Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - 7

• 47 481
  • 746
  •   1
Отговори
# 75
  • Велико Търново

И аз от Лансинох.

# 76
  • Berlin
Здравейте, аз имам малко въпроси, ако може да ми помогнете. Simple Smile бебето ми е на 4 дни, опитвам да кърмя вече 3ти ден, от вчера със силиконово зърно. Не можеше добре да захапва 1вия ден и реших да пробвам със силиконово , мисля, че се получава по-добре. Обаче когато суче така, усещам болка, когато добре е захванал зърното, дали е от неправилна поза или може да е от неточен размер/форма на силиконовото зърно(ползвам на Авент малките,15мм)?
Веднъж забелязах и розови капки по едната подплънка, мога ли да продължа да кърмя от тази гърда или трябва да се спре, ако е разранена? Видимо няма нищо.
Сега предлагам и 2те гърди, когато мога. Ако не иска от 2рата, да я иЗцеждам ли или да започна от нея на следващото хранене? Усещам ги напрегнати, има кърма, трябва ли на този етап да иЗцеждам или да слагането на гърда е достатъчно? Не съм засичала на колко време суче, понеже днес се прибрахме вкъщи, но на колко часа е хубаво да го слагам, за да свиква и да го събуждам ли, ако се успи или да го чакам?
Днес на 1 кърмене качи 55гр, като предложих и 2те гърди, а в болницата можеше да изяде и 70мл от шишето (дохранвах го), това дали е достатъчно? ще продължавам да следя, но 55гр като за неговите дни дали е добре и дали означава, че е сукал хубаво, защото аз не мога да разбера дали преглъща нещо или само смуче. Иначе той е роден със секцио, 3800гр, ако има някакво значение.

# 77
здравейте от мен, включвам се с въпрос в какво мога да си замразявам кърма?
ние се кърмим и аз цедя след всяко хапване от сутринта до момента съм събрала 120мл.а ядем по 110
като ни изписаха бяхме 4020гр/родихме се 4200/  а днес я изтеглих 5150грама .мисля че добре наддава нека който е наясно да пише на 28 дни сме

# 78
  • UK
abs, честито бебе!  Hug
Всичко звучи чудесно при теб, не знам защо се притесняваш. Само не разбирам защо това силиконово зърно? Нормално е първите дни да захапва малко по-трудно, докато свикне, но ако нямаш проблеми, прекалено силни болки, разранени зърна и кръв, въобще няма нужда от него, махни го навреме, да не объркате още повече нещата, ще му става все по-трудно да захапе добре, като свикне с него. И без това казваш, че и с него чувстваш дискомфорт. Освен това в началото е нормално да има някаква болка, дори немалка, зърната ти са още много чувствителни, с времето ще загрубеят и няма да усещаш нищо. 50 г са добре, да. Сега дохранваш ли с нещо?
Другото за което питаш - аз правих така - действах на принципа проба-грешка. Гърдите ми бяха препълнени, но ми казваха, че трябва да изцеждам след хранене, като изцедя ставаха още по-напрегнати и едва изчаквах бебето да се събуди. Тогава спрях. Ако се нахранва от едната гърда, не е проблем, но винаги предлагай за всеки случай и другата. Кърми на тихо и приведена над бебето - няма как да не чуваш как гълта. За няколко дни безпогрешно ще разпознаваш звука и ще си наясно кога гълта, кога не. За буденето също - пробвай. Има ли жълтеница? Аз съм пробвала да будя бебе да яде - ми не става. Ако е гладно се събужда и яде, добре нахраненото бебе спи като пън както и да го гъделичкаш. Simple Smile
Води се по него на колко часа да го слагаш - повечето новородени сучат на интервали между час и половина и три - голям ориентир ти дадох.  Laughing  Води се по него, не нагаждай режими, не гледай часовник. Вече ако имаш съмнения, че не се храни добре и кърмата му е малко, тогава се процедира по друг начин. Следи пелените - колко са напишкани, колко често ака - към 3 на ден поне  наакани трябва да има. Не давай вода, ако много държиш, нека да е минимално количество, с лъжичка. Ти имаш и голямо дете, основното го знаеш. Приятно гледане!  Hug

*mama*na*viki* , продават специални контейнери, пликове, виж в гугъл. Спокойно можеш и в стъклени бурканчета. Добре е да е на порции не повече от 100-на грама, да не ти остава излишна и после да се наложи да изхвърляш. Килограм за месец - чудесно се справяте.

# 79
  • Berlin
dejie, благодаря!
Ползвам силиконово, защото собствено почти нямам и става едно дразнене и виене, че не може нищо да захапе. Със силиконовото е по-спокоен и го захапва и засуква. А с баткото пък даже и силиконово не пробвах, ами изцеждах известно време, но сега съм решила със силиконово да пробвам, не искам да се стига до изцеждане пак.
Сега друг е въпросът, че само от 1та гърда успява хубаво да суче. На другата не мога да го сложа хубаво и на 2ма ни не е никак удобно и затова питам дали да доизцеждам после, защото сигурно тя ще ми остава пълна. newsm78 Сложа ли го на нея, веднага почва един плач, извиване.
Знам, че не трябва да гледам по часовника, ама ако спи да речем вече 4 часа?  newsm78 Още не е пожълтял съвсем, но го очаквам и точно това ме притеснява, да не го изтощи жълтеницата и да почне да спи по много, че имам и лош опит с баткото отново. Тогава съвсем няма да иска да суче сигурно, ако няма сили. В болницата дохранвах с мляко, вкъщи с кърма/АМ, зависи дали съм изцедила, още не знам. Simple Smile

# 80
Благодаря ви момичета! Днес купих Лансинох и започнах да мажа след кърмене, дано помогне   bouquet

# 81
  • UK
abs, аз проблеми със зърната не съм имала, не мога да ти дам друг съвет, дано се включват и други, но това, което съм чела от други жени тук във форума, с времето проблемът със зърната отпада и постепенно силиконовите зърна се махат. Постепенно с кърменето зърното вероятно ще се оформи, а и колкото повече расте бебето по-лесно ще му е засукването. Затова не спирай да опитваш да го приучаваш, пробвай да го слагаш на тази гърда, когато е в спокойно състояние преди да огладнее и не е изнервен. Вероятно и дохранването си оказва влияние, малко или много е свикнал още от болницата с биберона. 
Щом не успява да я изсуче по-добре я изцеждай, за да не спре кърмата от нея. Цеди и щом има нужда дохранвай с изцеденото, по възможност спри адаптираното мляко.
За буденето - за начало опитвай да го будиш на 3 ч., ако сам не се буди. През нощта му остави една малко по-дълга пауза. На 4 часа пауза и аз съм будила новородено, още в болницата дъщеря ми опъна един дневен 7-часов сън без да мръдне, как ли не я разнасях и пощипвах, чак се бях уплашила, спяло му се на детето, дума не можеше да става за кърмене в това състояние.

# 82
abs аз не разбрах само защо държиш да изцеждаш?И другото дали само от едната страна кърмиш(напр. лявата) и от другата не можеш?

За замразяване на кърма на мен са ми най-удобни авентските контейнерчета,с пликове не съм пробвала,но има и доволни мами.И аз ще посъветвам да са по-малки порциите кърма,за да не стане като размразиш после и да трябва да хвърляш остатъка

# 83
  • София
Ако има хиперлактация/както аз/ контейнерите на Авент ми идваха доста скъпо,освен това заемат и повече място във фризера. Пликчетата на Лансинох са много по-удобни/ в моя случай/.

# 84
  • Berlin
Не държа да иЗцеждам. Просто мисля, че ако не го правя, ще ми намалее кърмата, особено от дяснат гърда при мен. Трудно го слагам на нея и там също много трудно тръгва кърмата, с голямото дете пак беше така. Тя си се пълни, но той много малко суче от нея, защото му е трудно. С лявата доста бързо свикна. Та основно питането ми е свързано с проблемната гърда.
Следващите тегления след кърмене бяха доста отчайващи спрямо 1вото Simple Smile, 15гр след кърмене, та сега пък съвсем не знам какво суче, за 10-15 мин се задържа на гърдата и се успива.

# 85
abs а ако опиташ да изцедиш малко преди хранене от проблемната (неудобната) гърда, така че да освободиш леко "напрежението"?
ще споделя при нас как беше - първият месец я хранех от една гърда (другата я предлагах на следващото хранене) и я доизцеждах (т.е. не закачах гърдата, от която не яде)
сега,   Thinking при нас бебка се роди малка - 2550 , по препоръка на неонатоложката кърмех 10 мин, цедях и дохранвах (нямаше сили да суче сама). Постепенно преборихме упоритата жълтеница (с малко глюкоза) и преминахме само на сукане и доизцеждане (без додаване).
 Peace не съм си докарала хиперлактация, но и да чукна на дърво не сеъм имала запушвания и мастит

# 86
  • Бургас
Бърз въпрос и от мен. На 7 месеца сме, от 5-я навършен вече захранени и постепенно заместих обедното кърмене с пюре. Следобед давам каша, и кърмя. Но виждам, че се наяжда с кашата и вече почти не иска да суче. Дали да намаля количеството каша и да продължа да кърмя, или да заместя и второто кърмене?
В кашата не слагам никакво мляко.
Четох, че цялото количество твърда храна на тази възраст трябва да е до към 180 гр, а кърмата - общо 500 мл.
Сега кърмя 5, понякога 6 пъти на ден (включвам и следобедното). Ако го заместя, ще станат 4.

# 87
  • Berlin
monicat, да, това е вариант, само че се притеснявам да започвам от тази гърда и днес почвам от по-удобната, после предлагам и другата, когато вече е по-спокоен, за да посуче малко и оттам. А пък ще я изцеждам, ако се натрупа повече. newsm78 Още съм съвсем в началото и изобщо не знам какво да правя. Мъжът ми пък настоява малко след кърменето и да дохранвам с кърма, колкото изяде.

# 88
Tintina, пробвай следобед първо да кърмиш и след това каша, колкото иска.
Навсякъде препоръчват да не се бърза да се измесва цяло хранене до годинката.
Ти си решаваш все пак. Peace

# 89
  • UK
abs, пробвай както ти казах, давай първо проблемната гърда, но преди да е огладнял и да се изнерви. Изпревари го. Особено сега, ако се притесняваш и какво количество приема, както казваш, че при теглене имате 15 г., давай по-рано, примерно на втория час, повече го гушкай, лежете си голички, нека просто те усеща, може и в просъница да пробваш без да го насилваш, разбира се. Ако ползвате залъгалки ги махни. Звучи кофти, но нека ти си залъгалката. Ако първо даваш тази гърда, която обича, после има риск да е почти нахранен и бързо или въобще да откаже от другата. Започни да цедиш ако искаш след всяко кърмене и двете гърди, за да се успокоят нещата с количествата, ако смяташ, че ти намалява кърмата.
Това, което мъжът ти настоява, дохранвай с изцедена кърма след кърмене само когато виждаш, че е откровено гладен, плаче, неспокоен, а в гърдите ти няма нищо за директна консумация. В противен случай, по-добре е да изцедиш каквото успееш, да стимулираш малко или много и след един час, ако е спокоен толкова време  пак да му предложиш директно от гърда, каквото се е събрало. Не дохранвай с биберон, бибиренът и силиконовото зърно ще ти докарат неприятности в дългосрочен план. Напълно възможно е да започне да отказва и "хубавата" гърда.
Тинтина, ако искаш да кърмиш по-дълго, първо кърмиш, после даваш твърдата храна. В обратния случай ще се нахранва с кашата/пюрето и няма да суче ефективно, ще остава кърма в гърдите ти и много скоро кърмата ще намалее и ще имаш по-малко и за другите изцяло с кърма хранения. Не замествай до годинката. Ако не искаш да кърмиш на всяко хранене, трябва вътре в твърдата храна да добавяш кърма/АМ или други млечни, когато има дойде времето, и то в по-сериозни количества.

Общи условия

Активация на акаунт