Болничен по време на бременност-5

• 111 835
  • 755
  •   2
Отговори
# 585
  • Пловдив
SAB-f ,броят се 180 дни без прекъсване,дори да са в две календарни години.След като ти свършат 180 дни,ще се явиш на ТЕЛК,за да продължиш с болничните

# 586
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Първо лошата новина - плащат по-малката сума между брутно и нетно.
Болничните на общо основание 80% спрямо предходните 18 месеца.
45-дневния - 90% спрямо предходните 24 месеца.

Т.е. ако брутното ми възнаграждение е 800 лв., като обезщетение ще получа 640 лв. ли? Ко?Не!  Mr. Green
Тези 90 % не са само за 45 дневният период,а и за първата година нали?да

Ако предположим, че последните 18 месеца заплатата ти бруто е 800лв, то нетното е около 630 лв.Сега смяташ 80% от 630 за болничните за ОБ и 90% за 45-дневния и първата година.

# 587
Elfita,  а каква е вероятността на ТЕЛК да ми откажат повече болнични?

# 588
Много благодаря за бързия отговор Elfita Simple Smile

# 589
  • Пловдив
Elfita,  а каква е вероятността на ТЕЛК да ми откажат повече болнични?

Много малка.Ще ти дадат разрешение за болничен.Все пак,ако не дадат,ще си пуснеш отпуска

# 590
Здравейте,искам да попитам,когато си в болнични от третия до последния след раждане ,кой ти поема здравните-работодателя или НОИ ..Благодаря

# 591
  • Пловдив
Здравейте,искам да попитам,когато си в болнични от третия до последния след раждане ,кой ти поема здравните-работодателя или НОИ ..Благодаря

За сметка на работодателя

Последна редакция: нд, 13 дек 2015, 15:08 от ♥Elfita♥

# 592
Е да де , но по време на болничните ме интересува преди същинското майчинство

# 593
  • Пловдив
Пак е така.

# 594
Здравейте,бъдещи и настоящи мама! Много Ви моля за помощ че една камара неща прочетох и се "омотах" в толкова наредби и закони и нищо ясно и категорично...Казуса е следния:
Забременях,в 6г.с получих отлепване на плоден сак и гинеколог ми даде 14 дни болничен, преди още да изтече получих следващо кървене и влязох в болница 34 дни болничен,удалжиха ми го лкк още 30 дни общо 78 дни термина ми е 28,05,2015 вече съм в 16 седмица и жк ми каза че няма да ми стигнат дните и трябва да прекъсна,говорих с работодателя но той вече си е намерил човек,каза че не можел да ме чака ще се върна ли няма ли, и аз сега му идвам в повече и ме пуска в платена отпуска докато взема следващия болничен. Въпроса ми е следния: Има ли проблем тъй като няма да имам нито един отработен ден на практика защото прочетох от НМЕ чл.6 "(6) Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява в ЛАК по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето (ЗЗ)" Това означава ли че и отпуската ще се брой в тези 180 дни? Какъв трябва да е следващия болничен със същата диагноза първичен или продължение?Ще има ли проблем с изплащането от НОИ след като не съм имала отработен ден? Четох за подобни случай но в един от случаите не е имало проблем,в друг не са го изплатили защото лицето не е работело, и не знам кое е правилно и какво да правя работодателя не иска да ме върне на работа...

# 595
Здравейте,
имам 45 дневен болнични от 5.11 до 20.12. Превод имам за ноември.  Въпроса ми е, кога да очаквам останалите пари за декември? Още не съм родила.
България  Ви.

# 596
Според мен или до края на декември, или до 5-ти януари.

# 597
  • Пловдив
Това означава ли че и отпуската ще се брой в тези 180 дни?Не,не означава.Отпуската ти е прекъсване. Какъв трябва да е следващия болничен със същата диагноза първичен или продължение? Първичен,без значение диагнозата Ще има ли проблем с изплащането от НОИ след като не съм имала отработен ден? не,няма да имаш проблем.Те няма как да разберат,че си в отпуск.Данните,които подава работодателя не отбелязва,че в отпуск.За тях си на работа Четох за подобни случай но в един от случаите не е имало проблем,в друг не са го изплатили защото лицето не е работело, и не знам кое е правилно и какво да правя работодателя не иска да ме върне на работа...

# 598
♥Elfita♥  много ти благодаря така ме успокои...благодаря ти много

# 599
Според мен или до края на декември, или до 5-ти януари.

Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт