Училищата в район Младост, София- IV част

• 108 383
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
10-то си запълни бройката за първи клас. Пет паралелки по 24 деца си мисля, че стигат.
128-мо м.г. имаха четири паралелки първи клас, с по 20-на деца. Едната, честно казано, им беше излишна, но там причината да я има е друга. Сега също имат четири паралелки, доколкото ми е известно.
131-во няма аналог.

# 376
Не виждам нищо немотивирано, но вероятно всичко е до учителите, на които сте попаднали. И амбициите Ви. По това, което засичам като учители (част се препокриха на двете) - доста съм доволна.

Е, не подлагайте на съмнения преценката на друг родител, само защото не съвпада с Вашата. Това, че към 125 има огромен наплив се дължи и на носещата се слава, на инерцията, на принципа - дай да правим като другите, сигурно има защо. Така, че не се учудвайте, ако има недоволни.

Отделно от това, много родители, поне според мен, след като са правили какви ли не гимнастики да се набутат в най-желаното училище, някак се чувстват неловко да признаят недостатъците му. И хайде сега да кажем колко сме доволни от елитното квартално училище.
Аз лично бих искала Красен да даде малко повече инфо за учителите на детето си в 125, защото точно към него съм се ориентирала за след 5 клас, най-вече, защото ми е близо. Ако желае и му е удобно, разбира се.

Също така, не бих правила прибързани заключения за качеството на обучение в едносменните училища само на тази база. В начален, а и в среден курс най-важния фактор са учителите, а не ремонтирана ли е сградата на училището и в колко часа трябва да станем за училище.

# 377
  • София
10-то си запълни бройката за първи клас. Пет паралелки по 24 деца си мисля, че стигат.
128-мо м.г. имаха четири паралелки първи клас, с по 20-на деца. Едната, честно казано, им беше излишна, но там причината да я има е друга. Сега също имат четири паралелки, доколкото ми е известно.
131-во няма аналог.
Затова казах,ч е при 10то е друго положение. Що се касае за другите - и към момента висят обявления, че имат свободни места за първи клас.

# 378
  • София
Едносменен режим е за предпочитане при равни други условия.

Двусменен режим е голям минус на всяко училище.

"Извънсписъчно" приемане на ученици е друг минус за училището.

Напливът(много ученици в една паралелка и много паралелки) от деца в едно училище е минус за училището и плюс за директора.

Показател за качество в случая са само знанията на децата. Ако стадо овце върви в една посока към кланицата, не следва всички ние да следваме стадото. Както се видя повечето училища все още учат в една смяна. Кой е идеалният вариант за вас: една или две смени? 15 или 27 деца в клас? Не разбирате ли, че въпросът е противоречив? Няма ли да е хубаво да се ограничи броя паралелки в клас до 4? Тогава всички училища ще бъдат на една смяна. Пак ли ще търсите тогава училището с най-много деца?

Shocked

Е, тогава от 131 определено по-добро няма. Деца няма, учители - също, никой не е необходимо да ходи - било то сутрин или следобед, ако детето случайно може да си пише името вярно положително ще има 6 по БЕЛ. Ако може и да брои до 20 - хоп! - и по мат. ще има 6. А за да завърши гимназия е достатъчно да се яви в нужния ден (или някъде там) да си вземе дипломата.

# 379
Къде висят обявленията, че има места? В неподдържаните им сайтове ли?
Това, което пишеш, е най-малкото смешно, предвид това че, първокласниците отдавна са започнали училище, а това, започването на първи клас не е като школа по математика или танци, където радушно те посрещат по всяко време на годината.
Врабчо, виж аз какво съм писала за 118-то. Вие вървите по нашия път.

# 380
  • София
Също така, не бих правила прибързани заключения за качеството на обучение в едносменните училища само на тази база. В начален, а и в среден курс най-важния фактор са учителите, а не ремонтирана ли е сградата на училището и в колко часа трябва да станем за училище.

Не, правим изводи на база търсеност / желаност, не на база сграда. Аз лично изобщо намирам за убийствено това безумно ставане в 6.Но факт е, че училища в Бг, които обучават деца в 12-13 класа (ако има и предучилищна) и са едносменни просто не са желани (е, или се намират в райони, в които просто няма деца - Сф. очевидно не е в тази категория, хеле пък Младост, дето се пука по шевовете).

# 381
  • София

Каси, това едва ли е много добър анонс, нали така...

# 382
  • София-Младост
131 е училище, достойно за Ботунец, не са за Младост. То е, и винаги е било, нетипично за района ни като цяло, но специфично за четвърта част на Младост.
Съдиш по какво? Нивото на преподаване или на част от контингента посещаващи го?

# 383

Каси, това едва ли е много добър анонс, нали така...

В Младост има три вида училища- 131-во, 125-то и всичко останали.
Учител съм в системата на не просто родното образование, а на младосткото такова. Смених три учебни заведения в района, отделно като родител минах през три детски градини и три училища. Това ми дава правото скромно мога да кажа, че вря и кипя в сферата и абсолютно отвътре, от кухнята, твърдя горното.
Никой ли не си задава въпросът, и намерил ли е отговор, не предположение, защо 125-то СОУ е единственото в район Младост с изцяло обновен сграден фонд? Защо има поддържан, работещ и актуален сайт? Кой прави това и колко струва това? И кой върши тази дейност в 10-то, 128-мо, 39-то и пр.? Аз отговорите ги зная. Вие търсете, ако ви интересува.

И като минала през 125-то отговорно твърдя, че училището има добра дисциплина и организираност в началните класове, но стадното на мен и моето поколение ни идва в повече. Масовката и успокоението, че правим като другите, носи ползи, разбира се, но не носи истини. Истини, различни за всеки- и ученик, и родител. Един учител е чудесен за моите деца, но не така чудесен за вашите, за трети напълно ужасен. Ето една проста причина, поради която истината вече не е обективна.

131 е училище, достойно за Ботунец, не са за Младост. То е, и винаги е било, нетипично за района ни като цяло, но специфично за четвърта част на Младост.
На всичко.

# 384
  • София

Ако питаш в името на разговора - все едно.
Но ако сериозно го обмисляш за училище за детето си, когато и да било, то...

И двете. И нивото на преподаване, и нивото и... всичко останало, вървящо с него, на "контингента".
Била съм там - преди безкрайно много години - и беше възможно най-ниЗкото, изпаднало, западнало, заблатяващо място. Имаше 2ма добри учители - и и двамата се "спасиха" още на 2рата година. За учащите дори няма да споменавам. И... от тогава всъщност се е влошило, не се е подобрило.

# 385
  • нейде там, където ....

Не, правим изводи на база търсеност / желаност, не на база сграда. Аз лично изобщо намирам за убийствено това безумно ставане в 6.Но факт е, че училища в Бг, които обучават деца в 12-13 класа (ако има и предучилищна) и са едносменни просто не са желани (е, или се намират в райони, в които просто няма деца - Сф. очевидно не е в тази категория, хеле пък Младост, дето се пука по шевовете).

Не, не е факт, твои разсъждения, такива училища са нежелани от теб, от твоя гледна точка. Ти подминаваш и не ги разглеждаш, а за други са доста привлекателна перспектива.  Peace

# 386
Ето от такива мнения като на Кати, от времето, когато бяхме деца, но това време си отиде преди 30-40 години, 125-то има славата на училището, което спукваше 6-годишните си първолаци от учене, а 131-во гледаше циганетата на квартала.

jd, на който детето му е учило само в 125-то или 81-во, силно вярва, че само там се кове бъдещият елит на Младост. В останалите училища се въди плявата.

# 387
  • София
Това, което пишеш, е най-малкото смешно, предвид това че, първокласниците отдавна са започнали училище, а това, започването на първи клас не е като школа по математика или танци, където радушно те посрещат по всяко време на годината.
http://www.39sou.eu/priem-na-ucenici/39SOU-1klas

Очевидно сайта е обновяван средата на септември. Няма смисъл да дъвчем глупости. Свободни места има. Най-малкото паралелките са под максималния прием.
Списък на децата приети с английски:
https://drive.google.com/file/d/0B2a7TF3oIs2adTJYR0JNQ0pvQkE/view

34 деца - колко паралелки са това, категорично не е една, значи са разделени на две. Значи са по 17 деца в паралелка. Това не е пълна паралелка.

Наясно съм, че си учител в Младост и родител в Младост, но позволи и на останалите да имат някакъв поглед над нещата.
Да, факт е, че едно училище е подходящо за едни и неподходящо за други, затова всеки си търси неговото си място. Аз дори и не съм се опитвала за 125то, не съм се опитвала и за 10то, за 145то и т.н. Училището на моето дете беше и е 144то, което далеч не значи, че ще е същото за второто ми дете или за някое друго.

# 388
  • София

Не, не е факт, твои разсъждения, такива училища са нежелани от теб, от твоя гледна точка. Ти подминаваш и не ги разглеждаш, а за други са доста привлекателна перспектива.  Peace

Не, не от мен. От родителите и учениците. Ако бяха търсени, щяха да имат запълненост. Проста формална логика.

# 389
  • София
Ето от такива мнения като на Кати, от времето, когато бяхме деца, но това време си отиде преди 30-40 години, 125-то има славата на училището, което спукваше 6-годишните си първолаци от учене, а 131-во гледаше циганетата на квартала.

jd, на който детето му е учило само в 125-то или 81-во, силно вярва, че само там се кове бъдещият елит на Младост. В останалите училища се въди плявата.

Каси, за 125то личен поглед нямам, за 81во мнението ми е доста ниско.
Но за 131во имам много даже лично наблюдение. Ако не се бях махнала от там, щях и аз да съм в калта. И да, знам къде отидоха съучениците ми от онова училище. Не на същото място, на което съм аз сега...  И съм доста убедена, че не във всички случаи вината е тяхна. Но... "с какъвто се събереш"...

Общи условия

Активация на акаунт