Созопол - мнения, впечатления и препоръки - 3

• 149 193
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Случайно да знаете дали Веселите палачинки ги има в София?

# 661
Здравейте!Току що резервирах 3 нощувки в къща за гости Зенит.Някой ходил ли е там?Видя ми се добре на снимките, пише че има паркинг...Дано съм направила правилен избор.Очаквам коментари дори да не сте посетили точно тази къща, а самия район на Созопол, където се намира.Умишлено исках да е по- далеч от центъра и Стария град,за да може да ходим и на Хармани и на Каваци ако искаме.Освен това се надявам, че с паркирането ще е по- лесно.

Последна редакция: ср, 26 авг 2015, 14:30 от kikokolin

# 662
  • в сърцето на държавата
                  Здравейте,
 ще се радвам ако пишете как е морето в Созопол.По медиите пишат ,че на юг е много замърсена водата...   И ако някой  сподели за  къща /квартира/  за  стая за двама на приемливи цени...Предварително благодаря!

# 663
  • София
Цяло лято съм на Каваци и е имало точно 5 дни през юли с водорасли. По медиите може да си казват каквото искат, затворен е само плажът на Лозенец. Водата е бистра и чиста, плуват рибки и виждаш мидите по дъното. Тия неща дето всъщност разболяват не могат да се видят, те се установяват с изследване на проби от водата.
Днес морето е бурно, излезе и вятър преди 2-3 часа, но е топло и приятно. Созопол е пълен, снощи едва намерихме места за вечеря в предпочитаните места. Аполония започва, лятото продължава, добре дошли на всички, не се настройвайте предварително негативно. Пожелавам ви прекрасна почивка.
 Що се отнася до "Веселите палачинки", аз лично не ги харесвам. Единствения плюс е, че ползват домашни сладка, но това няма как да знаем със сигурност. От 10 години ядем палачинки само при рускинята Елена. Сега павилионът и е срещу х-л. Селена и х-л. Лист, срещу Черно море.
 Квартира мога да препоръчам, но изобщо не съм наясно с цените. Има една къща до Хармани, нова е, жълта, втория етаж е облицован с тъмно дърво, приемат гости от 2 години. Къща за гости Кибареви.
http://www.kibarevi-house.com/index.php/2-uncategorised
 А, за първи път чувам за плаж Буджака. той си е част от Хармани. Буджака е името на местността на която е нос Колокита, разделящ Созопол от Каваци. Там сега има много хотели и всеки си нарича мястото пред него "нещо си beach" Ама те сега и плажовете са ги наредили с едни нови имена...Каваци-север, Каваци-юг, Смокиня-север, Смокиня-юг. Сигурно заради концесиите.

Последна редакция: ср, 26 авг 2015, 17:06 от missmarina

# 664
missmarina, има ли тази година някакви прилични каравани под наем на Смокиня? Къмпинг Каваци работи ли изобщо? Благодаря ти, винаги си много полезна с информацията от района  Hug

# 665
  • София
Каравани има при Албина и при Тони, там където беше база Морген. Но сега е пълно.
Каваци работи, бунгалата с баня и тези апартаментите са половината пълни, но лошото време през уикенда изгони част от хората. Иначе на плацовете има много палатки и кемпери. Прави ми впечатление, че има чужденци - поляци, сърби, чехи. За съжаление базата е...И въпреки това до към 20 август нямаше свободно местенце дори за малка палатка. А пък през уикенда на Спирит-а дори нямаше свободни чадъри на всички платени зони.
Ха, нали през юли правиха проверка на концесионерите за спазването на процента свободна зона, та сега според резултатите точно Смокиня е с повече чадъри от разрешените. Надявам се на наглия концесионер да му треснат глоба. И да го принудят да сложи душове и тоалетни на плажа. Сега ако ти се наложи трябва да ползваш тези на къмпинга, ама те са заключени, в заведенията и баровете по плажа няма дори за персонала, а тези които имат не пускат външни, дори срещу пари. Тоалетните са химически и не им се занимава да ги поддържат като обществени.
Сори за отклонението, но това е огромния минус на плажовете изобщо.

# 666
  • Пловдив
Харесвам Созопол със всичките му негативи,та затова ще сме трета година там, missmarina да дадеш малко инфо къде сядате да хапвате? Закуската и обяда са ни осигурени, само за вечерята ще мислим.

# 667
  • София
Ами ние вече си ядем предимно "в къщи", но сега сме заформили една програма с едни гости нон-стоп, та ходим до Созопол през вечер. Обичаме да сядаме в Гергана. Това е малкото заведение до прекрасния Античен кладенец на ул. Кирил и Методий. Скрито е зад огромни саксии със зокуми. Отсреща е Фагрис, но там мога да препоръчам само патладжаните с дом.сос. Друго любимо е София на автогарата, Версия срещу При художниците пак на Кирил и Методий. Там харесваме салатите и пиците. Ксантана е класика, имаше един ресторант с чудна гледка към пристанището от Новия град. Мисля беше Орион. Има и една кръчма в градинката на ул. Яни Попов. Последните години обаче, ходим и на места извън Созопол. Чудни пици има на входа на Градина.( Пътят от към Созопол е нов.)
Много е вкусно и в Старфиш в Черноморец срещу църквата. А като е жега вечер се спасяваме в Атия(квартала с блокчетата) в кварталното бистро. Често се храним и на Жълтото на Смокиня. Но ние не сме хора с претенции, кракът ни не стъпва в хотел, а на ол инклузив изобщо. Всички тези заведения са в по-голямата си част на средни цени и ниво, но са проверени с годините, винаги са пълни и ги препоръчвам. А, сетих се има едно ново заведение на плажа на Каваци, в посока Веселие, с рибно меню.

# 668
Каваци работи, бунгалата с баня и тези апартаментите са половината пълни, но лошото време през уикенда изгони част от хората. Иначе на плацовете има много палатки и кемпери. Прави ми впечатление, че има чужденци - поляци, сърби, чехи. За съжаление базата е...И въпреки това до към 20 август нямаше свободно местенце дори за малка палатка. А пък през уикенда на Спирит-а дори нямаше свободни чадъри на всички платени зони.
....
Надявам се на наглия концесионер да му треснат глоба. И да го принудят да сложи душове и тоалетни на плажа. Сега ако ти се наложи трябва да ползваш тези на къмпинга, ама те са заключени, в заведенията и баровете по плажа няма дори за персонала, а тези които имат не пускат външни, дори срещу пари. Тоалетните са химически и не им се занимава да ги поддържат като обществени.
Сори за отклонението, но това е огромния минус на плажовете изобщо.

Даа, отвратителна история. И на Каваци е толкова презастроено вече, а грижа за инфраструктурата - никаква. Като си спомня преди големите хотели колко разкошен беше плажът - и винаги е имало места дори и с прииждащите плажуващи от Созопол.
На къмпинга действително идват много чужденци - правило ми е впечатление, че явно е популярен, особено в бившия източен блок. И много жалко - базата е такава, че при малко усърдие и поддръжка, дори и без много средства може да изглежда като истински европейски къмпинг. Ама друго е нищичко да не инвестираш, а само да събираш.

# 669
  • в ябълковата градина
Някой знае ли нещо за вонящата вода, което вчера се изливаше като река по улицата покрай новия стадион. Аз мисля, че беше фекална. Не мога да намеря информация, а съм притеснена много.
само това намирам: http://bnt.bg/news/ekologiya-i-ustoychivo-razvitie/otpadni-vodi- … -moreto-v-sozopol

Последна редакция: сб, 29 авг 2015, 11:32 от Грушенка

# 670
Другата седмица сме на Созопол. Ще спим на Буджака и мислим да ходим на плаж на Каваци-Смокиня.Никога не съм ходила на плаж там. Може ли да ми кажете къде е най- удачно да се плажува? Имам предвид по дългата ивица , на кое място е по-спокойно, по-плитко? Да ми дадете някакви ориентири по главният път къде точно да се отделим за плажната ивица?

# 671
Другата седмица сме на Созопол. Ще спим на Буджака и мислим да ходим на плаж на Каваци-Смокиня.Никога не съм ходила на плаж там. Може ли да ми кажете къде е най- удачно да се плажува? Имам предвид по дългата ивица , на кое място е по-спокойно, по-плитко? Да ми дадете някакви ориентири по главният път къде точно да се отделим за плажната ивица?

По стария път към Дюни когато стигнете главния вход на Грийн Лайф Бийч _ Каваци , от лявата страна има платени паркинг. Плажа пред хотела е прекрасен  Peace Hug Няма никакви камъни във водата , тя е бистра като питейна вода направо / такава беше в топ сезон в средата на юли/ , плуваха рибки , виждаше се всичко по дъното .Най-хубавото от всичко / особено за дечицата/ е , че доста навътре остава много плитко  Peace Търсете на всяка цена платен паркинг в района , защото преди години -нямаше проблем , наспирали автомобили по шосето стотици ....Сега репатрак се движи непрекъснато и вдигат всички коли, които не са на паркинг. Не сме ползвали такъв и не мога да помогна за цени, защото бяхме с осигурено парко място в Грийн Лайф, но много хора от придошлите на плажа "изгоряха" от "паяка" ooooh! Все пак някъде ми се мерна там в един от паркингите 5 лв на ден ...., дано не греша .... newsm78

# 672
  • София
 Където и да решите да плажувате, няма да сгрешите. Плажът е прекрасен. Навсякъде се редуват свободни и платени зони. Имате 4 основни варианта. Има достъп преди къмпинг Каваци, през входа на къмпинга, през Смокиня и варианта който bebeOgi e дала. Там откъдето и да минете през дюните излизате на плажа. Има на 2-3 места дървени пътечки. Най близкия достъп от към Буджака ви е покрай х-л Св. Никола. Веднага като слезете от Буджака и минете покрай хотел Голдън плейс и един облицован целия в разноцветни фаянсови плочки, има огромна площ, пригодена за паркинг. Безплатно се паркира и от там след 20м е плажа. Отдясно има платени чадъри, отляво е свободна зона до края на плажа. Това е най-плитката част от целия залив. Ако продължите с колата  по същата улица към плажа до комплекс Аполония бийч и го заобиколите, също има безплатен паркинг на 20м от плажа. И пак на изхода на плажа от едната страна е свободна зона, от другата е платена. Имате избор. Има и платен паркинг пак там, 5лв на ден.
 Другата седмица ще е спокойно навсякъде на Каваци. Днес и утре ще е последната навалица, но си личи, че вече е края на сезона. 

# 673
Благодаря ви! А как стои въпроса с плажуване на  Градина и около него. Последно там съм била на плаж преди 12 години. Сещате се  какво беше.Сега гледам е застроено от край-докрай.

# 674
Аз най-после да се наканя да си споделя впечатленията от почивката ни в Созопол.
Решихме там да прекараме Медения ни месец.   loveuuu
Бяхме там от 9 до 19 август. Времето беше повече от чудесно. Беше много топло, дори на моменти не се издържаше от жега.
Бяхме отседнали във Фамилна къща "Събеви", в студио. Запазихме за 6 нощувки, тъй като студиото беше единствено тогава свободно. Много сме доволни. Казаха ни, че го пускат за първа година. Студиото беше чисто, спретнато и хубаво обзаведено. Спалнята беше голяма и удобна. Имахме кухненски кът, телевизор, интернет, климатик (който се заплащаше допълнително - 5лв. ).
Терасата ни беше голяма и от едната страна имаше гледка към морето. Изхвърляха ни боклука през ден. За съжаление нямам други наблюдения относно почистването, защото ние сами го правехме и си подреждахме.  Grinning Не ни смениха обаче спалното бельо за този период. След тези 6 дена се преместихме в по-малка стая, която не ни хареса, защото беше много тясна. Останахме там 2 дена, защото и тя беше заета след това.
Тъй като изобщо не ни се тръгваше решихме да останем и още 2 дена. Намерихме си наблизо друг хотел, "Емона" се казваше. Там пък бяхме в апартамент, много голям и хубав. И там бяхме на последния етаж, което си е убийствено, но пък беше много хубаво. Влюбихме се в терасата, която имаше централна гледка към морето. Дори сутрин, когато се събудиш, без да ставаш, може да се види. Просто беше много красиво.  Simple Smile
Местата, в които бяхме отседнали се намираха в новия град. Общо взето бяхме близо до всичко.
Новия град, Стария град, двата плажа - централен и Хармани, всичко беше на една ръка разстояние.  Simple Smile
От плажовете обиколихме почти всички. Първия ден бяхме на Централния. Флагът беше червен, защото имаше вълнение. След това обиколихме Златната рибка, Каваци, Смокиня, до които се стига с влакче. Златната рибка ни хареса много, защото водата беше много чиста, беше плитко.
Каваци също е хубав. Пясъкът беше много хубав, водата също кристална.
Най-много ходихме на Хармани, защото ни беше удобен. Освен това имаше доста ресторанти, в които можеше да обядваме. Имаше и много палачинки, гофрети, фрешове и т.н. Blush

Едната вечер се качихме на корабче, което обикаля Новия, Стария град, островите св. Иван и св. Петър и Мидени плантации. Очаквах повече и си мислехме, че ще има някой който ще ни обяснява къде какво да гледаме, но нямаше.  Thinking
Отидохме и до замъка в Равадиново. Там е много красиво. Когато го завършат и отвътре ще бъде още по-хубаво. Доста е голям и величествен. През цялото време звучи музика, която прави мястото още по-приказно.  Simple Smile
Първата вечер седнахме да вечеряме в ресторант Ел Греко, на крайбрежната. Останахме разочаровани, защото освен, че беше скъпо, порциите бяха много малки. Беше вкусно, но цена-количество ни се сториха неуместни. Сервитьорът беше забравил да отвори бирата на съпруга ми и се наложи сам да си я отваря.
Тъй като бяхме много впечатление от красотата на крайбрежната решихме и втората вечер да сме там. Само че сменихме ресторанта. Бяхме в Dreams. Трябваше да си резервираме маса от предишния ден, защото иначе трудно се намираха свободни места. Тук останахме по-доволни. Също не беше много евтино, но все пак, заради самото място е разбираемо. Поне порциите бяха по-големи и вкусни. Тук доведохме и кумовете ни, които пристигнаха седмица след нас.
Третата вечер вечеряхме в един ресторант в Новия град. Той е към хотел, но не се сещам как се казваше. Беше вкусно и цените бяха нормални.
Освен това ходихме още в пицария Еспозито в Стария град. Пиците бяха много вкусни.
Пицария Джордано, също в Стария град, близо до брега. Там хапнах спагети. Не знам дали беше случайност, но вечерта и през целия следващ ден имах проблеми със стомаха. Може и да е съвпадение, но знам ли?! Истината е, че доста се стреснах, че ще ми се провали почивката, но за щастие бързо ми мина.
Много вкусна скара предлагат При Мъро в новия град. Ходихме там няколко пъти, дори и на обяд. Цените са доста добри.
Последната вечер решихме да отидем в ресторант Шатрите в новия град. И от там останахме много доволни. Беше пълно, но не ни бавеха много с поръчките. Цените бяха повече от нормални, което не очаквах. Имаше певица и певец. Освен това гост беше и Сашо Роман. Много се забавлявахме и беше много весело.  Laughing

Общо взето уцелихме прекрасно време. Единствено предпоследната вечер валя за няколко часа.
Не ни се тръгваше изобщо.
С няколко думи - прекарахме си страхотно. Созопол много ни харесва. Обожавахме да се разхождаме в Стария град. С удоволствие бихме се върнали там отново.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт