Работа, CV-та, HR-и, съвети - 38-ма тема

• 56 697
  • 719
  •   1
Отговори
# 525
Стажа от студентските практики е ок, платен и гъвкъв. Старт в кариерата е само за хора без наистина никакъв опит и е много кофти да те обучат и после да те пратят на борсата, както става обикновенно. Стаж в държавната администрация е най- кофти, защото е неплатен, верно е 1м, а старт в кариерата 9м, платени. При всички случаи си минаваш стреса от новото работно място, свикваш със средата, нагаждаш се към колектива, учиш специфични неща и тъкмо свикнеш и довиждане. Идеята им е хора без опит да им вършат пипкавата работа. Според мен е редно всички стажове да са платени и след обучението хората да бъдат назначени за постоянно на работа, естествено на по висока заплата.

# 526
Т.е. yasmina, ако правилно те разбирам, в случай че работодателя няма свободни позиции, на които да назначи стажантите след изтичането на стажа, е по-добре изобщо да не обявява стажантски позиции?

Защото при нас е точно така. Нямаме свободни позиции. Трудно ни е дори сегашните да предпазим от съкращения. Но имаме стажантски позиции всяко лято. Защото имаме традиции в това отношение, стажовете ни са практически насочени, върши се истинска работа и считаме, че това е полезен опит. Но не можем да назначим хората след това и това се обяснява ясно на кандидатите.

Изобщо не разбирам тази логика да се кандидатства за каквато и да е временна работа с ясно определена продължителност, като се разчита, че тя ще стане постоянна. Да, при някакъв луд късмет, може и да се получи. Но изобщо не е правило, не е задължително и не виждам причина да се обвинява работодателя, че въпреки че е обявил работно място за три месеца, след изтичането им е прекратил договора. Той работодателя, ако имаше свободно място за безсрочно правоотношение, щеше да го обяви като такова и да си намери човек с опит. Идеята, че като отидете и те ще открият у вас онзи ценен кадър, който за нищо на света не трябва да изпускат, води само до разочарования. Не подценявам никого, но вероятността за стичане на обстоятелствата по този начин е долу-горе толкова голяма, колкото да спечелите шестица от тотото. Т.е. случва се, но е рядко и е въпрос само на луд късмет.

# 527
Според мен това е практиката в българските фирми и именно затова не мисля, че изкарването на някакъв стаж играе някаква особена роля в намирането на работа после.
То така или иначе всеки говори от собствения си опит. Моят е на база двата ми стажа (и двата преминаха в постоянна работа) и на база човек, който се занимава с набиране и подбор на персонал (е, поне до скоро, че сега се гледаме с малкия разбойник вкъщи  Grinning )
Все пак ми се иска хората без стаж да не се настройват негативно предварително.  Peace

# 528
  • София
Около 10 човека познавам преминали през Старт в кариерата - колеги от различни випуски в университета.
На двама бяха предложени договори по проект след изтичане на стажа. Временни, разбира се, но беше изрично упоменато в договора. Две други девойки вече 2-3 години след това продължават да работят на постоянни експертни места. На една беше предложено постоянно място, но го отказа. Няколко от тези 10 човека намериха работа докато работят по програмата - по-височко платена и извън държавната администрация, като те не са спирали да си търсят работа след като бяха наети по програмата. А, една девойка роди и изобщо не започна работа.

)
Все пак ми се иска хората без стаж да не се настройват негативно предварително.  Peace

То това е най-важното. А намирането на работа, когато си без опит и си на 18-20+ години ми се струва еднакво сложно навсякъде. 

# 529
Хайде да не смесваме намирането на работа на 18-20 със същото на 24-26.

# 530
Мисълта ми е предварително да се договарят тези неща, а не стажанта да работи с надеждата за постоянно назначаване. Случайно станах свидетел на разочавованието на млада стажантка, която по старт в кариерата колкова време са я обучавали в естеството на работата и тя ми сподели, че направо се чуди кой ще върши това на следващия ден при положение, че 9м не си е вдигнала главата от бюрото... и в един момент  и връчиха само една супер положителна препоръка с която, когато отиде на интервю веднаха ще пробуди въпроса; Щом е толкова ценен кадър, защо не са си я задържали при тях на работа?

# 531
Защото нямат бройка в щата, на която да я назначат. И защото шефа, централата или някой друг не дава да се разкриват нови щатни бройки. Което пък би следвало да значи, че за да остане тя, трябва да се уволни друг. В HR-а се работи с бюджет на щата. И този бюджет и тези бройки не са свободно променяеми на кой когато му харесва. Те са водещото. Те са като бюджета за заплати. Толкова е и до там. Не можеш да си увеличаваш заплати както ти харесва, защото имаш бюджет, който не можеш да надвишаваш. За съжаление, това са стандартите в нашата работа. И на нас ни се плаща за това. Така да разчетем нещата, че хем работата да е свършена, хем изискванията за щат и разходи да са спазени.

А за работата, тя да не се притеснява. Обикновено нещата са така разчетени, че като си тръгне тя, другите да поемат. Може пък да има майка, която предстои да се върне от майчинство скоро и да поеме работата. Това си е предвидено още с назначаването и. Ако беше толкова критично, може да е сигурна, че минимум щяха да и предложат удължаване на стажа. Щом не са го направили - или не е имало причина, или не е имало начин.

Въпросът ми е друг - на тази девойка някой обещал ли и е, че има вероятност и след тези 9 месеца да остане на работа, че е разочарована? Защото ако никой не и е казал такова нещо, тази надежда е била напълно безпочвена, за съжаление.

# 532
  • София

Ами не е много по-различно. Предвид факта, че ако влезеш в университет на 18, ставаш бакалавър на 22, а магистър на 24. Всъщност права си - различно е. На 18 работодателите имат доста по-висок шанс да се подиграят, защото на тази възраст все още човек не е наясно с правата си. А познавам и доста хора, които нямат желание да учат висше, но и не намират работа, защото искат да си починат (да, да си починат) след бала и матурите. И така примерно 5 години.

Между другото никой на никого не обещава постоянно място по "Старт в кариерата". Обикновено за 9 месеца човек научава за работното си място там достатъчно, за да знае дали има шанс или няма такъв. В такъв случаи и аз не разбирам разочарованието.

# 533

Няма генерална разлика между двете. Разлика може да се появи само, ако не можеш да запълниш в CV-то периода от 18 до 24 (с учене например). Като цяло обаче, човек със средно образование и човек с висше образование, не работили никога, имат еднакъв опит. Може би този с висше има по-голям потенциал и по-ясна насока какво търси. Той е по-целенасочен и има по-голям шанс за по-перспективните стартови позиции. Но до там. А и пък той, бидейки на 24, има конкуренцията и на други 24 годишни, които нямат висше, но пък имат 5-6 години опит. Което никак не е за подценяване. Въпрос на личен избор е кога ще започнеш да работиш и колко ще учиш.

Изобщо търсенето на първа работа е едно и също на всяка възраст и зависи само и единствено от това какво си правил до този момент. За втора и следваща работа вече зависи и от предходния опит (качествено и количествено).

# 534
Продължавам да не разбирам защо на неплатения стаж се гледа като на "прецакване", вместо като на възможност човек без опит да придобие такъв и да завърже запознанства  Whistling
По-добре ли е човек да седи в къщи и да се вайка колко е несправедлив животът ...

# 535
  • София
Продължавам да не разбирам защо на неплатения стаж се гледа като на "прецакване", вместо като на възможност човек без опит да придобие такъв и да завърже запознанства  Whistling
По-добре ли е човек да седи в къщи и да се вайка колко е несправедлив животът ...

"Прецакване" е, защото все пак някой трябва да го храни този човек, докато стажува..
Мама и тате? newsm78 Съпруг? newsm78 Любовник? newsm78
Все пак, човек докато трупа професионален опит, не кара на фотосинтеза.

# 536
Като стои в къщи, не прави нищо и се оплаква пак някой трябва да го храни и пои, нали?

# 537
Да, но когато си седи в къщи е едно, а когато работи наравно с другите за без пари като балък си е съвсем друго. През това време спира да търси работа. Програмата стаж в държавната администрация си е голяма набутвация, защото е без пари и големият стаж 1 месец...май е удачна само за някой който изобщо не се е сблъсквал с пазара на труда.

# 538
"Без пари като балък" - съжалявам, но тази гледна точка не мога да я разбера  Peace
За мен това е възможност за придобиване на опит, който иначе няма как да се придобие. В конкретния случай дискусията тръгна от момиче, което нямаше опит и не можеше да намери работа заради това.
Вместо човек да разсъждава, че тя "ще работи като балък за без пари", по-добре да смени перспективата и да погледне от другата страна: по-добре да работи без пари, но да придобие опит, който ще й е полезен при последващо търсене на работа. Със сигурност е по-добре за нея, отколкото да стои в къщи и да чака (и аз не знам какво)

За мен стоенето в къщи при всички случаи е губене на време и дори безплатният стаж е по-добрият вариант и по-смислено прекарано време.

Не можах да разбера, защо човек спира да търси работа през това време  newsm78

Последна редакция: пн, 18 авг 2014, 21:02 от Nenna

# 539
Разбирам позицията на потребителката, която има против неплатените стажове, защото реално човек, когато ходи на работа, финансовият резултат в края на месеца не е същият, както ако си е седял вкъщи. Особено една първоначална инвестиция за офис облекло (от моя гледна точка го казвам, моето офис облекло трябваше да е същото като на шефовете, т.е. костюм), в комбинация с транспортни разходи и евентуално разходи за храна (ако в офисът няма обособено място за хранене) правят неплатеният стаж скъпо удоволствие.

Но затова човек мисли преди да се захване с определена специалност и образование. Аз бях наясно как стоят нещата в тази сфера от ученичка и направих съзнателен избор, съответно тези разходи не бяха непредвидени.

Един стаж е много по-добре от дупка в СВто.

Общи условия

Активация на акаунт