Работа, CV-та, HR-и, съвети - 38-ма тема

• 56 675
  • 719
  •   1
Отговори
# 555
Навремето имаше и разпределения. Като излезеш от университета, не само си готов, ами и директно си отиваш на работното място. Но нямаше избор. Ако си от Тутракан, след като завършиш в София, си отиваш обратно в Тутракан, където те чака работното място.

Вече няма нищо на готово. А да се оправдавате, че няма стажове е пълна глупост. Защото всички, пишещи HR тук ви обяснихме, че ние предлагаме стажове. Така че - има. Но няма да дойда, да ви звънна на вратата и да ви поканя. Пускам обява. От желаещите се изисква усилието да кандидатстват, да идват на интервюта.

Не бъдете пасивни. Сега чакате университета да ви даде стаж, после ще чакате бюрото по труда да ви намери работа, накрая ще чакате НОИ да ви даде пенсия. Но като ви дават, нямате право на избор - каквото дадат, такова. Ако искате избор - търсите сами.

# 556
И пак стигаме до момента, в който студентите предпочитат да си почиват от не се знае точно какво, вместо да си запълнят времето между лекциите. Аз не познавам някой, който е ходил на стажове, бачкал е почасово или пък се е занимавал с допълнителна работа в университета доброволно, който не се е реализирал на пазара на труда. При това съвсем добре.
Всъщност, стигаме до момента "къде са стажовете за студенти". Подчертавам стажове по специалността, а не каква-да-е работа с цел изкарване на пари.

П.П. Аз не бих разчитала на платената си работа да ме развива. Това са демагогски теории. Ако искам да се развивам, го правя - търся материали, уча се, търся поле за изява и като цяло - плащам си, за да се развивам. Докато на работата другите трябва да ми плащат, за да развивам тяхната фирма. Стажът може да е за развитие, обаче щом е работа, трябва да е платен.

Аз пък, като HR мога да ти кажа, че ако си мислиш че като си четеш вкъщи се развиваш, само се залъгваш. Кой е по-опитен да речем юрист? Този който 6 месеца е работил в кантора или този, който 2 години вкъщи е чел за правото? А програмист? Този, който е работил 6 месеца, пък било то и безплатно или този, който е чел вкъщи за това? Четенето е чудесно и задължително, но то е резултат от установените в практиката пропуски, а не заместител на практика.

# 557
Да се включа и аз в темата за стажовете.
В момента синът ми е на платен стаж в банка в отдел Кредитиране. Стажът му е 3 месеца. Ако служителите имат време, му обясняват какво правят. Ако нямат, просто си седи. Понякога му дават техническа работа - да сканира. С реален клиент никой не го е срещнал. На няколко пъти е поискал да му дадат нещо да прави, но са му казали, че като има нещо за него, ще му кажат. За сега е дори самичък в стая, така че и разговорите им на професионални теми не слуша. Влиза при тях в стаите, но те си работели и си мълчали. Не, че нещо имат против него, но той казва, че наистина са много натоварени, има хора в отпуск, гонят срокове...

# 558

П.П. Аз не бих разчитала на платената си работа да ме развива. Това са демагогски теории. Ако искам да се развивам, го правя - търся материали, уча се, търся поле за изява и като цяло - плащам си, за да се развивам. Докато на работата другите трябва да ми плащат, за да развивам тяхната фирма. Стажът може да е за развитие, обаче щом е работа, трябва да е платен.

Ако искам да се развивам, го правя - търся материали, уча се, търся поле за изява и като цяло - плащам си, за да се развивам.
Приеми стажовете точно по този начин, както си го написала самата ти. Инвестирай в себе си и в професионалното си бъдеще.

Докато на работата другите трябва да ми плащат, за да развивам тяхната фирма.
Дали ти е хрумвало някога, че докато развиваш тяхната фирма ти в същност развиваш себе си преди всичко?

Ти може много да си умна, да учиш, да търсиш и намираш материали, но ако не приложиш наученото на практика, кой ще разбере? На стажовете имаш възможността да упражниш това, което си научила, да затвърждаваш и доразвиваш знанията си, защото повярвай едно е да знаеш на теория, съвсем друго е на практика. В практиката се сблъскваш със ситуации, които изискват действия и решения, които не са описани на теория. По този начин придобиваш ценен за теб опит и самочувствие.

# 559
В момента синът ми е на платен стаж в банка в отдел Кредитиране. Стажът му е 3 месеца. Ако служителите имат време, му обясняват какво правят. Ако нямат, просто си седи. Понякога му дават техническа работа - да сканира. С реален клиент никой не го е срещнал. На няколко пъти е поискал да му дадат нещо да прави, но са му казали, че като има нещо за него, ще му кажат. За сега е дори самичък в стая, така че и разговорите им на професионални теми не слуша. Влиза при тях в стаите, но те си работели и си мълчали. Не, че нещо имат против него, но той казва, че наистина са много натоварени, има хора в отпуск, гонят срокове...

Голям опит трупа, няма що  ooooh!, но иначе ще се спомене в автобиографията и ето ти стаж по специалността   Mr. Green

# 560
Едно си баба знае, едно си баба бае.
Момичета, май ням смисъл още да се изтъкват плюсовете и възможностите, които дава опитът в раб. среда.
Всеки да помисли и прави това, което смята за правилно  Peace

# 561
Еднозначен отговор на въпроса за ползата от не/платените стажове няма. Различните фирми по различен начин подхождат към кандидата. В случая никой кредитен консултант няма да си губи времето и комисиона, който взема, за да се занимава със стажант.  Peace

# 562
Защо гледате на стажантите като на хора, които работят на равно? Те нали трябва поне един месец да се учат? Нали постоянно питат?
Аз съм била ментор не на един или двама стажанти. Това е било моето време преди всичко, но и удволетворението после да видиш как се изявяват сами. Лично аз съм работила на бонусна система, но отново съм отделяла от времето си да уча стажанта, защото после са работили почти наравно с мен,или са вършили по-пипкавата работа. И не всички са били неплатени, но на част от тях това беше от университета като после избраха да останат още на неплатен стаж,за да натрупат опит и знания.

# 563
  • София
Няма как да не си стъпвал в банка на работа и от първия ден да ти дадат да работиш с клиенти.
От една страна информацията там не е редно да я вижда всеки, от друга страна ао нещо оплеска кой и как точно се очаква да оправи бъркотията. Аз като отида в банка не стажант не бих искала да ме облужва, ами дори и новоназначен служител. А има достатъчно длъжности в банките, които не са свързани с работа с клиенти. Да си намери някой по-свестен колега и да пита, а не да стои в стаята и да чака да му заръчат нещо.

Стажът през студентските години е доста повече възпитание в трудови навици - да станеш, да отидеш в осем на работа, да видиш как протича един работен ден (защото ритъма във всяка организация/екип е различен), да погледаш отстрани, да видиш какво ти допада, какво не, да се ориентираш какво търсиш и пр.

Сега съвсем отделен е въпроса, че има колеги, на които не им се занимава да обясняват какво и как се прави. Ама те са си темерути според мен по дифолт. Има и такива, които наистина нямат физическото време, но няма да откажат пет минути ако бъдат попитани.

# 564

Такава банка си е избрал. Има банки, в които стажантите и в регистъра ходят.

Ако в тази банка има и други стажанти (дори не в този, а в различни отдели), горещо му препоръчвам да се запознае с тях и да започнат да ходят заедно на обяд например. Така ще си обменят опит, впечатления, нова информация. От една страна ще придобият по-широка представа за процесите в банката. От друга - ще знае къде е най-интересно и ако реши отново да търси стаж или работа, ще се насочи към правилните отдели.

Всички студенти искат или при дилърите, или в кредитирането. Защото им звучи най-готино. А истината е, че това са най-натоварените и напрегнати отдели. Освен това са отделите, в които грешките са най-скъпи. Така че там шансът някой да има свободно време да обучи качествено стажант е най-малък. Най-малка е и вероятността да му се даде същинска работа. Срещи с клиенти - по никой начин. Кредитирането е дългосрочен процес. Не се обслужва от някой, който не е от тука и е за малко.

Ако е искал работа с клиенти е трябвало да се насочи към оперативните отдели, обслужващи клиенти. Дори в бек офис има повече шанс да говори с клиенти (макар и по телефона), отколкото в Кредитиране.

Не се притеснявай. Грешката не е негова. 90% от студентите с финансови и икономически специалности се подвеждат да искат стаж в точно този отдел. Липса на информация и изкривена представа от ученото в университета е според мен.

# 565
ZinaSt, наистина се възхищавам на търпението, с което отговаряш и обясняваш  Peace

Бонбон, не разбирам какво предлагаш на момичето, което няма никакъв стаж и заради това не може да си намери работа.
Ние предложихме като вариант неплатения стаж, за теб е експлоатация и излишно отделено време и разходи.
Какво конкретно предложение можеш да дадеш на момичето, което търси съвет в темата?
Че ти не би работила като балък за без пари го разбрах, но на нея какво тогава й предлагаш?
Да стои още няколко години, чакайки какво? И през това време да се скъса от четене е все тази ..
Колкото и да чете, няма ли реален практически опит, ситуацията може да се проточи с години. И тогава какво?

Колкото и да се мрънка, че нямало стажове по университетите (ок, така е, никой не го оспорва, но това не можем да го променим), по-добре е да изкараме един (макар и неплатен) стаж на своя инициатива.
Мрънкането каква била образователната система на кого ще помогне реално  newsm78

# 566
HR-те в темата може ли да ми препоръчат образец за автобиография на английски. За банка става въпрос, ако има значение.

# 567
Имам въпрос към счетоводителите или ЧР-те в темата.  Blush
Каква молба трябва да подам ако искам да напусна работа без предизвестие, по чл. 325 ли?
И какво може да стане ако не си отработя предизвестието, което по договор е един месец?

# 568
ZinaSt  възможностите за стаж в нашия град са ограничени. Не е коя банка ти ще избереш, а къде ще те приемат. Приятелчето му е в друга банка - пращат го само за кафета и до магазина за вафли. Аз съм работила 16 години в банка, а съпругът ми - 22, така че синът ни има отлична представа в кой отдел какво се прави. Но е факт, че хората са малко - една жена е в момента в отдела, и няма кой да се занимава с него.  Има други стажанти, но в другите офиси.

# 569
Само да добавя че в периода 2003-2010 когато бяха моите студентски години изобщо нямахме
никакви стажове дори и по специалността , приключвам темата  Confused

Общи условия

Активация на акаунт