Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - 7

• 47 501
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,
имам 5 мес бебе само на кърма ,което последния месец качи само 300 гр а от два дни е изгубила 50 гр. Започнах захранване, опитвам да заместя обедното хранене но ако не изяде 100 гр пак й давам да суче. Кърмя я по 6 пъти на ден, едно нощно, пробвам и двете гърди. Други течности не иска, не мога да й прибутам нищо от шише, а с лъжицата иска само гъсто. Казаха ми да дохранвам  с АМ ама тя не ще...Каквонда правя, за да не изгуби още тегло? Как да си увелича кърмата  след като не иска друго? Иначе е весела, памперсите ги мокри...Кърмя я на 2,5-3 часа но тя по-често не иска, преди кто беше на 2 ч само се въртешр и дърпаше. Суче по половин час  а катп я премеря е изсмукала 70 мл - не знам аз ли нямам мляко или тя не може да го извади? Като.цедя след това излизат по 30-50 мл...който к ги давам с оризова каша, зщото не ги иска с биберон

# 136
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Копчелино, здравей! Разбирам, че се притесняваш от това, че бебето ти не яде достатъчно и от възможността да ти е намаляла кърмата? Като начало е нужно да попитам дали към момента бебенцето ти е напълно здраво? Възможно ли е, да не иска да суче заради някакъв дискомфорт - болки в коремчето, ушенцето, гърлото, ннапр.? Как са изхожданията - колко често и с каква гъстота, забелязала ли си там някаква промяна?
 300 грама за 5ти месец действително не е много, но не е и чак толкова малко, в случая притеснителното е това спадане на теглото за 2 дни 50 гр., въпреки, че бебето получава храна, все пак яде и друго осен кърма. Според мен е хубаво да се посъветваш с лекар за това, който да прецени дали не ви мъчи някой стомашен вирус например. Другият вариант е да се е получило някакво разминаване в кантарите, предполагам знаеш, че от кантар до кантар има разлика, както и от мерене до мерене, т.е. за да е сравнително верен резултатът е нужно бебето да се мери по едно и също време от денонощието (най-добре сутрин преди да е закусвало/сукало), голичко и спокойно (да не рита много докато е на кантара).  Simple Smile
Вероятно, от това, че бебето отказва да суче или суче малко и ти е намаляла кърмата, в същото време имате и сравнително малко на брой кърмения, но пък сте запазили нощно такова, което е чудесно! Като начало за да увеличиш количеството на млякото е нужно да се увеличи стимулацията на гърдите, може да добавиш още няколко кърмения, като се стараеш да са в моментите когато бебчето е във леката фаза на съня (мърда очички под клепачите, прави леки движения с устичка, мърда с ръчички), често тогава бебетата сучат чудесно, дори и да не искат през другото време. Можеш също да добавиш и доизцеждане на гърдите след кърмене, като изцеденото да додаваш както правиш и до сега с каша или пък с лъжичка, спринцовка, чашка, както според теб е най-вероятно бебчето да приеме допълнителното мляко. Добре е да кърмиш и от двете гърди на кърмене, ако бебето не иска можеш да изцедиш и втората гърда, важно е да се поддържа стимулацията на гърдите докато бебчето отказва да суче. Самото предлагане на гърда е нужно да става без насилване и ядосване от твоя страна, разбирам колко е болезнено собственото ти бебе да те отхвърля и на всичкото отгоре да виждаш как и гладува, но понякога малките човечета имат свое мнение за нещата, или след преживян някакъв стрес/промяна правят стачка и отказват да сучат. Затова е хубаво в такива моменти да проявяваме разбиране и много, много търпение - можеш да се опиташ да гушкаш бебката възможно най-много и да я оставиш сама да поиска да суче. Също няма нужда да бързаш със заместването на хранене, особено ако все още не искаш да отбиваш, би могла просто да предлагаш по-малко каша, по-често и винаги да предлагаш сукане преди или след нея. Ако бебката действително изсуква 70 мл от теб, а ти успяваш да изцедиш още 30-50 мл след кърмене по поне 6 пъти на ден (т.е. имаш към 600мл мляко за 24 ч. общо), то към момента няма нужда от добавка и започването на захранването и увеличената стимулация на гърдите най-вероятно биха били достатъчни. Ако обаче количествата мляко са значително по-малко, напр 300 - 400мл за 24 часа, то тогава би могла да включиш и малко АМ след кърмене, което да додаваш с лъжичка, спринцовка или друг начин, който бебето е склонно да приеме. За да разбереш колко точно изяжда бебето можеш да го мериш за период поне от 24 часа преди и след всяко кърмене и да си записваш резултатите в табличка, като отбелязваш и изцеденото количество.
 Надявам се да споделиш повече подробности при вас и бързо да се реши проблема с наддаването.  Hug

Радея, радвам се, че при теб нещата вървят към подобрение, дано до 2-3 дни вече нищо да не е останало.

# 137
Здравейте,

Искам да се включа с едно бързо въпросче- малката ми дъщеря е на 5 месеца и половина, на изключително кърмене на поискване. Досега наддаваше чудесно, но последния месец е качила само 300 г и педиатърката ни предположи, че не й достига кърма. Аз, обаче съм малко объркана- със сигурност нямам толкова, че да изцеждам (както беше с каката), но детето хапва винаги, когато поиска, не е станала по-ревлива или нервна, няколко пъти пробвах да додам от шише предварително изцедена кърма, но само веднъж се съгласи да хапне (дали защото не е гладна или  простоне иска шише- не знам). От друга страна, пък, спря да ака толкова често, колкото преди месец.
Какво мислите- дали наистина не й достига кърма и ако е така, чакам предложения какво да правя. За всеки случай, ако не е очевидно да си кажа- не искам да я дохранвам с АМ и категорично не смятам да я отбивам.
Ако съм забравила да напиша важна информация- питайте.

# 138
 Рока-рола, здравей, браво за желанието и за успешното кърмене до сега, а и занапред!   bouquet
 Сега на въпроса - 300 гр не са толкова малко за 5ти месец, е може и повече, но не е фатално.  Laughing  Можеш да направиш няколко неща на този етап, ти ще си прецениш, кое/кои най-ти допадат: първо можеш да увеличиш броя на кърменията с 1 - 2, можеш да предлагаш когато бебчето е в леката фаза на съня или доста сънено за да е по-склонно да суче, би могла и да изцеждаш няколко пъти след кърмене и да додаваш с лъжичка или по друг алтернативен начин (спринцовка, чашка) и разбира се можеш спокойно да започнеш захранване, бебчето ти е достатъчно голямо и може би вече има нужда и от друга храна освен кърмата.  Grinning Според мен на този етап, при спокойно бебче и на такава възраст е най-удачно да започнете захранване и да добавиш 1-2 допълнителни кърмения когато ви е удобно, АМ на този етап мисля е безсмислено да се дава.  Grinning

# 139
Рока-рола, здравей, браво за желанието и за успешното кърмене до сега, а и занапред!   bouquet
 Сега на въпроса - 300 гр не са толкова малко за 5ти месец, е може и повече, но не е фатално.  Laughing  Можеш да направиш няколко неща на този етап, ти ще си прецениш, кое/кои най-ти допадат: първо можеш да увеличиш броя на кърменията с 1 - 2, можеш да предлагаш когато бебчето е в леката фаза на съня или доста сънено за да е по-склонно да суче, би могла и да изцеждаш няколко пъти след кърмене и да додаваш с лъжичка или по друг алтернативен начин (спринцовка, чашка) и разбира се можеш спокойно да започнеш захранване, бебчето ти е достатъчно голямо и може би вече има нужда и от друга храна освен кърмата.  Grinning Според мен на този етап, при спокойно бебче и на такава възраст е най-удачно да започнете захранване и да добавиш 1-2 допълнителни кърмения когато ви е удобно, АМ на този етап мисля е безсмислено да се дава.  Grinning

Благодаря за бързото включване Simple Smile Захранване започнахме преди два дни, засега картофите претърпяват пълен крах Simple Smile)))) За кърменията- те са си доста- около 9-10 за 24 часа, 3 от които- нощни (понеже малката спи при мен, често си ме ползва за биберон и си посуква, когато й е удобно- аз си спя и даже не знам по колко откарва на гърда Simple Smile ). Тя НЕ отказва сукане и не се налага да я "залъгвам", за да пробутам храна Simple Smile Само да има.  Та ТОВА ме притеснява- че суче често и дълго, а като че ли не й стига и не произвеждам според нуждите й  newsm78 както и да е- разбрах идеята, ще видим другия месец как я кара с наддаването Simple Smile Само да попитам- цедя се веднъж, максимум два пъти на ден, обикновено безуспешно. Дали това е достатъчно за допълнителна стимулация на млеконадоя? Simple Smile А също и- възможно ли е бебето да е гладно, а да не дава признаци за това - да не е станало по-нервно, ревливо, сънливо и т.н?

Последна редакция: ср, 16 юли 2014, 22:03 от rocka-rolla

# 140
 Рока рола, така както описваш нещата просто ѝ е дошло време за захранване и всъщност всичко ви е наред. Възможно е и ако е боледувала наскоро това също да е дало отражение. А колко килограма е бебката и колко се е родила? Принципно, бебчетата до 6м би трябвало да удвоят теглото си, а към годинката да го утроят. Така, че ако тя вече е удвоила кг си, значи си е ок и с това наддаване за този месец, следващият вероятно ще е повече, още повече, че сте започнали захранване.  Grinning Пък може и просто това да си е съвсем ок като наддаване за това бебе, те тъй или иначе след 6м пак свалят наддаването, то не може все по половин-едно кило да качват, нали?  Laughing
 А здраво, право бебе, хапващо на поискване е малко вероятно да не си покаже, че е гладно, ако е така то само ще си увеличи броя и дължината на сукането.  Laughing
 Мисля, че вие се справяте чудесно, продължавайте в същия дух, предприела си необходимите мерки, та дори и да е имало нещо, бързо ще го преодолеете.  Hug

# 141
Принципно, бебчетата до 6м би трябвало да удвоят теглото си, а към годинката да го утроят. Така, че ако тя вече е удвоила кг си, значи си е ок и с това наддаване за този месец, следващият вероятно ще е повече, още повече, че сте започнали захранване.  Grinning Пък може и просто това да си е съвсем ок като наддаване за това бебе, те тъй или иначе след 6м пак свалят наддаването, то не може все по половин-едно кило да качват, нали?  Laughing

Хммммм, не бях се замисляла от тази гледна точка- точно двойно е качила от раждането Simple Smile Много ме успокои, благодаря!  Hug Стахотна СИ (а не Не си, както пише в никнейма Wink )   bouquet

# 142
Здравейте, синът ми е на 9 мес и половина. Кърмя го 5-6 пъти на денонощие - основно сутрин и вечер, а понякога и през деня. До 6-тия месец беше изцяло на кърма , сега яде по едно зеленчуково и едно плодово пюре, без особено стриктен режим. От самото начало аз имам проблем с дясната си гърда, който още в родилното започна с разранени зърна (имах и на другата, но беше по-търпимо), които не мога да кажа и до ден днешен че са напълно оздравели. От 2-рия месец започнах да получавам запушвания на канали и до сега на всеки 4-5 дни се боря с тях, а от около месец си имам и нова екстра - ужасни пронизващи болки СЛЕД кърмене, които продължават между един и два часа. Четох разни статии - взех си нистатин и се мажа ( в случай, че е млечница), но не ми помага, а и детето няма нищо на езичето (ако това има значение). Взех си и лецитин, защото четох, че се прилага при тесни канали, но незнам в какви дози да го вземам. Тази вечер след като го накърмих, започна толкова силно да ме пронизва, че много уплаших и ММ и по-голямата щерка, която каза : " добре, че още нямам гърди да ме болят така" и всъщност вече повече от 2 часа не спира този ужас. Имам чувството, че става все по-лошо. Мъжо иска да ме води в бърза помощ (явно е доста плашещо поведението ми по време на тези бодежи), но аз знам оттам, че ще ми дадат лекарства за спиране на кърмата. На моменти и това ми минава през ум, но искам да го кърмя още, а и той не пие друго мляко. Искам да спра час по-скоро да кърмя само от тази гърда... Гледам да му давам по-рядко проблемната - уж да намалее млякото от нея и да мина на кърмене само от другата, но започва веднага да се запушва. КАто дойде ред да давам тази и направо не ми се дава  Weary
Моля ви, ако някой се е сблъсквал с това да ми даде съвет, защото не издържам вече! Praynig

# 143
Adventurer, здравей! Разбирам, че при теб се е получила много неприятна ситуация, а и вече много време търпиш. Ти си направо герой, но си права, че така не може да продължава и е нужно да се вземат мерки. От така дадената от теб информация мога да предположа, че поради някаква причина бебчето не суче добре от проблемната гърда. За такова нещо има много причини, от най-често срещаните, като неправилно поставяне на гърда например, до някои по специфични особености на твоята физиология или тази на самото бебче - напр. юздичка под езика, някои асиметрии и др. Тези неща, обаче нама как да се установят само с писане, според мен е добре да се обадиш на консултант, който да ви види как се храни бебчо и тн., ето тук има координати на консултантите по градове и квартали - НАПК консултанти, ако искаш може да се обадиш и не се притеснявай да звъниш по ред на номерата, които са ти най-удобни, консултантите сме на доброволни начала и понякога даденият човек няма възможност да консултира.
 А иначе, така както го описваш е възможно да получаваш така наречените вазоспазми, които се получават при проблеми със засукването на бебето, което може да наруши кръвообращението. Дали при теб става въпрос за това можеш да разбереш сравнително лесно, като провериш дали ти побелява зърното в моментите в които получаваш тези болки. Ето ти една подробна статия за проблема - Болки и побеляване на зърното - вазоспазми.
 Относно спирането на кърмата от проблемната гърда - възможно е и не изисква много усилия, но все пак е по-добре да се разбере какъв е проблемът и защо се получава така. Иначе млякото в едната гърда се спира по-същия начин както и в двете - бавно и постепенно с намаляване на стимулацията, т.е. с по-малко изпразване. Важно е когато гърдата се препълни и се усети дискомфорт да се изцеди малко до облекчаване. Хубаво е също и да се стимулира допълнително здравата гърда, за да може да поеме нуждите на бебето.
 И накрая важно за лецитина - схемата е следната - при запушване се пият 4 пъти за 24ч по 1 капсули от 1200мг, след отшумяване на проблема се намаля плавно и постепенно, защото иначе често настъпва рецидив, т.е. в началото по 4 капсули на ден, след това няколко дни по 3, още няколко дни по 2 и накрая по 1 капсула, като при склонност към запушвания, както е при теб, може да продължиш да приемаш по 1 капсула дневно.
 Ще съм ти благодарна ако споделиш дали при теб са вазоспазми или друго, както и да пишеш дали имаш желание да ви види консултант.  Hug

# 144
Здравейте! Моята дъщеричка е на 5 м. и една седмица.Изключително кърмено бебе-храним се на около 3 часа и имаме 2,а понякога и 3 нощни хранения-не ползваме биберон,залъгалка,а вода и давам с лъжичка,но не изпива почти нищо... До 3-ти месец имахме колики,но от няколко дена отново се появиха,а акото и ми се струва по-слузесто-иначе не е нито течно нито твърдо.Аз внимавам с какво се храня (скоро ми откриха диабет тип 2 и пия метфогамма) ,не мога без млечни продукти,но ги  хапвам в съвсем малки количества и се чудя дали коликите ще изчезнат ако спра киселото мляко и сиренцето или пък имат връзка с лекарството ми за диабет,което пия от 3 седмици?  newsm78 Спазвам диета почти без хляб,картофи,ориз,а сега ако спра и млечните не знам какво ще ям!!!  ooooh!

Имам и друго питане-малката се роди 20 дена преди термин 3 кг. и 49 см,всеки месец качваме по 1 кило (включително и последния),края на 4-ти-ти месец бяхме 7100 гр. ,64 см.(само 1 см. повече от предния месец) и педиатърката каза,че малко прекаляваме с папкането,защото сега трябвало да се качва по-малко от килограм и сега се питам дали това,че я храня 3 пъти през нощта не е проблем,ама тя като се буди с рев какво да я правя!!!   ooooh! Иначе мисля да захранвам след навършени 6 месеца...  feeding

# 145
 Съни кис, здравей! Виждам, че за момента се справяте чудесно с бебенцето ти въпреки твоите здравословни проблеми.
 Разбирам, че се притесняваш от промяната в изхожданията на твоето бебче, както и от това, че отново го мъчи коремчето. Възможно ли е тези промени да са свързани с промяната в твоето хранене, например да наблягаш най-вече не белтъчните храни, тъй като все още не си свикнала на новите ограничения? Предполагам знаеш, че състава на кърмата все пак зависи и от това как ние се храним и при резки и драстични промени в храненето си се отразява и на кърмата, а от там може да се отрази и на бебето. Може би е вариант наистина да опиташ да ограничиш млечните и да наблегнеш повечко на позволените ти плодове и зеленчуци, сега поне им е сезона и няма да е толкова трудно.  Grinning
 Възможността бебчето да реагира на лекарството е изключително минимална, но все пак зависи и от дозировката, така, че е по-вероятно да реагира на промените в храненето ти.
 А наддаването ѝ е чудесно и няма какво толкова да го мислиш или да ограничаваш детето, всяко си е различно и има различен темп на растеж. Ако обаче сте фамилно обременени с диабет, например, е хубаво да имаш едно наум относно храненето му по-нататък.

Надявам се, че скоро ще свикнете и двете с новите промени и лека-полека нещата ще се наредят. И браво за чудесния старт, който даваш на детето си, продължавай в същия дух!  Hug

# 146
Не съм,сърдечно благодаря за отговора!  Hug Работата е там,че аз не съм сменяла начина си на хранене въобще,тъй като бях с гестационен диабет и имам този режим на хранене от 8 месеца...

# 147
 Ясно, значи не е от храненето ти, ако и млечни си консумирала до сега в същите количества, надали е и от тях. Мислила ли си за вероятността да изкарва някое лятно вирусче и затова да са тези симптоми? А относно реакция към лекарството би могла  да го обсъдиш с лекаря си, ако до няколко дни нещата не се подобрят.
 Иначе, ако детето си наддава и общо се чувства добре, няма какво друго да направиш освен да се надяваш по-бързо да отмине този период.  Hug

# 148
Adventurer, здравей! Разбирам, че при теб се е получила много неприятна ситуация, а и вече много време търпиш. Ти си направо герой, но си права, че така не може да продължава и е нужно да се вземат мерки. От така дадената от теб информация мога да предположа, че поради някаква причина бебчето не суче добре от проблемната гърда. За такова нещо има много причини, от най-често срещаните, като неправилно поставяне на гърда например, до някои по специфични особености на твоята физиология или тази на самото бебче - напр. юздичка под езика, някои асиметрии и др. Тези неща, обаче нама как да се установят само с писане, според мен е добре да се обадиш на консултант, който да ви види как се храни бебчо и тн., ето тук има координати на консултантите по градове и квартали - НАПК консултанти, ако искаш може да се обадиш и не се притеснявай да звъниш по ред на номерата, които са ти най-удобни, консултантите сме на доброволни начала и понякога даденият човек няма възможност да консултира.
 А иначе, така както го описваш е възможно да получаваш така наречените вазоспазми, които се получават при проблеми със засукването на бебето, което може да наруши кръвообращението. Дали при теб става въпрос за това можеш да разбереш сравнително лесно, като провериш дали ти побелява зърното в моментите в които получаваш тези болки. Ето ти една подробна статия за проблема - Болки и побеляване на зърното - вазоспазми.
 Относно спирането на кърмата от проблемната гърда - възможно е и не изисква много усилия, но все пак е по-добре да се разбере какъв е проблемът и защо се получава така. Иначе млякото в едната гърда се спира по-същия начин както и в двете - бавно и постепенно с намаляване на стимулацията, т.е. с по-малко изпразване. Важно е когато гърдата се препълни и се усети дискомфорт да се изцеди малко до облекчаване. Хубаво е също и да се стимулира допълнително здравата гърда, за да може да поеме нуждите на бебето.
 И накрая важно за лецитина - схемата е следната - при запушване се пият 4 пъти за 24ч по 1 капсули от 1200мг, след отшумяване на проблема се намаля плавно и постепенно, защото иначе често настъпва рецидив, т.е. в началото по 4 капсули на ден, след това няколко дни по 3, още няколко дни по 2 и накрая по 1 капсула, като при склонност към запушвания, както е при теб, може да продължиш да приемаш по 1 капсула дневно.
 Ще съм ти благодарна ако споделиш дали при теб са вазоспазми или друго, както и да пишеш дали имаш желание да ви види консултант.  Hug
Много благодаря за изчерпателния отговор! Вероятно се касае за вазоспазми в моя случай, въпреки че това побеляване не го виждам на зърното. Продължавам да се боря - вчера цял ден не ме боля и днес отново същите бодежи. Аз съм от Казанлък и в списъка не виждам някой от нашия град. Проблема вероятно е физиологически при мен, защото това зърно определено е по-малко от другото и почти винаги при хранене бебето се върти, ръмжи, а и понякога ме хапе - случвало се е до кръв (той е горд притежател на 7 зъба Mr. Green). На другата гърда е като котенце. Понякога вземам парацетамол, но той не облекчава болките. Има ли друго обезболяващо, което мога да приемам? А може ли да доведат до нещо по-сериозно тези продължителни вазоспазми? Спирането на млякото от тази гърда в момента не се получава, защото като цедя по малко, ми се появава на едно място голяма буца и слагам пак бебето да суче и после пак ме боли и се пълни сякаш повече и т.н... Sad Откакто се е родил все се надявам, че с времето ще мине всичко и ще кърмя спокойно, но ето че 10-ти месец вече това не се случва и нещата дори се влошават.
Ох, оплаках се! Благодаря още веднъж на Не съм

# 149
Здравейте, да се включа с питане и аз - синът ми е на 6 месеца и половина и от около седмица се буди много често нощем - по  4-5 пъти в промеждутъка 23-7 часа. Досега се будеше по 1-2 пъти нощем, не знам на какво може да се дължи това често будене. Чудя се дали е удачно на всяко будене да му давам да суче- попринцип така е най-лесно и за двама ни, но се притеснявам след това, че през деня няма да може да възстановя и произведа достатъчно кърма. Иначе започнах със зеленчукови пюрета като навърши 6 месеца, но не заменям изцяло хранене. След пюрето винаги предлагам гърда. Той няма режим- яде когато поиска, колкото си иска, свободия хах. Притеснявам се да не ми намалее кърмата- обожавам когато го кърмя, толкова ми е приятен и допирът и това, че той е доволен   bouquet той почти винаги заспива на гърда, карат ми се, че лошо се е научил, но как да го променя? Попринцип, като цяло, има проблем със спането - не обича да спи, през деня спи евентуално един път и то сутрин - нахрана го, направя сутрешните ритуали (гимнастика, преобличане) , ревне, дам му гърда и заспива бързо бързо. През деня после няма никакво спане, а сега с тези чести нощнни будения съм като утрепана. Какво да правя нощем - винаги ли да предлагам гърда или е вече трябва да го ограничавам? Дали да се опитвам с цедене след всяко ядене, за да увелича кърмата- може би това да е причината толкова често да се буди ннощем?

Общи условия

Активация на акаунт