(Био)зеленчукова градина - тема 27

• 64 356
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
Вили    поклон пред труда и познанията! А семето което ми даде за домати е безценно,такъв домат от времето на баба не бях яла.Всички вкъщи налитаха на твоите домати Simple Smile

Още не съм посяла марулята,не мога да стигна до градината.

# 676
  • на пъпа на Златията
 Здравейте приятели!
Тази година ми е нулева за грозденцето. Предполагах още есента , де. След такова изобилие миналата година,му се полагаше почивка.Ама да не го беше хванала толкова маната. Може ли сега да го пръскам с нещо , да не го заравям с маната? Още миналата година го окастрих за да си почине . Тръгна добре.Ама , пусто човек предполага Господ разполага със здравето му. Така го маньоса че чак ми е жал да го гледам . Дано да узрее пръта та да го завия добре за през зимата. Нещо и черешата и вишната и ябълката ми , листа нямат ама цвят просветва.Всички овошки ми се обезлистиха. Кайсията и попската  се даврандисаха , ама другите само по няколко цвята проблясват. Имах ягодки , но ги изпуснах та нищо не направих от тях.
Къпините ми втора година , окастрени на височина 1,5 метра ме посрещаха да си разквасвам устата.Куркума, късно ли е сега да ги навеждам , ще се вкоренят ли? Малините ми от предната люта зима и те живнаха , ама тая май не се очертава да е благосколонна като миналата , а е и високосна.Доматите ми се зеленеят ама то ,нали съм ви казвала , разсаждайте по - късно. Ясно си го показваше времето, че е щураво. Сложих 20 буркана , обелени, изчистени от семките и изстискани с 1 ч.л сол и една захар . Вкусни , ама не са моя сорт. Не обичам големи домати , ама друг ми ги разсажда.та каквото сложено.  ама внимателно избирах само читавите .А пък и годината не беше читава че да правя консерви , имам от миналата година.  Не мога да чакам един домат да стане 800-900 грама и тогава да ми зрее. Едни обли големи и едни голямо биволско сърце. Като ги пусна във водата да ги мия и те плуват, отвътре кухи. с много семе.. Това биволското на 2-3 стръка , е нещо кръщисано, щото ми се явнаха нагоре по стъблата едни обли , а пък други чушкодомати  Имаше и 5 стръка от моите си насладата  .Боледуваха от вашата болест . Петносат се и загниват. И аз мисля че е от киселинни дъждове. Направих си експеримент. Тук там имах малко по нагоре култуци , та резнах тези стъбла дето са засъхнали вече и оставих и култуците ми вързаха. Други култуци насадих направо в земята и те вързаха. Имам 6 стръка дето май ще зреят за сбора на Димитровден .
Чушките се отчетоха както при всички ви. Най после засях Аниното сръбско слоново ухо в една леха. Не съм очарована . Май ми опраши куртувската капия , та не беше много тлъста и се издължи.Нанизах 5 върви с по 30 чушки. Нанизах и други 5 за сушене. Разкошни са изсъхнали , счукани,сложени и малко гръчкави у пържения бобец, у печената постна манджа от оризец.  . Разкош.  Направих си 10 буркана мариновани печени чушки с марината , чесънче , целинка , морковче, черен пипер.. Има във фризера. Севрията и белите ми капии се отчетоха.Рано станаха има още за киселата трушия , по тънкокори са . Отядох си кавармица ,мариновани , чушки с дом. сос,лютеничка с боб ,сиренце ,  картофки, пиле лютеница, саламурка с пиле,риба  . Благодат. Ана Иванова при теб станаха ли севрията, не можах да ти отворя снимката, нещомай много голяма, като всичко руско де ,  , снимай и магарешките да видя как са станали при теб. Аз пращах семена на още някой от твоя град ,май и в Пловдив, станаха ли добри? Знаете ли какво направих тая година ?- Пипера ми се издължи, взех пръчките от парника, набодох по 4 на леха  и обиколих лехите  с пипера със сезал че се разкрилчи между лехите.Цялата ми грижа за пипера и доматите беше 2 пъти пръскане , против мана и против някакви въшки ли бяха, акари ли. Комшията си изгори пипера с много пръскане. Какъв ми е извода за тая година- ами беше на пипера , зеления боб-- значи обичат дъждуване за разлика от доматите. Лука ми беше между 2 сушини , та се запази от маната и не изгни , като на другите хора, , стана малко малък , че го задушиха бурените. 3 пъти косих. Някой ми приватизира дългата руска коса ,от черна закалена ламарина неръждавейка ,  която си я пазех от 30 г, клепвах я 1 ден , слагах и заглафка под точен ъгъл като за мен , съскаше като змийче,  и ми натресъл нова ламаринена , точена с ъглошлайфа та жива не бех . За 3 дни ръждяса .Маам като гламава с тая коса., не е за Златията Вълчо руската вила и тя ми се видя от такъв материал. Дали нямат в твоя магазин такова чудо като мойто, старото , 3 педи и половина мисля че беше. дълга . Че сега има в магазина едни руски къси кръндели. ,  за по 9 лева?Баща ми ми е оставил наследство едни леки , стоманени резци за конска тесачка ,. Ще ги разрежа на 2 ще им сложа някоя дръжка и тъкмо ще станат 2 косера, да си тесам тлъстичето. Едната ще е лява , другата дясна. Останала мие само 1 мотика от такъв материал. Друго всичко се разпиля по циганите . Ще се справя и с това ,ама дали ще остане нещо да пазя, не зная .  Уф1 Стига!
Синигерчетата ми се върнаха . Търсят да гнездят в тръбите. Черньо  се излежава на припек  и ги мери със зелените си очи.Те са като топчета.Така и врабчетата. Има и едни по светли птички и те като топчици. Авосет, къде се запиля? Тя беше по птиците.   Благодат беше тая година за тях. Летящи гадинки , бол.
Пека си аз една вечер чушките на барбекюто, дето не ми остава време да иззидам и нещо настойчивоми шумка из шумата от черешата. Поогледах се нищо.За нула време пак изшумка нещо на 6-7 метра зад мене. Брях, какво ли е пък това? Позагледах се на 4 местенца , прошумоли непредпазливо , разклати тревите и за нула време , едно сноване посред тъмницата , ту на една страна , ту на другата. Приближавам се аз, пресегнах се в тревата на тъмно с ръка и се убодох . Оплла. . . Гледам таралеж. Оглеждам се другите шумолящи треви и за нула време , се събраха 4 топки в тъмните ъгълчета зад оградата на навеса. Търсят дупки в мрежата да се измъкнат в черния двор. Отворих аз вратничката. Ама те слепи ли са  една таралежка и двете малките, колкото юмрук  ,тупур , тупур се натресоха при въглищата. Сгащих ги  да ги изкарам .Голямата се замръзна , няма как да я изкарам.  Почнах да им говоря и малките глупачета тупур , тупур , та в краката ми , вместо да се измъкват.Иска ти се да ги погалиш, малките глупачета аз им говоря и те вирнали главици и ме слушат. Тръгнах да си обърна чушките че ще изгорят и те по краката ми. Като се отдалечих , от голямата таралежка , като под команда се обърнаха и по следата на майка си се изнесоха . Не бях видяла четвъртото. Пак прошумоля около мрежата и се измъкна още един голям таралеж . Запиляха се по курника и кочината , все покрай стените . Кой казва че таралежите са бавни? Няма такова нещо. Какво ядат милите животинчета? Къде зимуват? На другия ден , все се притеснявах че ще ги окося , че тревата я бях изпуснала вече 1 метър.  Черньо преди това куца една седмица. Май е опитал бодлите им. Тая година лястовичките ми не се върнаха. Миналата беше голям бой с 2 врабчета за гнездата им.Врабчетата ги изгониха.  Тая нито врабчетата , нито лястовичките .За  първи път видях кукумявка , придружена от една друга птичка , която поскърцва , докато осъмнах да пека ракия за първи път у една комшика . . Нещо ми тръгна мътна. Що така?

Вили поздравления за плодовете на труда ти.. Тоя помагач , оня ли е, дето беше изхвърлен ли , болен ли? 

# 677
  • На Дунава
Рорик, сърдечно благодаря за разказа! Заведе ме на разходка, от която не ми се връщаше!
Благодаря на всички ви за положителната нагласа, енергия, за помощта, за ведрото настроение, за заразителната обич!  Hug

# 678
  • При розите и топлата вода ......!
Привет градинари!
Вили, благодаря ти за разходката! Hug  Записа при мен е малко размазан, повече слушах отколкото гледах, но "пипнах" и домати и чушки и корнишони и бамя. Смока пазител не те ли плаши? Надявам се да сте доволни от пазара и труда ви да е възнаграден.
Рорик, пренесох се при и теб и твоите синигерчета и таралежчета. На мен изпрати от твоите магарешки уши и станаха много хубави, но накрая на лятото всичките ми чушки започнаха да гният.
Доматите. Имам две оранжерии. Едната нямаше никакви болести, даваше и още дава хубави, едри, здрави домати.
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.34057708
Другата тръгнаха много буйни, много листна маса, хвана я мана. Доматите бяха различни, повечето дребни.
Гледам ги еднакво и не знам каква е причината. newsm78
Чушките тръгнаха много добре, но в края на лятото започнаха да съхнат и вече няма нищо.
Кромид лук: http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.34058091
Като режа главата обаче вътре има пластове изгнил.
Праз лук http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.34058092 изглежда добре, но зимата ще видим.
Гроздето, не ми се говори. Днес ще съберем малкото останало. Масово развалено, а до края на август беше идеално.
Това е равносметката за тази година, а догодина с нови сили пак ще експериментираме.
Някой питаше за оранжериите? Каквото трябва ще снимам и показва, ще споделям и опит, защото сами сме ги направили с ММ.

# 679
Гелика, аз питах за оранжериите. Може би и ние ще си правим, така че ще ми е интересно да видя вашите. Дали може всичко да е на заварка или е по-добре да има сглобки? Малко ме притеснява това, че започнахме големи ремонти и не знам кога и как ще стигнем до оранжерията. Но определено е необходимост. Ще се радвам да споделяте кога и какво правите в оранжерията - кога копаете, садите, разсади, температури, варосване на найлона..., пръскане евентуално. Много неизвестни имам и колкото повече научавам, толкова повече разбирам, че познанията ми са нищожни. Ако не ни стигнат силите да си правим, може да си купим някоя малка за проба. Важното е, че имаме желание. Simple Smile

# 680
  • София
Момичета ясно тази година домати няма. Ясно, че Вили трябва да прави курс по ограмотяване. Това с отглеждането на доматите имам чувството ,че  е и до усет, усещаш доматките от какво имат нужда по вида им, по почвата, по времето , по температура и т.н.  Аз си ги третирам както живи същества подобно на моите котенца , а вече и кучо  в двора. За съжаление нямам все още такъв усет който се придобива с практика. Стига вайкане вече , това е положението . Факт е , че е лоша годината , не сме уцелили нужните лекарства за доматките и това е. Стягаме семена за догодина.
Тъй като тази година почивката ми беше на друг континент не съм обикаляла България. Аз като ходиме на почивка в БГ и с колата обикаляме гледам и като ми хареса дадена градинка се вра по дворовете на хората и разговарям , един вид споделям и черпя знания / не че има полза, явно/. Та сега тези 3 почивни дни сме във Велинград. Тук във хотела намерих една госпожа от Добрич и тя сподели ,че доматите ФАНТАЗИЯ били много вкусни и най важното не ги била пръскала с нищо и са оцеляли.  Дайте мнение за този сорт , моля!
Освен това имам питанка връщайки се към София от Велинград по пътя баби продават домати , дали да не си купя за семе?????

# 681
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
от Велинград си купи боб  Hug
на пазара видяхме най-малко 10 вида  Crazy и купихме от всички  Crazy
едрия салатен с кафява кожа е превзел половината двор, качил се е на ябълката и на крушата  Laughing добре, че тях ги поддържам на приемлива височина, та няма да е трудно да го оберем, когато му дойде времето  Hug

# 682
  • При розите и топлата вода ......!
alys , за всичките ти питанки съм насреща. Hug Може би се повтарям, но имам две оранжерии-дървена и желязна. Дървената е по-лесна за направа и по евтина. Нашата желязна е изцяло заварена. Иначе продават сглобяеми, но са доста скъпи. Ако покрай вас продават ритловици по-лесно и бързо ще направите дървена.
krater, избора на сорт е въпрос на вкус и предпочитания. Фантазия според мен е вкусен хибрид но е потдатлив на мана. Всичко пак зависи от година, градина и т. н. Например аз няколко години подред отглеждам домати Монро и бях много доволна /та подведох и skela/, но тази година бяха много зле.
За семе може да си купиш, ако са директен сорт, а не хибрид. Hug

# 683
Гелика, снимай и двете оранжерии, когато имаш възможност. Не е спешно Simple Smile. Ние сме си правили много отдавна дървена, но тогава бях далече от самостоятелно зеленчукопроизводство.
Вчера намерих една голяма и напълно изгнила тиква. Не ми стана ясно какво се е случило.

# 684
  • забравих си мисълта...
Ах,  st. Dobri, като каза боб ми напомни за мастилов фасул. Simple Smile Благодаря ти!  Hug
Аз бих искала да попитам за така нареченият мастилов фасул. Мастиловият е кафяв на лилави чертички, затова и така го били наричали. Дъщеря ми си беше тази година в BG и донесе много семена, аз мисля, че това вече го споменах, но такъв фасул не е намерила, така че ако има някой от вас, който би могъл да ми даде семе от такъв фасул, ще съм му много благодарна, разбира се ще си платя. Ще помоля да пи пишете на лични ако някой има възможност и желание разбира се.

# 685
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
при нас се гледа предимно бял боб  Blush пешак (не се качва на колове), сее се в царевицата, предпочитат го, защото дружно.

разни бобчета "шарени и писани" съм купувала от Велинград, последната година купихме нормален размер кафяв с бяла чертичка, кафяв с по-тъмно кафява, кафяв с черна точка, кафяв с черни ленти - много едър салатен и бял едър слатен. "мастилен" май не съм виждала.
в двора сме засели само от кафявия салатен и за него писах, че се качва на дръвчетата  Hug

# 686
  • София
Благодаря, за боб пък не се бях сетила, нали доматите са ми слабост. Ще питам за този мастилов....и ще купя ,  ще изпратя,  а който иска нещо друго да пише... newsm78 дали ще ме подведат бабите от пътя, че доматите не са хибрид?

Последна редакция: сб, 20 сеп 2014, 18:20 от krater

# 687
  • забравих си мисълта...
st. Dobri,  аз не знам какъв е точно този мастилен фасул, имам предвид самите семена. Майка сега ми каза, че не става висок, като малко храстче е и се сее за зелен фасул, който е от дългия и също е широк. Едно време майка сееше такъв фасул. Беше много вкусен, с невероятно нежна структура и сякаш беше готвен с масло. Просто разкошен. Никога няма да го забравя. Нищо де, ще продължавам да търся. Поръчала съм и на една приятелка, може тя да има щастието да намери. Simple Smile
Кратер, аз трябва да ти дам адреса на приятелката ми в BG, като тя ще ти изпрати парите. Иначе не знам дали ако го изпратиш до Австрия, ще го получа. Доколкото знам, не е позволено да се изпращат семена, въпреки че този фасул може да мине и за храна, но едва ли и тя е разрешена. Simple Smile Ако намериш, ще те помоля да ми пишеш на лични, за да доуточним. Благодаря ти предварително.

# 688
  • София
Ще го търся непременно този мастилен още повече , че е за зелен.  Венетта, ако намеря ще пиша и ще се уточниме, а ако има и други желащи  няма проблем.

# 689
  • забравих си мисълта...
Ще го търся непременно този мастилен още повече , че е за зелен.  Венетта, ако намеря ще пиша и ще се уточниме, а ако има и други желащи  няма проблем.

Благодаря ти много!  Hug   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт