Шумен - 21( век) :)

• 144 039
  • 779
  •   1
Отговори
# 90
  • Mediterraneo
Деси, не знам причините, но е факт. Последно наши приятели изместиха дъщеря си в Базовото, сега е втори клас. В нашия клас в Руското има 2 деца със сигурност, които дойдоха от там, за другите две съм почти сигурна. Моя приятелка се оплаква от госпожата в занималнята на сина си сега, вдигнала е ръце, а едва от месец са на училище децата! Вече говори за местене, не знам как ще се развият нещата при тях.

# 91
Благодаря Тарти   bouquet
За мен е важно детето да се чувства добре с госпожата.Да, за Базовото и във ФБ имаше хубави отзиви.Както и ,че масово ги местят в Руското.Във ФБ се оплакваха от госпожите направо.А ти добави и занималнята. Tired
Отново благодаря.За мен това е важно.

# 92
Комшийката също премести тази година детето си от Хуманитарната. Сега е 2ри клас. Миналата година още в началото не беше доволна от занималнята и го записа на частна, но явно и от учебния процес не е била доволна, понеже от тази година е в Руското. Но детето не се чувства много добре, понеже е с нови деца. Така че това местене не е добро решение.

# 93
Ани,аз точно това местене гледам да избегна.Защото се насочих към Хуманитарната и изведнъж масово негативни мнения.Както писах ,не робувам на най-близко училище и затова май ще търся друго.Аз по същите причини не го записах във ЦДГ 2 само лоши отзиви чух като разпитвах ,а ходя до другия край на града.И след 3 години ми се затвърди ,че съм постъпила правилно.Аз работя и ми идва малко нагоре.Но щом сега се справям надявам се и после да мога.

# 94
  • Mediterraneo
Местенето понякога е добър вариант пред перспективата детето да се прибира зле психически, изморено и натоварено, с ненаписани домашни и нищо в главата.
По мои наблюдения, преместените в нашия  клас деца се адаптираха много бързо.

# 95
  • на североизток от Рая
 Здравейте!
 От вас сега чувам, че местят масово деца от Хуманитарна. Аз работя там. При мен пък записват от други училища, от Тракийския например изместиха дете, защото не са доволни от училището там. Другото са подробности, понякога импровизации.
 Има деца, които като не се адаптират за седмица в занималнята и ги отписват. Не мисля, че е вариант това да го махат детето, нека се изчака да свикне в новата среда, да привикне към новите си приятели, учители.
При нас записват деца от други училища, така че, изненадвам се да чуя за това масово напускане на Хуманитарна.
Аз чух неласкави отзиви за занималнята на руското, особено пък за децата посещаващи онзи блок. Искаха да записват деца при мен, но спрях родителите да не ги местят. Мотивирах се така, както по-горе писах.
 То в крайна сметка родителят си решава къде да учат децата му, но понякога се реагира доста крайно и се слагат петна на училища, учители...Жалко.

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 21:50 от neli mar4

# 96
  • Mediterraneo
Нели, не си измислям  Peace При желание може да се установят дори кои са децата, знаеш  Simple Smile Сега, колко е масово, не знам, но 3-5 деца в моето обкръжение са си доста, съгласи се.

Занималнята в Руското, в онзи блок, я изкарахме с песен 2 години. Попаднахме на чудесен възпитател там. В началото ми беше терсене от обстановката, в която децата прекарват половин ден, но детето ми свикна, домашните й бяха написани винаги, проверени, допълнително се упражняваха, имаха време и да играят навън при хубаво време! Какво повече мога да искам от държавна занималня?!

Тази година смениха възпитателя, за което много съжалявам, но ни преместиха в училище. Е, да не мислиш, че мазето е по- добър вариант от блока?! Нищо подобно. Ама...

И никога на никого не съм слагала етикети, поне аз. Излагам факти, които са ми известни, нищо повече.

# 97
  • на североизток от Рая
 Тарталети, съгласна съм с теб, съвсем не оспорвам факта, че има отписани деца. Но отписват от всички училища, записват навсякъде. Някак звучи като масовост,  а не  е така.
 А за блока не желая да коментирам. Господина го познавам лично, кой не го познава.  Wink
 Мазите на савата са ми познати. Те от едно време са си....

Аз само изказвам мнение.  Peace

# 98
Здравейте,майчета!Може би не е точно мястото или темата,но търся майки от Шумен,които децата им са с диагноза ДЦП(детска церебрална парализа).Дъщеричката ми е на 1,7 год. и от две седмици ни поставиха тази диагноза.Все още съм в шок,в момента съм в София на рехабилитация.Търся и други майки със сходен на моя проблем за да ме ориентират за адекватна грижа за децата ни в Шумен.Добри рехабилитатори,неврлози и социализиране на децата ни в масови ясли и градини.Силно се надявам да се е получила при нас някаква грешка или това ДЦП да е лека форма.Тя се движи,кляка,ходи по мебелите,но не желае да се пусне да тръгне сама.Може и на лично съобщение,всяка информация ще ми е от полза.Благодаря ви предварително!

# 99
  • Mediterraneo
Еми, съжалявам за ситуацията, в която сте попаднали! Второ, трето мнение потърсихте ли? Понеже се съмняваш в диагнозата... Надявам се наистина да не се потвърди!
Не мога да ти помогна относно рехабилитация. Навремето с малката минах по този път, но нямахме подобна диагноза. Наложи се рехабилитация след ходене по невролози и всякакви лекари, но слава богу нещата се оправиха.
Имам позната, детето й е с ДЦП, вече е трети клас- прекрасна млада госпожица. Ще й пиша да я разпитам  Peace

# 100
emilia_koleva, съжалявам за нещата, които преживяваш...с деца със специални потребности в Шумен може да се работи в "Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания" и в "Дом майка и дете" - рехабилитатори, логопеди. Нещата доста често се израстват от децата в тази ранна възраст, важно е да се работи с тях. Посещавали сме "Центъра за деца с увреждания" - посещенията са били почасови, три пъти в седмицата. Синът ми проходи на една година и десет месеца.

# 101
Моята дъщеричка е недоносена,роди се в 7 месец в АГ Варна с тегло 1680 кг.От бебе я размотавам при най-добрите специалисти във Варна,но никой досега не каза,че се съмнява за ДЦП.Тъй като не прохождаше реших да я доведем в София в клиниката на Чавдаров,от там направих втори консулт с проф.Божинова и двамата казаха,че е ДЦП.От 5 месечна я водя на рехабилитация в Дом майка и дете,уж всичко беше наред,сега като им се обадих на рехабилитаторите там да им кажа,че има проблем били виждали,но не смеели да ми кажат.Всичко ми се вижда пълна пародия.Къде се намира този "Център за деца с увреждания"?Когато беше малка ходих в Отдел закрила на детето и там ми казаха,че за толкова малки деца само в Дом майка и дете могат да ни предложат рехабилитация.Тази седмица ще съм в Шумен за да мина ТЕЛК,от тук ме изпращат,защото част от процедурите са платени и в един момент няма да мога да се справям финансово.След това ще отидем във Варна в Дом майка и дете в кв.Виница,там ще сме 10 дни на рехабилитация и отново се връщаме в София.Знам,че колкото е по-малка и по-често и се прави рехабилитация,ще има по-голям ефект.Навремето затова и сама и назначих рехабилитация от 5 месечна,не е с препоръка на педиатър или друг лекар.Ваксини нямаше до 1,2 год.,засега има поставена само пентаксим и хепатит,дори няма и БЦЖ.Затова се обърнах и към вас ако имате познати с такава диагноза за да мога в един момент в Шумен да и провеждам качествена рехабилитация.Както ви писах още съм в шок от неизвестното,детето като го погледнете няма симптоми на дете с ДЦП,единствено че не върви сама.Няма обичайното слюноотделяне за тези деца,което е характерно,няма изкривяване на крайници,просто е с повишен мускулен тонус на долни крайници вследствие от разширени вентрикули при раждане.Благодаря на отзовалите си и ще чакам с нетърпение Тарталета да ми дадеш информация,когато се свържеш с твоята приятелка.

# 102
Емилия Колева, моето дете е с друго увреждане /дилатация на латерални вентрикули - статична хидроцефалия, без необходимост от поставяне на клапа/, но развитието му е сходно с ДЦП - проявленията са подобни. Рехабилитация правихме в Дом "Майка и дете" на ул. "Жечко Спиридонов"4, рехабилитаторът беше Ивайло Гогов - според мен е много добър. Ваксини обаче аз не поставям - ти сама ще решиш, според мен организмът на тези деца не може да се справи с ваксините - след поставена Хепатит Б в родилното синът ми получи проблем с черния дроб и шест месеца беше с билирубин 300. пентаксим и ДЦП не ми се вижда добро съчетание, но ти си знаеш. При сина ми характерното слюноотделяне продължи до третата година. Имаше проблем с дъвчене/гълтане, повръщаше и аспирираше. Крайниците бяха изтънели, не се изкривиха за щастие. Сигурни ли са, че е точно ДЦП, а не това, с което аз се сблъсках - повтарям, проявленията са сходни... Калоян проходи на година и седем месеца. В момента има дефекти в говора, но много се старае да навакса. Невролог в града, който да ти окаже адекватна помощ, просто няма... Ходихме при Щилянов във Варна, прогнозата хич не беше добра според него, но в момента детето е добре. Много добре знам как се чувстваш, но точно сега не е моментът да се предаваш. От лекарите в Шумен най-точна в наблюдението и прогнозата за детето се оказа д-р Маргарита Петрова /работи в Нова поликлиника на третия етаж/. Не знам какво друго да ти кажа, питай каквото се сетиш, ако искаш, може да се видим и да говорим... ДЦП има характерно проявление в лицето/очите на детето, не знам как е при вас. Леките форми отшумяват/изчезват без последствия при правилна рехабилитация. Синът ми на една година не можеше да сяда и да се обръща по корем. Имаше характерно изражение на изоставащо дете. Сега е на три години и четири месеца и не се различава по нищо от останалите. Роди се доносен, 3680 грама, интраутеринна асфиксия след неовладени през бременността множество ежедневни контракции, лишили го от кислород... За ясла и градина - там нещата са сложни, много сложни. Главното, което ме притеснява, че детето ми не бива да си удря главата, а в градината няма как да го опазя. При тези деца има полза от конна езда - аз го водя да язди пони, преди месец се научи да си държи гърба изправен, дотогава лежеше и висеше на понито.

Последна редакция: пт, 10 окт 2014, 10:23 от Мама Звярка

# 103
Ние сме при Д-р М.Петрова ,като ЛЛ на детето.Потвърждавам,че е добра.

# 104
Мама Звярка,детето ми има проблем с едното око,съвсем леко го криви,няма видима причина в изражението,че нещо и има.На офталмолог я водя от новородено,заради кувиоза,но в рода ми има кривогледа баба,а и аз имам проблем с очите и на това го отдавахме.На 9 месеца седна,на 10 се изправи в кошарата,на 1 годинка я обикаляше.Затова и Чавдаров ми каза,че е имала съвсем леко отклонение,което те не са забелязали.От 5 месечна я водя при Ивайло Гогов и Елза в Дом майка и дете.Надявам се с времето да навакса и да проходи,само се моля да има нормално детство.

Общи условия

Активация на акаунт