Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 698
  • 772
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Простете - руса съм и ми се спи - с две думи децата с аутизъм не се прозяват или не се прозяват, ако някой друг се прозее Rolling Eyes

# 226
Простете - руса съм и ми се спи - с две думи децата с аутизъм не се прозяват или не се прозяват, ако някой друг се прозее Rolling Eyes
Не се прозяват, когато някой друг се прозине, т.е. нямат "социално/заразно" прозяване, за което е необходимо да се чувстваш същество, като прозяващото се  срещу теб. Дори домашните любимци се прозяват, когато видят стопанинът им да го прави.

Има и тест - закачка. Не помня дали в клипа, който пуснах или някой друг материал. Той е "Колко време ще издържиш да не се прозинеш, когато гледаш снимки на прозяващи се хора". Обикновено по-малко от минута.

Но казват, че при по-леките форми имало "заразна" прозявка или било възможно да се появи. Затова си мисля, че можем да направим някои заключения за децата си и да опитаме и семейно прозяване/кихане и т.н. в опитите си да подпомогнем социализацията им. Simple Smile

Другото, което споделих за липсата на обикновено прозяване при нашето дете в "разгара" на аутистичното му поведение към 4-годишна възраст, може да е частен случай.  Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 25 авг 2014, 11:23 от констанца

# 227
  • София
Гого се прозява, ама никога не съм обръщала внимание "заразно" дали ще се прозее - юе го пробвам

# 228
Аз Хриси я пробвах. Изобщо не се прозява след мен.Само наужким, но е толкова изкуствено, че не мога да го объркам.

# 229
Здравейте,
на мойто дете с диагноза ГРР все повече започна да се появява страха от машини и шумове.Толкова силно и често,че изпада в кризи от страх. Тръгвам да го водя на разходки и от всякъде се чуват тези шумове от режещи машини,бормашини, където правят ремонти.
Запушва ушите,изчервява се, вкаменява се и не мога да го помръдна от мястото където сме.Ако почна да го дърпам, започва да крещи, да плаче.....ужаса е голям.
Помогнете ми със съвет? Какво да правя?
Лекарства ли да му давам?
Психиатъра преди месеци му изписа два вида медикаменти,тежки.От едното стана като парцал,а от другото хиперактивен и реших да не тровя детето си с тези тежки лекарства.
Как да премахнем този страх, тази мания от шумовете?
Вече и от шум на кола се плаши.

Дали би помогнала някоя баба от село да му лее куршум?
Моля посъветвайте ме Cry

# 230
  • La casa de Mickey Mouse
току що пробвах с моя мъник дали ще се прозее, кучето също ми помогна
та значи куето се прозя аз след кучето и след секунди и малкия  Simple Smile

# 231
Margi_Z_Margi_Z, опитай се доколкото е възможно да избягвате шумните места.Хриси отскоро си запушва ушите, когато някой се смее.Гледам да не я стресирам. Надявам се с възрастта да отшуми.Rolling Eyes

# 232
  • Варна
Здравейте,
на мойто дете с диагноза ГРР все повече започна да се появява страха от машини и шумове.Толкова силно и често,че изпада в кризи от страх. Тръгвам да го водя на разходки и от всякъде се чуват тези шумове от режещи машини,бормашини, където правят ремонти.
Запушва ушите,изчервява се, вкаменява се и не мога да го помръдна от мястото където сме.Ако почна да го дърпам, започва да крещи, да плаче.....ужаса е голям.
Помогнете ми със съвет? Какво да правя?

Наистина най-доброто е да го щадите и не го водите на шумни и оживени места.
Тези деца имат нарушени сетива. Ако вас ви дразни някакъв шум - то при тях дразненето е в пъти повече. Няма лекарства за това, не си губете времето и с бабини лекове.  Трябва да му се даде време да свиква постепенно. Ще има моменти, когато шума не го дразни много, но в следващия момент пак може да се фрустрира дори и от по-слаб шум.
За съжаление това ще го съпътства цял живот.
Методите са - да не се изолира напълно (да не го щадим, като го държим на тихо място), но и да не се води директно към най-шумно и оживено място. Така с времето трябва да свиква и се приучава към промените наоколо (което не значи, че дразненето вече го няма).
Не се плашете, помнете, че детето страда - просто шумът го дразни до болезненост.
Успех!
 Peace

# 233
Благодаря ви много!
Значи за жалост няма лек.

Ние не го водим на шумни места, но пътя до градинката например,където той иска да отиде, е осеян с шум от ремонти.
Напоследък и от шум на мотор се страхува.
Сега е на 7 години,а преди няколко години,това нещо не съществуваше. Не си запушваше ушите.
Сега обаче това нещо е взело превес.
Иска да излезе,а като излезе изпада в паника.
Като сме вкъщи постоянно иска прозорците да са затворени,защото като са отворени се чува от някъде ремонт.Бормашини,рязане.....и почва да крещи да го затворя.
Друг път направо ляга, запушва уши и почва нещо да си тананика,за да чува гласа си,а не шумовете.
А хомеопатия дали би помогнала?
Четох, че има и за различни видове страх?

# 234
  • Варна

А хомеопатия дали би помогнала?
Четох, че има и за различни видове страх?

Може да пробвате с хомеопатия - тя е едно от нещата, което ако не помогне, поне няма да навреди. Но разберете - това не просто страх  -  това е нарушение на сетивата.
 Peace

# 235
Преди мисля месец пуснах линк към това клипче  http://theautismnews.com/experience-the-world-through-autism-60- … sory-sensitivity/
Пускам го отново за Margi_Z_Margi_Z. Помисли си, Марги, за какво става дума. Но дали ще "го съпътства цел живот", както казва karie, не се знае. Освен периодите на усилване и отслабване на хиперсенситивността, е възможно и изчезването й - дали по естествен път или с новоизпитвано лекарствено средство, още не се знае. Преди няколко дни n_alex пусна линк към една статия за наличието на повече синапси в мозъка на децата от аутистичния спектър, но май никой тук не й обърна голямо внимание.
Какво означава повече синапси - означава повече трудна за обработване сетивна информация, както е в клипчето.  С времето е възможно и при нашите деца намаляването им по естествен път, както става при децата в норма. В момент на експериментиране е лекарство, чрез което може да се постигне "окастрянето" на излишните синапси и намаляване количеството на излишната информация.
И за успокоение на Марги - предполагам, че много майки наблюдават намаляване на хиперсенситивността. При нашето момче тя е остатъчна, но в минали години сме имали доста драми от бормашини и пр. Прибягвали сме до тапи за уши, когато съседите правят ремонти. Те биха могли да се ползват, ако детето ги приеме и при излизане навън (немного силно притиснати - колкото да намалят децибелите). Знам, че в американските училища също ги ползват за деца със СОП. Crazy

# 236
Който още не е видял това клипче с Ц.Цветанов, може да го види и да си направи заключение за информираността на държавните мъже (бивши и вероятно бъдещи) за аутизма. http://www.segabg.com/article.php?id=713938 Интересно как подкрепя въпросният господин децата с алтруизъм! hahaha

Ама, човекът е май много осведомен. Видях, че се поливат и даряват и за "Autism speaks". Може пък и у нас да има организирана дарителска кампания.
 И все пак, вижте за какво става дума - не за кофа студена вода, а за кофа с лед (1-то клипче е най-демонстративно) http://www.autismspeaks.org/news/news-item/ice-bucket-challenge-thank-you

# 237
Благодаря ти много мила Констанца.
Наистина е успокояващо за мен да прочета тази информация и с всички сили да се боря наравно с вас.

# 238
  • Варна
Но дали ще "го съпътства цел живот", както казва karie, не се знае. Освен периодите на усилване и отслабване на хиперсенситивността, е възможно и изчезването й - дали по естествен път или с новоизпитвано лекарствено средство, още не се знае.
Да, действително симптомите с времето намаляват, дори има моменти когато направо могат да изчезнат ... до следващия момент, когато невинно на вид звуче ги кара да притиснат силно ръчички до ушенца.
 Peace

# 239
  • Анкх-Морпорк
Здравейте,
на мойто дете с диагноза ГРР все повече започна да се появява страха от машини и шумове.Толкова силно и често,че изпада в кризи от страх.....

И при моят син имаше този страх от машини и мотори и то на същата възраст. Наложи се да правим ремонт на банята, първия ден, като майсторът къртеше плочки, не издържа и го изведох на разходка. След това му беше много интересно да седи по цял ден и да гледа какво прави майстора. Накрая, когато дупчеше с бормашина за закрепване на казанче, лампа и др., любопитството победи и стоеше да гледа.
Така му поизчезна страха от машини, но все още се страхува от линейки, аларми и подобни, понякога ляга посред платното на улицата. Сам си запушва ушите, а понякога и крещи, за да ги надвика.
Когато има много силен дразнител, децата често са толкова объркани, че не могат да локализират шума и не се сещат да избягат. Предлагай решение, запушвайте ушите, гушвай го или пък бягайте от дразнителя. Чувствителността се променя, има периоди, в които не обръща особено внимание на силните шумове, а в други моменти е просто ужас.

Колкото до ледената кофа... те въобще не са разбрали, че това е кампания за съвсем друга болест (на Лу Гериг), и че идеята е да се дарят пари и да се почувства човек съпричастен със страданието на болните (заради спазъма на мускулите при поливане с ледена вода, и наистина трябва да е леденостудена, с ледчета) Не ми се вижда никакъв героизъм посред топло лято да се поливат за разхлаждане. А това, с "алтуизма", показва много неща и всеки да си прави изводите...
Ако искат предизвикателство, да заведат моя син няколко пъти на училище с градски транспорт, а после да напазаруват с него заедно.

Общи условия

Активация на акаунт