Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 503
  • 772
  •   1
Отговори
# 135
А, и се надявам много , че в скоро време ще се организират и нови родители, на по- скоро диагностицирани деца- вече много пътеки в много посоки сме направили, но си има нужда от свежа и необременена кръв..

така, че Дони- ти си на ход!

Пък послe някой ще каже, че не вярва в твойто НПО и се оправял сам..

то щото мен и мойто дете някой друг ни е оправял и ни оправя и мойто НПО не му вреди даже, задето крада от времето и средствата за него...и хабя от енергията си за моето дете..

# 136
Хайде, нещо оптимистично!

Бебета в аутистичен риск – 21- 22.08.2014г.

Цитат
Обучението се  води от специалисти от  Асоциация “Българско психоаналитично пространство”.
Специалистите са получили своята квалификация от международно признати психотерапевтични институти като  Пространство За психоанализа  (Espace analytique), Психоаналитичен институт за Източна Европа  (част от Международната психоаналитична асоциация) и Фондация “Психотерапия 2000″ (член език  Федерацията език европейските психодрама-тренинг организации ).

# 137
  • София
Влади, кой пак ти проми мозъка на теб   Sad Тамън се беше кротнала малко и пак някой ти вкара бръмбари в главата. Ама я се вземи малко в ръце и почвай да мислиш сама. Почваш вече да плюеш срещу вятъра  ooooh!

# 138
Кате,

Който може да мисли, е разбрал!:)

А ти ако можеш да четеш и мислиш, влез в сайта на Министерство на финансиите и виж каква е годишната държавна субсидия за национално представените Неправителствени организации, върни за години назад и после ако можеш- направи причинно- следствена връзка кои са те и какво са направили с бюджет от около 11 милиона годишно за инвалидите, които представляват.

Например:
Съюза на инвалидите в България- с 617 хил. лв. бюджет за 2014 г.
Сдружение "Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения", част от която е и Асоциация Аутизъм- със 185 хил. лв. бюджет за 2014 г.
Съюза на военно- инвалидите и пострадалите от войните- с бюджет от 246 хил. лв. за 2014
Сдружение "Център за психологически изследвания"- с бюджет от 220 хил. лв за 2014
Сдружение Българска асоциация "Диабет"- с 353 хил. лв бюджет за 2014 г.
Асоциациите на родителите на деца с епилепсия и с нарушено зрение и слух- общо около 4 милиона за 2014
Сдружение "Българска асоциация за невромускулни заболявания_- 52 хил. лв за 2014

и така до 11 милиона

Вярвам, че ще се намерят свежи глави на по- необременени от времето родители на новодиагностицирани деца, които ще търсят сметка какво се прави със средствата, които държавата отпуска ежегодно на асоциациите, които трябва да се грижат за по- доброто качество на живот на децата им и да защитават правата им и тази пирамида- или ще рухне или тези 11- 12 и повече от предишни години милиони левове ще започнат да стигат до децата им..

Сигурна съм, че има мислщи родители, които ще започнат да търсят сметка на тези, които трябва, вместо на тези, дето на свой гръб изнасят една или друга политика, без това да влиза в задълженията им и държавата да ги субсидира за това!

# 139
  • София
Да ти кажа хич не ме интересува как асоциация аутизъм изразходва средствата, които им се отпускат като част от асоциация интелектуани......... и знаеш ли защо? Никога не съм ги  тъсила за помощ. Не съм част от асоциацията и не съм им искала досега нищо. Ти искала ли си нещо от тях, помощ или подкрепа? Но познавам много родители ползващи безплатно терапии за децата си. Ходила съм на обучения организирани от тях безплатно. Подочувам от тук от там как помагат на родителите и почти никога не съм чувала да е отказана помощ на някого. Съвсем обратното обаче чувам за стъпката и за Тацитус с която сте в коалиция.

Съвсем сигурна съм, че не само аз ги чувам тези неща. Не, че ми дреме, разчитам на себе си и семейството си и приятелите си за детето си, не на организации. А ти вместо да се оплакваш колко крадеш от времето за детето си и да търсиш благодарност и да страдаш, че си сама се обърни, виж детето си и мое би се замисли защо пак сама гониш вятъра. Може би повечето от нас нямаме излишно време за това упражнение, а стоим до децата си.

Звучиш като крадеца вика дръжте крадеца. Не вярвам някой да те подкрепи в кръстоносен поход срещу асоциация аутизъм. Сигурна ли си, че ти си изрядна финансово в стъпката с получени и изразходвани средства????

Не ми скачай сега, не те нападам, а пак те предупреждавам  Naughty

# 140
Катина,

Аз не получавам държавна субсидия от данъците на хората, за да извършвам определена дейност.
А харча от заплатата си за разходи, свързани с дейнoстта.

Тацитус също не получават държавна субсидия, нито държавно делегиран бюджет, така че- ако Асоциация аутизъм извършват и дейност, те са длъжни, защото от една страна получават държавна субсидия за центъра- като държавно делегирана дейност, от друга, като национално представена организация- държавна субсидия за национално представителство- за да се грижат за опредлена група хора.
И аз например, като гражданин, който вече 20 години плаща данъци, някои от които ежемесечно от трудовото си правоотношение, дори съм длъжна да искам сметка как се изразходват моите пари за държавните субсидиите на тези, които ни представляват и са длъжни да облекчават живота ни!

Никой не ме кара насила , разбира се- видяла съм мисия, намерила съм кауза и правя саможертви!

И точно защото го правя, ето Дони напримет, мене пита кога планираме да организираме отново безплатни псохологични тренинги за родители, защото има нужда..
има, да, ама пита мене, защото се ангажирам с такива неща, които финансирам и от себе си, а времето- то каква цена има, а казваш, че лишавам детето си, което е вярно!

Ами казвам, че е време засегантите да са информирани, че те с данъците си субсидират национално представените организации, които трябва да ги представляват национално.
И че субсидиите за тях съвсем не са символични!
т. е. - казвам, че някой получава финансиране за това, което аз и някои други правим безвъзмездно и финансираме сами!
Абсолютно сигурна съм, че харча повече, отколкото получаваме от даренията  веднъж годишно.

Но вече няма да е така..

да, едно е за сметка на друго и детето си съм лишавала от внимание, заради дейността..

и не на всеки му стиска.., да, но му стиска, от друга страна да се оплаква, че това не е уредено, че онова, че липсват квалифицирани специалисти по световно наложени терапевтични практики, че липсва разбиране, отношение...ами това се постига с много време и много лишения..., нищо не пада даром изведнъж, само поради нуждата!

И на тебе не ти дължа нищо, нито обяснение, има факти и който има очи и мисъл, вижда!

Но всички национално представени неправителствени организации, които ежегодно получават финансиране от държавния бюджет, сиреч- от нашите данъци на милионите българи, които работят минимум по 8 часа на ден и плащат данъците си, ни дължат обяснение за какво и как изразходват нашите средства, за да създават блага за децата и възрастните с увреждания!

И това са годишно минимум 11 милиона лева!
Някои от организациите посочих, трябва журналисти да се заинтересоват и ги разчепкат една след друга Съюз на инвалидите, на родителите на деца с епилепсия, БАЛИЗ- органицята за лица с интелектуални затруднения и другите казионни!
Много интересни са и Съюза на военноинвалидите и Сдружението на ветераните от войните, истинските такива отдавна не са между живите, лека им пръст, но двете организации годишно усвояват по повече от половин милион лева.

Докато, в същото време, родителите и близките на реалните инвалиди се питат защо държавата не поема поне част от терапиите на децата им, поне по една седмично!
Нали?

Последна редакция: чт, 10 юли 2014, 11:02 от Kezaja

# 141
  • La casa de Mickey Mouse
знам, че съм съвсем нова тук и знам, че съм последния човек който може да изкаже мнение, но си мислех, че темата е за да споделим какво ни притеснява, какво сме постигнали с децата и как сме го постигнали, да потърсим съвет, та дори ако искате и доза успокоение, но явно не е съвсем така
темата изцяло замря и се превърна в кой какво е направил и кой какво не е
къде остана всичко това което наистина ни интересува, какво се случва с нас и с децата ни ден след ден, защо се случва и какви са напредъците, колкото и малки да са те
не забравяйте момичета, че не всички пишещи в темата са от Бг и че наистина по голямата част не ни интересува особено много кой какво, колко и защо субсидира
съжалявам за по-горе написаното, но е факт

# 142
  • София
Мини, да си дойдем на думата - това много отдавна го говоря  Embarassed

# 143
Ами да- то това е крайната цел- кой какво е постигнал с детето си и как, но всичко се постига с качество на терапевтите и с достъп до висококвалифицирани терапевти! С ежедневна работа!
За което родителя трябва да разполага с много финанси, тъй като Държавата не поема терапиите на децата, а това се променя с промени в законодателството!
Отношение на обществото.
Отношение в учебните заведения. Почти не минава ден, в който родител, на дете , живеещо в България, да ме търси за съдействие относно проблем с приема в учебно заведение, проблем в отношението.., с подкрепящата среда в училище и детски градини...
И това се урежда със законодателни промени и решения.
И се връщаме в Параграф 22.
Значи всичко е важно!

А от друга страна, не съм адвокат на Тацитус, но е важно да се знае.
За високото качество, изискванията към специалистите са големи и заплащането на специалистите съответства на възнагражданието.
Освен това, бройката на специалистите е такава, че на дете горе долу се пада по специалист.
Групите деца са по поливин ден.
Инвестира се непрекъснато в квалификацията на специалистите, което се заплаща от центъра "Тацитус".
Сертификационните обучения са извън България и цените са съответно непосилни за България.
        Тацитус разполага с един от четиримата Монтесори терапевти в България. Там са единствените сертифицирани PECS терапевти, Thomatis.
За пъви път се провежда сертифицирано обучение в България и то е по Сензорна интеграция, което в момента провеждаме, вече втори месец и след 3 месеца България ще
има и първите си сертифицирани сензорни терапевти. Обучават се и специалисти от Тацитус.
Всички тези обучения са изключително скъпи и се заплащат от Тацитус. Сертифицирано обучение на специалист по световно наложена терапевтична практика е между 5 и 25 хиляди евро на специалист.

Сертификацията по АВА - Приложен поведенчески анализ е около 110 хиляди долара и единствената българка, приложен поведенчески терапевт е Венета Димитрова, която за да изплаща кредита за обучението си, работи в Щатите и Германия и е в основата на създаването на АВА центъра, който предстои след приключване на сертификационното обучение по Сензрона интеграция, да изградим с Мина и Венета.

Аз съм убедена, че Мина е на оргромна загуба със средствата, които влага в обучението на специалистите си, защото таксите на децата покриват заплатите и разходите и то, доколкото знам- не и през зимните месеци.

Така че, всеки който може да мисли, може грубо да пресметне и прецени, че Мина ако не беше толкова силно мотивирана в изграждането на професионално  общество и високо качество на терапевтичните услуги- на световно ниво, не би поддържала центъра по този начин. И ако не беше точно тя.
Така че, чест й прави.

Поради това, че Асоциация Аутизъм на делегиран държавен бюджет за центъра, при капацитет 40 деца и държавно финансиране от 5000 лв. годишно, за издръжка на центъра и заплати, те получават около 200 000 лв. годишно, които не са достатъчни и те прибягват да искат от родителите да правят ежемесечни дарения, тъй като нямат право да вземат такси, защото получават държавно делегиранбюджет. Да искат дарения от родителите обаче е незаконно и все повече родители се оплакват на различни места от това.
В същото време,з а да се справят с бюджета, който пак не им достига, те наемат студенти на заплати от около 200- 300 лева и е ясно какво е качеството на терапевтичните услуги.
А за инвестиране в обучение на специалистите си по световно наложени терапевтични практики и дума не може да става.

И който може да мисли и смята, може лесно да сметне как се разходват средствата на един и друг.

Последна редакция: чт, 10 юли 2014, 11:56 от Kezaja

# 144
  • София
Да и издигнем паметник освен ?

# 145
Това е от тема 19
Годишните доклади на юридическите лица с нестопанска цел се публикуват всяка година в Министерството на правосъдието.

http://www.justice.government.bg/ngo/search.aspx

От трите фондации "Стъпка за невидимите деца на България" , Сдружение "Тацитус", Фонд за терапии- сами можете да проверите коя има годишен доклад. Фонда за терапии е новорегистриран 2012 и той няма отчет.

Интересно ми е сега, в средата на 2014г. може ли да се намери някъде информация за 2013г. - не само за трите, но и за други, имащи отношение към аутистичния спектър. Peace Simple Smile

# 146
  • Враца
Не мога да пиша от стария си профил, но мисля, че и тук е станало само с проблеми на организации.

Организациите, сдруженията са от голямо значение, но за хора/деца/ с еднакви проблеми трябва да има една организация която да защитава техните права. Другото се превръща в начин на използване на децата и родителите и уреждане на лични сметки.
Губещите са само децата и техните родители.
Жалко, че се опитахте да разделите децата ни или техните родители което ще има същите последствия. Желанието за власт и изява е страшно. Още по- страшно е когато се използва от родители на деца от спектъра и точно този спектър където само с обединение може да се постигнат реални резултати.

Тук доколкото ми е известно има подраздел- интеграция.

Както казаха по- отгоре не е лошо ако не можем да помогнем или по- точно не считаме, че е необходимо вече, то поне да оставим новодошлите да се ориентират, пък дори да изплачат болката си, въпреки, че форума е за деца, а не за родителите на тези деца.
Аз двете неща не мога да ги разделя в развитие, но така остана.

# 147
Не мога да пиша от стария си профил, но мисля, че и тук е станало само с проблеми на организации.

Добре си дошла. Heart Eyes Новият ти "ник" ми подсказа, коя си. Ще се радвам, ако останеш, въпреки че и аз вече влизам по-рядко и се старая само да пускам по някое малко инфо. Мисля, че липсваш на "старите", които все още надникват чат-пат в темата. На мен поне ми лисват коментарите ти и начина ти на възприемане на света, хората и проблемите - на невротипичните, и на невроразличните. Hug

Защо реши, че това е нещо оптимистично? Как точно акушерките, обучени от наши психоаналитици, обучени те самите във Франция, която бе наказана от ЕК за дискриминация към хората с аутизъм, ще определят кои бебета са "в риск".  Peace newsm78

А ето нещо наистина оптимистично - игрище за деца със сензорни дефицити в Атланта. Дай Боже, след някоя година и у нас. Клипчето няма нужда от разбиране на дикторския текст. Достатъчно е да се види. Grinning http://theautismnews.com/sensory-playground-built-for-kids-with-special-needs/

Последна редакция: чт, 10 юли 2014, 22:44 от констанца

# 148
  • La casa de Mickey Mouse
констанца 90% от показаните неща в клипа ги има в закритите детски места за игра тук, но синът ми не им е голям фен  Sad, заведох го няколко пъти на такова място, но не му харесва и това е
имах среща в училище, минаваме във втори клас и имах разговор със старите учители, новия учител психоложката и координаторката на училището и съм много разочарована
аз ли съм идиота не разбрах или просто ме взимат за такъв
беше ми обяснено как училището не е само учене и как половиния час игра на вън е супер важен и видите ли как моя син не разбирал правилата на игрите
какви правила, за мен "игра" бягам блъскам и ритам не е игра, той мрази агресията и ги помолих те да ми обяснят какви са правилата на тази игра, за да мога аз да ги обясня на детето, ами не можаха да ми ги обяснят, но за тях било нормално да тича,да блъска и да рита на вън, нали бил дете
ох явно аз не съм добре, защото за мен това не е игра

# 149
$100 милиона от Google за европейските предприемачи
Цитат
Сред финансираните проекти са такива за работа с онкоболни пациенти, за разработване на кръвни тестове за ранна диагностика на деца с аутизъм и за соларни панели на достъпни за домакинствата цени.
Аз ли не съм в час или Google мислят, че с кръвни тестове може да се открие аутизъм? newsm78
Като имат пари, защо не разширят целевите проекти в нещо по-ефикасно? Като например откриване на АВА-център за децата с аутизъм.

Общи условия

Активация на акаунт