Трудно проговаряне -тема 17

• 122 469
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
Мами, знаете ли нещо за снабдяването със ескимото. В нашия град в момента го няма в нито една аптека. Дайте вариант за заместител. Пробвала съм крил маслото, но още не го иска.
tigywigy писах ти на лс

# 616
Здравейте!
От няколко дни чета теми от форума и най-накрая се престраших да пиша.
Синът ми е на 3.6г. Колкото и да не искам да го призная има сериозни проблеми с проговарянето и поведенчески проблеми.
Накратко - има активен речник с около 230 думи на български език и около 150 думи на английски (не е двуезичен, учи от клипчета на компютъра)
Знае двете азбуки и брои до 20 на двата езика. Познава почти всички цветове на двата езика и всички геометрични форми, само на английски.
Съставя изречения от 2-3 думи, но не може да използва предлози и местоимения.
От скоро казва "мойта кола" или "това е мое".
Говори за себе си в трето лице, все още не използва Аз - форма.
Не може да си каже трите имена, нито адреса. Отскоро отговаря на въпроса, на колко е години, но имам чувството, че е наизустил отговора, но не го осмисля.
Много бързо запаметява песнички и стихчета от детската градина, но почти нищо не му се разбира.
Обича да импровизира и да си измисля песнички със свои думи (най-вече на неговия си бебешки език).
От осем месеца е без памперс, за пишкането вече няма проблем, дори вече не ползва памперс през нощта, но голямата нужда върши в гащите и до момента не съм успяла да го придумам да седне на гърнето или тоалетната.
От бебе е с повишена двигателна активност - преобръщане на 2.5м, започна да пълзи на около 3.5м, седна стабилно на 4м, изправи се сам в кошарата на 6м, на 8м ходеше с помощ, на 10м проходи сам. Към момента тича много бързо, катери се и скача без проблем, слиза и се качва по стълби без чужда помощ, прави кълбо напред и челна стойка на стената, опитва се да прави лицеви опори като баща му. Рита топка, играе баскетбол, хвърля и хваща топка без проблем, вече и с различна големина (от плажна до тенис топка). Може да реди купчета от строител до около 15 по-едри парчета, на кула. Реди дървени пъзели, формички, има прецизен пинсетен захват.
Храни се сам от 2г. Все още има какво да се желае от държането на вилица и лъжица.
Държи правилно моливи и писалки, но не обича да рисува или оцветява, само драска.
Не може да се облича и съблича сам. С триста зора си обува панталон и то винаги на обратно. Обувки с лепенки обува и събува самостоятелно.
Може да духне свещ, но не може да си издуха носа. Какви ли номера не сме опитвали, но без резултат.
Основният ни проблем е безмерният му инат. Основополагащи за него са "НЕ, НЕ ИСКА и НЯМА".
Каквото и да се опитам да му обясня или да го накарам да свърши, отговаря отрицателно. Убедена съм, че това най-много му пречи да се развива интелектуално на едно ниво с връстниците му. Чувствам се в задънена улица, защото вече се изчерпах откъм идеи, как да комуникирам с него.
Не иска да разглежда книжки, никога не ми е позволявал да му чета или да разказвам приказки. Не ми дава да му пея. Когато се опитам да му привлека вниманието с нещо странично, от това с което се занимава, става агресивен. Налита ми на бой, блъска ме, хапе ме, замерва ме с играчки. Вече два пъти ми разбива носа, цепил ми е устата, хапал ме е до кръв. Колкото и смешно да звучи, вече имам страх от него и когато е в такава фаза, излизам от стаята и го заключвам сам. Не мога да открия метод, с който да противодействам на агресията му. Не помага говоренето, гушкането, залъгването....
Когато иска нещо и не стане на неговото е способен да пищи и да се тръшка с часове, без значение дали сме у дома или навън. Невъзможно е да отидем на пазар, на преглед при лекар или на детската площадка, без да има сцени, писъци и тръшкане по земята.
Болно ми е, защото всички виждат в него разглезено и лошо дете, а аз усещам, че има някакъв проблем, който не се основава на възпитанието.
Сигурна съм, че ако се научи да изразява емоциите и притесненията си вербално, ще претърпи коренна промяна, но не мога да се справя сама...
Затова реших да пиша тук и да поискам съвет от преминалите вече по този път майки.
Имам нужда от насока, как да достигна до него, как да преодолея съпротивата му и да го въвлека в игри и занимания, които да са полезни за него?
П.П - съжалявам за дългия роман, но за първи път споделям за проблема и не знам, кое е от съществена важност, и кое не...

# 617
Като стана въпрос за добавките... един татко горещо ми препоръча това и твърди ,че неговото момиченце е проговорило от него
http://apteka.framar.bg/30001326/%D1%84%D0%BE%D1%80-%D0%BA%D0%B8 … D0%B5%D0%BC%D0%B0
Аз, разбира се, дълбоко се съмнявам ,това да се е случило от сиропа ,но ми се видя подходящ за грипното време и давам.Давам сутнин с брейн бустера .като се върне от градина ескимото и пробиотик .Вечер пак като сутринта .

# 618
Julia_2707, работите ли с логопед? Какво казва педиатъра на детето?
Трудно, много трудно е когато детето е инатливо, и хич не изглежда смешно. Съвети нямам, да си призная...За агресията най-добре е да се посъветваш с педиатъра ви.

# 619
За съжаление нямаме финансовата възможност да работим с логопед. И двамата с мъжа ми сме безработни и едва успяваме да си изкараме прехраната.
Спорде педиатъра на детето нищо му няма, само му куца възпитанието...
Всеки път повтаря, че и неговата внучка проговорила на 3г и това не било повод за притеснение.

# 620
  • София
Юлия, моят съвет е да се срещнеш с психолог, който би те насочил какво отключва агресията.
А ако държиш да дръпне с българския - ограничи го само с него. Двата езика може би го объркват. Моето лично мнение, че едно дете трябва да говори добре майчиния си език, преди да почне усвояването на чужд. С развитието на технологиите това е все по-трудно Уви. Вече 2 години не мога да го убедя моя, че е крава, а не кау, ама... ooooh!
Колкото до отрицанието - до болка ми е позната. Бойкот на всички и всичко. Не желае да работи със специалисти, с мен, с никой

# 621
julia_2707, обърни се към РЦ или друг ДЦ във вашия град. Там терапиите са безплатни. И според мен детето на първо място има нужда от психолог.

# 622
Няма ли безплатен логопед? А за педиатъра съм безмълвна просто.
Юлия, добре те е посъветвала Доника, срещнете се с психолог и помогнете на детето.
Сега видях и горния пост, явно има безплатни терапии.

До колко часа е на градина? Да не би да се преуморява от шума, ако има сензорна чувствителност? Пробвай да го взимаш след като се наобядва, и виж дали има разлика в поведението.  Peace

# 623
Няма логопед в детската градина, нито такъв център. Говорих с други майки с деца с говорни проблеми и всички сме в една и съща задънена улица.
Логопед на държавна практика има само в едно от училищата в близкия град, но работи само с деца в училищна възраст.
За психолог и аз съм убедена, че ни е необходим, сега търся информация за някой по-достъпен финансово.
Надявам се за няколко месеца да успея да събера пари поне за една консултация.
Често казано, утопично се надявах на подкрепа от учителките в детската градина. Мислех, че ще ме насочат към варианти и възможности за справяне с проблема, но за съжаление съм била в огромна заблуда.
За тях е важно само детето да спи на обяд, да не се изпуска в гащите и да яде само. На друго не се обръща внимание.
Моя съседка има момиченце във втора група, което не произнася основни звукове "К" и "Г". Когато попитала учителките в градината, как да помогне на детето, те я изгледали учудено и питали "Ама тя говори ли?" Така че се убедих, че от там няма да получа никаква помощ.
В градината няма практика да се взема детето на обяд. Задължително е да стои до 16.30ч.

# 624
julia_2707, от къде сте? Едва ли един преглед при психолог/логопед ще е достатъчен. А ако имаш възможност да го вземаш на обяд би могла да говориш с директорката едва ли ще има проблем. Моето дете посещава РЦ в нашия град от ДЯ още. Срещите с психолога тогава бяха от огромно значение за нея. Дано при вас проблема се реши бързо, но поне с деца около мен с проблеми това не се случва толкова бързо.   bouquet

# 625
Напоследък като взимам сина от ДГ е ужасно превъзбуден. Крещи, жестикулира, не чува какво му се говори, бяга ... все едно е бил вързан. Не знам на какво може да се дължи и как да го поуспокоя? Опитвам се с нещо любимо да му отвлека вниманието, но е почти невъзможно. Отново започна да се тръшка, реве и сърди ако не му се даде, това което иска.
От скоро добави нова дума в речника си "дай". С нея общо стават ... 10  Sad
За сега спрях посещенията при психолог, защото го взимам още по- изнервен и превъзбуден. Явно късния час си оказва влияние / 17 ч./.
И на градина отново не иска да ходи. Почти всяка сутрин реве и не иска да влиза.
Физически изостава много и не знам какво да правя? Лятото го водих ме на ортопед и невролог. Ортопеда каза, че нищо му нямало. Е как да му няма като краката му все едно са дървени, походката му също, не може да скача с два крака /от скоро започна да скача върху матрака, но е далеч от същинското скачане/. На физиотерапевт го водих и те казват, че нищо му нямало.  ooooh! Снощи си игра с деца, бягаха. Връстниците му го затвориха с две обиколки. Сякаш не може да си сгъва добре краката в колената. Като клекне и след време пада по дупе. Започвам да ли мисля дали няма форма да ЦДП?

# 626
Здравей, Йоко, имам почти идентични проблеми с младежа - 2-ра група в детска градина. Точно снощи като го взимах разбрах, че има и други нахапани и набити деца, та разпитах госпожата. В момента пишела характеристика на момче В. и ще го предлага за работа с ресурсен. Това е второто в групата им, като отпреди знаех за другото, че агресивното му поведение май съвпада по време с тръгването на логопед. Понеже ние тръгнахме от една седмица на логопед, съответно изчетох мненията при вас за Ноотропила, разказах на госпожата в детската за страничните му ефекти и я помолих да ми каже ако забележи някаква промяна при мойто момче. И тя направи връзката - агресията на момче Г. и лекарството и каза, че ще спомене на майката.
Много объркано го написах, но в групата на сина ми има вече две много агресивни момчета, взимам го вечер със синини по ръцете от зъби! По два часа после дивее и щурее в къщи и УВИ си го изкарва на мен! А госпожата категорично ми заяви, че в градината не е такъв, не предизвиква другите, и всичко си е в нормалните рамки на все пак момчешки игри.
Та дали нямате и вие дразнител, ако можеш поразпитай! Не че знам как да разреша проблема, но някак като знам, че не е виновен милия, ми е по-лесно да изтърпя нервните му изблици и да го изчакам да се успокои!
Последното ти изречение - дано не си права! Изпрати ми на лични скайп адрес, за да ти пратя едно филмче от есента, заради което и аз откачих със същите притеснения. Невролог, ортопед и накрая май остана, че заради рязко израстване на ръст и тегло човекът не си беше "свикнал с габаритите".  Само два месеца оттогава и е в пъти по-пъргав, подвижен, енергичен, без да сме правили нищо друго освен два пъти седмично народни танци в ДГ! Желая здраве на всички и късмет!

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 16:35 от Tanya_Z

# 627
  • София
        Само искам да разкажа за групата на сина ми в държавната детска градина. Имаше едно дете, което биеше всички наред - на общо основание. И докато госпожите дебнеха бесника да не пребие другите деца (той беше израснал много над тях физически), изпуснаха моето дете и още едно друго - просто не се опитаха да ги приобщат, да ги социализират, да ги накарат да работят, пишат, рисуват и т.н. И така до момента, в който моя син нахапа няколко деца в един ден. До този момент нямаше никакъв проблем с него - той не говореше, не работеше в час, но те не виждаха проблем. като им направи панаир, чак при директорката ходих, като настояваха да го включа в ресурсното подпомагане. Говорих с логопед и -ма психолози. Категорично ми казаха че няма нужда от ресурсен учител. Тогава го преместих в частна градина - е там проблем няма. Детето започна да работи и да се социализира.

# 628
 йоко, е какво каза невролога? Кога се обърна, седна, проходи?

# 629
Всички тези неща в норма ги правеше. Единствено към 11-12 м. изправи стойката на гърба си. Преди това стоеше леко прегърбен. Проходи на 1 г. и 3 седмици.
Невролога каза, че е с пес екунаварос /нещо такова/, което не знам от къде го видя  ooooh! Каза, че заради нестабилната походка палците му са много големи. Водих го на д. ортопед и той каза, че няма такова нещо и всеки специалист да си гледал неговата специалност.
Ако успея ще го снимам как върви и бяга. Може някой от вас да знае или да се е сблъсквал с нещо подобно.

Общи условия

Активация на акаунт