Училищата в район Младост, София- IV част

• 108 381
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Кати, бъркаш пренаселеност и желаност. При равни други условия (учители, локация и материална база), повечето родители биха пожелали училище на една смяна, с 2-3 паралелки на випуск и 20-тина деца във всяка пред двусменно обучение и 5-7 паралелки по 30+ деца. Такава иделна картинка в Младост няма (идентични училища, разделени само от ограда и чакащи родителя да избере в кое от тях да си запише чедото) и затова родителите включват различни критерии, което води до . Не защото чак толкова много го желае, а защото най-често е по-малкото зло (от негова гледна точка).  Peace
118 не е ли такова?

# 406
  • София
Кати, бъркаш пренаселеност и желаност. При равни други условия (учители, локация и материална база), повечето родители биха пожелали училище на една смяна, с 2-3 паралелки на випуск и 20-тина деца във всяка пред двусменно обучение и 5-7 паралелки по 30+ деца. Такава иделна картинка в Младост няма (идентични училища, разделени само от ограда и чакащи родителя да избере в кое от тях да си запише чедото) и затова родителите включват различни критерии, което води до . Не защото чак толкова много го желае, а защото най-често е по-малкото зло (от негова гледна точка).  Peace

chervenokoska, благодаря за пожеланието, но се надявам при мен да не се сбъдне. Още не съм намерила причина, която да направи някое смятано за елитно училище в желано такова за моите деца. Simple Smile

Е, очевидно има повече деца, отколкото училища - в смисъл, има нужда от повече училища, за да задоволят нуждите на наличните деца без две смени. И определено би било много по-добре ако можеше да се учи в по-разтоварена обстановка.
Но това не означава, че пренаселеността може да обясни явленията на желани и нежелани училища; те се обуславят от други фактори.Няма как да има пренаселеност за едно училище и "недонаселеност" - за друго в същия район. Очевидно става дума за съвсем други причини. И, разбира се, "желани" не означава "желани за всички". А просто за по-голямата част от родителите - за това за колко по-голяма част може да се съди по това колко повече деца има там и колко са били отхвърлени, т.е. колко общо заявления за кандидатстване са били подадени.

# 407
Чудесно ще се работи на едносменен режим и при сериозен наплив, ако повечето училища в района, като 10-то, 118-то, 128-мо, 39-то и 132-во станат основни. Но спокойно- в детските градини вече усетихме малките набори, които идват след 2009-ти. Ние сме първите, след пет години идва ред и на училищата.

# 408
  • нейде там, където ....
118 не е ли такова?

Мисля, че децата са по повече в паралелка. За мен водещи са други критерии.
125-то също има потенциал за добро основно училище (според мен).  Peace

# 409
  • София
Във връзка със смените, 145-то все още е на една смяна, макар да се обсъждаше от тази година минаване на две смени. Като цяло това няма голямо значение за паралелките към Шилер, защото децата така или иначе са цял ден. Оказва влияние единствено дали обучението към 145-то ОУ "Симеон Радев" ще остане сутрин както е досега, а Шилер следобед или ще са разменени.
За запазване на едносменният режим обаче се наложи преграждане на някои стаи с подвижни прегради за следобед, когато класовете се разделят на две групи, както и прием на по 24 деца в подготвителните групи за разлика от предишните години с по 18 деца.
Не всички деца се местят след 4-ти клас, макар и аз да обмислям това. Мисля, че от четири четвърти класа миналата година, тази са останали три пети класа. Повечето деца се местят заради различни математически паралелки, СМГ или 125-то. Аз също се колебая за тях, но имам още година и нещо да го обмисля и да взема решение дали да останат и дали да се местят.

# 410
  • София
То така или иначе в 10-11-12 клас остава по 1 паралелка.
81-во стартират със 7 и после всички бягат.

Големият проблем е, че Младост 4 почти нямат училище и всички се изсипват в Мл.3.
А господин Христов ги приема с отворени обятия, въпреки огромните проблеми с мястото.
Нямаме място и време за консултации примерно! Close

# 411
  • Някъде там...
Някой с препоръка за добра начална учителка, която да поеме догодина набор 2009 в първи клас? Интересуват ме 39то и 128мо.  Peace

# 412
В 128-мо набор 2009 ще поемат Бегова и Колева. Плюсът при Бегова е, че работи и в частна занималня в близост до училище, в която веднага след края на часовете превежда групата деца, записани там. Ако се случи и да е класна на някое от децата, то подготовката с него е целодневна в дните, когато е дежурна, което изобщо не е лошо. Малко студен човек е и обрана откъм емоции. Колева е мила и приятна, отскоро е в училището и нямам много наблюдения върху работата й, но успя да овладее един от изпуснатите класове, който пое от втори. За мен тя е по-добрият избор. Не по-малко важен е и въпросът, кой ще поеме занималните.

# 413
  • София / Перник
Здравейте и от мен,

имам въпрос за 125 СОУ - предстои ни кандидатстване в първи клас на есен, живеем в Младост 1А (което ни дава 10 т.) имаме ли шанс за прием в паралелката с немски език? Изобщо всяко разяснение по въпроса ще ми е от полза. Прочетох правиника за прием на сайта на училището, но ненамерих приетите деца с какви точки са влезли... Sad

# 414
Честно казано, имате почти нулев шанс за прием. Набор 2009 е огромен. Две деца на съседи, живеещи в блока срещу 125-то останаха извън него- парадокс. При това има не едно и две деца, живеещи в района на въпросното каре, които дори не са кандидатствали за въпросното училище.

# 415
  • София
Две деца на съседи, живеещи в блока срещу 125-то останаха извън него- парадокс.
Беше обявен прием на 50% момчета и 50% момичета. Руската паралелка е 2/3 момичета, като към нея са пренасочени и момчета от резервите на английските паралелки. Явно не е имало желаещи момчета. В немската паралелка са 2/3 момчетата. И в английските паралелки във всичките (без една) момичетата са повече.

Първият обявен критерий беше 50% момичета и 50% момчета в паралелка. Ще е странно ако има неприети момчета в английските и руската паралелки и неприети момичета в немската.

# 416
  • с/у ОколоМръсТното
Тогава какво правим? И хич не ми обяснявайте, че са големи - същите деца са си, особено в 8 кл.
баш на същата възраст, на която ние правехме същото, но нямаше маршрутки и метро - изобщо не се сещам защо да ги жаля децата

жали майките им, дето става сутрин призори да ги изпращат/карат по спирките  Joy

Красен, кое школо избрахте? Моят е в 6ти клас в 144то. Ако нещо те интересува - пиши ми.

Тук големи дискусии текат... Пак казвам, че всичко е едно и също. От 1-вия блок в Младост 1, та до последния в Мл.1.

# 417
Някой наясно ли е кой учители ще поемат 1 ви клас в 39 СОУ в МЛадост и съответно кой от тях си заслужава?

# 418
Дали са ясни вече критериите за прием? Някой ходил ли е да се интересува? Аз смятам да го направя, когато съм в болничен, че иначе няма как.

# 419
  • Sofia
Някой наясно ли е кой учители ще поемат 1 ви клас в 39 СОУ в МЛадост и съответно кой от тях си заслужава?

Дъщеря ми е четвърти клас в 39 СОУ. До трети клас беше в паралелка с рисуване и класен г-жа Росица Маринова. Тази година я преместих в другата паралелка с рисуване с класен г-жа Димитрова. В момента четвъртите класове са три-два с рисуване и един с англ.ез. Предполагам, че първите класове ще са повече и ще има нови учители. От тези които в момента водят четвърти клас мога да препоръчам г-жа Димитрова, но не знам дали ще поеме първи клас, защото е пенсионер.
   Не знам каква е ситуацията със занималнята на първи клас. Моето дете не ходи на занималня, но знам че за трите четвърти класа има две групи ПИГ-децата от единия клас са разпределени в другите два класа.
    Когато ние избирахме училище за първи клас, в 39-то имаше родителска среща още април месец, на която трябваше да се запознаем с учителите и условията в училището. Ако има и тази година е добре да я посетите и да получите лично мнение.
  П.П. Всички тоалетни са ремонтирани.

Общи условия

Активация на акаунт