Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 689
  • 772
  •   1
Отговори
# 240
Благодаря ти Бърд,
да при всяко дете е различно. ПРеди не беше така, но ето че се засили.

Хареса ми последната ти фраза,"ако иска някой предизвикателство".
Какъв ад е да ходим на пазар, с градския транспорт и и зобщо някъде да го заведа.
Като се качим в гр транспорт започва да се разхожда нагоре надолу,а то е пълно с хора.Почва да крещи,че иска да седне. Но аз вече преодолях своите притеснения,тревоги,стрес...дори срам. Костваше ми много нерви.Преди го дърпах,карах му се и какво ли не.....а по този начин си наранявах детенцето. Сега се качвам с гордо вдигната глава и усмивка. Като почне да вика, казвам "той е аутист и не разбира, затова крещи...просто иска да седне". Тогава веднага ми отстъпват място,детето сяда и се успокоява и настъпва тишина. Колко пот се е ляла от мен,както и до сега.Но това е, не можем да седим все вкъщи и нашите деца имат нужда да видят света и да не ги лишаваме.

Моето дете е в детска държавна градина с групи за аутисти.Мога да кажа,че и от там деградира, но нямам друг избор.Колкото и напредък да има, толкова и деградация от затворения живот.Знам го, усещам го. И друго ще спомена. Едната учителка от детската след 16ч си пуска турския сериал и до вземане на децата си гледа. Като взема детето и го питам,какво правихте в детската? Той ми казва,че гледали по телевизията Мелодията на сърцето........нямам думи.А са специални групи за деца със СОП.Всички са като него, викат,крещат, скачат.......

# 241
Колкото до ледената кофа... те въобще не са разбрали, че това е кампания за съвсем друга болест (на Лу Гериг), и че идеята е да се дарят пари и да се почувства човек съпричастен със страданието на болните (заради спазъма на мускулите при поливане с ледена вода, и наистина трябва да е леденостудена, с ледчета).
Напълно подкрепям мнението ти, firebird !

Преди да направиш нещо, трябва да се информираш.

Ние се върнахме от "Св.Никола".Похвалиха ни колко сме напреднали, но ще трябва да купя куклена къща и да си играем заедно.Да упражняваме посоките: наляво, надясно и т.н.

# 242
Колкото до ледената кофа... те въобще не са разбрали, че това е кампания за съвсем друга болест (на Лу Гериг), и че идеята е да се дарят пари и да се почувства човек съпричастен със страданието на болните (заради спазъма на мускулите при поливане с ледена вода, и наистина трябва да е леденостудена, с ледчета) Не ми се вижда никакъв героизъм посред топло лято да се поливат за разхлаждане. А това, с "алтуизма", показва много неща и всеки да си прави изводите...
Ако искат предизвикателство, да заведат моя син няколко пъти на училище с градски транспорт, а после да напазаруват с него заедно.

Не разбрах, кои не са наясно - "Autism speaks" или този господин, който щял да дари средства за децата с "алтруизъм". Ако отидеш на последния линк, който пуснах, от него се вижда, че  "Autism speaks" са се присламчили и са решили да спечелят и те нещо. Та си казах, дали е случайно казаното от г-н Цв.Цв. и дали не върви някаква дарителска кампания за аутизма и у нас?! Rolling Eyes

Марги, сигурна ли си, че някои от децата не гледат в ДГ турските сериали? Шегувам се - рано е за тяхната възраст, но може би по-нататък някои от тях ще са им от полза. Нашето момче от може би 1 година все повече зяпа тези сериали. По-рано ми беше чудно и смешно, когато синът ми ми разправяше за приятелче на нашето момче с Аспергер, как се вживявало. Но сега нашият гледа не толкова турски, колкото индийски сериали и коментира за лошите баби и за Тапася, Ананди, Джевдиш и пр. Но ние сме доволни, защото тези сериали са точно като за него - училището, наказавнието, когато се бяга от час, бабата, която гони детето от дома заради непослушание и т.н. А на турския "Езел" крещи от ужас, когато се стрелят и ръчкат с ножове. Но също е полезно за обяснение - кое е добро, кое е лошо и че това не е истина, а филм и т.н.
А това, което разказваш за превозните средства сме го изживявали повечето от нас. При някои от по-големите деца вече го няма, а при други е намаляло значително. Така че, имай търпение. Колкото и да сме скептични по отношение развитието на децата ни, сравнявайки ги с връстниците им, с възрастта нещата се променят обикновено към по-добро.  Hug

n_alex76,
Много се радвам за Хриси и ви желая още по-бързи темпове на подобряване.  Hug

Последна редакция: ср, 27 авг 2014, 19:22 от констанца

# 243
  • София
Искам да попитам дали сте правили изследване за тежки метали. Миналата седмица правиха на внука ми, сега чакаме резултата.

# 244
  • София
Искам да попитам дали сте правили изследване за тежки метали. Миналата седмица правиха на внука ми, сега чакаме резултата.
да в Детокс център

# 245
  • Анкх-Морпорк
Под неразбралите за ледената кофа имах предвид местните публични и не толкова публични личности.
Много ми хареса това, което е предложил Мартин Иванов - Либера
"Някои хора така са се зацапали от егоцентризъм, суета и жажда за показност, че 1000 кофи ледена вода не могат да ги освестят и измият.
Навират в лицата ни телесата си и ни карат и задължават да бъдем част от безумните им ПР поливания.
Но най-големият цинизъм е, че от нещастието на някои хора, се възползват дебили, които дори не могат да произнесат думи като „Аутизъм” или „Церебрална парализа”, та камо ли да знаят за какво иде реч.
За това реших, че от тук нататък всеки месец ще предлагам по едно ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО. Тези събития ще бъдат за всички, които наистина искат да предизвикат себе си, като подарят усмивки, внимание и любов на хората, които имат нужда от тях Simple Smile
Отправям ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО към всички тези, които безмислено се заливат с кофи с ледена вода! Добре дошли са да дойдат с мен на 17.09.2014. в Дом за деца лишени от родителски грижи в село Доганово!
Обадете се за да ви включа:)
...а на 17-ти ще публикувам колко човека са дошли!"

Ето така се прави, човекът работи с децата, това е неговият начин да им помага, тъпо е да се полива с вода, когато може да даде нещо далеч по-полезно. Другото е некадърен PR и суета.

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 12:32 от firebird

# 246
Инициативата в САЩ е донесла само за 1 месец 2,5 млн долара дарения за Асоциацията ALS (срещу 25 000 за същия период на миналата година) и ако се използват правилно и честно, ще подпомогнат и изследователската работа, и болните. Но за съжаление, май няма да е съвсем така. На този линк са публикувани заплатите на ръководството на асоциацията (всички над 100 хиляди годишно) и как се изразходват даренията. Над 50% са за административни дейности. Нищо ново под слънцето!  Sad А у нас си е парекселанс позьорство и некадърен PR.  Cry
http://healthimpactnews.com/2014/als-ice-bucket-challenge-do-you … u-are-supporting/

# 247
Статия, която ми хареса и споделям написаното от Петър Кичашки:
Цитат
Повече от ясно е, че това работи в САЩ и в Западна Европа. Там тази „ледена кофа“ се използва по предназначение – в тази конкретна кампания, във връзка с това конкретно заболяване, с цялата принадлежаща логика на това да се заливаш с ледена вода за една болест, която води до пълна парализа. Знаете, заливането краткосрочно, буквално за милисекунди, предизвиква пълна парализа. Тя затова е и създадена по този начин, целта е хората да усетят, макар и за кратко, как се чувства човек, болен от този специфичен вид склероза, за която се събират средства. Това обаче хубаво и прекрасно работи в САЩ, но в български условия виждате, че се превръща в нещо, където един събира за Мизия, каквато и да е логиката в това да се заливаш с ледена вода, за да събираш за място, което е било наводнено, друг събира за децата с аутизъм и се превръща в посредствена лятна PR акция, която избягва от основното си предназначение – да дарява и популяризира.

констанца, уби всичко детско в мен...
ММ все ме критикува, че съм наивна и явно е донякъде прав. Sad

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 13:06 от n_alex76

# 248
  • Анкх-Морпорк
Инициативата в САЩ е донесла само за 1 месец 2,5 млн долара дарения за Асоциацията ALS (срещу 25 000 за същия период на миналата година) и ако се използват правилно и честно, ще подпомогнат и изследователската работа, и болните. Но за съжаление, май няма да е съвсем така. На този линк са публикувани заплатите на ръководството на асоциацията (всички над 100 хиляди годишно) и как се изразходват даренията. Над 50% са за административни дейности. Нищо ново под слънцето!  Sad А у нас си е парекселанс позьорство и некадърен PR.  Cry
http://healthimpactnews.com/2014/als-ice-bucket-challenge-do-you … u-are-supporting/

Инициативата е донесла толкова, защото много хора не се заливат, а даряват, или се заливат с 10 000 долара, като Чарли Шийн. С последния си пост имах предвид и друго - че терапевтът е по-добре да прави това, което умее най-добре. Така помага на децата повече, отколкото поливането с кофа вода. А  този, който не може да прави друго, нека се полива, щом го влече. Но у нас всичко се превръща в мода, и после минава, като "всяко чудо за три дена" Същото се отнася и до политиците - те имат властта да направят много, но избират да се заливат. Това ли е единственото, което могат?

# 249
Аз пък се питам, има ли или ще има ли дарителска кампания за аутизма у нас. Може пък ние тук, останалите в темата няколко души, които си хортуват от време на време, да не знаем. А заливането не изключва даряването. Даже напротив. Една майка - шашкънка (разбира се американка) заявява в блога си, че ще се залива всеки път, когато получи 100 щ.д. по сметката на основана от нея фондация за аутизма.  Heart Eyes

# 250
  • Анкх-Морпорк
Аз пък се питам, има ли или ще има ли дарителска кампания за аутизма у нас. Може пък ние тук, останалите в темата няколко души, които си хортуват от време на време, да не знаем. А заливането не изключва даряването. Даже напротив. Една майка - шашкънка (разбира се американка) заявява в блога си, че ще се залива всеки път, когато получи 100 щ.д. по сметката на основана от нея фондация за аутизма.  Heart Eyes
Ирена Соколова каза, че дарява 1000 лева, но не каза на кого (или на коя организация)
Нас тук ни обливат със студен душ, като ни изннадват  социалните. На едни ТЕЛКа бил "странен", на други - нямало място в асистентската програма. А хората от провинцията са съвсем дискриминирани, те нямат "Асистент независимо детство", а само "личен асистент", като разликата е, че втората програма е за лежащо болни възрастни и според нея асистентът и лицето трябва да стоят 8 часа затворени у дома, да не напускат града и тн. Да не говорим, че ако родител е извън програмата, той е просто "безработен", като мързеливите и некадърните.

# 251
firebird, има и трети вариант: двамата родители работят, наемат пенсионер и му плащат.В провинцията безработицата е голяма и за 340 лв. може някой да се съгласи да ти гледа детето, докато работиш.
Друг е въпроса, че умираш от притеснения дали няма да стане някоя беля през това време...  
За програмата "Социален асистент" ми казаха, че могат да осигурят човек за 4 часа, което изобщо не ме устройва.Друг е въпроса, че някой са на 6 часа, докато детето им е на ДГ.Явно всичко е с връзки.За едни може, за други- не.
За програмата от АСП трябва асистента да е роднина на човека с увреждане.А аз нямам такъв роднина в града.А бе изобщо условия един куп...

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 14:07 от n_alex76

# 252
  • Анкх-Морпорк
firebird, има и трети вариант: двамата родители работят, наемат пенсионер и му плащат. ...
Отначало бяхме на този вариант, ама не с пенсионер, а с каки-студентки. Пенсионер не може да се справи с него, той е буен, силен и от автоагресия почна да преминава и към агресия - когато се чувства зле, сякаш иска да ни го покаже, като хапе и скубе. В София понеже не стигат детските градини, тарифата за детегледачки е много висока. Искат и пари, последно преди 3 год. искаха суми около 650-700 лв. и карта за цялата мрежа и накрая, като видят за какво става дума, ми отговарят, че "внезапно си намерили едно детенце от съседния блок и понеже е по-близко..." Пък и с дете, което не говори, няма как да съм сигурна дали детегледачката му е обръщала внимание, или е зяпала сериали по цял ден.

# 253
констанца, уби всичко детско в мен...
ММ все ме критикува, че съм наивна и явно е донякъде прав. Sad

Ти пък, как така "всичко детско" ... Аз съм също наивна по отношение на много неща и хора и бих искала да съм по-малко наивна, но не искам да си загубя малкото останало ми детско, защото си мисля, че то е най-ценното, благодарение на което сме способни да се радваме на празниците, на красотата около нас и на благородството в постъпките на някои хора (може да са малко, но все пак ги има).  Grinning

Ние сме на варианта "личен асистент" от 7 години с всички минуси - 8 часа, водене на дневник и представянето му в общината ежемесечно, разрешение за отпуск и т.н., но не се оплакваме. Това ни дава възможност таткото да е постоянно с момчето, с което освен всичко положително по отношение на обучението и възпитанието, предпазва от някои реални рискове, за които чета ежедневно в един американски новинарски сайт. Надяваме се скоро да сме в друга позиция, но засега сме благодарни за личното асистентство.  Simple Smile

За да не натоварвам всички със споменатите рискове, ви пускам линк към  сайта. http://theautismnews.com/ Който се интересува, ще разбере за какво става дума, като попрегледа новините дори само за последния месец.  Peace Simple Smile

# 254
Алекс, браво за напредъка ви!
Аз вчера подадох документи за ТЕЛК, да видим кога ще получа писмо  Whistling
Мен ми допада идеята с ледената кофа, дано само наистина всеки, който се залива да дарява  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт