Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 613
  • 772
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Само за констанца е скрития текст

Скрит текст:
Аз имам нужда да изясня - милата реплика беше относно поредната ти заплаха да спреш да пишеш в темата  Simple Smile
Нали се сещаш, като заплашваш - ами изпълнявай, ако не ти стиска си дръж езика зад зъбите и не плаши гаргите  Rolling Eyes

# 421
Аз също подкрепям майката и вярвам, че се е случило нещо ужасно с детето й.За съжаление казуса е дума срещу дума, защото няма как да се съберат доказателства. Sad
Параграф 22 ли ще бъде случаят Ана-Мария?
Цитат
Оставам с впечатлението, че това е Параграф 22 - изнасилване на дете може бъде доказано с нужните прегледи и изследвания, но извършителят не може бъде посочен, освен ако няма пряк свидетел на деянието. А на 13-годишната Ана не може да й бъде направен преглед, който да служи за доказателство, защото е аутист и трябва да е упоена, което пък не е разрешено от закона.

# 422
Предлагам ви да напишем коментари към материала, за който пусна линк n_alex - всяка от нас със своя "ник" и упоменаване, че е майка на дете от спектъра. Аз ще го направя непременно. Мисля, че по този начин ние ще изразим съпричастност към детето и родителите и морално осъждане на  виновните за посегателството, както правят всички общности на хора, обединени от една съдба!  Hug

# 423
Пускам ви коментара, който исках да публикувам, но админът на публикацията не ми го приема поради това, че е прекалено дълъг (дори на части) и се отказах. Надявам се да послужи за нещо - на вас като информация/аргументи и евентуално на четящи темата специалисти. Simple Smile

"Аз съм лекар и баба на момче с разстройство от аутистичния спектър (ASD) на 12 години, в чието отглеждане участвам непосредствено от самото му раждане. Преките ми наблюдения, контактите ми с много родители на деца от този спектър, както и следенето на специализираната литература за всичко свързано с ASD , включително сексуалното развитие на хората от спектъра, ми дават основания да приема, че всичко, описано от Анна-Мария се е случило действително. Най-важните от тях са следните: (1) Хората от ASD – от най-ниско до най-високо функциониращите са неспособни да лъжат, което е добре известно на всички професионално занимаващите се с ASD и на всички живеещи с хора от спектъра. Тази неспособност е дотолкова абсолютна, че когато някоя майка се похвали, че детето й е излъгало, останалите не вярват. Това е едно от кардиналните различия между хората от спектъра и т.нар. нормални, към които ние се стремим да приобщим децата си, за да се впишат в нашия лицемерен свят. (2) Хората от ASD с изключение на част от най-високо функциониращите не могат да създават истории, т.е. да фантазират. На всички специалисти и родители е също добре известно, колко трудно се преодолява това. Хората от ASD могат да репродуцират нещо видяно или чуто, но без да проявяват емоции, което не е случаят при това дете. (3) При много от хората с ASD сетивността (особено към докосване) е различна от тази на обикновените хора. Те имат силна сетивна памет и вътрешен сетивен език и често е необходимо време преди дадена случка/информация да бъде преведена на вербален език. Това обяснява, защо детето не е споделило станалото веднага с майка си. (4) Недостатъчно развитата фина моторика на много деца с  ASD ги прави несръчни. Едно е събуването на чорапите и вдигането на блузката, а съвсем друго – събличането на спортен сутиен. (5) Сексуалното развитие на хората с ASD често изостава с 5-6 и повече години от физическото. Така че това 13-годишно момиче вероятно е нямало никакво понятие от смисъла на предприетите към него действия и ги е приело като наказание за непослушание.

Но за доказване на блудство, какъвто изглежда е този случай, не се изисква медицински преглед. Да се надяваме, че ще се намерят свидетели, когато и ако следствието притисне здраво персонала на училището и че ще се използват записите от камерите, за да се установи, дали описваният от персонала ред е действително такъв, какъв е учебният процес и дали не се прилагат физически наказания на децата.  А колкото до чл.22, ако в този и други подобни случаи е необходим гинекологичен преглед, не е невъзможно да бъде променен или да бъде получено разрешение от прокуратурата за извършването му с упойка. Почти всички деца с ASD получават упойка при стоматологични интервенции, ядрено-магнитен резонанс и т.н. "

Между другото, закъсняването в сексуалното развитие не е абсолютно правило. При нашето момче пубертетът започна преди една година и освен всичко друго - вторични полови белези, пъпки (засега не по лицето), интересът към какичките е повече от очевиден. Снима с таблета от ТV и компютъра и се опитва да хитрува. Баща му е сложил забрана за достъп до някои сайтове на неговия компютър, но момчурлякът успява да се добере до снимки на манекенки и щом вляза в стаята, изключва десктопа. Иска и да се запознава с някои какички. Засега се съгласи да почака докато стане на 14 - сложи 2016г. в план-графика и като че ли се поукроти.  Embarassed      

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 06:16 от констанца

# 424
Ще се присъедините ли към протестите, които се организират в подкрепа на семейството?
Организират протест пред МОН в подкрепа на Ана-Мария
Пуснах запитване и тук, но много малко са хората изявили желание. Sad
https://www.facebook.com/groups/651612191626649/permalink/652491 … 872054/?qa_ref=qd

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 09:37 от n_alex76

# 425
Не бях влизала в тази тема. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=209655.msg29191321#msg29191321 Ще пусна линка за протеста там и към нашата тема и ще помоля Марк да го пусне в неговия фейсбук. Дано да могат да се включат повече хора, въпреки че за работещите и родителите на ученици със СОП часът е доста неудобен.

# 426
Ако някой знае, дали протестът ще се състои след това развитие на нещата, моля да пише http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/majkata-na-ana-mariia-se … -ministyr-6024380 newsm78

# 427
Констанца, браво за коментара!
Аз утре ще се опитам да ида на протеста, но съм на едно представяне на програма, преработваща текстове за деца от  спектъра, та ще видя дали  Crazy

# 428

Опровергайте ме, но ми "замириса" на Пари!

# 429
  • Анкх-Морпорк
Оооо, мирише на пари? А от към 4-то ПУ не мирише ли на пари?
На мен ми мирише на друго.

А подобни организации са регистрирали много от родителите на деца със СОП, само тук от форума се сещам за няколко, това си е напълно законно, и всеки може да регистрира фондация на частна или обществена полза.

# 430
Това е запис отпреди 2 години, когато е основана фондацията, далеч преди да се случи тази гадост с детето!  http://perniknews.com/news/read/fondatsiya-ana-mariya-iska-da-se-pogrizhi-za-detsata-autisti
Всеки може да се убеди, ако прослуша внимателно записа - говори се за зам.министър М.Домянова, т.е. от времето на правителството на "ГЕРБ". И нищо лошо няма - напротив - в разкриването на дневен център за деца от 14 до 18г., когато децата, които не продължават в масовото у-ще,  няма къде да бъдат обучавани освен в ПУ. Бързам да напиша това, за да не се отрази на протеста - едното няма нищо общо с другото!

Ето и тук http://www.ipernik.com/novini/zdrave/fondaciya-ana-mariya-shche- … li-s-deca-autisti
Ами на практика всички фондации на общности - всякакви не само за спектъра се основават от засегнати от проблема хора, а когато става въпрос за деца - от родители и баби и дядовци!  Grinning

Последна редакция: пт, 10 окт 2014, 07:17 от констанца

# 431
  • Враца
Цитат на: koleva_na
Опровергайте ме, но ми "замириса" на Пари!
[/quote

Кое е това място или какво става без пари?
Може би въпросът е през кого минават тези пари. Дори не чии са.
Децата ни имат нужда от такава фондация по обясними причини и то от фондация точно за деца- аутисти.
Родителите които са най- важният фактор за живота на дете- аутист имат нужда от много стабилна подкрепа и разбиране. Има доста истина в израза за обувките, но това крие и голям риск за тотално отдалечаване от другите в обществото.
 Това което ме притеснява, че такива фондации се превръщат в затворени общества и след време се капсуловат или самоунищожават.

# 432
Кое е това място или какво става без пари?
Може би въпросът е през кого минават тези пари. Дори не чии са.
Това което ме притеснява, че такива фондации се превръщат в затворени общества и след време се капсуловат или самоунищожават.

За това си абсолютно права. Докато гледах видеото на родителите, които говореха за тяхната фондация и бяха видимо притеснени, но струва ми се, пределно искрени и желаещи да се осъществи всичко замислено и за децата от спектъра, и за родителите в община Перник, в съзнанието ми изплуваха фигурите на Лиса Алиса и Котарака Базилио от приказната сага "Пинокио". Simple Smile

# 433
здравейте,

извинявам се, че се вмъквам по средата на разговора, но имам един конкретен въпрос:

в момента сме в началния етап на мъкнене на 3-годишния ни син по специалисти, скенери и т.н. за установяване колко и какви нарушения има. до момента всичко беше отдавано на 'особения му характер'. докато чакаме назначаване на терапии се опитваме да правим каквото можем вкъщи - сон райз, оптимизиране на пространството за игра, хранителни добавки.

въпросът ми е следният - той винаги адски се е дразнел като почна да му чета и/или да гледаме заедно картинки и да му обяснявам кое какво е, подтиквайки го да повтори. стига се до там да изтръгва книгата от ръцете ми и да ме бие с нея. да настоявам ли за тези 'тихи' занимания? и какъв подход бихте ми препоръчали? по-твърд или с молби и увещания?

Скрит текст:
тук искам да уточня още нещо - момчето ни разбира всичко, изпълнява команди имолби, но с писъци и  много нерви. не говори и единствено 'подрежда' изграчките си в права линия - каквито и да са те; изпада в нервен срив ако някой ги размести, дори без да иска. странното е, че реагира много зле на поощрения; пробвах препоръчвания подход със стимул-награда, но при него дава обратен резултат - например ако го помоля да донесе/отнесе нещо го прави с охота, но в момента, в който му кажа 'благодаря' или 'браво' отново се почват писъците и блъскането. ако не му обърна внимание - няма проблеми. ако наградите и поощренията зачестята лошото поведение ескалира и започва да ни бие. ако му правим забележки своевременно, вкл. 'тайм аут' се държи много прилично. вкл. разира чудесно концепцията за манипулация и я ползва (ако е напшъткан идва и почва да се увърта и гали родителя, който се е скарал и е по-тих от мишчица), но се притеснявам, че този тип 'корекция на поведението' не е в унисон с препоръчителното държание на родителите спрямо деца аутисти. какво бихте ме посъветвали?
благодаря за мненията   bouquet

# 434
здравейте,

благодаря за мненията   bouquet

Бих посъветвала да видите дали имате СИД. това го предлагам защото пишеш че разбирането не страда. Ще бъдете сигурни дали настина е така обаче само след качествено обследване.

обикновено така както описваш реагират две категории деца - или такива които не разбират и се дразнят защото за тях  четенето е загуба на време или е нещо което ги притеснява  или такива които се дразнят от самият звук , т.е. от това че звукът е насочен именно към тях или има внимание на родителя  също към тях. синът ми си запушва ушите когато говоря по-силно или точно към него . но няма проблем ако същото което казвам го казвам осезателно по-тихо , но пак мога да го гледам. Същото става и когато искам да муч ета книги. По-силният звук и резонанс на звука в в стаята го дразни ужасно. Научих се да дозирам точно силата с която чета. но ако се отплесна винаги се запушват уши. При вас предполагам начина за изразяване на недоволство е друг, по някаква причина приет за по-ефикасен.

Общи условия

Активация на акаунт