Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - 7

• 47 508
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
  • UK
doneto_nik, предлагай му, когато си поиска и няма да имате проблеми. Ако има нещо общо с количествата, с честото сукане нощем само ще спомогнете да се увеличи, няма как да намалее кърмата защото суче по-често нощем. Предполагам си чувала, че нощното кърмене е много важно за стимулиране на лактацията заради нивата на пролактина тогава, така че колкото по-често суче през нощта детето ти, толкова по-стабилни порции си осигурява за през деня. Всичко, което си описала звучи страхотно, на това му казват "кърмене на поискване" и е най-доброто, което може да получи детенцето ти. Simple Smile Приспиването на гърда също - предполагам си забелязала, че масово некърмените заспиват със залъгалки в устата, които не са нищо друго освен заместител на гърдата. А гърдата определено е мнооого по-добър вариант за кръста ти от носенето на ръце Simple Smile
Възможно е и по-честото будене да се дължи и някакво друго безпокойство, зъбки например и е нормално да търси утеха на гърда, не му я отнемай. Да се увериш дали е достатъчна кърмата, може да направиш едно теглене при педиатъра да се ориентираш колко е качил след последната консултация.
 Hug

# 151
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Много благодаря за изчерпателния отговор! Вероятно се касае за вазоспазми в моя случай, въпреки че това побеляване не го виждам на зърното. Продължавам да се боря - вчера цял ден не ме боля и днес отново същите бодежи. Аз съм от Казанлък и в списъка не виждам някой от нашия град. Проблема вероятно е физиологически при мен, защото това зърно определено е по-малко от другото и почти винаги при хранене бебето се върти, ръмжи, а и понякога ме хапе - случвало се е до кръв (той е горд притежател на 7 зъба Mr. Green). На другата гърда е като котенце. Понякога вземам парацетамол, но той не облекчава болките. Има ли друго обезболяващо, което мога да приемам? А може ли да доведат до нещо по-сериозно тези продължителни вазоспазми? Спирането на млякото от тази гърда в момента не се получава, защото като цедя по малко, ми се появава на едно място голяма буца и слагам пак бебето да суче и после пак ме боли и се пълни сякаш повече и т.н... Sad Откакто се е родил все се надявам, че с времето ще мине всичко и ще кърмя спокойно, но ето че 10-ти месец вече това не се случва и нещата дори се влошават.
Ох, оплаках се! Благодаря още веднъж на Не съм
Адвенчър, здравей! Много ти е неприятна ситуацията, може би ЛЛЛ имат консултант в твоя район, хубаво е да ви види някой, защото това твоето си е живо мъчение.  Confused Иначе, според мен вероятно в болната гърда млякото вече е по-малко, тъй като ти тъй или иначе без да искаш я избягваш, а предполагам и заради болките ограничаваш бебчо на нея. Мислила ли си дали е възможно по-малкото мляко например допълнително да ядосва мъника и той и затова така зверски да се отнася с тази гърда? Да се получава така, че от една страна тази гърда принципно да му е по-малко любимата, поради разликите в зърната и като са добави и по-малко количество мляко това допълнително да го ядосва и затова да хапе така? За съжаление това начин да покажат, че нещо не им харесва на доста кърмачета и то от доста ранна възраст.  Crazy
 За хапането, предполагам си информирана по въпроса, но да напомня, че е хубаво ясно да покажеш на зъбатия змей, че хапането на мама не се одобрява, на тази възраст те вече чудесно разбират и при стискане на венците откачането на детето от гърдата с малкият пръст м/у венците и казването на твърдо "Не", а после и обяснение, че мама я боли и не е хубаво така, често дават резултат. Ако мислиш, че е възможно да се дразни на слабата струя, можеш да опиташ да даваш тази гърда само в сънено състояние и леката фаза на съня (когато очичките мърдат под клепачите) или да опиташ да я предложиш като втора гърда, т.е. да дадеш първо да суче от предпочитаната гърда докато е много гладен/жаден и държи на по-силна струя и след това да преместиш на непредпочитаната гърда. Вариант е и да опиташ да предлагаш тази гърда в тъй наречената поза футболна топка, където бебето е под мишницата ти и позицията му е същата както на първата гърда - [url-http://www.moetodete.bg/forum/viewtopic.php?t=3835]12 пози за кърмене[/url] - тук има снимки на различните пози.
 Можеш спокойно да комбинираш различните варианти както ти сметнеш за удачно, както и да ползваш всяко нещо, което ти се струва подходящо за вас.
 Относно болките, не знам дали има нещо, което би помогнало конкретно за тях ако си с вазоспазми, но принципно можеш да пиеш и ибупрофен.

# 152
Здравейте, имам следния проблем. Бебето ми е на 5 месеца и до сега се кърмим успешно. Имаме по 5 хранения през деня и две през нощта. Обикновено едно хранене продължава около 15 мин. общо от двете гърди. Обаче от една седмица насам започна да суче по 30 секунди от гърда, после започва да се дърпа от нея и да проплаква, пак започва да суче, пак се дърпа и проплаква. Имам чувството, че изсуква силната струя и после вече не иска да суче, а може и да няма мляко. Да кажа, че още не сме захранени с нищо, не ползваме залъгалки, а вода започнах да предлагам от около месец заради жегите, пие по 20 грама за цял ден максимум, като има дни, в които изобщо не пие. Как да разбера какво става? Дали спира кърмата? Моля ви, кажете какво да направя, искам да си се кърмим още Cry

# 153
  • Пловдив
Момичета излезе ми херпес,нали не е проблем за кърменето?

# 154
  • София
Момичета излезе ми херпес,нали не е проблем за кърменето?
Не е, аз имах три наведнъж, беба беше на 4 месеца, с маска се подвизавах..

# 155
  • Пловдив
Заща с маска? Само това ми липсваше сега.. Tired

# 156
  • София
Заща с маска? Само това ми липсваше сега.. Tired
Херпеса е заразен.. Аз не исках да рискувам да кърмя бебето, да го гушкам, обслужвам и т. н  без маска, поне докато не започне да завяхва.

# 157
  • София
аз до миналата седмица бях с херпес. Не съм слагала маска, но доста се пазех, че малко много посяга към устата ми сега. не съм имала проблем, на него нищо му няма.

# 158

Не съм, много ми хареса линка с 12-те пози. Аз вече кърмя само легнала, защото като го гушна и се изпотява, а и той така се върти, че не смея да експериментирам и когато получа запушване, го слагам в тази поза "ВАЛЕ", като си мислех, че съм открила топлата вода, колкото и забавно да изглеждаме отстрани Simple Smile
Като ме захапе със зъби така ме боли, понеже така или иначе си ходя разранена, че най-често изохквам и той се стряска, заплаква, после го гушкам и той сигурно не разбира какво се случва - ще започнем да си говорим Simple Smile
А за количеството мляко не мисля, че е по-малко отколкото в другата, а може би са ми по-тесни каналите, защото ако съм кърмила сутрин от двете гърди и повече часове не е сукал ми се напряга първо болната, ако не му я дам, става бучка, зачервяване и т.н.
Аз имам приятелка, ЛЛЛ консултант, която беше неотлъчно покрай мен до 6-тия месец, но замина за чужбина и сега нямаме много възможност да се обясняваме по тези въпроси. Аз още в началото бях решила, че бебето ми е със скъсена юздичка, затова така ме боли, защото всичко друго правехме уж както трябва, но тя все ми казваше - продължавай, всичко ще си дойде на мястото, нищо му няма на детето.
Ще споделя след няколко дни как вървят нещата. Благодаря за подкрепата!   bouquet

# 159
Имам и друго питане- тъй като казват, че като кърмиш изразходваш много енергия и сваляш килограми. При мен обаче не стана така, а точно обратното и сега съм с 25 кг повече, отколкото бях преди да забременея. Искам да попитам дали мога да се подложа на диета или това ще се отрази в количеството кърма? Досега не съм се лишавала от ядене, но всеки път като се погледна в огледалото изпитвам ужас от себе си  #Crazy

# 160
  • Варна
 Здравейте!

Първото раждане беше секцио и кърмата ми слезе на 4 ден,въпреки постоянното слагане на гърда ...тогава беше някакъв кошмар ,малкия го храниха с адаптирано мляко ,имаше колики ,ревеше постоянно и се бях измъчила тотално...
След месец ще раждам ,пак секцио и въпроса ми е -дали мога по някакъв начин да ускоря това слизане на кърма?

# 161
  • София
Здравейте!

Първото раждане беше секцио и кърмата ми слезе на 4 ден,въпреки постоянното слагане на гърда ...тогава беше някакъв кошмар ,малкия го храниха с адаптирано мляко ,имаше колики ,ревеше постоянно и се бях измъчила тотално...
След месец ще раждам ,пак секцио и въпроса ми е -дали мога по някакъв начин да ускоря това слизане на кърма?

аз цедях след всяко кърмене и мисля че това може да е помогнало по бързо да ми слезе кърмата. отделно си носех и чай на гранули за кърмата и си пиех.

# 162
Най-добрият начин е бебето да бъде сложено възможно най-рано след раждането на гърда.
Oбикновено майките със секцио получават бебетата си по-късно от останалите и това се отразява негативно на лактацията. Можеш да се стимулираш и с помпа за кърма, ако няма възможност бебето да е при теб веднага след раждането.

# 163
  • UK
Пак аз ще ти отговоря. Най-кратко бих ти казала недей Simple Smile Всяка сравнително рязка промяна в храненето ти ще се отрази на количеството, всичко що е стрес за организма се отразява зле. Би могла да се разровиш за някакви хранителни режими подходящи за кърмачки или да се посъветваш със специалист относно оптимално добро хранене. Ако по принцип си хапваш доста, може само като спреш захарта, джънка и алкохола да свалиш някое друго килце. Някъде наскоро попаднах на една таблица колко и какви количества от различните хран. групи са необходими на кърмещия организъм. Беше нещо от сорта на 2000 ккал. на ден, към 200 г въглехидрати дневно, още доста протеини... като цяло бяха споменати количества, с които трудно би могла да отслабнеш, освен ако обикновено не изяждаш тройно на това. Ето малко инфо:
Не знам доколко са достоверни източници първите три линка, но общо взето където се зачета се казва едно и също...  
Поизчакай да дойде момент, когато млякото няма да е основната храна на бебето и се пробвай.

# 164
Мами,я кажете вие като активно кърмещи,как стоят нещата при вас със захранването?Дали заместихте кърмене или дохранвахте с кърма на всяко ядене.Че се притеснявам тези дни като захраня малкия(няма търпение човекът,мляска,сърди се,ако още малко изчакам ще се захрани сам с някоя пържолка от масата smile3521 )да не би ако се отприщи детето да яде и да ми намалее млеконадоя?!?! newsm78 newsm78 newsm78 Някакви превантивни мерки взимали ли сте?

Общи условия

Активация на акаунт