СЕДМОКЛАСНИЦИ - класации, заявления, записвания - седмична (27.06-03.07)

• 42 040
  • 679
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Да ги оставим тия квоти, а? Моето дете така и не се възползва от тях.
По-несправедливо е балът ти да зависи от оценките за годината, защото е доста субективно. Сигурно помните моите притеснения за петицата по БЕЛ. Е, влязохме в училище, в което БЕЛ не е балообразуваща.

Напълно съм съгласна! Не е честно 6-цата в училището до блока, където живея, да има същата тежест, като 6-та в СМГ  Naughty Децата от квартала се хвалят, че  само за присъствие имат 4-ки  #2gunfire
Според мен приема трябва да е според оценките само от изпитите.

А, моля, моля. Децата от СМГ си имат 6 за годината. А и като си пратиш детето в СМГ, съзнаваш, че ще учи повече и ще очакват от него повече.

Кое е това училище, в което ги раздават 4ките? Нещо не ми се вярва това.

# 586
  • София
То не е до блондинство, просто тезата е тъпа и неиздържана по никакъв начин.

# 587
Може ли като за блондинка някой да обясни връзката на квотите с издръжката?

Разбира се, макар че винаги е по-добре това да се случи в по-приятна обстановка. В зависимост от образованието имаме четири категории: учена жена, учен мъж, необразована жена, необразован мъж. Ако приемем, че още не сме успели достатъчно да се европеизираме, ни интересува преди всичко отношението мъж-жена. Ученият мъж по отношение на образованието на жената е по-склонен на компромиси, още повече ако става въпрос за блондинка. При учената жена обаче ситуацията не е сходна. В този смисъл е добре в едно общество и броят на учените жени да е приблизително равен на броя на учените мъже. Естествено малко съм опростил нещата с уговорката, че по-доброто образование означава и по-добър доход. В противен случай примерът с блондинката няма да сработи. 
Много далеч от реалността е това. За учените ми бивши колеги в БАН хич не се избиваха трябва да ти кажа... женените бяха изключение. Ако замениш "учен" с "с пари" може да се приближиш повече до истината.

# 588
ооо, Грета ЕЙ, много такива училища има. Да не говорим, че имам познат учител от тип "селско" училище, който ми разказва как в 7 клас записват детето в селското у-ще, изкарва си 6-ците без да се напряга и си кандидатства.

# 589
  • София
hris.g, изпуснала съм малко нишката, но детето ти с този бал има шанс за френската на 2 класиране. Thinking А и за 133-то съм чувала добри отзиви, не знам  обаче за паралелка с какъв език говориш. До преди 2  години РИО  изготвяше   статистика с резултатите на НВО по езиците след 8 клас. Паралелката в 133-то беше веднага след  ФЕГ, на второ място, с много малка разлика.

# 590
Да ги оставим тия квоти, а? Моето дете така и не се възползва от тях.
По-несправедливо е балът ти да зависи от оценките за годината, защото е доста субективно. Сигурно помните моите притеснения за петицата по БЕЛ. Е, влязохме в училище, в което БЕЛ не е балообразуваща.

Напълно съм съгласна! Не е честно 6-цата в училището до блока, където живея, да има същата тежест, като 6-та в СМГ  Naughty Децата от квартала се хвалят, че  само за присъствие имат 4-ки  #2gunfire
Според мен приема трябва да е според оценките само от изпитите.

А, моля, моля. Децата от СМГ си имат 6 за годината. А и като си пратиш детето в СМГ, съзнаваш, че ще учи повече и ще очакват от него повече.

Кое е това училище, в което ги раздават 4ките? Нещо не ми се вярва това.

Точно това имам предвид! Децата в СМГ се скъсват от учене и тяхната 6-ца по математика (имам предвид в удостоверението за 7 клас) е равна на 6-цата по математика в училището в квартала. В случая 47-мо СОУ Христо Данов. Там е пълна анархия, познавам  деца, които учат там.

# 591
Квотите са си на място и е добре да ги има.  Добре е да ги има, но те в този вид. Квоти има само в 12 елитни училища в София - 10 от тях са ЕГ, НФСГ +НТБГ. (за Пловдив не знам бройката) Освен това език се учи почти във всички училища в София, така че не виждам логична причина точно тези 10 ЕГ да въведат квоти. Квоти има само там, където момичетата  искат повече да учат.

Първо момчетата съзряват по-късно - можеш ли да цитираш изследване, че момчетата съзряват интелектуално по-късно. Приемът е по бал (знания), а не по физическо развитие.,
второ, колко от жените тук издържат мъжете си, а и коя жена би искала да издържа мъжа си - вече са достатъчно (ако добавим и колко жени сами издържат децата си). Но това ми звучи като "а вие защо биете негрите.  Хайде помисли върху това - като няма квоти, мъжете ще свикнат да се борят по-добре от малки и на финала ще имат повече знания, съответно доходи.

Моят го питах миналата година колко часа учене му се събират за годината и той ми показа три пръста. С три пръста или три часа учене на година се видях принуден да го пращам на частен учител и на школа заради кандидатстването след 7-ми клас. Т.е. и това е част от природата на децата в тази възраст - момичетата са в състояние да седнат вкъщи и да учат, на момчетата им веят всякакви ветрове в главите. Вярваш ли си? Ще те черпя бира, ако ме научиш как да накарам дъщерята да реши 3 задачи отгоре.
Моят, ако през всички тези години бе учил колкото учи едно стандартно момиче, щеше да има две шестици, а и не само моят и тогава пък майките на девойките щяха да искат да има квоти.
Тук съм съгласна. И аз смятам, че децата ни са 2 вида - умни и работливи, които са изкарали бал да кажем над 35,00 и умни, но мързеливи (всички останали) Peace
Една от причините балът на момчета в ЕГ да е нисък, че много повече момчета избират СМГ и най-вече ТУЕС (по груби сметки 120-130 момчета с висок бал). И това "отпуска парата" за ЕГ. Ако има квоти и там - разликите ще се смалят
.

Ако някой не е разбрал. Не съм против квотите. Но искам да видя, че държавата е поръчала статистически и научни изследвания, за да бъдат наистина полезни за децата. Като има доказателства - да се въведат навсякъде.
На мене на този етап варианта на Кумчо Вълчо ми се вижда най-разумен - 1/4 до 1/3 гарантирани за 2-та пола и останалото на равен принцип.

Дъщерята като видя с колко по-нисък бал са момчетата, възкликна, "Ужас, дано да са само мързеливи". А аз гадничко си помислих, че ни устройва - от 9 клас трябва да гони диплома .....

Андариел, не навсякъде в живота мъжете и жените са равен брой - да вземем  учителките и учителите, програмистите и програмистките  Peace

# 592
  • София
Така е, скъсват се учене, но са имали избор. Отивайки в такова училище, родителите знаят, че ще е така и пак са предпочели. Но е факт, че всички в СМГ са им оставили 6 за годината.

Обаче съм сигурна, че не са много децата от 47 СОУ, които са ви конкуренция. Защото за да са такива, трябва не само да имат отличен в дипломата, но и отличен на матурите. По-скоро децата с отличен на матурите и много добър в дипломата (иматакива в нашето училише)може да са засегнати, а не тези от СМГ.

# 593
  • Варна
.
На мене на този етап варианта на Кумчо Вълчо ми се вижда най-разумен - 1/4 до 1/3 гарантирани за 2-та пола и останалото на равен принцип.

на практика така се получава в езиковите гимназии без квоти - съотношението е около 60:40 в полза на момичетата

# 594
  • София
За вторите си деца ли гласите махането на квотите? Щото за сегашните е малко късно.

Предлагам да се концентриране върху второто класиране и да се надяваме да е готово утре в 14:00.

# 595
  • София
И аз мисля, че ще е към 14, много го обичат този час от МОН  Laughing

# 596
Грета Ей, пенсионирана русалка и др. мами, ще ми е полезна всякаква информация за 133 СОУ АЕ,РЕ.
Младежът сам си го избра, въпреки че има шансове за френската гимназия.
Предварително благодаря!

# 597
  • София
Отлична дисциплина, добри учители по езика. Неслучайно е предпочитано училище за 1-7 клас. Директор на място.

Е, който не му се учи, не могат да му налеят с фуния.

# 598
Така е, скъсват се учене, но са имали избор. Отивайки в такова училище, родителите знаят, че ще е така и пак са предпочели. Но е факт, че всички в СМГ са им оставили 6 за годината.

Обаче съм сигурна, че не са много децата от 47 СОУ, които са ви конкуренция. Защото за да са такива, трябва не само да имат отличен в дипломата, но и отличен на матурите. По-скоро децата с отличен на матурите и много добър в дипломата (иматакива в нашето училише)може да са засегнати, а не тези от СМГ.

Грета, за СМГ мога да кажа, че за математиката специално и 7  да им пишат, пак ще им е малко. Децата още в 5-ти клас дръпват на светлинни години и едно дете от обикновено училище дори не може да подозира за колко тона решени задачи и колко часове учене в повече става въпрос. И в този смисъл те са най-ощетени от формата на  матурите по математика, защото малко разсейване и самоувереността им могат да ги изхвърлят от класациите, за сметка на някое старателно и внимателно дете с посредствен капацитет.

# 599
  • София
hris.g, изпуснала съм малко нишката, но детето ти с този бал има шанс за френската на 2 класиране. Thinking А и за 133-то съм чувала добри отзиви, не знам  обаче за паралелка с какъв език говориш. До преди 2  години РИО  изготвяше   статистика с резултатите на НВО по езиците след 8 клас. Паралелката в 133-то беше веднага след  ФЕГ, на второ място, с много малка разлика.
Второто класиране го чакаме с нетърпение...искаме си ФЕГ и това е. В 133  е приета ФЕ/РЕ, но засега се записахме в Пловдив - това там й беше първо желание. #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт