете изводите защо са толкова,
131во има точно 25 записани първокласници тази година. Цифром и словом, пак си правете изводи.
В 118то приеха 4 класа по 24 деца - тоест общо 96 първокласника, за справка в 144то приеха 150 официално, колко извънсписъчно не знам. А в среден имат по 2 паралелки, а в горен по 1 във випуск. В 39то положението е аналогично.
Избирате си - или училище, което очевидно не е предпочитано от родителите, ясно е защо, има малко деца и са на една смяна, или такова с наплив и съответно на две смени.
И все пак аз лично категорично не смятам, че едно или двусменния режим на обучение са критерий за качеството.

# 366
Не си права. Малкото паралелки на посочените училища идват от наборите между 97 и 2003, които градинските страсти нито ги закачиха, нито им се отразиха, защото по същество те са малки като брой деца в тях (наборите, не страстите).

# 367
  • София-Младост

Ами... виж сега, би ти предложила - и то най-сериозно - да погледнеш в старите теми за детско-градинските страсти. Отвори темите, в които се е говорело за '05, '06, '07, '08 набори. Виж за какви борби става дума, за какъв недостиг на места, за какви драми. И после си отговори на въпроса: каква е вероятността училище, което има толкова малко ученици, че може да си позволи учене на 1 смяна, да дава качествено образование? При огромния наплив, те нямат кандидати и имат свободни стаи... защо?

Точно това нещо се направи изцяло от родителите, приказките за т.нар. елитни училища, които са толкова далече от елита...Не смятам, че в училище в което има 4 паралелки 2 клас например е по-лошо от това със 7-8. 
Сега хората си сменят адресната регистрация, само и само детето им да учи еди си къде...и за какво, в седми клас отново 99 % се изръсват по 1500 лв. за частни уроци.

# 368
  • София
Едносменен режим е за предпочитане при равни други условия.

Двусменен режим е голям минус на всяко училище.

"Извънсписъчно" приемане на ученици е друг минус за училището.

Напливът(много ученици в една паралелка и много паралелки) от деца в едно училище е минус за училището и плюс за директора.

Показател за качество в случая са само знанията на децата. Ако стадо овце върви в една посока към кланицата, не следва всички ние да следваме стадото. Както се видя повечето училища все още учат в една смяна. Кой е идеалният вариант за вас: една или две смени? 15 или 27 деца в клас? Не разбирате ли, че въпросът е противоречив? Няма ли да е хубаво да се ограничи броя паралелки в клас до 4? Тогава всички училища ще бъдат на една смяна. Пак ли ще търсите тогава училището с най-много деца?

# 369
Истината е в главата на детето. Или го може това, ученето или не.

# 370
  • нейде там, където ....
...
 каква е вероятността училище, което има толкова малко ученици, че може да си позволи учене на 1 смяна, да дава качествено образование? При огромния наплив, те нямат кандидати и имат свободни стаи... защо?

От друга страна, ако идеята е не толкова повишаване на подготовката, колкото на оценките (не, не е срамно), вероятно училище с по-ниски изисквания би било по-удачно решение в конкретната ситуация.
....
[/color]

Понякога и поради градски легенди.

10-то до тази година деляха сградата с друго училище. Вече са сами и се надявам това да им позволи да удържат едносменното обучение. Имат и много добри учители в прогимназиалния курс, които не пишат шестици на кило. Ако на детето му се учи - могат да му дадат много. Има нова учителка по математика, от която нямам впечатления. Предстои да се пенсионира и чудесна учителка по БЕЛ - може и последна година да й е сега.

# 371
  • София
Едносменен режим е за предпочитане при равни други условия.

Двусменен режим е голям минус на всяко училище.

"Извънсписъчно" приемане на ученици е друг минус за училището.

Напливът(много ученици в една паралелка и много паралелки) от деца в едно училище е минус за училището и плюс за директора.

Показател за качество в случая са само знанията на децата. Ако стадо овце върви в една посока към кланицата, не следва всички ние да следваме стадото. Както се видя повечето училища все още учат в една смяна. Кой е идеалният вариант за вас: една или две смени? 15 или 27 деца в клас? Не разбирате ли, че въпросът е противоречив? Няма ли да е хубаво да се ограничи броя паралелки в клас до 4? Тогава всички училища ще бъдат на една смяна. Пак ли ще търсите тогава училището с най-много деца?
Не се е видяло такова нещо. В една смяна учат училище, в които няма деца. Гарантирам, че ако се появят желаещи, няма да ги върнат само заради това да останат едносменни. И Касита е права, ако едно дете не може и не желае да учи, и в Сорбоната да го натикаме - все тая...

# 372
  • София
Не си права. Малкото паралелки на посочените училища идват от наборите между 97 и 2003, които градинските страсти нито ги закачиха, нито им се отразиха, защото по същество те са малки като брой деца в тях (наборите, не страстите).

Ех сега - както се разбра, 131 у-ще няма и 1 пълна паралелка 1класници (пълна като в желаните училища, с 30 ученика). И това ще да е от набор '08. Виж при тях какви драми бяха и налив.

# 373
131 е училище, достойно за Ботунец, не са за Младост. То е, и винаги е било, нетипично за района ни като цяло, но специфично за четвърта част на Младост.

# 374
  • София
Да кажем, че и от него има нужда. Така или иначе и в 39то има свободни места за първи клас, и в 128мо. Не е като да се претрепали натам. За 10то положението е по-различно.

Общи условия

Активация на акаунт