Работа, CV-та, HR-и, съвети - 38-ма тема

• 56 691
  • 719
  •   2
Отговори
# 540
Да, но когато си седи в къщи е едно, а когато работи наравно с другите за без пари като балък си е съвсем друго. През това време спира да търси работа. Програмата стаж в държавната администрация си е голяма набутвация, защото е без пари и големият стаж 1 месец...май е удачна само за някой който изобщо не се е сблъсквал с пазара на труда.
+1
Нека го обясня така. В София картата ми за градски транспорт е 50 лв, ако е персонална (каквато е), иначе е 60. За 8 часа аз трябва да имам поне едно основно хранене. Понеже може да си сготвя вкъщи, може и да не си, смятам ги 2 лв на ден. 22 дни по 2 лв са 44 лв+50 - 94 лв. Това е само път и храна. Няма кафета, няма таксита/бензин за отиване/прибиране от работа, ако имам нощни смени, няма нито един пакет солети, за да залъжа глада (нормалният организъм  огладнява на 2-3 часа)... Трябва да съм пълен балък, за да имам завършено образование и да започна стаж, който не ми покрива дори разхода да отида да го карам.

# 541
Да, но когато си седи в къщи е едно, а когато работи наравно с другите за без пари като балък си е съвсем друго. През това време спира да търси работа. Програмата стаж в държавната администрация си е голяма набутвация, защото е без пари и големият стаж 1 месец...май е удачна само за някой който изобщо не се е сблъсквал с пазара на труда.

Ето това е разковничето. Стажантът не работи наравно с другите. Един редови служител, като отиде на работа, знае не само какво има да върши, но и как да го свърши. Работата се измерва по това какво си "произвел", а не по това колко време и усилия си вложил. Един стажант може да прекарва в офиса толкова време, колкото и другите. Може да полага толкова усилия, колкото другите (дори и повече), но "произвежда" много по-малко. В допълнение, има и друга загуба - някой трябва да спре да "произвежда", за да учи стажанта как да работи. Като се тегли чертата, общата "производителност" за работодателя (в добрите случаи) си е същата със и без стажант.

Аз за час мога да свърша това, което стажанта ни върши за ден. Т.е. ако аз днес отделя един час да обясня на стажанта какво и как трябва да свърши, на края на деня сме свършили толкова работа, колкото и ако сама си я бях свършила. За мен остава удовлетворението, че съм научила някого на нещо, а за стажанта - знанието. Но от къде в цялото уравнение идват тези допълнително генерирани приходи, с които работодателя да плати на стажанта? (Примерът разбира се е доста опростен, но като цяло не е далеч от реалността.)

# 542

+1
Нека го обясня така. В София картата ми за градски транспорт е 50 лв, ако е персонална (каквато е), иначе е 60. За 8 часа аз трябва да имам поне едно основно хранене. Понеже може да си сготвя вкъщи, може и да не си, смятам ги 2 лв на ден. 22 дни по 2 лв са 44 лв+50 - 94 лв. Това е само път и храна. Няма кафета, няма таксита/бензин за отиване/прибиране от работа, ако имам нощни смени, няма нито един пакет солети, за да залъжа глада (нормалният организъм  огладнява на 2-3 часа)... Трябва да съм пълен балък, за да имам завършено образование и да започна стаж, който не ми покрива дори разхода да отида да го карам.

Нека го обясня иначе. Ако си стоиш вкъщи, особено през зимен месец, ще имаш пък разходи за отопление, които не би имала, ако не си вкъщи по това време. Да не говорим, че ще запалиш осветлението с около 2 часа по-рано, което ще увеличи сметката за ток. И изобщо можем да издребняваме до без край. Истинският въпрос обаче е - каква е алтернативата? Добре, няма да отидеш на стаж, който ще ти струва пари, вместо да ти носи пари. Вместо това ще си стоиш вкъщи. И? Как това изобщо някога ще ти донесе пари? Днес, утре, след месец, след година?

Помня кога започна да пишеш в темата. Помня и проблемите ти тогава. Доста време по-късно убежденията ти в експлоататорската същност на работодатели и колеги са все толкова твърди. Обаче и проблемите ти с намиране на работа и реализация са все същите. Теб знам, че няма да мога де убедя в каквото и да е. Пиша това, защото се надявам другите, които четат тук да разберат примера ти правилно.

Последна редакция: пн, 18 авг 2014, 22:11 от ZinaSt

# 543
  • в 1001-та нощ
Този стаж - от моята гл.т. е част от образованието, но практическа  Peace

Студентите, докато учат - плащат на ВУЗ-а - дори няколко години  Peace и пак плащат за карта за транспорт, за храна ... и т.н. По същия начин е и със стажа, като продължение на образованието, но в практиката. Получават тази възможност, "дори" без да плащат за нея Blush През встъпителните месеци, бих казала, че не "произвеждат кой знае какво", повече гледат, учат се, някой се занимава с тях. Т.е. отделя се ресурс за тях. Сигурно е различно на различните места. При нас стажът е платен и задържаме стажанти на постоянна работа, но заплащането по време на стажа и след това е ниско. Имат възможност за израстване, но чудеса на старта няма  Peace

П.П. ZinaSt  Blush писали сме едновременно  Peace

Последна редакция: пн, 18 авг 2014, 22:07 от a.l.e.n.a

# 544
Добра аналогия с образованието. Мисля, че чудесно илюстрира идеята на стажовете - да учиш практика, която да надгради теорията от университета.   bouquet

# 545
Зина, един въпрос имам към теб - как ще обясниш обявите, които търсят стажант с опит? Много хубаво звучиш, но обясненията ти не се връзват с тези обяви.

# 546
  • София
Студентите, докато учат - плащат на ВУЗ-а -

Ето тук е разковничето - липсата на РЕАЛНИ стажове по време на ученето. Следователно нашето образование е неефективно. Когато отидеш в САЩ да си приравняваш дипломата се оказва, че трябва да доучваш и то в същата специалност. Трябва да доучваш защото, цитирам: "Имате повече от необходимата теоретична подготовка, но нямате практическа." С други думи, карат те да наваксаш...стажовете. Навремето в университетите в България ходехме на стажове през лятото. Тогава, при завършването, излизахме професионално подготвени и се знаеше, че можем веднага да започнем да работим по специалността си, тъй като имахме и практическа подготовка. И това е логично.

Сега не зная как е, но това да караш стажове, след като вече си завършил професионалното си обучение и би трябвало да се зовеш "професионалист" ми се струва експлоататорско и нелепо.

В крайна сметка, защо си учил толкова много време, че още време да губиш, преди да си върнеш инвестицията, която си вложил за обучението си? newsm78

# 547
Аз далеч не мога да обясня всички глупости по света. Но в случая ще опитам. Зависи за каква позиция става дума. И аз съм търсила стажант с опит. За специфична позиция, която е по-скоро изключение. Рядка е и изискването за опит не учуди кандидатите, които знаеха за какво става въпрос.

Единственото, което не мога да разбера е вечната ти склонност да генерализираш. Не мога да то обясня всички обяви за стаж с изискване за опит. Една част може да са си чисто изхвърляне. За друга част обаче може да напълно обяснимо и наистина необходимо.

Пример, търсим стажант за отдел човешки ресурси с да кажем 6 месеца счетоводен опит или опит като ТРЗ. (Не че търся такъв, просто давам пример). Защо ми е това изискване? Защото ми трябва за бюджетния период. Аз ще го науча на нещо ключово в HR, а именно бюджетирането, което ще му е много полезно, ако иска да се развива в тази област. Все още болшинството от колегите нямат никакви финансови умения, а те стават все по-важни в професията. Но нямам време да му обяснявам какво е осигуровка и какво са разходите на работодателя във връзка с възнагражденията примерно. Нямам време и да обяснявам какво е сметкоплан и какво е разчетна сметка. Трябва ми някой, който има тези базови знания, за да почна оттам нататък. Иначе стажът няма да е полезен нито за мен, нито за стажанта.

Конкретно на въпроса ти - дай конкретна обява и ще се опитам да ти я обясня. Ей така по принцип да ти обясня всички такива обяви, признавам откровено - не мога.

# 548
Студентите, докато учат - плащат на ВУЗ-а -

Ето тук е разковничето - липсата на РЕАЛНИ стажове по време на ученето. Следователно нашето образование е неефективно. Когато отидеш в САЩ да си приравняваш дипломата се оказва, че трябва да доучваш и то в същата специалност. Трябва да доучваш защото, цитирам: "Имате повече от необходимата теоретична подготовка, но нямате практическа." С други думи, карат те да наваксаш...стажовете. Навремето в университетите в България ходехме на стажове през лятото. Тогава, при завършването, излизахме професионално подготвени и се знаеше, че можем веднага да започнем да работим по специалността си, тъй като имахме и практическа подготовка. И това е логично.

Сега не зная как е, но това да караш стажове, след като вече си завършил професионалното си обучение и би трябвало да се зовеш "професионалист" ми се струва експлоататорско и нелепо.

В крайна сметка, защо си учил толкова много време, че още време да губиш, преди да си върнеш инвестицията, която си вложил за обучението си? newsm78

Никой не те кара да оставиш стажовете за след ученето. Някои студенти прекарват летата между две поредни учебни години точно стажувайки. Но, за съжаление повечето предпочитат да отидат на моренце и да си починат от цялото това учене, вместо да работят. Така накрая са с една гола диплома и без грам опит.

В САЩ стажовете също не са по презумпция. Не ти се полагат по право. Търсиш си ги сам. Но там просто всички го правят, защото е задължително условие, за да продължиш обучението си.

# 549
  • в 1001-та нощ
Сестра ми завърши тук архитектура. Още от 1 курс имаше практика да се чиракува "за без пари" (срещу малко заплащане) в архитектурни бюра. Изтичаха им очите от чертане. Денонощно - работа, учене, но пък накрая - след 5 години имаха и реален "опит". Не с всяка професия е така, но начини има.

Аз работя от 7 клас. Първите години само летата, после и преди/след училище. По време на следването и т.н. Много различни неща съм работила. И до човек е. При желание, възможности се намират, където и да си  Peace

# 550
  • София
И пак стигаме до момента, в който студентите предпочитат да си почиват от не се знае точно какво, вместо да си запълнят времето между лекциите. Аз не познавам някой, който е ходил на стажове, бачкал е почасово или пък се е занимавал с допълнителна работа в университета доброволно, който не се е реализирал на пазара на труда. При това съвсем добре.

# 551
  • в 1001-та нощ
Да, работата далеч не е само източник на средства  Peace Но и възможност да се развиваш, да ставаш по-добър в различни области и да черпиш от опита на другите  Peace

# 552
И пак стигаме до момента, в който студентите предпочитат да си почиват от не се знае точно какво, вместо да си запълнят времето между лекциите. Аз не познавам някой, който е ходил на стажове, бачкал е почасово или пък се е занимавал с допълнителна работа в университета доброволно, който не се е реализирал на пазара на труда. При това съвсем добре.
Всъщност, стигаме до момента "къде са стажовете за студенти". Подчертавам стажове по специалността, а не каква-да-е работа с цел изкарване на пари.

П.П. Аз не бих разчитала на платената си работа да ме развива. Това са демагогски теории. Ако искам да се развивам, го правя - търся материали, уча се, търся поле за изява и като цяло - плащам си, за да се развивам. Докато на работата другите трябва да ми плащат, за да развивам тяхната фирма. Стажът може да е за развитие, обаче щом е работа, трябва да е платен.

# 553
  • София
Тъй де. Влагаш време и средства в стаж, за да се развиеш толкова, че в един момент едни хора да кажат "Ха! Ей на тази девойка ще и дам 1000 лева". Примерно...

А колкото до студентите и техните стажове (или занимания през ваканциите) - който не е потърсил, той не е намерил. Съжалявам, но е точно така. Не е чак такава философия. Ама говорим за истински студенти в истински университети, а не измислените ВУЗ-ове. (Все пак не всички 56 ВУЗа дават адекватно образование)

# 554
  • София
Тъй де. Влагаш време и средства в стаж, за да се развиеш толкова, че в един момент едни хора да кажат "Ха! Ей на тази девойка ще и дам 1000 лева". Примерно...

А колкото до студентите и техните стажове (или занимания през ваканциите) - който не е потърсил, той не е намерил. Съжалявам, но е точно така. Не е чак такава философия. Ама говорим за истински студенти в истински университети, а не измислените ВУЗ-ове. (Все пак не всички 56 ВУЗа дават адекватно образование)

Ами аз точно това имам предвид - че човек трябва сам да търси. А навремето университетите сключваха договор с разните организации за стажове, които бяха задължителна част от образованието и ако не ги изкараш, няма да получиш диплома. При това положение, човек си излизаше напълно готов да започне работа...

Общи условия

Активация на акаунт