В какво вярвате?

• 17 121
  • 531
  •   1
Отговори
# 450
Марушка, много хубав пост Peace
Както стана ясно, аз изповядвам ортодоксално християнство, но много ми допадна как се обоснова ти.
Разбира се, в никакъв случай на сила не бива да се налага нито една религия, понеже вярата е изключително лично и деликатно нещо Peace
Аз имам познати, изповядващи различни вероизповедания от моето и никога не ми е хрумвало да ги съдя за това, да ги коря, да им се присмивам или да ги убеждавам колко са грешни.

# 451
....
Каква е връзката на вероучението в училището, с възпитанието на детето в семейството?
Възрастта на детето. Когато е малко, то е лесно манипулируемо и възпитано в нещо, което не разбира, означава, че му е промит мозъка.
При вероучението се получава същото, когато децата са малки.

чл. 11 (4) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.

Направо ме разочарова.

Законът не разрешава – и това не се разрешава никъде в целия свят – детето да бъде въвличано в секти. Но това, че то има християнска, мюсюлманска или друга религия, няма абсолютно никакво значение. Кръщението не е въвличане в религиозна дейност. До 14-годишна възраст родителите или настойниците на детето определят неговата религия. След тази възраст то вече има право на мнение в съгласие с родителите си да определя религиозните си убеждения.

Но децата не може да бъдат въвличани в религиозни организации, които са забранени, войнствени или нелегитимни. Ако например родителите са определили, че тяхното дете е католик или протестант, никой не може да им забрани това. Но на 14 години детето със съгласието на своите родители може да каже например “аз не искам да съм католик, искам да съм православен християнин”. Това положение съществува и сега в Закона за закрила на детето и не е създавало никакъв проблем.

Преди много години, няколко момчета бяха ходили на църква по Великден. Нито са били вярвящи, нито религиозни, чисто детско любопитство. Бяха настригани, с цел да минат на прическа 0-номер, пред цялото училище. Е те това е религиозно насилие според мен.

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 15:37 от Mama_Nana

# 452
  • София
Таман се чудех кога ще почукат на вратата полицаите и социалните, че дъщерята вече и причастие взе.

# 453

Ън, не знам дали ще успея да формулирам правилно и пълно отговорът на въпроса, който си задала.

Както писах по- горе, от съвсем малко дете вярвам. За да вярваш в Бог, трябва разбира се и да вярваш в наличието на душа у човека.

За мен всеки от нас носи в себе си Божествена искра. Душата ни е Божествено дело. Бог ни е дал свободната воля, изборът. Всеки решава как да постъпи в определен момент, етап от живота си.
Аз възприемам Бог като духовен Отец, който може да ме напътства, при когото мога да намеря  утеха, упование. Всеки от нас намира начин да общува с Него. Той е навсякъде. От личен опит споделям, че в трудни моменти в живота ми , Той е бил до мен и е чул молитвите ми.

Благодаря на всички, които отговориха на питането ми Grinning Хващам се за този пост, защото обобщава и конкретизира горе-долу казаното и от останалите. Ще задам и още един въпрос: въз основа на написаното по-горе, че душата е частица, дадена  от Бога и по-надолу, че Бог чува молитвите и ни помага, то как ще възприемеш/възприемете следната формулировка: Бог е всъщност в нас, това е частицата, която имаме от него и наричаме душа. Тъй като тази частица е част от Бог, то тя притежава всички възможности на Бога. Тя чува молитвите ни и ни помага, тя има силата и възможностите да го прави, защото като Бог и тя може всичко. И тъй като душата ни това сме всъщност ние, то излиза, че ние и Бог е едно и също нещо. bowuu М ?
На кого се молим? На Бог, който е някаква външна фигура, нещо напълно отделно от нас, или  на божествена част, която имаме от него, и наричаме душа,  а тя е нашата същност, тоест молим се на самите себе си и чакаме помощ от нашата дълбока същност? Кой ни помага-външна сила( Бог) или ние самите си помагаме? Мерси!
Накратко искам да разбера дали Бог се възприема от вярващите като нещо напълно отделно или всъщност ние го носим в себе си?

# 454
Кабалистите ще я възприемат с отворени обятия, голяма част от източня свят също вярва, че божественото е в нас. Аз също клоня към нещо сходно, но не мога да го огранича до това. Ако приемем, че Бог е всичко, то той е и в нас, и е извън нас. Както казах - непонятно ми е, но "всичко" е най-близкото до Бог, за което мога да се сетя.

# 455
  • София
Аз се моля "Дай ми сили" - значи външната сила да подкрепи моята вътрешна и да свършим някоя работа заедно. Знам, че Бог е вътре в мен, но знам че има хиляди външни обстоятелства, на които не мога да влияя. Та разчитам като Го помоля, да завърти нещата в моя полза.

След това благодаря.

# 456
Ако Бог е в нас и около нас, то не е ли едно и също? Силата му в нас е същата, която е извън нас, просто едно и също нещо, обозначено с названието Бог. И защо е нужно външна сила да подкрепя вътрешната? Ако вътрешната е божествена, тя ще се справи и сама. Цялата вяра се опира на максимата Бог може всичко. newsm78

# 457
Аз мисля, че Бог е повече от нас и всичко около нас. Ние сме прекалено ограничени същества, както и планетата, на която живеем, не е нищо особено.  Ще ме прощава, че хуля творението му, но не ми харесва особено.

# 458
  • София/Севлиево
Темата е "В какво вярвате?" , та ето в какво вярвам аз :
1) В Бог, но по моя си начин, сигурна съм че го има, защото неведнъж ми се е случвало като се помоля за нещо то да се случи, последното беше през февруари 2013,когато приеха вуйчо ми с огромна кръвна захар и куп други здравословни проблеми в плевенската болница и лекарите казаха, че няма шанс да преживее нощта, освен ако не се случи чудо, е, аз цял ден се молих,докато бях в спешното и той е жив и здрав,
2) Вярвам и в това, че с физическата смърт не идва твоя край, ти продължаваш да си тук или както аз си го обяснявам, "човек е енергия, а в природата нищо не се губи, просто от едно енергийно ниво отиваш на друго"
3)Вярвам и в преражданията, въпреки че никога не съм имала усещане че и преди съм живяла тук, но се надявам един ден пак да ме има
4) Вярвам и в съществуването на извънземни форми на живот, защото е абсурдно да си мислим, че в тази безкрайна и постоянно разширяваща се  вселена ние сме единствената планета, където има живот.
Та това е.

# 459
  • София
Ако Бог е в нас и около нас, то не е ли едно и също? Силата му в нас е същата, която е извън нас, просто едно и също нещо, обозначено с названието Бог. И защо е нужно външна сила да подкрепя вътрешната? Ако вътрешната е божествена, тя ще се справи и сама. Цялата вяра се опира на максимата Бог може всичко. newsm78

По принцип да, ама в действителност има моменти в които въобще не ми е божествено и имам нужда от подкрепа отвън. Даже въображаема. Всъщност тя си е пак отвътре, ама по-надълбоко. Crazy

# 460
Прочетете малко от Мичио Каку (има и в читанка) и се успокойте, всички сме единици и нули като в матрицата, само мегаломанията ни е голяма  bowuu Twisted Evil

# 461
 ooooh! Некой спомена Яхве. И за кого е сега Яхве-за палестинците или за евреите?
Син Сейдж, в нашата тема има и девятки. Sunglasses

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 19:56 от Бъмбълби

# 462
Прочетете малко от Мичио Каку (има и в читанка) и се успокойте, всички сме единици и нули като в матрицата, само мегаломанията ни е голяма  bowuu Twisted Evil

Много съм съгласна за мегаломанията /венеца на творението си я има от как се е пръкнал/. След 4 измерение абдикирам. Не ми е възможно да си представя 11 измерения,  Blush а Мичио Каку ми обяснява за стабилност точно при 11. Нивото ми е ниско.
Определено съм впечатлена от този учен, Sinn.Sage, благодаря, че сподели.

Последна редакция: пт, 01 авг 2014, 20:25 от Mama_Nana

# 463
Тук е като "Какво има след смъртта" New Edition  Joy Интересно. Записвам се  Peace
Аз мога да повярвам във всичко, стига да го почувствам в сърцето си.  Heart Eyes

П.С. Бъмбълби, какво за деветките? Моята девятка още не се е появила в истинската си същност. Да видим....

# 464
  • в рока
Ън, ето как аз си обяснявам нещата. Бог е в нас и ние имаме искрица Божествено, защото Той е наш творец. Както в детето има гени на неговия родител. Но Господ, като наш Баща е по- мъдър, по- силен от нас. Чрез молитвата, чрез мислите си, ние общуваме с Него.

Общи условия

Активация на акаунт