Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - 7

• 47 588
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
Тонито и аз благодаря за отговора  bouquet ,просто торбичките ми са 180мл. и попитах,за да се уверя,че мога да ги използвам оптимално,но да не е за сметка на качеството на кърмата или да навредя после на малкия като я давам(ако случайно се развали или нещо подобно)!

# 256
Здравейте, бих искала да попитам дали има повод за притеснение, ако сега в жегите бебе на 6 мес. мокри по 4-5 памп и то не много? Не иска други течности освен кърма, едвам пробутвам по 30тина мл вода. Притеснявам се дали й е достатъчно...Поти се доста при кърмене, урината е прозрачна, активна е през деня.
Освен това нормално ли е при всяко кърмене да задрямва? Затваря очите, суче си и дори заспива и не мога да я събудя с гъделичкане или шумове, и да се пробуди не суче повече....така прави и като успея да пробутам и шише...

# 257
  • Пловдив
И моята бебка е на почти 6 месеца и не е глътнала една капка вода още newsm78
Смених 5 вида шишета,само на Медела нямам ,но утре ще взема и него.

# 258
Карина не пиеше вода докато не смених биберона с такъв с повече дупки. Сега пие, но като сме навън или в колата Simple Smile

# 259
Момичета, преди малко си правих една процедура на лицето с ампула камфор. Козметичката ме увери уж, че е напълно безвредна при кърмене, обаче сега се зачетох, че камфора може да е силно токсичен за черния дроб и че може да предизвика гърчове при деца под 2 год. Знам, че при локалното приложение почти няма риск медикаментите да преминат в кърмата, обаче не ми се правят експерименти след това, което прочетох.
Въпросът ми е колко време не трябва да кърмя, за да съм сигурна, че дори и нещо да е преминало в кърмата, тя вече е "изчистена"?

# 260
Здравейте, момичета!

Бебето ми е на една седмица и се кърмим. Отначало не знаех как да я слагам на гърдата, въпреки че бях гледала мн клипчета. В резултат ми разрани зърната до степен на кървене. Като дойде време да я кърмя и ми се реве направо. Пробвах със силиконови зърна докато заздравеят моите, но не се получава с тях. Замислям се да се цедя и да и давам от шише колкото и да не ми се ще, защото ме е страх, че после няма да иска гърдата. Обаче зърното на лявата ми гърда е със странна форма и с помпата не мога да изкарам нищо от тая гърда.
Другия проблем, които имам е, че същата лява гърда изглежда се пълни по-бавно и стои видимо по-малка. Имаше един момент в началото, когато беба сучеше повече от дясната гърда и изглежда я е развила повече. Лявата се беше напълнила толкова много, че чак имах бучки. Тогава се сетих да си купя помпа и си играх една нощ да разбивам бучките и да я цедя. От тогава я давам повече нея на беба, но другата продължава да се пълни по-бързо.

Моля ви дайте ми съвет как да процедирам:
1. Как да си излекувам зърната като беба продължава да суче от гърдите?
2. Каква техника на кърмене да използвам - първо едната гърда, после другата? Или на хранене да давам и от двете като задържам на тази която е с по-малко кърма?
3. Ако давам да суче повече от лявата гърда, какво да правя с другата? Да я цедя всеки път? (за сега на беба и стига една гърда)
4. И последно - мога ли и как да изградя някакав режим на хранене? За сега давам само когато поиска, но тя понякога спи по 4-5-6 часа, а това мисля не се отразява добре на гърдите ми.

Доста дълго стана, за което се извинявам и ще съм безкрайно благодарна да споделите опит. Дано не е прекалено объркано.

# 261
Здравей, emssi!

Само преди няколко месеца бях в твоето положение. Ето какво ми помогна на мен.
За разраняването на зърната си купи Лансинох, мажи след всяко кърмене, този крем няма нужда да бъде отмиван преди кърмене. Най-важното е да коригираш позата, така че като суче бебето да не те боли. Ако изпитваш болка, лекичко промушваш кутре в ъгъла на устичката на бебето, за да развалиш вакума и пак го поставяш. Може да пробваш и други пози (легнала, футболна топка). Когато кърмиш не трябва да има неразположение. Ако разраняването е сериозно и не издържаш, може за няколко дни да цедиш и даваш от шише. Аз лично цедих и давах 3 дни само от шише, след това редувах веднъж шише, веднъж кърмене. Не се е отказала да суче малката, до ден днешен се кърмим успешно, а аз можах да си отдъхна малко и да ми позаздравеят зърната. Мажи, внимавай с позата и раните ще заздравеят и всичко ще отшуми, вярвай ми Wink
Относно бучките, добре е да предлагаш гърдите равномерно. Или веднъж едната, на другото хранене другата, или почвате с едната, след време я преместваш на другата, както на теб ти е удобно. Аз и двате варианта ги бях пробвала. Ако даваш от едната, другата гърда можеш да я цедиш, НО само малко количество, колкото да ти олекне и да няма напрежение и буци. Ако я цедиш цялата, съответно ще стимулираш лактацията. Скоро кърмата ще се регулира и тези препълвания ще изчезнат. Все пак като има напрежение цеди, за да олеква, че тези буци водят до мастит, който те уверявам е нещо неприятно. Ако имаш трудности да цедиш с помпата, вземи първо горещ душ или натопли гърдата с топъл компрес (затоплена с ютия платнена кърпа), за да стимулираш рефлекса на потичане. Мен ми се е случвало и 10-15 мин да помпам преди да потече.
Относно интервала на кърмене, аз лично когато Карина беше новородена, повече от 3 часа не съм я оставяла без да я нахраня, ако сама не се събуди. През нощта също сама се събуждаше през 2,5-3 часа да суче. Как са памперсите, колко напишани и наакани имате за денонощие? За през нощта не знам какво да ти кажа, аз кърмя има мами, които ако спи бебето не го събуждат. Но през деня новородено да ми прави по-голям интервал от 3 часа няма да оставя. Това е твой избор според това как преценяваш детето. Успех ти желая и дано съвсем скоро да си се кърмите без проблем Simple Smile

# 262
Много, много ти благодаря, че се отзова толкова бързо. Мн ме притеснява, че едната гърда се пълни повече. Но щом казваш, че ще се оправи ще почакам да видя.
Да питам друго - преди например я храних от 11 до 12 часа и си мислех, че после ще търси към 2 часа, но тя към 1 се сети че е гладна и до към 3 яде. Сега спи и мисля ако не стане след малко да я будя и да се мъчим пак.
Въпрос - как ще ми се регулира кърмата като тя веднъж яде през 1 час, после през 3-4?
Иначе зърната ги мажа всеки път с лансинох, даже преди това с кърма. Оставям ги да дишат на въздух дори, за да не ме дразнят дрехите, обаче тя като суче продължава да ме боли. Чувствам как дърпа млякото от подмишницата като бодежи. Това дали е заради зърната?
И дали правилно разбрах да продължа да давам по-малката гърда първо, а другата ако не и трябва да я цедя, но малко? Как да разбера когато напълно е опразнило гърдата?
Пак мн въпроси станаха...

# 263
За толкова малко бебе е нормално да търси мляко през по-малки интервали. Дори има периоди, в които с моето бебе бяхме като скачени съдове. Давай да си цока колкото и когато си иска.
Как ще се регулира кърмата - ами женския организъм си е феномен за мен. Ние също се хранихме през различни интервали и около 3-ти месец гърдите ми толкова омекнаха, че по нищо не личеше, че съм кърмачка, освен ако не стисна гърдата. Но на бебка си и стигаше. Кърмя и от двете гърди.
Бодежите в гърдите до колкото знам са от потичането на млякото. Това с времето изчезва.
За зърната - първите 2 седмици като започнах да кърмя имах болки до припадък. Мазах с какво ли не, но минава и после кърменето става леко и приятно. Зърната закърняват в един момент.
Аз също бих те посъветвала да даваш първо гърдата с по-малко мляко, за да може да се стимулира повече. Защото във втората гърда, която ще предложиш винаги остава мляко и бебето не я изцежда до край. За това аз редувам така: Давам примерно лявата. Като видя, че бебето продължава да суче, но не гълта предлагам втората. На следващото хранене предлагам първо тази, която при предишното хранене е била втора.

# 264
Здравейте!
Мога ли да хапвам къпини, щом бебето е на кърма?

# 265
  • София
Здравейте!
Мога ли да хапвам къпини, щом бебето е на кърма?

не мисля че е проблем. аз и ягоди си ядох и нищо му е нямало. Доста малини и къпини съм яла и нямаме проблем.

# 266
Здравейте!
На 4 месеца и 10 дни сме и до сега сме били само на кърма ! Налага ми се да започна работа и искам да заместя едно хранене с АМ , но бебка не иска и да чуе ! Не използваме биберон , вода се опитвахме да даваме с шише , но само лигавеше биберона и това е . Дайте съвет как да я "излъжа" за едно хранене от шише ??

# 267
Много, много ти благодаря, че се отзова толкова бързо. Мн ме притеснява, че едната гърда се пълни повече. Но щом казваш, че ще се оправи ще почакам да видя.
Да питам друго - преди например я храних от 11 до 12 часа и си мислех, че после ще търси към 2 часа, но тя към 1 се сети че е гладна и до към 3 яде. Сега спи и мисля ако не стане след малко да я будя и да се мъчим пак.
Въпрос - как ще ми се регулира кърмата като тя веднъж яде през 1 час, после през 3-4?
Иначе зърната ги мажа всеки път с лансинох, даже преди това с кърма. Оставям ги да дишат на въздух дори, за да не ме дразнят дрехите, обаче тя като суче продължава да ме боли. Чувствам как дърпа млякото от подмишницата като бодежи. Това дали е заради зърната?
И дали правилно разбрах да продължа да давам по-малката гърда първо, а другата ако не и трябва да я цедя, но малко? Как да разбера когато напълно е опразнило гърдата?
Пак мн въпроси станаха...
Сори, че чак сега пиша, но малката вчера беше дивак и нямаше кога Wink
За зърната, щом мажеш и внимамаш за позата, малко по малко ще заздравеят. При мен отне месец докато и последната раничка заздравее, но аз на едната гърда направо бях с половин зърно останала...
За регулирането на кърмата, тялото ти ще се нагоди да произвежда количеството, което е нужно за бебето. Може да суче през различни интервали, но изсуква горе долу еднакви количества. Както вече са ти предложили, даваш едната гърда, после другата и на следващото кърмене, започваш от гърдата, която е била втора преди. Може и веднъж лявата, на другото хранене дясната. Схеми много, въпроса е да се стремиш двете гърди да ги предлагаш равномерно (да се стимулират еднакво). Аз разбирам,че гърдата е изпразнена когато стане мека и се отпусне. Отначало е по-твърда и напрегната. Вероятно не е на 0, все има нещо, но така се ориентирах. Скоро ще се канализират нещата Wink

# 268
Здравеѝте мами!Бебчо е изцяло на кърма,от няколко дни храненията му са 6(той сам си ги направи толкова),но май късничко се случи това-на 2 месеца сме и качваме кг. доста добре,преизпълнили сме нормите от всякъде-6,400кг. сме...Има ли нужда според вас да премахна нощното хранене,макар за сега поне да ми се вижда мисия невъзможна-пак ни се засилиха коликите и той иска да суче,така се успокоява,за залъгалка не иска и да чуе...

# 269
Здравеѝте мами!Бебчо е изцяло на кърма,от няколко дни храненията му са 6(той сам си ги направи толкова),но май късничко се случи това-на 2 месеца сме и качваме кг. доста добре,преизпълнили сме нормите от всякъде-6,400кг. сме...Има ли нужда според вас да премахна нощното хранене,макар за сега поне да ми се вижда мисия невъзможна-пак ни се засилиха коликите и той иска да суче,така се успокоява,за залъгалка не иска и да чуе...
Нищо му няма на детето и Карина на 2 мес беше 6500. Да не те е уплашила нещо педиатърката? Все пак са на кърма, не АМ Wink

Общи условия

Активация на акаунт