Работа, CV-та, HR-и, съвети - 38-ма тема

• 56 707
  • 719
  •   1
Отговори
# 510
Aз смятам, че винаги можеш да извлечеш най-доброто от стажа, платен или не.

Относно мейлите--за Бога, правете си нормални и-мейли. Несериозно е човек над 18 да има несериозен мейл.

# 511
Присъединявам се към мнението, че опит трябва да се трупа, независимо дали ще ни заплатят за труда или пък ние ще заплатим за това. Нарочно изписвам двете крайности, защото различните хора са в различна ситуация. Някой задължително трябва да изкара през месеца макар и минимална сума, друг може да си позволи да заплаща сам за обучението си в курсове.
А работодателите не са склонни да обучават на елементарни трудови навици. На мен самата като мениджър на екип често ми се налага да изграждам такива навици у хора, които не са работили никъде преди това. Трябва да кажа, че не е лесно. Медалът има две страни, нали?

# 512
В чужбина такова понятие като "безплатен стаж" няма. Напомня ми на безплатните училищни и студентски бригади от соца, когато експлоатираха труда на младите  Peace Всеки труд трябва да се заплаща, ако ще и да е с учебна цел. Ако е безплатен стажа, кой ще ги издържа?

# 513
Между другото, студентските стажове се заплащат от европейските програми, студентите трябва да се обърнат към кариерния център във вуза.

В чужбина такова понятие като "безплатен стаж" няма. Напомня ми на безплатните училищни и студентски бригади от соца, когато експлоатираха труда на младите  Peace Всеки труд трябва да се заплаща, ако ще и да е с учебна цел. Ако е безплатен стажа, кой ще ги издържа?

# 514
Съгласна съм, че е хубаво стажовете да са платени.
НО!
Ако си представим, че я няма програмата за стажовете или не можеш да се възползваш от тях, какъв е изходът?
Да, някои големи фирми си поддържат стажантски програми. Съквартирантката ми мина една такава и сега работи в същата фирма. Но, ако и тази възможност липсва, не виждам нищо лошо да се започне неплатен стаж. Даже няма лошо в това да си избереш няколко фирми и директно да попиташ дали биха желали да стажуваш там. Дори и след това резултатът да е само препоръка. Защото след няколко месеца стаж и препоръка от работодателя, смята, че ще е по-лесно да си намериш работа. Simple Smile Не всички фирми имат възможност да заплащат на стажуващи, но пък за търсещите развитие е възможност да направят стъпка напред.
Аз изкарах подобен стаж. Щях да започвам по Студентски практики, обаче спряха договорите. Исках да се науча, фирмата работеше в моята област на интереси и развитие и поисках от работодателя да ме остави да карам неплатен стаж. След почти два месеца си намерих работа другаде и смея да кажа, че сега ми помага наученото. Simple Smile
Не съжалявам, нищо че не са ми плащали! Simple Smile

# 515
Доколкото ми е известно, в чужбина дори изискват стажовете да са със заплащане над някаква определена сума.
Не споря, че може да се научи много от стажовете, но в крайна сметка това е труд. Тези деца не идват при вас, за да ви варят кафето или да ви подредят фактурите, или да ги пратите до ОББ например; идват да се научат. Това, че са без стаж, не ви дава право да не им платите. Да не споменавам наглостта на фирми да търсят стажанти с не знам си колко години професионален опит, откъдето тръгна обсъждането.
НО!
Ако си представим, че я няма програмата за стажовете или не можеш да се възползваш от тях, какъв е изходът?
Изходът е, че си търсиш работа и договаряш както можеш. В крайна сметка търсенето на стаж и търсенето на работа са идентични процеси, конкретно в България.

# 516

Аз лично се занимавам с това от години...никога няма да скъсам някой, защото му звъни телефона (нали не вдига. Имах един кандидат, който вдигна, че и говори. Е, него не му дадох шанс да продължи), или защото яде или пие, и аз чакам няколко секунди за да ми отговори.

Искам да вметна нещо по повод телефоните и интервютата. Аз поне подхождам с голямо разбиране. Дори когато чувам, че телефонът на кандидата вибрира, предлагам ако се налага да проведе разговора и после да продължим. Повечето отказват, но ако решат да вдигнат не би ми направило лошо впечатление.

Аз самата съм била в ситуация, в която е било възможно да ми звъннат по време на интервюто и да трябва да вдигна. Още в началото на разговора се извиних и попитах дали ще е удачно да не изключвам звука на телефона. Естествено, обясних и какво е обаждането, което евентуално бих получила. Проявиха разбиране. Телефонът не звънна, а аз получих работата, но съм сигурна, че дори и да беше звъннал, това нямаше да се отрази негативно на изхода от интервюто.

В подобна ситуация е по-добре да обясните, отколкото да сте на тръни през цялото време и да нямате търпение да свърши срещата, за да проверите дали не сте изпуснали важен разговор. Не виждам проблем в подобно прекъсване на интервюто, ако разбира се е възпитано направено. Безпардонното вдигане на телефона и провеждане на личен разговор, все едно не си на интервю, а на кафе с приятелки не е допустимо.

# 517
  • София
ZINA S, A.L.E.N.A   bouquet

Благодаря ви, че споделяте опит, знания и съвети.Много сте полезни.

# 518
Доколкото ми е известно, в чужбина дори изискват стажовете да са със заплащане над някаква определена сума.
Зависи в коя област и коя чужбина, подобни генерализации са откровено погрешни. В моята област неплатеният стаж е правило, студентът, ако желае, си търси стипендия за времето на стажа, но те са рядкост. Намирането на работа без стаж пък е мираж.

# 519
  • София
плюс ено на Макарон.
В областта, в която аз работя пък, за да те приемат сериозно като кандидат трябва да имаш някакъв опит като доброволец например. Не е нужно да е повече от месец-два-три, но трябва да си демонстрирал интерес, желание и екипа да те е приел като част от него.

# 520
А не се ли замисляте, че дори и да не получите пари за даден стаж, вие започвате да градите трудови навици, научавате се да боравите с офис техника (примерно), виждате как стоят нещата "вътре", запознавате се с професионалисти от бранша и мн. др. (това за хората, които не са работили все още)
Не се ли замисляте, че за един работодател това да ви вземе на стаж е разход само по себе си. Някой от служителите трябва да е до вас да ви напътства и да отговаря на въпросите ви; ако е работа в офис това означава, че чисто физически трябва да има свободно бюро за вас; вода, кафе, чай (ако е практика в офиса) и други хигиенни консумативи...
Т.е. за мен неплатеният с пари стаж е разход за работодателя и възможност за стажанта да се отрака.  От друга страна току-виж са открили нешлифован диамант във ваше лице и има опция да останете за постоянно или стажът ви да се заплати.
Всеки може да прецени за себе си дали да приема неплатен стаж. Но ако за момента това е единственият вариант, смятам, че трябва да се грабне възможността.

# 521
Затова са тези европейски програми...иначе няма как да се разчита работодателят да ти плати. Освен това и менторът от фирмата също взема пари

# 522
  • София
Напълно съм съгласна с това,че дори и неплатен стажът е много полезен и ти дава голям шанс да започнеш работа във фирмата или поне да имаш натрупан някакъв опит.Мисля, че по този начин човек придобива повече уверености вероятността да се хареса на някое интервю е пооголя.

Dream Team - била съм ментор, не са ми плащали допълнително (за съжаление Simple Smile

# 523
НО!
Изходът е, че си търсиш работа и договаряш както можеш. В крайна сметка търсенето на стаж и търсенето на работа са идентични процеси, конкретно в България.

Честно казано ми е трудно да се съглася. Не смятам, че са идентични. Търсила съм и двете. Simple Smile
За договарянето - то е ясно. Но, когато нямаш дори и минимален опит, който да предложиш, няма на база на какво да се договаряш. Simple Smile За мен това е ползата на стажовете. Не говоря за такива, на които правиш кафе. От тях смисъл няма. Говоря за тези, в които правиш дори и оперативни задачи, защото все пак получаваш информация за естеството на работата.

Най ми е интересен тоя тип хора: "Нямам опит, ама искам да ме назначат на висока длъжност със заплата от 1000лв.!"  Rolling Eyes

# 524
Всеки може да прецени за себе си дали да приема неплатен стаж. Но ако за момента това е единственият вариант, смятам, че трябва да се грабне възможността.
Напомням, че аз не коментирам точно този вариант. Също не съм съгласна, че натрупването на "някакъв" опит и шутирането аут от фирмата в момента на изтичане на стажа е добра точка в сивито. Според мен това е практиката в българските фирми и именно затова не мисля, че изкарването на някакъв стаж играе някаква особена роля в намирането на работа после.

П.П. Заплата 1000 лв е ниска  Laughing Вече гоним две и петстотин Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт