Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 608
  • 772
  •   1
Отговори
# 435
здравейте,

благодаря за мненията   bouquet

Бих посъветвала да видите дали имате СИД. това го предлагам защото пишеш че разбирането не страда. Ще бъдете сигурни дали настина е така обаче само след качествено обследване.

обикновено така както описваш реагират две категории деца - или такива които не разбират и се дразнят защото за тях  четенето е загуба на време или е нещо което ги притеснява  или такива които се дразнят от самият звук , т.е. от това че звукът е насочен именно към тях или има внимание на родителя  също към тях. синът ми си запушва ушите когато говоря по-силно или точно към него . но няма проблем ако същото което казвам го казвам осезателно по-тихо , но пак мога да го гледам. Същото става и когато искам да муч ета книги. По-силният звук и резонанс на звука в в стаята го дразни ужасно. Научих се да дозирам точно силата с която чета. но ако се отплесна винаги се запушват уши. При вас предполагам начина за изразяване на недоволство е друг, по някаква причина приет за по-ефикасен.

благодаря ти. начинът за изразяване на недоволство са писъци, блъскане/тръшкане в земята/мятане на предмети и удряне - според който си избере.
ще проверим за звука, но не мисля, че е това, защото се държи чудесно в шумна обстановка - в центрове за игра/на площадка - просто игнорира всички и си се занимава сам встрани. по отношение на разбирането - аз мисля, че там е проблемът. прави опити за проговаряне от една година, но произнася само две/три думи, всички останали успява само първата буква, а често я обърква и нея. в допълнение ако види животно на екрана/форма/цвят - ги разпознава и знае 'наизуст' кое след кое следва в любимите си песнички, но ако му покажа същата фигурка/цвят/форма на друго място не ги разпознава. аз това го разбирам точно като механично заучаване без разбиране. разбира се, това го казвам с оглед на факта, че неговото внимание не може да се задържи достатъчно дълго, за да посочи дали това, което показвам е като онова на екрана, така че напълно възможно и просто да не може/желае да се концентрира. нямам идея, затова и моля за мнение.

по отношение на четенето е както с всичко останало - няма проблем докато не бъде 'накаран' да прочете нещо. тогава настъпва краят на света. вървейки по улицата спира и произнася букви от надписи на витрини правилно. сам. ако дори пробваме да попитаме 'коя е тази буква' - отново писъци и рев.

и съжалявам за глупавия въпрос, но какво е СИД. всякак го търсих в гуугъл  Embarassed

Последна редакция: пт, 10 окт 2014, 18:36 от babunka

# 436
Бабунка, СИД е сензорна дезинтеграция. Аз имам въпрос, че не разбрах, диагностицирани ли сте в спектъра или не?

# 437
Бабунка, СИД е сензорна дезинтеграция. Аз имам въпрос, че не разбрах, диагностицирани ли сте в спектъра или не?

да, тук (в UK) минахме през джипито и health visitor-a за предварителния преглед за детска градина и тя обърна внимание на отклоненията за възрастта. потвърдиха, че това му поведение го поставя в спектъра. сега са назначени: скенер, среща с психолог и логопед. а аз, както всяа майка в началото се поболявам от притеснени, чета всичко, което намеря и се чудя какво да започнем да правим вкъщи, защото нали 'времето е от най-голямо значение' за адекватна помощ на детенце. в допълнение ще чакаме поне месец/два за всички прегледи.

# 438
Спокойно, всичко ще се нареди. Отначалото е много терсене именно заради многото информация, пък терапии, пък диети..отначалото четях от 24 часа  в денонощието сигурно 18 часа, с времето нещата идват на място. Иначе аз не подкрепям в никакъв случай да се "натиска" детето да прави нещо, от което видимо изпитва едва ли не болка, т.е. или оставяте книжките засега или намирате начин как да не ги бие и да се дразни. Книжката не е единственото нещо, чрез което детето може да учи, правете всичко чрез играта, или пък ползвайте пластелин да правите различни животни, така ще го стимулираш и сензорно. ГОлям процент от аутистите имат тази сензорна дисфункция, което означава, че преработват грешно подадената им информация. Питай каквото се притесняваш  Hug

# 439
ГОлям процент от аутистите имат тази сензорна дисфункция, което означава, че преработват грешно подадената им информация. [/color][/b][/i]

И много от децата  в норма също ...
бих го нарекла по-просто  понижена или повишена сетивност.

# 440
Спокойно, всичко ще се нареди. Отначалото е много терсене именно заради многото информация, пък терапии, пък диети..отначалото четях от 24 часа  в денонощието сигурно 18 часа, с времето нещата идват на място. Иначе аз не подкрепям в никакъв случай да се "натиска" детето да прави нещо, от което видимо изпитва едва ли не болка, т.е. или оставяте книжките засега или намирате начин как да не ги бие и да се дразни. Книжката не е единственото нещо, чрез което детето може да учи, правете всичко чрез играта, или пък ползвайте пластелин да правите различни животни, така ще го стимулираш и сензорно. ГОлям процент от аутистите имат тази сензорна дисфункция, което означава, че преработват грешно подадената им информация. Питай каквото се притесняваш  Hug

много ти благодаря. бягам за пластелин.

след като е най-щастлив 'оставен на себе си' да го изваждам ли от това вглъбяване или и там да не настоявам много? за момента съм се ограничила с подбирането на спокойни, приятни филмчета (костенурката франклин - всичко останало го превъзбужда и започва да се удря) и други с произнасяне н числа и думи.

честно казано най ме притеснява агресията. към нас с баща му все как да е, но на няколко пъти посегна на деца на площадката и видимо се забавлява като нарани някой. сега го извеждам на места където няма хора, но това не е решение в дългосрочен план. тайм аут или мъмрене удачен вариант ли е според вас? защото като направи нещо лошо бяга и лукаво се подсмихва отстрани и ако му направя забележка той започва на мен да ми се 'кара'. и така до следващия път. все едно разбира причина-следствие, но не го интересува. отново казвам - методът с поощрението за добро поведение не дава резултат, точно обратното. а аз съм се превърнала в някаква ламя, която само 'не' и 'недей' знае

може ли да помоля за някакъв материал за СИД. в гуугъл излизат само малко специализирани трудове и документи. чудя се как се диагностицира. примерно най обича да се бори с баща си - голям кеф. скачане, въртене, мятане по леглото. това симптом ли е?

# 441
Бабунка, ето линк http://www.iisupport.org/25/page.html
Реге, за мен понижена и повишена сетивност се различава от дисфункцията  Peace По-скоро те да са следствие от дисфункцията, отколкото да не говорим за СИД, а за понижена/повишена сетивност, така си мисля, може и да не съм права, мое мнение  Wink

# 442
babunka,
прочети от "виртуалната" библиотека (заглавията в началото на темата) материала: "СИД - сензорна интегративна дисфункция).

А по отношение на това, дали да опитваш да наложиш нещо добро според теб на детето, бих ти цитирала нещо, което мисля поне веднъж съм писала в тази тема. То е на човек от спектъра:

“Autists are the ultimate square pegs, and the problem with pounding a square peg into a round hole is not that the hammering is hard work. It’s that you’re destroying the peg.”
— Paul Collins

Ти със сигурност нямаш нужда от превод, но ще го преведа за тези, които не са толкова добре с английския.

"Аутистите са крайно квадратни чепове и проблемът със забиването на един квадратен чеп в кръгла дупка не е в това, че зачукването е тежка работа, а в това, че ще повредиш чепа." newsm78 Simple Smile

# 443
благодаря ви страшно много!

констанца, този цитат е..просто нямам думи. улавя всичко, което усещам у детето си при опити за комуникация с него. имах нужда да чуя/прочета нещо такова.

bouquet

Последна редакция: пт, 10 окт 2014, 19:59 от babunka

# 444

за мен си е едно и също в смисъла в който съм го написала. Не говорим за праг на болка, говорим за нарушение в сензорното набавяне на информация. а нарушението е в следствие на повишена или понижена сензитивност. Сега кое е първично айцето или кокошката е излишно да спорим. аз лично смятам че щом дори у децата в норма това се проявява в определени етапи на развитието значи сензорноста предизвиква затрудненията в интеграцията а не обратното.

# 445
Ние не спорим, просто имаме различно мнение, в което не виждам нищо лошо  Wink
Констанца, много хубав цитат  Flutter

# 446
"Излишно да спорим" беше характерно за мен тип философско дръндоркане/изказване.
 нищо лично  Hug

# 447
# 448
Споко!  Hug Вижданията на специалистите се променят въз основа на нови факти. Случайно в момента превеждам точно такава статия "Особености на сензорното възприятие при аутизма" и ще пусна в "прозорче" един цитат. Който иска да го прочете.  Thinking

Скрит текст:
Ние изучаваме, анализираме и измерваме „нарушенията в социалното взаимодействие и комуникацията, а също и ригидността”, а след това създаваме теории, за да ги обясним. Но публикувани статии и презентации на високофункциониращи аутисти доведоха до драматичен напредък. Въпреки че могат да се различават едно от друго, описанията на собствените им усещания са в състояние да посочат на изследователите правилната посока. Трудно е да се направи преоценка на това, колко важно е да се чуят тези, които изпитват отклонения във възприемането на заобикалящия ги свят. Ако успеем да разберем какво става, ние ще можем да изучим причините, предизвикващи тези отклонения (изучаване  на структурата и функциите на мозъка, биохимията, а също и когнитивното, езиковото, емоционалното и социалното развитие). Преди всичко вместо да се питаме, защо правят нещо, трябва да си задаваме въпроса, как възприемат те заобикалящия ги свят?
....................Орниц (1969; 1974) твърди, че при малките деца аутизмът може да се  открие, ако се обърне внимание на много своеобразното и лесно за описване поведение, предизвикано от необичайните реакции на сетивни стимули. Той отбелязва, че при децата под шестгодишна възраст тези форми на поведение се наблюдават почти толкова често, колкото поведението, свързано със социални и комуникативни нарушения   (Ornitz 1983; Volkmar et al.1986). .......................................................Но на това развитие пречи прекаленото опростяване на проблема за сензорното възприятие от страна на някои изследователи, които го свеждат до обикновена свръхчувствителност. Ако всичко е толкова просто, значи ли, че ако определим свръхчувствителността на всеки човек и адаптираме околната му среда или понижим неговата чувствителност към безпокоящите го стимули, ще решим всичките му проблеми?   Отговорът е – не.  Свръхчувствителността може да бъде просто следствие от други отклонения на сетивното възприятие, които могат да включват в себе си невъзможност за филтриране на сетивната информация, монопроцесинг, забавена обработка на информацията и др. Тази теория получи поддръжката на много хора с аутизъм, желаещи да споделят в своите публикации собствения си опит и проблеми..

# 449
Благодарим за цитата   bouquet
Помеждудругото кои от вас са ползвали the listening program? аз имам възможност, Анди много обича да слуша музика/е, не е слушал такава нискочестотна/, само дето няма да търпи слушалките и ще му я пускам докато спи, а пък днес Олга Георгиева каза, че нямало дете с аутизъм, което да не е проговорило с програмата хаха.

Общи условия

Активация на акаунт