Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 262
  • 772
  •   1
Отговори
# 705
Някой от вас ползвал ли е магнезиеви кристали за вана или магнезиево олио, защото аз реших да пробвам и от една седмица съм направила 3 - 4 вани и съм мазала няколко пъти ама виждам значително успокоение и лесно заспиване следобяд и вечер без будене. Имате ли мнение, ако сте ползвали?

# 706
Здравейте!

Към края на първи клас се чувствам безсилна да накарам моя първокласник да приеме четенето и писането като нещо от което не може да се откаже по желание.
Буквите научи в детската градина и за забавление прочиташе някоя и друга дума, но сега е различно, а той не изпитва никаква потребност да прочете нещо сам. Разправяме се всеки път когато трябва да прочете урока от учебника - не повече от 3-4 изречения. Били го чели в час и няма нужда да го чете отново. Усвояването на граматичните правила не е проблем. Другите деца сами си четат книжки със забавни историйки, а моето момче очаква да продължаваме да му четем книжки както досега и дори не слуша когато обясняваме защо е наложително да се научи да чете сам. Понякога може да прочете нещо почти гладко, но друг път така накъсва думите, че смисълът се губи. Като по-малък искаше да стане учен и да измисли хапче за безсмъртие и вечна младост, но откакто обясних, че за да стане учен трябва много да чете и учи се отказа и вече не иска да измисля нищо. Към днешна дата не се вълнува от нищо и няма за какво да се хвана.
Може ли да споделите как беше при вашите деца.

# 707
Слагам съобщението си в повече теми,за което моля да ми простите,но това е вопъл за помощ.За да може повече хора да го прочетат и да ми дадат съвет,защото не знам към кого да се обърна!!!

Моля да ми простите,но съм много объркана и не знам в коя тема да пиша.
Имам един въпрос,доста съществен , а той е:

Имам дете от аутистичния спектър,трябва да започне училище септември.
В училището позволяват да има човек да него в час. Не говоря за ресурсен учител.То е отделно.
Човек ,който да стои нон стоп и да му помага до 12 часа.

Кажете моля,къде да се обърна за да намеря такова момиче ли ще е, момче ли ще е,жена ли....която да го обгрижва,да го води до тоалетната,да го изведе в коридора ако се напрегне.Да му даде сандвич.
Ние нямаме роднини,сами с мъжа ми сме,но трябва да ходим на робота.

Благодаря ви.

# 708
Относно барабаните, случи ми се нещо много интересно. Бяхме в екзотична държава и отидохме на представления на традицонни музика и танци. Музиката беше барабани в определен ритъм. На втората песен ми се доспа ужасно, и какво беше учудването ми, като се огледах в залата, половината спяха а другите едва се сдържаха, все едно беше като хипноза, чак се постреснах.

За магнезия, аз имам олио, мажа се, мисля, че ме успокоява преди да заспя. При малката не виждам ефект.

# 709
То и аз при нея не виждах докато я мажех с олиото, но като добавих и кристалите за вана 3 пъти седмично нещата се промениха. По лесно заспива следобяд и вечер, но не мисля, че е по-малко хиперактивна. идея си нямам за придружител в училище. Не е ли по-добре да запишете детето в специализирано заведение, ако има такова в града ви?

# 710
margi, В решението на ТЕЛК отбелязано ли е, че имате право на чужда помощ? Ако е така, кандидатсвайте за личен асистент, който да придружава детето в училище - ако ви одобрят от социалните разбира се. В нашият случай аз съм в часовете с детето си - втори клас е.

Пиши ми на лични в кое училище сте, моля!

# 711
За личен асистент имат ли значение доходите на родителите или не?

# 712
И аз искам да попитам за личен асистент. На практика на малката баба й е личен асистент, придружава я в градината, води се към някаква фондация, на хартия май получава пари. Въпроса ми е може ли да кандидатства баба й за личен асистент към общината, поне да взема някой лев жената, ние работим с мъжа ми, ще ни искат ли доходи?

# 713
По европейските програми не искат доходи, но личният асистент не трябва да е пенсионер.Срокът за подаване на документи е до 9 април в Общината.Затова побързайте, защото има квоти и след това и да искате няма да Ви приемат документите.Аз лично съм намерила пенсионерка, защото работим, а бабите са работещи извън града.

# 714
Трябва ли първо да имаш ТЕЛК, защото нашият още не е готов

# 715
Доколкото знам в ТЕЛК-а трябва да пише "с чужда помощ", за да се кандидатства по програмата.

# 716
Доколкото знам в ТЕЛК-а трябва да пише "с чужда помощ", за да се кандидатства по програмата.

Това важи и за деца и за възрастни с ТЕлк и с нужда от придружителство. Не знам обаче за децата какви изисквания към асистента са поставени. За възрастни болни с ТЕЛК асистента не трябва да е пенсионер и трябва да е от същото домакинство - т.е. да живеят в една къща. Това е безумна глупава цедка която се поставя на роднините в тези и без това сложни обстоятелства.

# 717
Днес подадох документи. На малката в ТЕЛК не пише с чужда помощ. За асистент посочих една приятелка на голямата ни дъщеря. Ако стане, стане. Страшно нелюбезни тия които приемаха. Има ограничение единствено да не е пенсионер.

# 718
Страшно нелюбезни тия които приемаха.

Да сякаш им губим времето се държат ...

# 719
Мами, възникнаха следните въпроси:
1.По колко деца със СОП се допускат в една група/паралелка в ДГ/ училище?

Съгласно НАРЕДБА № 7 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2000 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ БРОЯ НА ПАРАЛЕЛ … Р. 27 ОТ 2008 Г.):
Цитат
Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2008 г.) Ученици с хронични заболявания и/или със специални образователни потребности могат да се обучават в общообразователни училища от I до VIII клас. Паралелките, в които се обучават тези ученици, се формират по реда на чл. 4 и 5, като във всяка паралелка може да има до пет ученици с посочените заболявания.

От друга страна, някои училища във Варна като 1/Второ СОУ„Неофит Бозвели“ и 2/ОУ "Христо Ботев" и в Свищов като 3/СОУ "Николай Катранов" приемат до 2 деца.
1/  http://www.rio-varna.bg/upload/SOU-VARNA-SAIT-novo.pdf

2/ http://hristobotev1927.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC-iv-%D0 … 0%BB%D0%B0%D1%81/

3/ http://www.katranov.com/docs.php?mcat=1&scat=no
ПРАВИЛНИК ЗА ДЕЙНОСТТА НА УЧИЛИЩЕТО
Цитат
Чл. 15. (2) В  постъпват деца:
2. Със специални образователни потребности /до 2 деца в група/ и/или  с хронични  заболявания при писмено  изразено желание  на родителите или настойниците. Обучението и  възпитанието на децата със специални образователни  потребности се осъществява съгласно държавното образователно изискване за предучилищно възпитание и подготовка и държавното образователно изискване за обучението на деца и ученици със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.

2.Имат ли законово право училищата да посочват такова ограничение, в нарушение на Наредба 7?
3.Изобщо в този чл.8 от Наредба 7 защо пише до 8-ми клас? След това какво?

Последна редакция: чт, 16 апр 2015, 09:32 от n_alex76

Общи условия

Активация на акаунт